Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Έφυγε» ο Ιωάννης Μανωλεδάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 74 ετών, ο καθηγητής του ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης. Ο εκλιπών νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με αναπνευστικά προβλήματα. 
Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» το 1955 με τιμητική διάκριση και ήταν αριστούχος πτυχιούχος το 1960 και αριστούχος διδάκτορας (1967) του Δικαίου της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, ομόφωνα εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, επίκουρος και τακτικός καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ και επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.

Δίδαξε Ποινικό Δίκαιο, Φιλοσοφία του δικαίου και Εισαγωγή στην Επιστήμη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς επίσης και σε σχολές επιμόρφωσης στελεχών. Ήταν τακτικό μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μέλος ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του. Πρόεδρος της Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, πρόεδρος της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων. Διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού του Δικηγορικού Συλλόγου «Αρμενόπουλος» το χρονικό διάστημα 1974-1988.

Το 2003 εκλέχτηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ένα χρόνο αργότερα η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. του απένειμε ομόφωνα τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Έγραψε τριάντα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου και πάνω από 200 μελέτες.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 5 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θέρμης.


ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=338179&cid=4

================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

13 σχόλια:

  1. Ό,τι και να γράψει κανείς για τον Ιωάννη Μανωλεδάκη θα είναι λίγο.
    Δυστυχώς δεν ήταν καθηγητής μου, αλλά ευτύχισα να τον γνώρισα μόνον μέσα από τα βιβλία του, τις δημοσιεύσεις του και τις ομιλίες του.
    Αναμφισβήτητα δημιούργησε τη δική του σχολή στο ποινικό δίκαιο της νομικής του ΑΠΘ, τις θέσεις της οποίας, ακόμα και αν δεν γίνονται αποδεκτές στο σύνολό τους από τη νομολογία, δεν μπορεί κάποιος να τις παραβλέψει.
    Ώρα καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα την τύχη να τον έχω Καθηγητή τόσο στη Νομική ΑΠΘ, όσο και στην ΕΣΔι. Τον θεωρώ κορυφαίο δάσκαλο-επιστήμονα-άνθρωπο!!! Μεγάλη απώλεια για τη νομική οικογένεια.
    Αιωνία του η μνήμη!

    Α.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπάνιο δείγμα ανθρώπου, δασκάλου και νομικού. Εξαιρετικός άνθρωπος και από τους λίγους καθηγητές νομικής, που ήταν πάνω απ' όλα Δάσκαλος. Σχεδόν πατρική φιγούρα για όλους τους μαθητές του. Θα λείψει από όλους... Καλό ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θερμά συλληπητήρια στην οικογένεια του δάσκαλου Ιωάννη Μανωλεδάκη, που όσοι ευτύχισαν να τους διδάξει ποινικό δίκαιο, γνωρίζουν το ήθος και την ποιότητά του όχι μόνο ως δασκάλου, αλλά και ως ανθρώπου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και οι προσευχές μας ας τον συνοδεύσουν στην αιώνια κατοικία του. Αντίο δάσκαλε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στο νομιμκό στερέωμα της χώρας, χάραξε ανεξήτηλα την πορεία του στο χρόνο με την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και το ήθος του. Σαν "δάσκαλος" μας, , όπως έγραφε το Φθινόπωρο του 1985, στον πρόλογο της Α΄έκδοσης του "Ποινικού Δικαίου", "ήταν ευτυχής που με τη συμπλήρωση τότε δέκα χρόνων διδασκαλίας του στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης , οι πρώτοι μαθητές του διδάσκουν ήδη με επιτυχία στα Πανεπιστήμια της χώρας και αναπαράγουν και προωθούν παραπέρα την ελληνική επιστημονική σκέψη, δικαιώνοντας έτσι απόλυτα τις προσδοκίες του ... ". Αιωνία θα είναι σίγουρα η μνήμη του, καθώς η νομολογία των ποινικών δικαστηρίων εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να μνημονεύει τις νομικές του απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενας πραγματικος δασκαλος
    Ειχα την τιμη να τον εχω στην Εμβάθυνση Ποινικου στο ΑΠΘ, και στο Μεταπτυχιακο στο Ποθνικο, και μας έκανε, συνταξιουχος ων, και ενα μαθημα στην ΕΣΔΙ.
    Πραγματικα εξαιρετος ανθρωπος και καταπληκτικος πανεπιστημιακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4 αρνητικές και 4 θετικές ψήφοι για το θάνατο του Μανωλεδάκη...Ό, τι να' ναι!!!Μα σε τι εξυπηρετεί η "γνώμη για δημοσίευμα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπήρξε εκ των λίγων καθηγητών που τους αρμόζει ο τίτλος Δάσκαλος. Είχα την τύχει να με διδάξει και το ήθος και η ευγένεια που ενέπνεε με τη στάση του θα έπρεπε να αποτελούν υπόδειγμα για όλους. Αντίο Δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βαθύτατη η θλίψη όλων μας για την απώλεια αυτού του μεγάλου Δασκάλου. Ο νομικός μας πολιτισμός από σήμερα γίνεται φτωχότερος. Είχε πολλά ακόμη να δώσει και να προσφέρει σε όλους μας. Μας έκαμε να αγαπήσουμε την επιστήμη, το δίκαιο, τη Δικαιοσύνη. Καλό σου ταξίδι σεβαστέ μας Δάσκαλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    4 αρνητικές και 4 θετικές ψήφοι

    =====================

    Έχεις απόλυτο δίκαιο. Η συγκεκριμένη επιλογή τελικά έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και δη σε διφορούμενες αναρτήσεις (ή αναρτήσεις που κάποιοι θεωρούν διφορούμενες).
    Για το λόγο αυτό πλέον έχει αφαιρεθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγατικά η νομική επιστήμη έχασε έναν σημαντικό νομικό. Ωστοσο, η συμβολή του στην πρακτική δεν ήταν επικοδομητική, καθώς ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε ως δικηγόρος, κάτι που γινόταν αντιληπτό στη διδασκαλία του.
    Αιωνία του η μνήμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νικος Τομπουλίδης28 Ιουνίου 2011 στις 10:07 π.μ.

    Υπήρξε το κίνητρο για μένα και για πολλούς άλλους για περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα του Ποινικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ. Μας δίδαξε πάνω απ' όλα ήθος και ευπρέπεια. Η υποδειγματική στάση ζωής του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Άοκνος υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων και στήριγμα των αδυνάτων. Μια φράση σου θα θυμάμαι για πάντα Δάσκαλε "ουκ εν τω πολλώ το ευ". Αντίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αντίο, σεβαστέ δάσκαλε! Δίδαξες μέχρι το τέλος ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και καλοσύνη! Δεν απεμπόλησες τις αρχές σου ποτέ, παρέμεινες προσηλωμένος στο Πανεπιστημιακό σου Λειτούργημα, μη διαβλέποντας ούτε προς στιγμήν την άσκηση ιδιωτικού έργου επ΄αμοιβή(δικηγορία). Να γνωρίζεις όμως ότι άφησες πίσω σου άξιους συνεχιστές του έργου σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ