Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Όλοι μας κάποια στιγμή διοριστήκαμε ως δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογές συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Η όλη διαδικασία προβλέπεται από το άρθρο 11 του Ν. 1264/1982, το άρθρο 6§§ 2-5 του Ν.Δ. 4361/1964 και την Υ.Α. 589/65/2009 (ΦΕΚ Β 263/13-2-2009).
Α) Ποιοι διορίζονται
ι. Αν πρόκειται για σωματεία που έχουν την έδρα τους σε τόπους που εδρεύει Πρωτοδικείο ή εφόσον πρόκειται για δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές  οργανώσεις, o δικαστικός αντιπρόσωπος ορίζεται (με αίτηση της οργάνωσης) από τον  Πρόεδρο του Πρωτοδικείου. Ειδικότερα ο Πρόεδρος Πρωτοδικών ορίζει τον δικαστικό αντιπρόσωπο από πίνακα που περιέχει όλους τους Πρωτοδίκες ή Ειρηνοδίκες, ακολουθώντας αλφαβητική σειρά.  Υπέρβαση της σειράς επιτρέπεται μόνο για λόγους ανώτερης βίας που βεβαιώνονται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών στην έγγραφη εντολή του στον επόμενο στη σειρά Πρωτοδίκη ή Ειρηνοδίκη  και για όσο χρόνο διαρκεί η ανώτερη βία.
ιι. Για τα λοιπά σωματεία διορίζεται ο Ειρηνοδίκης της  περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα του σωματείου, στον οποίο κατατίθεται και η σχετική αίτηση.
ιιι. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν απαιτείται η παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου σε εκλογές    σωματείων που έχουν την έδρα τους εκτός της έδρας του ειρηνοδικείου και  ο αριθμός των μελών τους δεν υπερβαίνει τους (50) πενήντα.
Β) Διαδικασία εκλογής
Αυτή προβλέπεται από το άρθρο 6§§ 2-5 του Ν.Δ. 4361/1964. Καλό θα ήταν, πριν την εκλογή, να διαβάσετε τις συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες περιγράφουν τι  πρέπει να κάνουμε τόσο πριν όσο και μετά την ψηφοφορία. Αξιοσημείωτο είναι ότι  ο  δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να αναγράψει τα αποτελέσματα στο μητρώο του σωματείου και  σε δύο  αντίγραφα, από τα οποία το ένα παραδίδει στην εφορευτική επιτροπή και το  άλλο το καταθέτει  στο Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο.

Γ) Αμοιβή

Αυτή προβλέπεται από την Υ.Α. 589/65/2009 (ΦΕΚ Β 263/13-2-2009).
Ο χρόνος ημερήσιας απασχόλησης των δικαστικών αντιπροσώπων καθορίζεται σε 8 ώρες ημερησίως (προφανώς μαζί με την διαλογή). Σε περίπτωση που η διαδικασία των εκλογών διαρκεί περισσότερες από μία ημέρες, τα αντίστοιχα ποσά αμοιβής καταβάλλονται για τις επιπλέον ημέρες, συμπληρωματικά στην ίδια Γραμματεία, αμέσως μετά το τέλος των εκλογών.
Αν η διαδικασία υπερβεί τις 8 ώρες θα πρέπει (κατά την προσωπική μου άποψη) διαζευκτικά:
ι) να υπάρχει και άλλος δικαστικός αντιπρόσωπος, ή
ιι)  να  σφραγίσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος την κάλπη και να συνεχίσει την εκλογική διαδικασία την επομένη ημέρα ή
ιιι) να συνεχίσει τη διαδικασία, με τον υπολογισμό των επιπλέον ωρών ως νέας ημέρας.



3 σχόλια:

  1. Αναφορικά με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές, θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή είναι απαραίτητη και για τα λοιπά σωματεία (πολιτιστικά,αθλητικά κλπ) ή μόνο στα εργατικά κ συνδικαλιστικά, γιατί ο νόμος δεν το αναφέρει ξεκάθαρα. Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ