Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

GREEK STATISTICS



Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με τον όρο «GREEK STATISTICS», τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι (και δη της Ε.Ε.), εννοούν τα ελλιπή και εν πολλοίς νοθευμένα στατιστικά στοιχεία που εμφάνιζε η Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς. Είναι, επίσης,  γνωστό ότι τα ακριβή και αληθή στατιστικά στοιχεία αποτελούν βασικό εργαλείο για τη χάραξη οποιασδήποτε πολιτικής, ακόμα και στον τομέα της Δικαιοσύνης. Η πρόσληψη προσωπικού (δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων), η ίδρυση  - συγχώνευση δικαστηρίων, η ψήφιση νομοσχεδίων για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τόσα άλλα, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους  τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από τα δικαστήρια όλης της χώρας, κάθε βαθμίδος. Η μεγάλη σημασία των εγκύρων στατιστικών στοιχείων, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που η νομοθετική εξουσία ψήφισε προσφάτως το Ν. 3832/2010 με τον οποίο ανάγεται η Στατιστική Υπηρεσία σε ανεξάρτητη αρχή υπό τον τίτλο "Ελληνική Στατιστική Αρχή" (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Δυστυχώς, μία ματιά στο «Στατιστικό Δελτίο Πολιτικής Αποφάσεως» το οποίο συμπληρώνουν (απαράλλακτο εδώ και χρόνια) οι δικαστές των μονομελών και οι εισηγητές των πολυμελών συνθέσεων των πολιτικών δικαστηρίων, είναι αποκαρδιωτική καθώς με αυτήν επιβεβαιώνεται ότι στο πρόσωπο των υπευθύνων τόσο της Στατιστικής Υπηρεσίας όσο και της διαδόχου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που έχουν επωμιστεί την διαμόρφωση του περιεχομένου και των ερωτήσεων του δελτίου, βρίσκει εφαρμογή το βιβλικό «αγρόν ηγόρασε» (κατά Λουκά κεφ. 14). Ειδικότερα, από μια απλή ανάγνωση του δελτίου προκύπτει ότι αυτό είναι (επιεικώς) απαρχαιωμένο, δίνοντας την εντύπωση πως υπάρχει επειδή πρέπει να υπάρχει, συμπληρώνεται διότι πρέπει να συμπληρωθεί και πως αν καταργείτο δε θα έλειπε σε κανέναν.
Αναλυτικότερα:                                                  
1. Στην προμετωπίδα του δελτίου βλέπουμε την οδηγία ότι:


καθώς και τα checking boxes


Δηλαδή, αμέσως – αμέσως εξαιρούνται από το στατιστικό δελτίο, μεταξύ άλλων, οι ειδικές διαδικασίες των εργατικών διαφορών, των αυτοκινητικών διαφορών, των μισθωτικών διαφορών, που αποτελούν από τις μεγαλύτερες  κατηγορίες των εκδικαζομένων υποθέσεων.
2. ακολούθως διαπιστώνουμε ότι  καλούμαστε να συμπληρώσουμε αν

 Προφανώς πρόκειται για τον όρκο των άρθρων 421 εκ. ΚΠολΔ, ο οποίος, όμως, έχει καταργηθεί με το Ν. 2915/2001.
3. στον Πίνακα της 2ης σελίδας του Δελτίου διαπιστώνουμε ότι στις υποθέσεις που αφορούν την προσωπική κατάσταση συμπεριλαμβάνονται:
εκ των οποίων άλλα έχουν αλλάξει όνομα και άλλα έχουν καταργηθεί.
Στην κατηγορία των εμπορικών υποθέσεων συναντώνται 19 υποκατηγορίες εκ των οποίων 6 αφορούν το ναυτικό δίκαιο και 7  την πτώχευση, αλλά ούτε μία δεν αναφέρεται στις διάφορες από  αθέμιτο ανταγωνισμό ή από τις συμβάσεις leasing, οι οποίες συνωστίζονται στην υποκατηγορία «άλλες εμπορικές δίκες». Προσωπικά στα λίγα χρόνια που είμαι Πρωτοδίκης δεν έχω δικάσει ούτε μία φορά «καθολική διάρηξη πτωχευτικού συμβιβασμού», έχω όμως δικάσει (αν και υπηρέτησα σε επαρχία) 3 υποθέσεις που αφορούσαν εμπορικό σήμα.
                Από τις ανωτέρω σύντομες παρατηρήσεις είναι σαφές ότι είναι άμεση η ανάγκη γενικής αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του στατιστικού δελτίου,  αν βεβαίως στ’ αλήθεια πιστεύουμε ότι έχουμε ανάγκη από έγκυρα  στατιστικά στοιχεία. Διαφορετικά, προτιμότερο είναι να καταργηθεί η συμπλήρωση του δελτίου, αφού με την παρούσα μορφή το μόνο που προσφέρει είναι να δαπανώνται  ασκόπως πόροι για την εκτύπωσή του, τη σύνταξή του, τη συγκέντρωση των στοιχείων από τα επιμέρους δικαστήρια και την επεξεργασία τους στην κεντρική υπηρεσία της στατιστικής υπηρεσίας προκειμένου στο τέλος να λάβουμε ελλιπείς πληροφορίες. 

 dikastis.gr

1 σχόλιο:

  1. Το χειρότερο είναι το εξής: επειδή στην προμετωπίδα του δελτίου αναφέρεται ως αρχή η Στατιστική Υπηρεσία του προηγούμενου δικαίου και ως νομική βάση για την υποχρέωση συμπλήρωσης του δελτίου κάποιοι νόμοι, που όλοι τους καταργήθηκαν ρητά με την ακροτελεύτια διάταξη του νόμου περί ίδρυσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, θεώρησα ότι εξέλιπε ο λόγος συμπλήρωσής του. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής γίνεται επίκληση ακριβώς αυτών των -κατηργημένων- διατάξεων για την εξακολούθηση της υποχρέωσης των Δικαστηρίων της χώρας να αποστέλλουν συμπληρωμένα τα σχετικά δελτία, χωρίς να προβλέπεται η εκ νέου θεσμοθέτηση της εν λόγω υποχρεώσεως βάσει του ιδρυτικού νόμου της νέας Αρχής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ