Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση Προέδρου Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
14/4/2011
                       ΕΝΩΣΗ
  ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ  
        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
      (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
         ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
 ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                 Τ.Κ. 101. 71
    e- mail: endikeis@otenet.gr                                      Αθήνα    14-4-2011




                                                                           ΔΗΛΩΣΗ
                             Του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
                                               Χαράλαμπου Αθανασίου

   Με αφορμή την άρνηση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προσέλθουν προς «ακρόαση» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής , ο Πρόεδρος της ΕΔΕ δήλωσε τα ακόλουθα :
   Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας μας είναι, κατά το Σύνταγμα , ισότιμοι και ισόκυροι με τον Πρόεδρο της Βουλής .
   Συνεπώς, ορθώς ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκαν την πρόσκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να παραστούν κατά τη συνεδρίαση αυτής , για δυο κυρίως λόγους .
   Πρώτον , διότι τη Βουλή εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της , τη δε Δικαιοσύνη οι Πρόεδροι των ανωτάτων Δικαστηρίων και , επομένως , την πρόσκληση έπρεπε να απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής  και στα πλαίσια της αμοιβαιότητας να ανταποδώσει την επίσκεψη ,και
  Δεύτερον , διότι η έγγραφη πρόσκληση προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου , κατά το ύφος και το περιεχόμενο , ενείχε εξουσιαστική  διάθεση.  
                                                             _                                 

5 σχόλια:

  1. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου-δεν θυμάμαι το ονομά του δυστυχώς, αν θυμάται κάποιος παλαιότερος συνάδελφος ας στείλει σχόλιο-ο οποίος κλήθηκε τότε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης σε ύφος εντολής για να προσέλθει στο γραφείο του προς ακρόαση. Αυτός, όμως, ύψωσε ανάστημα και το θεώρησε ως προσβολή της δικαστικής λειτουργίας και του ανταπάντησε ότι εφόσον ήθελε να συζητήσουν θέματα δικαστικά θα έπρεπε να τον επισκεφθεί αυτός στον χώρο του την έδρα του Αρείου Πάγου, όπως και έγινε. Ελπίζω να πήραν το μήνυμα τόσο ο κ. Πρόεδρος της Βουλής όσο και οι λοιποί εκπρόσωποι του έθνους στη Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνιος Ζηλήμων

    δες και

    http://live.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=18&id=60991

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βέβαια λέγεται ότι ως "τιμωρία" για την ενέργεια αυτή του Προέδρου του Αρείου Πάγου, δόθηκε το προβάδισμα στο ΣτΕ έναντι του ΑΠ (βλ. πχ ΥΑ 52749/2006 ΦΕΚ Β 1488/6.10.2006 "Καθορισμός σειράς προβαδίσματος των, κατά τις επίσημες εορτές και τελετές, προσκαλουμένων από τις δημόσιες αρχές, οργανισμούς και ιδρύματα", όπου πρώτα αναφέρεται ο Πρόεδρος του ΣτΕ και μετά του ΑΠ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιά την ισότητα των όπλων:http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=264706

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερώτηση: Ποιοι από τους έλληνες μελωδούς σαγινεύουν τα πλήθη; Οχι, δεν είμαι εκτός θέματος. Ποιες μελωδικές φωνές αγγίζουν τα συναισθήματα όλων μας; Δείτε το από μόνοι σας... Οι φωνές όλων αυτών που το τραγούδι βγαίνει μέσα από την ψυχή τους, οι φωνές αυτών, που το λέει η καρδιά τους, που όπου και αν βρίσκονται, το τραγούδι υπερκεράζει τα πάντα, είναι δεμένο με την προσωπικότητα τους. Ξέρετε, συνάδελφοι, όλοι πάνω - κάτω βγάζουμε τις ίδιες αποφάσεις. Αποφάσεις, που θαρείς πως γράφτηκαν από το ίδιο χέρι. Ο τρόπος διεύθυνσης διαδικασίας; σχεδόν ίδιος και αυτός, οι διαφορές είναι θέμα ύφους του δικαστή. Ξέρετε όμως τι είναι αυτό, που πραγματικά μας λείπει; Η ιδεολογία για το θεσμό της δικαιοσύνης, αυτή που εκπορεύεται μέσα από την ψυχή μας. Γυρίστε γύρω σας και δέστε πόσοι είναι πραγματικά ιδεολόγοι. Οι νεωτερισμοί και οι σύγχρονες νεοελληνικούρες έχουν εισβάλλει, δυστυχώς παντού. Οι συζητήσεις και οι παρεμβάσεις, παρεμβάσεις ρουτίνας, μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, σαν να ακούς κασέτα. Αν ξεφύγεις λίγο και το φιλοσοφήσεις, ή δεν έχεις γράψιμο και πρέπει να χρεωθείς περισσότερο, ή είσαι εκτός εποχής και εκτός κλίματος. Κάποιοι ξεκινάν να λένε κάτι και στην πορεία μία έκφραση της αργκό διαλέκτου τους κάνει να τα παρατάν γιατί θεωρούνται πλέον αναχρονιστικοί. Και βέβαια όσα ξέρει ο καθένας, από λογοτεχνία, από έλληνες αρχαίους φιλοσόφους κλπ.κλπ. τα κρατά μέσα του. Και βέβαια έτσι δεν μπορούμε να βρούμε την κοινή μας πορεία μέσα από τις ιδεολογικές συζητήσεις όπως παρατηρεί και ο Γιανναράς σε κάποιο σύγγραμμα του (μιλώντας βέβαια γενικότερα για την ελληνική κοινωνία). Αναλωνόμαστε στα κενά των πρωτοδικών, των ειρηνοδικών και των γραμματέων, στις αναρρωτικές άδειες, στην καθημερινή γραφεικρατία της υπηρεσίας. Συνήθειες βέβαια όχι δικαστή όπως τον εννοεί το Σύνταγμα. Αν έχετε καταλάβει έχουμε παρασυρθεί σε αυτήν την άχρωμη καθημερινότητα, κοντεύοντας να χάσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Ακόμη και οι θεσμικής φύσεως παρεμβάσεις δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα. Δικαστής ιδεολόγος δεν είναι αυτός, που λέει οτι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά είναι αυτός, που με την ιδεολογική στόμφα που πηγάζει μέσα από την ψυχή του, μέσα από την καρδιά του, δείχνει την πραγματική θεσμική του ταυτότητα και κάνει όλους να τον αντιλαμβάνονται σαν κάτι πράγματι το διαφορετικό και σπάνιο μέσα στην ελληνική κοινωνία. Θυμάμαι τον αείμνηστο Ευάγγελο Κρουσταλάκη, αυτή τη μεγάλη μορφή της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ο οποίος όταν ομιλούσε για δικαιοσύνη, όταν ομιλούσε για ανθρώπινα δικαιώματα, όταν ομιλούσε για ανθρώπινη αξιοπρέπεια ράγιζαν και οι πέτρες, όλα τα βλέμματα κρεμόντουσαν από τις λέξεις του... Και ξέρετε γιατί; γιατί μιλούσε με τη γλώσσα της ψυχής του για τη δικαιοσύνη. Ήταν ένας πραγματικός ιδεολόγος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ