Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τέλος στις συνεχείς αναβολές για πλαστά τιμολόγια

Λύνει τελικά ο Άρειος Πάγος με απόφαση του τον «γόρδιο δεσμό» των συνεχών αναβολών για τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, που επιβάλλονται σε υποθέσεις έκδοσης εικονικών και πλαστών τιμολογίων. Με απόφαση που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο, ανατρέπεται μία πρακτική πολλών ετών που χαρακτηριζόταν από τις αλλεπάλληλες αναβολές σε ποινικές δίκες για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων λόγω του ότι ήταν σε εκκρεμότητα η προσφυγή των κατηγορουμένων κατά του διοικητικού προστίμου, που τους είχε επιβληθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια. 


Και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στα Διοικητικά Δικαστήρια, η διαδικασία των ποινικών κυρώσεων είτε οδηγείτο σε αναστολή είτε αναβαλλόταν. Η απόφαση ωστόσο του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς θεωρεί ότι στην περίπτωση έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων «δεν επιβάλλεται απ’ οποιαδήποτε διάταξη νόμου ή αναστολή της ποινικής διαδικασίας μέχρι την τελεσιδικία της αποφάσεως του Διοικητικού Δικαστηρίου επί προσφυγής κατά της πράξεως».

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού από την Αχαΐα, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε την περίοδο 1998-1999 εικονικά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων και να προχωρούσε σε εικονικές εκκαθαρίσεις με αποτέλεσμα να αυξάνει τα ποσά των πραγματικών παραδόσεων αγροτικών προϊόντων αλλά και τα ποσά του επιστρεφόμενου Φ.Π.Α. και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης.

Με την προσφυγή του - που απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο - ζητούσε ν’ αναιρεθεί η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου επειδή απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής που υπέβαλε, προκειμένου να προσκομισθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών επί της προσφυγής, που είχε ασκήσει κατά της πράξεως επιβολής προστίμου σε βάρος του.


==============

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Άλλωστε το αρ. 21 §2 εδ. γ΄ του Ν. 2523/1997 ρητά εξαιρεί το αδίκημα της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων από την ανάγκη τελεσιδικίας της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια ή την πάροδο της σχετικής προθεσμίας άσκησής της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ