Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Νομοθετικές ρυθμίσεις-εξπρές για τη Δικαιοσύνη


Της Ιωαννας Mανδρου
Νομοθετικές ρυθμίσεις προωθεί άμεσα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κατάρρευση του δικαστικού συστήματος, το οποίο εδώ και χρόνια αδυνατεί να εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων που εκκρεμούν, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της αρνησιδικίας. Οι ρυθμίσεις θα είναι έκτακτης ανάγκης και θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος θα αφορά ρυθμίσεις για εξωδικαστική επίλυση των περισσότερων αστικών και εμπορικών διαφορών, που θα γίνεται στο εξής από εκπαιδευμένους δικηγόρους στο πλαίσιο της εφαρμογής και στη χώρα μας, του θεσμού της διαμεσολάβησης, που ισχύει με επιτυχία από χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα αφορά στην ανάθεση σε συμβολαιογράφους σημαντικών υποθέσεων, που δεν χρειάζεται να υφίστανται την βάσανο της δικαστικής κρίσης.
Στους συμβολαιογράφους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται και τις αλλαγές, θα ανατεθούν τελικά οι προσημειώσεις υποθηκών, οι διαταγές πληρωμής, τα κληρονομητήρια, όχι όμως τα συναινετικά διαζύγια, καθώς κρίθηκε ότι για τη λύση του γάμου απαιτείται δικαστική απόφαση. Στους δικηγόρους που θα διαμεσολαβούν στην επίλυση των αστικών διαφορών θα ανατεθεί το σύνολο των αστικών και εμπορικών υποθέσεων, μισθωτικές διαφορές, απαιτήσεις από εμπορικά χρέη, εργατικές διαφορές, αλλά και διαφορές που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία των παιδιών με διαζευγμένους γονείς ή την επιμέλειά τους, καθώς θα αναλαμβάνουν με διαμεσολάβηση να δώσουν λύσεις στις αντιδικίες. Μόνον αν η διαμεσολάβηση δεν επιτυγχάνει θα προσφεύγουν στα δικαστήρια.
Δικηγορικές αμοιβές
Κατά το στάδιο της διαμεσολάβησης ή της ανάθεσης σε συμβολαιογράφους της επίλυσης υποθέσεων, οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα προβλέπουν την κατοχύρωση των δικηγορικών αμοιβών, προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από τους δικηγόρους για την προώθηση των νέων θεσμών και να καμφθούν οι αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων που φοβούνται πως θα υπάρξει μείωση της δικηγορικής ύλης σε μια εποχή δεινής οικονομικής δυσπραγίας για τα νομικά επαγγέλματα.
Εκτός, όμως, από τις ρυθμίσεις αυτές, στο νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για συντομότερη εκκαθάριση πολλών εκκρεμουσών υποθέσεων, όπως, για παράδειγμα, των συναινετικών διαζυγίων. Στο εξής θα γίνεται μόνο μία –και όχι δύο– συζητήσεις στο δικαστήριο, ενώ για τα σωματεία και τη σύστασή τους δεν θα χρειάζεται να γίνει δίκη, αλλά ο δικαστής απλά θα διαπιστώνει την ύπαρξη ή όχι των νόμιμων προϋποθέσεων.
Επίσης, θα προβλέπεται η συγκρότηση, ακόμη και για τα κακουργήματα, μονομελούς δικαστηρίου, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εκδίκασης των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν για χρόνια. Ανάλογες ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στα διοικητικά δικαστήρια, που έχουν το βάρος να δικάσουν μέσα σε ένα χρόνο, ώς τον Ιούνιο του 2012, το 15% των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων.
Φορολογικές υποθέσεις
Η δέσμευση για εκκαθάριση των αδίκαστων φορολογικών υποθέσεων που αγγίζουν τις 165.000 αποτελεί βασική παράμετρο του Μνημονίου, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στα διοικητικά δικαστήρια είναι απελπιστική. Σε όλη τη χώρα, οι αδίκαστες υποθέσεις ξεπερνούν τις 465.000 από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, καθώς αφορούν τελωνειακές παραβάσεις, επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και άλλα.
Αλλά και στα ποινικά και αστικά δικαστήρια η κατάσταση βρίσκεται από χρόνια στο κόκκινο. Οι μηνύσεις σε πανελλαδική κλίμακα κάθε χρόνο έχουν σπάσει το ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου, ενώ μόνο στην Αθήνα για τη φετινή χρονιά οι μηνύσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 330.000!
Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, σε ένα χρόνο εκδόθηκαν 365.000 αποφάσεις από λιγότερους από 400 δικαστές, ενώ 39 ανακριτές επεξεργάζονται συνολικά περί τις 14.000 δικογραφίες!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100093_09/10/2011_458867

7 σχόλια:

  1. Μονομελές Κακουργοδικείο !!!
    Χοχοχο !!! Οι εφέτες θα φύγουν τρέχοντας !!! Σε 5 χρόνια με βλέπω ΠρΕφ !!!

    14.000 δικογραφίες με 39 ανακριτές= περίπου 360 δικογραφίες έκαστος, συμπεριλαμβανομένων συνοδειών, αλλά και υποβρυχίων, ελικοπτέρων, πυραύλων, Siemens, Μπέου κλπ, ΑΣΠΙΣ Πρόνοια και δεν ξέρω πόσες άλλες. Εκεί να δεις επιτάχυνση !!!!!!!! Χωρίς υποστήριξη, χωρίς μελάνι για το φαξ, χωρίς να υπάρχει κανείς για επιδόσεις σε κλήσεις για μάρτυρες και κατηγορουμένους, χωρίς τίποτα !!!! Χοχοχο !!!!

    Ευτυχώς όμως, δεν θα δικάζουμε την σύσταση των σωματείων στην Εκουσία !! !!!! Χοχοχο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαθλιώνουν και στην ουσία καταργούν τους Δικηγόρους , υπαλληλοποιούν τους Δικαστές , φαλκιδεύουν το συνταγματικα κατοχυρωμένο δικαίωμα του Ελληνα πολιτη για ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη της πατρίδας του καιο νομικός κόσμος της χώρας μας τους παρατηρεί αδιάφορος! Τοιουτοι ημιν πρέπει Αρχιερείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι για ποιό λόγο να μην εκδίδουν διαταγές πληρωμής και προσημειώσεις οι ίδιοι οι δικηγόροι, που ούτως ή άλλως τις ετοιμάζουν εδώ και κάτι δεκαετίες. Να γίνει βέβαια η αναγκαία προσαρμογή στη δικονομία και να γίνεται έτσι γρηγορότερα. Ούτως ή άλλως την αναγκαστική εκτέλεση δεν την κινούν δικηγόροι μαζί με δικαστικούς επιμελητές; Φαίνεται ότι η απλή λύση ποτέ δεν αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Στα μέτρα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται επίσης και ο επαναπροσδιορισμός του χρόνου των δικαστικών διακοπών, που θα μειωθεί καθώς στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των ευρωπαϊκών δικαστηρίων." Αυτά είπωθηκαν από Υπουργικά χείλη. Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ που με τοποθετείς έστω και συγκριτικά στον Ευρωπαίκο Χάρτη. Μήπως πρέπει να μιλήσουμε τώρα και για ωράριο καθώς και για ΥΠΟΔΟΜΕΣ στο χώρο εργασίας μας αντί να ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ νυχθημερόν στα σπίτια μας; Τι να πω οι άνθρωποι μας δουλεύουν κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στους συμβολαιογράφους θα ανατεθούν τελικά "...οι προσημειώσεις υποθηκών, οι διαταγές πληρωμής, τα κληρονομητήρια, όχι όμως τα συναινετικά διαζύγια, καθώς κρίθηκε ότι για τη λύση του γάμου απαιτείται δικαστική απόφαση...". Και ερωτώ: Το κληρονομητήριο, που παράγει τεκμήριο κληρονομικής ιδιότητος ούτως ώστε όλες οι συναλλαγές του τεκμαιρομένου ως κληρονόμου με καλόπιστους τρίτους να είναι έγκυρες, δεν προϋποθέτει έκδοση Δικαστικής αποφάσεως; Όσο για τις προσημειώσεις και τις διαταγές πληρωμής, δεν πρόκειται για "Δικαστηριακή ύλη", αλλά για "διεκπεραίωση υποθέσεων", χωρίς καμμία ουσιαστική ελάφρυνση των Δικαστών (εκτός από μία ή δυο υπηρεσίες μηνιαίως το πολύ), που θα εξακολουθήσουν να επεξεργάζονται τον ίδιο (αν όχι μεγαλύτερο) όγκο υποθέσεων. Εδώ εμφιλοχωρεί και το εξής ενδεχόμενο: κ. Δικαστές σας αφαιρέσαμε χιλιάδες υποθέσεων (βλ. προσημειώσεις & διαταγές πληρωμής), άρα σας ελαφρύναμε. Πάρτε λοιπόν και τον Ιούλιο για να δικάζετε τακτικές υποθέσεις, εις αντάλλαγμα της "ελαφρύνσεως".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχουμε λεει τις μεγαλυτερες χρονικα διακοπες. Μαλιστα. Να κοπουν.
    Υποθετω οτι με αυτην την "ευρωπαικη" εξομοιωση, δικαιουμαι να ζητησω και "ευρωπαικη" χρεωση και "ευρωπαικες" υποδομες και φυσικα "ευρωπαικο" μισθο? Τι λεω ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα μέτρα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται επίσης και "ο επαναπροσδιορισμός του χρόνου των δικαστικών διακοπών, που θα μειωθεί καθώς στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των ευρωπαϊκών δικαστηρίων." Αυτά είπωθηκαν από Υπουργικά χείλη.
    Κι διερωτάται ένας νουνεχής πολίτης: Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, τη στιγμή που στα περισσότερα Δικαστήρια της Χώρας υπάρχουν τρομερά κενά στις οργανικές θέσεις δικαστών, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η περαιτέρω διόγκωση της δικαστηριακής ύλης, λόγω της συνακόλουθης αύξησης των δικασίμων και του λοιπού δικαστικού έργου, ενόψει του ως άνω μέτρου που εισηγείται ο Υπουργός;; Δηλαδή, δεν βγαίνουν τα νούμερα με την κοινή λογική!! Γιατί, μαγική λύση δεν υπάρχει. Πάντως, αυξάνοντας τις δικασίμους (ήτοι τον όγκο υποθέσεων) με το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, το μόνο που πετυχαίνει κανείς είναι η υποβάθμιση και η εξαθλίωση (σωματική και ψυχική) των δικαστών. Εκτός .. κι αν αυτός είναι ο στόχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ