Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Μισθολόγιο

Χωρίς τέλος θα είναι οι μειώσεις των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων μονίμων και αορίστου χρόνου που περιλαμβάνονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου.
Με ρύθμιση που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου μισθολογίου και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις αρχές του Νοεμβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει "παράθυρο" για περικοπές και στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, με ειδική ρύθμιση που ετοιμάζει.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι "εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005) όπου το Δημόσιο διορίζει ως μετόχους την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο Κεφάλαιο Β του νόμου 3429/2005 περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ που μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου απασχολούν συνολικά 130.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Παράλληλα προετοιμάζεται ειδική ρύθμιση προκειμένου να επιβληθούν μειώσεις έως και 15% στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο προσαρμογών των αποδοχών τους στις αρχές του νέου συστήματος μισθοδοσίας στο Δημόσιο όπως περιγράφεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η σχετική ρύθμιση για το δικαστικό σώμα έχει συζητηθεί σε σειρά κυβερνητικών συσκέψεων, αλλά και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε επισήμανε ότι "οι αμοιβές των δικαστικών θα είναι στα πλαίσια του Ενιαίου Μισθολογίου" και θα καθοριστούν με ad hoc ρύθμιση για το δικαστικό σώμα.

Νέο σύστημα
Πώς θα εφαρμοστεί το "ψαλίδι"

Τη σταδιακή επιβολή των περικοπών στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απώλειες άνω του 30% στο εισόδημά τους από το νέο μισθολόγιο προβλέπει σχετική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου. Με την εφαρμογή των διατάξεων για το νέο σύστημα αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Νοεμβρίου, για όσους καταγραφούν απώλειες μέχρι 30% αυτές θα περικοπούν άμεσα από τις αποδοχές τους. Οσοι υπάλληλοι έχουν μεγαλύτερες απώλειες του 30%, αυτές θα κατανεμηθούν ισόποσα μειώνοντας σταδιακά τις αποδοχές τα επόμενα 2 χρόνια. Εάν ένας υπάλληλος έχει συνολικές μηνιαίες απώλειες που αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ και αυτές αποτελούν το 50% των αποδοχών του, τότε από 1ης Νοεμβρίου θα μειωθεί ο μισθός του κατά 600 ευρώ και κάθε ένα από τα δύο επόμενα χρόνια θα χάνει από 200 ευρώ επιπλέον τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος που είχε μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα λάβει 1.400 ευρώ με την ψήφιση του μισθολογίου, 1.200 ευρώ το 2012 για έναν χρόνο και 1.000 ευρώ το 2013.

Οι ανώτατοι μισθοί ανά βαθμολογική βαλβίδα
Μπαίνει πλαφόν στο ύψος των αποδοχών

Σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου μισθολογίου και στα ΝΠΙΔ, στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις ΔΕΚΟ καθορίζεται για τους 130.000 εργαζόμενους αορίστου αλλά και ορισμένου χρόνου (συμβασιούχους) ανώτατο όριο αμοιβών για όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες όπως περιγράφεται στο μισθολόγιο, δηλαδή βασικός μισθός 1.134 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, 1.497 ευρώ για τους ΔΕ, 1.992 ευρώ για τους ΤΕ και 2.096 ευρώ για τους ΠΕ.

Υπολογίζεται ότι από τις ΔΕΚΟ μόνο στη ΔΕΗ απασχολούνται περίπου 22.000 εργαζόμενοι, 5.500 υπάλληλοι στα ΕΛΠΕ και 13.000 εργαζομένους έχουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ 8.000 απασχολούνται στα ΕΛΤΑ.

Αν ένας διοικητικός υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ λαμβάνει σήμερα 2.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές μαζί με επιδόματα και αποζημιώσεις, τότε θα πάρει βασικό μισθό 1.497 ευρώ. Σύμφωνα με ερμηνεία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, δεν θα μπορεί να λάβει το σύνολο των επιδομάτων που έπαιρνε γιατί στον νόμο τίθεται ανώτατο όριο για τον μέσο όρο των αμοιβών μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις τα 1.900 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων και να μην υπερβαίνουν τις 36.000 ευρώ τον χρόνο.

Το γεγονός αυτό επιφέρει σημαντικές περικοπές στις αποδοχές του συνόλου των υπαλλήλων, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 40%. Αντίστοιχα, οι διευθυντές και γενικοί διευθυντές στις ΔΕΚΟ θα λαμβάνουν τις αντίστοιχες αμοιβές και τα επιδόματα των διευθυντών στο Δημόσιο με όριο τις 3.000 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Εξαιρούνται μόνο οι διευθυντές και το τεχνικό προσωπικό των ΔΕΚΟ όπου μπορούν να λάβουν ανώτατες αποδοχές μέχρι και την αμοιβή που προβλέπεται για γενικό γραμματέα υπουργείου και αντιστοιχεί σε 3.500 ευρώ καθαρά.

Οι φορείς υποχρεούνται να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία για τη μισθοδοσία τους στη γενική γραμματεία των ΔΕΚΟ και αν δεν προκύπτει η εφαρμογή των παραπάνω όρων τότε θα διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους εργαζομένους του ΟΣΕ, της ΕΘΕΛ και άλλων φορέων αφού προβλέπεται ότι με την ψήφιση του νόμου καταργείται κάθε όρος ή διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας που καθορίζει αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές που ξεπερνούν τα ανώτατα όρια που θέτει ο νόμος.

Μπαίνει πλαφόν 3.000 ευρώ
Και στις ΔΕΚΟ τίθεται πλαφόν ανώτατων συνολικά μηνιαίων αποδοχών (υπολογιζόμενο σε 12μηνιαία βάση) 3.000 ευρώ, όπως θα ισχύσει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και στον στενό δημόσιο τομέα. Σε όποιον υπάλληλο ξεπερνά τα 3.000 ευρώ μεικτά, θα του περικόπτεται το αντίστοιχο ποσό από τα επιδόματα ή τα δώρα εορτών.

Πλήττονται 130.000 υπάλληλοι
Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ απασχολούνται περίπου 70.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα ενταχθούν στο καθεστώς του νέου μισθολογίου. Παράλληλα, 12.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου απασχολούνται σε δημοτικές επιχειρήσεις. Στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου υπολογίζεται ότι απασχολούνται περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Μειώσεις 40% και στους συμβασιούχους
Μέχρι και 40% θα μειωθούν και οι αποδοχές των 37.000 συμβασιούχων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού οι αποδοχές τους θα ακολουθήσουν την πορεία των μισθών που θα λαμβάνουν οι μόνιμοι. Υπολογίζεται ότι το "ψαλίδι" στις αποδοχές των συμβασιούχων θα κυμανθεί σε 250 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, ενώ μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να υποστούν οι συμβασιούχοι έργου.

Μέσος όρος 1.900 ευρώ
Ο νόμος για το νέο μισθολόγιο επιβάλλει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να υπολογίζουν τον μέσο όρο των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων στα 1.900 ευρώ μαζί με τα επιδόματα. Ετσι, αν ο αριθμός που προκύπτει από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των υπάλληλων διαιρούμενος με τον αριθμό των εργαζομένων είναι μεγαλύτερος των 1.900 ευρώ, οι διοικήσεις θα επιβάλουν τις ανάλογες οριζόντιες περικοπές. Ερωτηματικό παραμένει αν στο σύνολο των αποδοχών θα προστίθενται και οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών, οπότε θα επιβάλλονται και σε αυτούς περικοπές εάν ο τελικός αριθμός υπερβαίνει το όριο των 1.900 ευρώ ανά φορέα.

Καταργούνται επιδόματα
Μειώσεις μεγαλύτερες από 50% θα υποστούν οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης αορίστου χρόνου που απασχολούνται στις ΔΕΚΟ, στα ΝΠΙΔ και στις δημοτικές επιχειρήσεις με τη ρήτρα του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι περιελάμβαναν στις αποδοχές τους αρκετά επιδόματα και έκτακτες αποδοχές, οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν ή να περικοπούν σημαντικά προκειμένου να προσαρμοστούν τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ στις "επιταγές" του πολυνομοσχεδίου. Σήμερα, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών στις ΔΕΚΟ ξεπερνά τα 2.500 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση που θα επέλθει μεσοσταθμικά και θα "χτυπήσει" τους εργαζόμενους με λιγότερα προσόντα (ΥΕ και ΔΕ) θα φτάνει τα 600 ευρώ μεσοσταθμικά, δηλαδή 25% κατά μέσο όρο.

Τα ΝΈΑ

14 σχόλια:

  1. Εδώ και 1 1/2 χρόνο γίνονται περικοπές. Επιτέλους ας μας πουν ότι θα αμοιβομαστε με 3 ευρώ την ώρα για να κανονισουμε τη ζωή μας. Φτάνει πια με το μαρτύριο της σταγόνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι άσχετο με το σχετικό άρθρο αλλά σε παρακαλώ πρέπει να αναρτήσεις αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης στη ΝΕΤ. Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ Παπαϊωάννου : 'πείτε μας τι έγινε με τον τύπο που άφησε τον Ψωμιάδη ελευθερο και επίσης με τον τύπο που έκανε 7 μήνες να υπογράψει τη σύμβαση για το χαρτί των σχολικών βιβλίων'. Άκουσον άκουσον ο ανακριτής είναι ο 'τύπός' και ο Αντιπρόεδρος κος Αγγελάρας είναι επίσης ένας 'τύπος'.......τώρα ο δημοσιογράφος στη ΝΕΤ ρωτάει τον Υπουργό 'θα αφήσετε ελευθερους τους κρατούμενους του Επαναστατικού Αγώνα?' ήμαρτον...ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι ο Υπουργός τους αφήνει ή τους φυλακίζει.....δηλαδή εμείς είμαστε ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ....Και το χειρότερο είναι ότι ο Υπουργός απαντάει στις ερωτήσεις αυτές, 'αναφέρεται' στο δημοσιογράφο, και εξήγγειλε και πειθαρχικό έλεγχο του ανακριτή για την υπόθεση Ψωμιάδη.....ΑΙΔΩΣ....ΚΑΙ ΑΗΔΙΑ.....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ....ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΜΑΙΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ 'φτωχοποίησης' και΄πλήρους 'υπαλληλολοποίησης' μας ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ χωρις δυετερη σκέψη...Ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα?? η κοινωνία, οι πολίτες θα θέλουν να εκτονώσουν την οργή και την αγανάκτηση τους εναντίον μας και θα έχουν και δίκιο διότι παραπληρογορούνται, χειραγωγούνται από κρατικοδίαιτους δημοσιογράφους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μ' αρεσει που πανυγηριζαμε οτι δηθεν θα εξαιρεθουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάχη εντυπώσεων στα κανάλια τόσες μέρες "ότι δήθεν οι Δικαστές τα βρήκαν με την Τρόικα για να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο" για να φτάσουμε στο ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση και για μείωση των μισθών των Δικαστών. Το χειρότερο δε είναι ότι όλοι θα νομίζουν ότι ήμαστε προνομιούχοι και εμείς θα έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις....Εχω απογοητευτεί και παράλληλα έχω αηδιάσει και ειλικρινά δεν ξέρω ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος συμπεριφοράς απέναντι σε τέτοιου είδους "αλχημείες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και την ερχομενη βδομαδα θα κατατεθει το νομοσχεδιο για προσδιορισμο αγωγων σε 6 μηνες απ' την καταθεση, και εκδοση αποφασεων σε 1-2 μηνες..
    να δω τοτε τι θα πουμε, πως θα αντιδρασουμε και τι αποφασεις θα ληφθουν απ' τις ολομελειες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και επειδή κάποιος θα ψηφίσει ένα νόμο που καταργεί το νόμο της βαρύτητας, πάει να πει ότι θα αρχίσουμε να πετάμε σαν τα περιστέρια.
    Υ.Γ.
    Ο Ξέρξης μαστίγωσε τη θάλασσα, όταν βούλιαζαν τα πλοία του από την τρικυμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ....ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω παρακαλω εκεινον τον συναδελφο, που οταν αναφερθηκα πριν λιγες μερες για την αναγκη να μιλησουν οι "σιωπηλοι" δικαστες, να βγουν στον κοσμο, να διεκδικησουν, να φωναξουν, με επέπληξε, λεγοντας οτι...τετοιες ενεργειες μας απαξιωνουν στα ματια του κοσμου και πληττουν το κυρος μας.
    Ε λοιπον, ας μεινουμε σιωπηλοι.
    Ας μας βριζουν οι παντες και ας παιρνουμε ενα χιλιαρικο το μηνα, αρκει να μην μιλησουμε και πληγει το κυρος μας.
    Στο κατω κατω, υπαρχει παντα και η παραιτηση. Ενα κομματι ψωμι (που οπως πανε, αυτο θα μας δινουν για να βγαζουμε 300 αποφασεις το χρονο, χώρια τα ποινικα και η διαρκης απαξιωση της θεσης μας) θα το βρουμε κι αλλου.
    Δεν θα γραψει παλι καποιος κανενα σχολιο, οτι οταν υπαρχει θεμα για τα οικονομικα ανεβαζουμε πολλα σχολια, ενω οταν υπαρχει θεμα για νομικο ζητημα, αδιαφορουμε?
    Ετσι, συνεχιστε καποιοι να το παιζετε σιωπηλα αγαλματα, μην τυχον και θυμωσει κανενας δημοσιογραφος ή κανενας δικομανης διαδικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συναδελφε 12:40, μην ανησυχεις για προσδιορισμους σε 6 μηνες και αποφασεις σε 2 μηνες.
    Πολυ απλα ΔΕΝ γινεται.
    Οπως λεει και ο φιλος απο κατω, αν ψηφισθει ενας νομος που καταργει τη βαρυτητα, δεν θα πεταξω εγω μετα σαν περιστερι.
    Τελος.
    Α αληθεια, αυτη η διαταξη για εξαμηνα και διμηνα, θα ισχυσει ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ?
    Γιατι αν δεν απατωμαι, οταν πηγαν να τους βαλουν διαταξη αναλογη με τη δικη μας για το οκταμηνο, δια μαγειας την εξαφανισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος της Δικαιοσύνης. Πάντοτε, προκειμένου να αποδυναμωθεί η δυνατότητα αντίδρασης των δικαστικών λειτουργών, προηγείται μια περίοδος απαξίωσης της Δικαιοσύνης από πολιτικούς και Μ.Μ.Ε. με τη βοήθεια πάντοτε του Δ.Σ.Α, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και να ληφθούν, χωρίς περιθώριο αντίδρασης, τα μέτρα που επιθυμούν ή να μη ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για βελτίωση της εικόνας της (αποσυμφόρηση με αποποινικοποίηση και μείωση δικηγορικής ύλης, δηλαδή υποθέσεων που δεν θα έπρεπε να εισέρχονται καν στο δικαιικό σύστημα). Στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής της κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης και την αποτροπή της διαρκούς δημιουργίας αρνητικού κλίματος σε βάρος δικαστικών λειτουργών. Υπενθυμίζω οτι σε σοβαρά κράτη υφίσταται εκπρόσωπου τύπου του Δικαστηρίου, Εισαγγελίας κλπ. ο οποίος προβαίνει σε δηλώσεις κλπ. Μπορεί να ακούγεται ασύμβατο με το λειτούργημα και όμως απαιτείται διότι συχνότατα κατασυκοφαντούνται συνάδελφοι για χειρισμό υποθέσεων χωρίς περιθώριο απάντησης αντίδρασης, το οποίο είναι τραγικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριοι , δείτε το μοντέλο πως αναπτύσσεται μπροστά μας :
    Ποιοι μπορούν να αντισταθούν ουσιαστικά στο νέο σύστημα αξιών και προτεραιοτήτων; ποιοί μπορούν να ανατρέψουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές; οι Δικαστές με τις αποφάσεις τους ! Πως θα τους αφοπλίσουμε; Πρώτον με λάσπη ατομικά : θα ξεφτυλίσουμε αυτόν που έχει άποψη και αντιστέκεται και για παραδειγματισμό ας δώσουμε στον λαό τον αντιπρόεδρο του ΕΣ που τόλμησε να υποδείξει τη νόμιμη οδό και τον ανακριτή της υπόθεσης των στημένων αγώνων , που θα έπρεπε να πάει με το ρεύμα του πεζοδρομίου και όχι με την συνείδησή του (το δικαίωμα του να έχει αντίθετη άποψη απο το ρεύμα πάει περίπατο). Δεύτερον με απαξίωση θεσμική : βγαίνουν κάποιοι γραφικοί (τη γραφικότητα αυτή θα τη δούμε πολύ στο μέλλον) και καταγγέλουν τους κακούς Δικαστές που πουλήθηκαν στην τρόικα για να σώσουν του μισθούς τους και έτσι και "διαιρούμε και βασιλεύουμε" και τους καίμε γιατί μπορεί η τροικα να άκουσε απο αυτούς κάποιες άβολες αλήθειες. Τρίτον με την υπενθύμιση του ποιος έχει την πίττα και ποιος το μαχαίρι στα ζητήματα μισθοδοσίας. Τέταρτον πέτα μεσα στο συστημα και μερικές φωνες διασπαστικές για να έχεις κλυδωνισμούς και εκ των έσω, άλλωστε πολλοί μπορεί να είναι διαθέσιμοι για ατομικά παιχνίδια . Η συνταγή είναι μπροστά μας κ.Συνάδελφοι , μαγειρεύεται σιγά σιγά και σερβίρεται σε όλους μας . Από εμάς εξαρτάται αν θα την αναλώσσουμε και τελικώς αναλωθούμε .
    Πολυδεύκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν" είχε πει κάποιος αρχαίος και πιο πρόσφατα ο Κων/νος Καραμανλής (ο παλαιός). Που να έβλεπαν και τα σημερινά .... .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
    προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!"
    οι στίχοι του Βάρναλη μας αντιπροσωπεύουν απόλυτα αγαπητοί συνάδελφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με ρώτησε ένας φίλος: "Εσείς οι Δικαστές, που γνωρίζετε τους νόμους και, κατά τεκμήριο, διαθέτετε το ηθικό υπόβαθρο για να επέμβαιτε, γιατί δεν προβαίνετε σε προσφυγές κατά των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν σε μία νύχτα (βλ. αποφάσεις για έκτακτες εισφορές κ.α.) και έχουν φέρει τους απλούς πολίτες σε απόγνωση; Γιατί περιμένετε το Δικηγορικό Σύλλογο ή άλλους φορείς να αντιδράσουν και δεν δραστηριοποιείστε; Γιατί επιτρέπετε να σας υποβαθμίζουν σε απλούς διεκπεραιωτές και επιπλέον να στρέφουν το λαό εναντίον σας;". Τι να του απαντήσω ... "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία ...", αλλά δεν ξέρω εάν κάποιος τις διαθέτει πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ