Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Περίπου 450.000 υποθέσεις σε εκκρεμότητα στα ποινικά δικαστήρια

Περίπου 450.000 υποθέσεις εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια, ενώ άλλες 420.000 αφορούν φορολογικές υποθέσεις. 
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωαννου εξετάζει προτάσεις για επίλυση του προβλήματος, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 3 που ισχύει σήμερα στις 5 το απόγευμα, μείωση του χρόνου διακοπών των δικαστών κατά 15 ημέρες καθώς και ίδρυση δικαστικής αστυνομίας, παρά το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος. 

Παράλληλα, ανώτατοι δικαστικοί εισηγούνται την αποποινικοποίηση παραβάσεων, την άμεση λειτουργία ποινικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, και τη δημιουργία ανακριτικών τμημάτων στις μεγάλες εισαγγελίες Πρωτόδικων.


http://www.skai.gr/news/greece/article/181960/peripou-450000-upotheseis-se-ekkremotita-sta-poinika-dikastiria/?utm_source=rss_news_greece&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

7 σχόλια:

  1. Η δικαστική αστυνομία είναι ένα πάγιο αίτημα των εισαγγελικών αρχών εδώ και πολλά χρόνια και θα έπρεπε να είχε ιδρυθεί "χθες".
    Οι σκόπελοι είναι δύο.
    Ο πρώτος προφανής: το οικονομικό βάρος του προϋπολογισμού
    ο δεύτερος λιγότερο προφανής: θέλει η εκτελεστική εξουσία μία αστυνομία που να υπόκειται μόνον στον εισαγγελέα και να λαμβάνει εντολές μόνον από αυτόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσοι νόμοι για επιταχυνση και αποποινικοποιηση κι αν γινουν, αν δεν βοηθησουν καποτε και οι δικηγοροι, δεν γινεται τιποτα.
    Ξεκινας να δικασεις ενα πινακιο με 30 υποθεσεις, και στο 6 ή στο 7 πεφτεις πανω σε δικηγορους που εχουν τη διαθεση μονο να τσακωθουν προς τερψιν των θεατων πελατων τους, και κανουν κακουργημα μια συκοφαντικη δυσφημιση ή μια ψευδορκια, φερνοντας καμια δεκαρια μαρτυρες ο καθενας.
    Και τρωνε και μια ωρα να τσακωνονται και μετα κανουν και μια ωρα αγορευση, ενω περιμενουν και ξεροσταλιαζουν κατω οι λοιποι διαδικοι. Διακοπτεις για αλλη μερα? Πεφτεις πανω στιν 8 ή στην 9 με τα ιδια. Τους διακοπτεις. Τους αφαιρεις το λογο. Συνεχιζουν να ρωτανε για δεκατη φορα οσα εχουν ηδη ρωτηθει. Τους απαγορευεις την ερωτηση. Διαμαρτυρονται. Σου σπανε τα νευρα. Σχολια επι μαρτυρικων καταθεσεων. Που δεν ειναι σχολια αλλά αγορεύσεις. Και πεταγεται ο απεναντι δικηγορος, που εκανε πριν το ιδιο, και διαμαρτυρεται. Και λεει και το αμιμητο "αφου αγορευσε ο συναδελφος ως μη ωφειλε, πρεπει να το κανω κι εγω για την ισοτητα των οπλων". Στην τριτη διακοπη εφτασες μεχρι το 12. Αναβαλλεις ωραριο τις λοιπές γιατι απλα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ. Ο κοσμος διαμαρτυρεται. Βριζει τη συνθεση. Γνωστες εικονες, δεν νομιζετε?
    Και μετα θα γινει αλλος ενας νομος επιταχυνσης. Επι ματαιω.
    Για τις αναβολές στα δικαστηρια και τις καθυστερησεις, μονο οι δικηγοροι ευθυνονται. Ας μπει στα πλημμελειοδικεία απο το νομο ενα οριο ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΩΝ στην εξεταση του μαρτυρα (αν ο διαδικος εχει δύο δικηγορους, απο ΠΕΝΤΕ λεπτα), έστω και για να ρωτανε ασχετα, χωρίς δικαιωμα του προεδρου να επεμβει, και των 15 στην αγορευση, και θα δουμε αν θα βγαινουν τα πινακια. Παραπανω ΔΕΝ χρειαζεται.
    Σιγα τις δικες της Νυρεμβεργης πια, που θελουν μια ωρα εξεταση μαρτυρα και μια ώρα αγορευση. Ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνω απόλυτα με τον προηγούμρνο συνάδελφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι διευθύνοντες την διαδικασία πολλές φορές είναι πιο αργοι κι απο επιταφιο.Δεν εστιάζουν στο ζητούμενο της δίκης, αφήνουν τους μάρτυρες και τους δικηγόρους να λένε παντελώς άσχετα πράγματα, ο γραμματέας γεμίζει σελίδες με σαβουρα, κι οι σύνεδροι κοντευουμε να κοιμηθούμε πάνω στην έδρα.Αυτοί δεν φταίνε για την καθυστέρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. o ανώνυμος των 9:33
    Συμφωνώ απολύτως με τον προηγούμενο άγνωστο δράστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγνωστε δραστη, νομιζω δεν με καταλαβες. Εγω αναφερθηκα στις περιπτωσεις που αναγκαζεσαι να τσακωνεσαι καθε πεντε λεπτα και να σπας το στομαχι σου για να μαζεψεις τη διαδικασια. Αν ο νόμος εθετε ενα χρονικο οριο (όπως εχει στις δευτερολογιες), δεν θα μιλούσαμε για "αργούς" και "γρηγορους" διευθύνοντες. Διαφωνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτο που λεει ο ανωνυμος των 11:41...
    αυτο ειναι το προβλημα στις ποινικες δικες των πλήμμελειοδικειων και κανενα αλλο..
    η καθυστερηση απο ατελειωτες κοντρες σε υποθεσεις ψευδορκιας, συκοφαντικης, κτλ..
    αδικηματα που υπαρχουν σε ολες τις εννομες ταξεις, που ειναι αδυνατο να καταργηθουν..
    και αμα πας να επιταχυνεις τη διαδικασια αρχιζουν μετα οι απειλες " θα κανω αναφορα" , "θα παω στον Εισαγγελεα του ΑΠ", κτλ..
    οποτε λογικο ειναι οι περισσότεροι προεδρευοντες, ελελιψει οποιασδηποτε καλυψης και υπο τον κινδυνο να ειναι την αλλη μερα κτηγορουμενοι, μνα αφηνουν τον καθενα να κανει το προσωπικο του σοου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ