Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Αυξήσεις στις αποδοχές των δικηγόρων του Δημοσίου


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, 18:22
Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα βλέπουν τους μισθούς τους να περικόπτονται, αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 15% προβλέπονται για τους έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και των ανεξάρτητων διοικητικών ή ρυθμιστικών αρχών. 


Το «πράσινο φως» για την αυξήσεις αυτές που θα γίνουν πάντως σταδιακά σε βάθος τριετίας άναψε κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Ρόβλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη.

Με βάση μάλιστα, την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 28 Φεβρουαρίου, οι αυξήσεις στις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων ισχύουν αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου 2011. Έτσι, ο βασικός μισθός για τους έμμισθους δικηγόρους στο Πρωτοδικείο φτάνει στα 1.250 ευρώ, τους δικηγόρους στο Εφετείο στα 1.652 ευρώ, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέρχεται στα 1.906 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ύστερα από 7 χρόνια, αποφασίστηκε να τους χορηγηθεί και χρονοεπίδομα 2% επί του βασικού μισθού για κάθε δύο χρόνια δικηγορίας. Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος οικογενειακής παροχής(τέκνων) και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και επίδομα αδείας με τις σχετικές βέβαια περικοπές.

Για τους δικηγόρους στις διοικητικές ή ρυθμιστικές Αρχές όπως στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Επιτροπή Λογιστική Τυποποίηση οι αυξήσεις ξεπερνούν το 10-15% και ανέρχονται περίπου σε 400 ευρώ το μήνα.

Οι αυξήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικα, προκειμένου να τεθεί όλο το επιστημονικό του δημοσίου στα ίδια μισθολογικά κλιμάκια (ενιαίο μισθολόγιο) και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην πραγματικότητα πρόκειται για προσαρμογή της τάξης των 50-60 ευρώ μηνιαίως. Στόχος της κοινής υπουργικής απόφασης ήταν η εξομοίωση των αποδοχών των δικηγόρων με αυτές των μηχανικών Π.Ε. μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους δικηγορικούς συλλόγους, με ορατό μάλιστα το ενδεχόμενο μαζικών αγωγών εκ μέρους τους.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, 18:55


===========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

3 σχόλια:

  1. Δηλαδή ένα μέρος δικηγόρων που κατέλαβαν θέσεις,σε πολλές των περιπτώσεων χωρίς αυστηρά κριτήρια αξιοκρατίας(βλέπε αριθμό αιτήσεων ακυρώσεων κατά πράξεων πρόσληψης δικηγόρων) παίρνουν περισότερα, προνομιακά.Είμαι Δικηγόρος και ντρέπομαι για όλους αυτους που κατάντησαν έτσι την Δικηγορία.Μια Δικηγορία χωρίς αυστηρό επιστημονικό προφίλ,χωρίς ουσιαστικές πειθαρχικές κυρώσεις,με συγκέντρωση δικηγορικής ύλης σε λίγους,με απαράδεκτες συνθήκες ανταγωνισμού σε σημείο που δημόσιοι υπάλληλοι στέλνουν δουλειά σε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία,με έντονη μυρωδιά λαιφ σταιλ και κινήσεων εντυπωσιασμού παρά επιστημονικής κατάρτισης,με παραγκωνισμό των νεωτέρων σε σημείο που το 1/3 των δικηγόρων αθηνών να μην έχουν ουτε μια παράσταση το χρόνο.Έπειτα όλοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την άλωση του επαγγέλματός μας αγνοώντας τις αγωνίες και τον εξεφτελισμό που υφίσταται ο νέος συνάδελφος.Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για λαϊκισμό χειρίστου είδους και είναι καταδικαστέος από όπου και αν προέρχεται.
    Οι έμμισθοι δικηγόροι που υπηρετούν στους ΟΤΑ 1ου και 2ου Βαθμού, στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ, έχουν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις των αποδοχών τους και μάλιστα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο των μειώσεων που επέφερε μετά την ψήφισή του το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο (Ν. 4024/2011), της τάξεως του 25 %.
    Πιο συγκεκριμένα, έμμισθος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με είκοσι έτη δικηγορίας, που υπηρετούσε σε μεγάλο ΟΤΑ 1ου βαθμού, ελάμβανε προ Μνημονίου, μαζί και με συγκεκριμένα μόνο επιδόματα και έξοδα κινήσεως, υπολογιζόμενα σε μηνιαία βάση (μεικτά ακαθάριστα σε δωδεκάμηνη βάση, όπως άλλωστε και με την Εγκύκλιο του Νέου Μισθολογίου υπολογίζονται) περί τις 3.320 € μεικτά. Αφαιρουμένων δε των κρατήσεων εκ 585 € περίπου, είχε καθαρό εισόδημα περί τις 2.735 €. Μετά δε τις μειώσεις που είχε ήδη υποστεί, στις 31.10.2011 τα ως άνω ποσά ανέρχονταν σε 2.795 € μεικτά (μείον 655 € =) 2.140 € καθαρά. Σήμερα πλέον, με την ένταξή του στο Ν. 4024/2011 με την ΚΥΑ οικ. 2/17132/0022/28.2.2012 (ΦΕΚ Β΄/498/28.2.12) από την 1.11.2011 τα ως άνω ποσά ανέρχονται πλέον σε 2.320 € μεικτά (μείον 660 € =) 1.660 € καθαρά. Επομένως, όχι μόνον δεν πήρε αύξηση, όπως διαδίδεται, αλλά υπέστη μείωση ποσοστού 30 % στα μεικτά (ήτοι από 3.320 σε 2.320) στα δε καθαρά υπέστη μείωση ποσοστού 40%. Μάλιστα, όπως σαφώς προέκυψε από το ίδιο το κείμενο της ΚΥΑ, υπήρξε αυθαίρετη παρέμβαση και χειρόγραφη διόρθωση με διαγραφή του αρχικού βασικού μισθού του Α΄ Βαθμού για δικηγόρους παρ’ Αρείω Πάγω και αλλαγή του σε Β΄ Βαθμού (διαφορά αρχική της τάξεως των 191 €).
    Σημειώνεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31.12.2011 (ΦΕΚ Α΄/ 268/31.12.2011) οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν σε φορείς οι υπάλληλοι των οποίων μισθοδοτούνται πλέον με το νέο μισθολόγιο, ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ από τις ρυθμίσεις του, ώστε να μην υποστούν ανάλογες μειώσεις. Τέλος έχουν αναλόγως εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και τις ανάλογες μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους (που είναι πολλαπλάσιες των παραπάνω) οι δικαστικοί αντιπρόσωποι του Δημοσίου, μολονότι δεν διαφέρουν σε ποιότητα και ποσότητα οι παρεχόμενες από τους έμμισθους δικηγόρους υπηρεσίες.
    ΟΙ ΕΜΜΙΣΘΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΒΑΘΜΟΥ
    ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΠΔΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι οι εν λόγω δκηγόροι πήραν αύξηση εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης, όταν οι άλλοι έμμισθοι νομικοί και ειδικότερα οι δικαστές έχουν απωλέσει το 35-40% των ετησίων εισοδημάτων τους σε σύγκριση με τον Δεκ. 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ