Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε. ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ



Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο mail



ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ


          Αγαπητοί συνάδελφοι,
            Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής». Όλο το διάστημα από τη στιγμή της δημόσιας διαβούλευσης του νόμου μέχρι την ψήφισή του έγιναν Ολομέλειες όλων των Δικαστηρίων της Χώρας, με σημαντικότερη την διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να τοποθετηθούμε επί των σχεδιαζόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων. Έγιναν υπομνήματα και αναφορές προς το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ακούστηκαν οι λόγοι για τους οποίους το νομοσχέδιο αυτό είναι κυρίως νομοθέτημα περιορισμού δικαστικών εξουσιών και τρομοκράτησης και τιμωρίας των δικαστικών λειτουργών. Φαίνεται όμως ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αρκετό να πείσει τους βουλευτές και το αρμόδιο υπουργείο να αλλάξουν στάση. Είναι πλέον γεγονός οι σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν αυτές τόσο στην ποιότητα της Δικαιοσύνης όσο και στην δικαστική ανεξαρτησία.
            Με την επιστολή αυτή δε ζητούμε ούτε ανάλυση των ενεργειών που έγιναν για να αποτραπεί η ψήφισή του, ούτε παράθεση των λόγων για τους οποίους χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία να καταστήσουμε ευρύτερα γνωστή την επιχειρούμενη απόπειρα στραγγαλισμού της Δικαιοσύνης. Η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να γίνει ανοικτό «κάλεσμα» στην κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί σε έναν αγώνα που θα ξεκινούσαμε χωρίς κανένα οικονομικό αίτημα αλλά μόνο προς όφελος της λειτουργίας του θεσμού. Σε μια τέτοια προσπάθεια θα βρίσκαμε οπωσδήποτε πολλούς αρωγούς.
            Απευθύνουμε όμως έκκληση να ληφθεί υπόψη σοβαρά αυτή η αλαζονική συμπεριφορά της πολιτικής εξουσίας ως προάγγελος για τα όσα θα επακολουθήσουν σχετικά με την σχεδιαζόμενη νέα μείωση των αποδοχών μας. Στην τακτική ΓΣ υποσχεθήκατε ενεργοποίηση των μέτρων που αποφάσισε η έκτακτη ΓΣ σε περίπτωση που απειλούνταν με νέα συρρίκνωση οι μισθοί μας. Αυτό έχει ήδη εξαγγελθεί με την υπογραφή του Μνημονίου όπου γίνεται ρητή αναφορά στη μείωση των ειδικών μισθολογίων συμπεριλαμβάνοντας εκεί και τους Δικαστές.  Περιμένουμε να δούμε το ακριβές ύψος των μειώσεων; Ποιος είναι ο λόγος που τηρούμε παθητική στάση αναμονής; Αποκτήσαμε ανοσία στον πολιτικό εμπαιγμό; Να θυμίσουμε ότι και τον προηγούμενο Ιούλιο είχαμε διαβεβαιώσεις για μη περικοπή των επιδομάτων μας και ότι αυτό υλοποιήθηκε έναν μήνα μετά; Η ευρωπαϊκή διάσταση που προτάθηκε να δοθεί στο ζήτημα είναι νομίζουμε στη σωστή κατεύθυνση (αδιάφορο εάν η πρόταση προέρχεται από την πλειοψηφία ή την μειοψηφία των μελών του ΔΣ). Δεν αρκεί όμως από μόνη της. Έχουμε ανάγκη την δημιουργία κοινού μετώπου όλων σας, ώστε να αποτραπεί η οικονομική μας εξόντωση. Κάθε οικονομικό πλήγμα που δεχόμαστε είναι μόνιμο και μας οδηγεί σε αδιέξοδο.
            - Ενεργοποιήστε τις αποφάσεις της έκτακτης ΓΣ  - Καλέστε τους συναδέλφους σε πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης   - Δώστε μεγάλη δημοσιότητα στο ζήτημα της επιχειρούμενης χειραγώγησης των Δικαστών σε συνδυασμό με την οικονομική αφαίμαξη που υφιστάμεθα  και ευαισθητοποιήστε την κοινή γνώμη, γνωστοποιώντας ότι ο μισθός που φέρεται ότι λαμβάνουμε είναι «πλασματικός» αφού μεγάλο μέρος αυτού δαπανάται σε έξοδα μετακίνησης και διαμονής στον τόπο όπου υπηρετούμε ο οποίος δεν είναι πάντα ο τόπος κατοικίας μας, σε δαπάνη διατήρησης βιβλιοθήκης, ενώ είμαστε η μοναδική ίσως κατηγορία ελλήνων πολιτών που μας οφείλονται μισθοί από τα έτη 2007-2008  - Επιδιώξτε στήριξη και συμπαράσταση από άλλες ομάδες εργαζομένων (δικηγορικούς συλλόγους, συλλόγους δικαστικών υπαλλήλων, πανεπιστημιακών κλπ)   - Αναλάβετε πρωτοβουλία για άσκηση ομαδικών αγωγών αξιοποιώντας τη νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών και τη σχετική διάταξη της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαστών περί απαγόρευσης μείωσης των αποδοχών των Δικαστών (έχει ήδη εκδοθεί το από 24-5-2008 Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών για την Πολωνία βλ. στην ηλεκτρονική σελίδα iaj-uim.org)  όπως εξάλλου ζητήσαμε στην τακτική ΓΣ του Δεκεμβρίου όπου καταθέσαμε και σχέδιο αγωγής προς επεξεργασία.
            Βασιζόμαστε στη συναδελφική αλληλεγγύη και στην αγωνιστικότητά σας.

Αθήνα 16 Μαρτίου 2012

Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρωτοδίκης
Μαρία Κουβαρά, Ειρηνοδίκης


7 σχόλια:

  1. Σωστή η πρωτοβουλία. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθούν τα εξής:1)Μην περιμένετε βοήθεια από του πανεπιστημιακούς. Είναι οι μοναδικοί που δεν μας υποστήριξαν στη γνωστή απόφαση υπέρ μας του Μισθοδικείου. Κανείς τους δεν βγήκε να υποστηρίξει δημόσια την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των δικαστών ενώ για το δικό τους νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ αμέσως ανακάλυψαν δεκάδες αντισυνταγματικότητες(που όντως υπάρχουν)και κατέθεσαν σχετική αίτηση ακύρωσης. Δεν υπάρχει δε ούτε ένας έλληνας συνταγματολόγος που να λέει ότι οι μισθοί των δικαστών δεν μπορούν να περικόπτονται όπως των δημοσίων υπαλλήλων διότι αυτονόητα συνδέονται με την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία, η οποία δεν υπόκειται σε εκπτώσεις κανενός είδους. Τα αντίθετα έχουν δεχθεί 4 συνταγματικά δικαστήρια χωρών της Ευρώπης, ενώ η απαγόρευση ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ μείωσης των μισθών των δικαστών ορίζεται ρητώς σε διεθνή κείμενα μεταξύ των οποίων και η Χάρτα των Δικαστών που αναφέρεται στην επιστολή.
    2.Τυγχάνει το κείμενο της αγωγής(προσφυγής για την ακρίβεια προς το παρόν)να ανήκει σε μένα, απλώς δεν έχει κατατεθεί ακόμη, διότι χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία. Δεν περιμένω να έχει καμία τύχη σε ελληνικά δικαστήρια μετά και την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του μνημονίου, παρόλο που στηρίζεται σε εντελώς διαφορετικές νομικές βάσεις. Κατά τη γνώμη μου η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί στο ΕυΔΔΑ όπου οι ανοησίες των κυβερνώντων δεν περνάνε και όπου πρέπει κάποιος να έχει νομικά επιχειρήματα και όχι επιχειρήματα του τύπου "πρέπει να συμμετάσχουν και οι δικαστές στην προσπάθεια που γίνεται"(ποια προσπάθεια?) ή "οι δικαστές είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι"(σε μία πρόταση δύο βρισιές).
    3.Βεβαίως, το πρόβλημα δεν είναι τελικώς, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, οι πανεπιστημιακοί ή οι δικαστικοί υπάλληλοι αλλά εμείς οι δικαστές που μέχρι στιγμής έχουμε πλήρως δεχθεί χωρίς σχεδόν καμία αντίδραση και μειώσεις μισθών και αντισυνταγματικά νομοσχέδια που έγιναν νόμοι, όπως ο τελευταίος «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής». Ο νόμος αυτός, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ο δικαστής μπορεί να μετατεθεί για υπηρεσιακές ανάγκες ανά πάσα στιγμή και χωρίς αίτησή του. Μόνο αυτή η διάταξη αρκεί για την πλήρη κατάργηση της δικαστικής ανεξαρτησίας μας και επισήμως. Για ποια ανεξαρτησία μιλάμε όταν αν σε κάποιον δεν αρέσει κάποιος δικαστής ή οι αποφάσεις του κλπ. μπορεί να επεμβαίνει με τους γνωστούς τρόπους στην εκτελεστική εξουσία(για αυτό μπήκε η διάταξη) και μέσω αυτής να μετατίθεται?Για την επαίσχυντη αυτή διάταξη δεν έγινε ούτε 1 ώρα αποχής ή έστω(όπως πέρυσι)μία διαδήλωση διαμαρτυρίας, έτσι ώστε να μάθει ο κόσμος τι νόμους ψηφίζει η ελληνική Βουλή.
    Αυτά και θα επανέλθω...
    Χ.Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΛΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...

    ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ 500 ΕΥΡΩ (ΓΙΑ, ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΕΣΤΩ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ, ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ);


    ΙΑΒΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να αρχισουμε διακοπες συνεδριασεων 1 μηνα πριν τις εκλογες??????????
    Μονο που το προτεινει καποιος, καταλαβεινεις οτι κατι δεν παει καλα σε αυτην την προταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ ανώνυμε μάλλον με εσένα δεν πάει κάτι καλά γιατί δεν ξέρεις να διαβάζεις. Πρώτον, δεν είπα να αρχίσουμε τώρα διακοπές συνεδριάσεων. Έθιξα το γεγονός ότι δεν έγινε ούτε μία στους 3 και πλέον μήνες που το νομοσχέδιο ήταν υπό διαβούλευση. Φυσικά εκ των υστέρων και εφόσον ψηφίστηκε το νομοσχέδιο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Επίσης, αν θέλεις να κάνεις κουβέντα να γράφεις επώνυμα και όχι ανώνυμα, διότι δεν ξέρω καν αν είσαι δικαστής, δικηγόρος ή κάποιος άσχετος. Δεύτερον, από που προκύπτει ότι θα έχουμε σίγουρα εκλογές σε ένα μήνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι τους συναδέλφους δεν τους γνωρίζω, παρά την ολιγόμηνη παρουσία μου στο ΠρωτΘεσ για την πρακτική μετά την Ε.Σ.Δι.

    Τείνω να συμφωνήσω, όμως, με τους συναδέλφους. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Δε θεωρώ ότι είναι λάθος να γίνει "ένα μήνα πριν τις εκλογές" (βλ. ανώνυμο σχολιαστή 21 Μαρτίου 2012 6:21 μ.μ.) ή δύο μήνες μετά, αρκεί να γίνει έγκαιρα, πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Υποθέτω ότι μάλλον αναφέρεται στις εκλογές της Ένωσης και όχι τις βουλευτικές.

    Επίσης, εάν οι συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές της ΕΔΕ, γιατί να μη δηλώνουν την παρουσία τους και με αυτό τον τρόπο. Θεμιτό δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο στους συναδέλφους-συντάκτες αυτής της πρόσκλησης, που διατηρούν ακόμη την ψυχραιμία τους και διατυπώνουν τις απόψεις-αγωνία τους με τόσο ευγενικό και ψύχραιμο τρόπο... Γιατί εγώ έχω χάσει κάθε ίχνος υπομονής και "πάσα ιδέα" για όλους αυτούς που μέχρι πρότινος κάναμε τον κόπο να πάμε να τους ψηφίσουμε στις εκλογές (της ένωσης εννοώ),για να υπερασπίζουν τάχα τα συμφέροντά μας...Ντροπή τους που κάθονται και κοιτάνε, προσπαθώντας να μην ενοχλούν αυτούς που δεν πρέπει... και περιμένοντας μόνο πότε θα ρθει η ώρα να βολευτούν, μετά την έξοδό τους από το σώμα, σε καμιά επιτροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν συμφωνώ με το απαξιωτικό ύφος του ανωνύμου 24/3/2012 11:22 μμ,σε βάρος των μελών του ΔΣ της ΕΔΕ.Δεν αξίζουν τέτοιας αντιμετώπισης,διότι,κατά την γνώμη μου,έδωσαν τον αγώνα τους (άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε χωρίς).Να υπενθυμίσω ότι, ενόψει ψηφίσεως του νόμου γιά την δίκαιη δίκη, στις 6-2-2012 έγινε πανδικαστική συγκέντρωση με 3ωρες διακοπές συνεδριάσεων.Είναι άδικο να τους κατηγορείτε γιά ολιγωρία επειδή δεν βγήκαν με πανώ στους δρόμους και δεν υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ή δεν συναίνεσαν σε καθημερινές διακοπές συνεδριάσεων επ'αόριστον.Όλα τα μέλη του ΔΣ προσπαθούν και δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία,όπως μερικοί θέλετε να τους εμφανίσετε.Εξάλλου,όποιος θεωρεί ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την,πρωτόγνωρη γιά τα ελληνικά δεδομένα,κατάσταση,ας θέσει υποψηφιότητα.Πάντως,προσωπικά νομίζω ότι πιό φρόνιμο και αποτελεσματικό είναι οι προσφυγές,με τις οποίες ασχολούνται κυρίως οι συνάδελφοι της διοικητικής δικαιοσύνης.Αλήθεια,αφού τα μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ ολιγωρούν,γιά τις άλλες δικαστικές ενώσεις τι έχετε να πείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ