Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΕΔΔΑ: Καταδίκασε την Ιταλία για επαναπροώθηση λαθρομεταναστών στη Λιβύη

Σε απόφαση-ορόσημο για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να εξελιχθεί σημερινή απόφαση του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), το οποίο καταδίκασε την Ιταλία για την επαναπροώθηση μεταναστών στη χώρα προέλευσής τους. 

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα το 2009, όταν οι ιταλικές αρχές επαναπροώθησαν περίπου 200 Σομαλούς και Αιθίοπες μετανάστες, που είχαν συλληφθεί εν πλω, στη Λιβύη. Οι τρεις βάρκες που μετέφεραν τους μετανάστες αντιμετώπισαν κακοκαιρία και τρικυμισμένη θάλασσα στα 35 ναυτικά μίλια έξω από το ιταλικό νησάκι Lampedusa.

Παρότι, κατ’ αρχήν ήταν στη δικαιοδοσία ελέγχου των λιμενικών αρχών της Μάλτας, τελικά προσέτρεξαν σε βοήθειά τους οι ιταλικές λιμενικές αρχές. Η ιταλική ακτοφυλακή, αφού τους έσωσε τους μετέφερε ξανά πάλι πίσω στην Τρίπολη, χωρίς προηγουμένως να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια εξακρίβωσης των στοιχείων τους και χωρίς να ενδιαφερθεί  να τους ενημερώσει για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στη χώρα.

Οι συνήγοροι των μεταναστών επιχειρηματολόγησαν ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά από την Ιταλία προσέβαλε το δικαίωμα των μεταναστών να ζητήσουν άσυλο, ενώ η επαναπροώθηση στη Λιβύη χωρίς άλλες εγγυήσεις τους έθεσε σε κίνδυνο βασανιστηρίων και απάνθρωπης μεταχείρισης ή ακόμη και περαιτέρω προώθησης στις χώρες καταγωγής τους.

Νομικός εκπρόσωπος του ιταλικού κράτους ισχυρίστηκε ότι οι λιμενικές αρχές έδρασαν εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους και σύμφωνα με τις αρχές που θέτει η Ε.Ε. όσον αφορά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης μέσω συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Ο τότε Υπουργός Εσωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι η επαναπροώθηση ήταν νόμιμη βάσει διμερούς συμφωνίας που είχε συνάψει η χώρα του με τη Λιβύη.

Το δικαστήριο τελικά έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και επιδίκασε σε καθέναν από αυτούς αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ. Εκπρόσωπος της Human Rights Watch χαιρέτισε την απόφαση δηλώνοντας: «Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν δηλώσει εξαρχής: η ιταλική κυβέρνηση έβαλε αυτούς τους ανθρώπους σε κίνδυνο με την επαναπροώθηση στη Λιβύη. Ακόμη και στη ζώνη της ανοιχτής θάλασσας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να “νίπτει τας χείρας της” για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

http://www.lawnet.gr/news/edda-katadikase-tin-italia-gia-epanaproo8isi-la8rometanaston-sti-libui-25691.html


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
 

1 σχόλιο:

  1. Μάλλον έπρεπε να τους προωθήσουν στα κράτη ιθαγενείας των δικαστών του δικαστηρίου. Έκαναν λάθος οι Ιταλοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ