Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Επιστολή, Χαράλ. Αθανασίου (τέως Προέδρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος)


λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο mail  

                                                                                                Επιστολή, Χαράλ. Αθανασίου
Αγαπητοί μου συνάδελφοι,


            Αυτές τις ημέρες πήρα μια δύσκολη απόφαση. Να υπηρετήσω τη χώρα μας και τη Δικαιοσύνη από ένα άλλο μετερίζι. Ο προβληματισμός έντονος και οι αναστολές πολλές.
            Σκέφτηκα, ότι η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της έχουν, ακόμη, δύσκολο δρόμο και πιστεύω ότι πιο χρήσιμος θα είμαι από τη νέα μου θέση μιας και του χρόνου τέτοιο καιρό θα αποχωρούσα από την ενεργό υπηρεσία. Το κουδούνι της έδρας δεν θα πάψει να χτυπά για μένα, γιατί θα είμαι δίπλα σας και θέλοντας ή όχι θα μου το θυμίζετε και αυτό θα με συνεγείρει.
            Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω πως νιώθω. Μου είναι ακατόρθωτο να πω πόσο σας αγαπώ, πόσο αγάπησα αυτό που τόσα χρόνια υπηρετούσα και πόσο θα μου λείψει η καθημερινή επαφή μαζί σας.
            Η Δικαιοσύνη μου έδωσε τη δυνατότητα να σκέφτομαι ψύχραιμα, και να αποφασίζω νηφάλια και αμερόληπτα. Μου έδωσε τη δυνατότητα να μην πτοούμαι από απειλές και τις αθλιότητες της « ανώνυμης» επιστολογράφου, που στόχευαν να κάμψουν τη θέλησή μου για τον αγώνα που όλοι μας δίναμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προάσπιση των συμφερόντων μας.
            Στο χώρο αυτό αγωνίσθηκα για τη θωράκιση των θεσμών και την υπεράσπιση της Δικαιοσύνης. Αυτή τη δραστηριότητα και αυτή την εμπειρία μου θεωρώ ότι σήμερα, που η χώρα μας αντιμετωπίζει όχι μόνο οικονομική κρίση, αλλά και τις συνέπειες μιας χρόνιας απαξίωσης των θεσμών, μπορώ να τη διαθέσω σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
 Από σας ζητώ να παραμείνετε απτόητοι και αμετακίνητοι στις θέσεις σας. Με παρρησία και σθένος στις αποφάσεις σας. Με σεβασμό στον πολίτη και τα προβλήματά του. Μην απογοητεύεστε για τις τυχόν επιθέσεις που δέχεστε και τις παρατηρήσεις που γίνονται. Μη μετανιώνετε για το χρόνο που χάνετε και τον ύπνο που στερηθήκατε. Η δικαίωση αργεί, συνήθως, αλλά πάντα έρχεται για όσους αναλώνονται.
Θα ήθελα να σας γράφω, να σας μιλώ για ώρες ολόκληρες, όλους μαζί και τον καθένα σας χωριστά. Να σας αγκαλιάσω και να σας πω πόσο σας αγαπώ και πόσο θα μου λείψετε. Θα πω μόνο ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Ένα ευχαριστώ για τη στήριξη και τη δύναμη που μου δίνατε στους αγώνες μου.  Για την αγάπη σας που εισέπραττα. Η αγάπη σας ήταν το όπλο μου για ότι πέτυχα.
Να ευχαριστήσω όλους τους προηγουμένους Προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ (παλαιότερα και τωρινά) της Ένωσης, για την αγάπη και την αποδοχή που σχεδόν όλοι με περιέβαλαν. Ιδιαίτερα θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω το στενό συνεργάτη μου, τον ακούραστο Γιώργο Μανωλίδη, με τον οποίο μαζί ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας στην Ένωση και ο οποίος τόσο με βοήθησε ειδικά στα οικονομικά μας αιτήματα.
Να ευχαριστήσω όλες τις Διοικήσεις των άλλων Δικαστικών Ενώσεων με τις οποίες η συνεργασία μας ήταν επωφελής και αδιατάρακτη. Το Δικηγορικό κόσμο, που στην πλειοψηφία του κατανοεί και στηρίζει, με συνειδητή εργασία το έργο του κριτή. Τους δικαστικούς Γραμματείς και Επιμελητές και ειδικά τα Προεδρία τους, με τα οποία η συνεργασία ήταν άψογη και οι αγώνες κοινοί σε πολλά ζωτικά ζητήματα. Αυτούς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι (παρά τις κατά καιρούς αντίθετες απόψεις και εκτιμήσεις), ανταποκρίθηκαν  στα αιτήματά μας, άκουσαν τη φωνή μας συμμερίστηκαν την αγωνία μας, έσκυψαν στα προβλήματά μας και βοήθησαν να δοθούν λύσεις στα περισσότερα από αυτά.
Τέλος, να ζητήσω την επιείκειά σας αν δεν ανταποκρίθηκα σε όλες τις προσδοκίες σας. Για ένα μόνο θέλω να είστε σίγουροι. Ότι έδωσα όλες τις δυνάμεις μου για τη Δικαιοσύνη και για πολλά χρόνια ακόμη θα δίνω το παρόν γι’ αυτή.
Αγαπημένοι μου, συνάδελφοι – φίλοι, δεν θέλω να αλλάξει τίποτε στη σχέση εμπιστοσύνης που τόσα χρόνια οικοδομήσαμε.
            Σας παρακαλώ να με σκέπτεστε και να μου λέτε ευθαρσώς τις απόψεις σας για το πώς ασκώ ή πρέπει να ασκώ τα νέα καθήκοντά μου. 

Χαράλαμπος Αθανασίου
Αρεοπαγίτης ε.τ.
τ. Πρόεδρος της Ένωσης
Δικαστών και Εισαγγελέων
 

14 σχόλια:

  1. Εύγε για το ήθος του ανθρώπου αυτού που διατυπώνει με τόσο ειλικρινή κι ευπρεπή τρόπο τις σκέψεις του. Μαρτυρά το ήθος των δικαστών και προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στη Δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κε Πρόεδρε, για το ήθος του Δικαστή. Τι παράδειγμα αποτελούν φαινόμενα Δικαστικών Λειτουργών, που αναμειγνύονται με την ενεργό πολιτική, ενόσω είναι εν ενεργεία Δικαστές, και τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών παραιτούνται και τυπικά από τη θέση του Δικαστή, για να αναλάβουν και επίσημα κομματική θέση; Ήταν αυτοί οι Δικαστές αμερόληπτοι καθ' όλη τη διάρκεια της δικαστικής τους θητείας ή μεροληπτούσαν υπέρ του ενός και σε βάρος των λοιπών πολιτικών κομμάτων; Ή μήπως απέκτησαν κομματική ταυτότητα την ιδια ημέρα που παραιτήθηκαν από το Σώμα και όλο το πρηγούμενο διάστημα ήταν άμεπτοι; Αίσχος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eίχατε και άλλους συνεργάτες κύριε Πρόεδρε, την κα Δεμέστιχα π.χ, δεν αισθάνεστε την ανάγκη να την ευχαριστήσετε κι εκείνη δημόσια, μήπως επειδή δεν είναι πιά υποψήφια στις εκλογές της Ένωσης δικαστών.Αχ γιατί κύριε Πρόεδρε, δεν αντέξατε στον πειρασμό να στηρίξετε έμμεσα την παράταξη πού όλοι οι συνάδελφοι δικάστές γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσει να διχάζει το δικαστικό σώμα σε ΔΣ που αποφασιζει και ΔΣ που αντιπολιτεύεται, ας είναι καλά και η ομάδα που τροφοδοτεί αυτόν τον διχασμό με την ίδια ένταση και με τα ίδια μέσα. Κρίμα, εγώ πάντως σας εκτιμούσα. Αυτό που κάνετε σας αδικεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πρακτική του διχασμού του κ. Αθανασίου βρήκε άξιους συνεχιστές απ' ότι είδαμε και ακούσαμε σήμερα στην Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aντιγράφω "μου είναι ακατόρθωτο να πω πόσο σας αγαπώ". Πολύ μελό. Αυτό θα γίνει κατανοητό από τους παλιούς δικαστές και όχι από τα νέα παιδιά που δεν είχαν καν γεννηθεί "έτσι έλεγε και η Μαρία Αλειφέρη στα τετράγωνα των αστέρων" "σας αγαπώ".-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κε Αθανασιου δεν γνωριζω την δικαστικη σας πορεια και θα ηταν τουλαχιστον ανηθικο να σας κρινω γι αυτην..ειχα ομως την πολυτελεια να σας παρακολουθησω σε ολη τη συζητηση στη Βουλη για το περιβόητο ν.4055/2012 περι επιταχυνσης της Δικαιοσυνης που αποτελει όνειδος για την υπηρεσιακη κατασταση των δικαστων (μειωση προθεσμιων, μειωση του χρονου αδειας ανατροφης, προαγωγες, μεταθεσεις κ.τ.λ.)..χλιαρη εως ανυπαρκτη η αντισταση σας στις προτεινομενες διαταξεις και ο κος Παπαιωαννου να μας επιπληττει με υφος, ως υφισταμενους του, λεγοντας οτι γνωριζει τα παντα απο τη δικηγορικη του εμπειρια ..λιγο καιρο αργοτερα η ανακοινωση της βουλευτικης σας υποψηφιοτητας!Τι να υποθεσει κανεις? εαν ενδιαφερεστε για το Σωμα και την υστεροφημια σας καλειστε δοθεισης της ευκαιριας να επανορθωσετε αλλαζοντας τον επαισχυντο νομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέχρις ενός σημείου θα έλεγα δεν είναι μεμπτός ένας αποχαιρετισμός των συναδέλφων από έναν αποχωρήσαντα πρώην ανώτατο δικαστικό που είχε την τιμή να εκλεγεί τα τελευταία χρόνια και πρόεδρος της ΕΔΕ.
    Παρά το πράγματι πολύ "μελό" ύφος της αποχαιρετιστήριας επιστολής που κανέναν δεν πείθει για τον πόνο ψυχής που δήθεν νοιώθει ο κ. Αθανασίου που αποχωρίζεται τη δικαστική του ιδιότητα χάριν της πολύ καλύτερης φυσικά εξασφαλισμένης βουλευτικής ή και υπουργικής ακόμη ιδιότητας θα έλεγα ότι δικαιούται να μας αποχαιρετήσει με τον τρόπο που αυτός θέλει να εκφραστεί. Αυτό όμως που δεν "πάει" καθόλου και έρχεται σε αντίφαση με τον μέχρι τώρα επικαλούμενο αγώνα του είναι οι ευχαριστίες προς τους υπουργούς δικαιοσύνης που στάθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και χαντάκωσαν διαχρονικά ο καθένας με τον τρόπο του τη δικαιοσύνη. Ειδικά να ευχαριστεί και τον κ. Παπαϊωάννου όπως φαίνεται, χωρίς να τον εξαιρεί αντί να τον επιπλήττει για την ανοησία του πρόσφατου νομοθετήματός του, αυτό δεν το περίμενα και δεν έπρεπε να το κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τιμή και δόξα στον καταξιωμένο στην κοινωνία δικαστή προπαντός για το ήθος και την αξιοπρέπεια του. Η μεταπήδηση στη πολιτική αν γινόταν προς άλλο κόμμα θα γενοταν ν απο όλους αυτούς τους οσφυοκαμπτες αποδεκτή Τι έγινε ο κουβελακης. Ντεγιαννης σαρτζατακης σταυροπουλος κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ήθος του απελθόντος Προέδρου της Ε.Δ.Ε., του ανθρώπου αυτού που διατυπώνει με τόσο ειλικρινή κι ευπρεπή τρόπο τις σκέψεις του, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τις γραμμές που μας απευθύνει. Είναι αλήθεια, ότι αρκετοί τον πολέμησαν -- ίσως γιατί δεν θέλησαν να αποδεχθούν τις ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ της Ένωσης υπό την καθοδήγησή του, ιδίως δε σε ό,τι αφορά στην επί τα βελτίω αναπροσαρμογή του μισθολογίου μας --, οι περισσότεροι, όμως, τον στήριξαν βλέποντάς τον δίπλα τους να υπερασπίζεται το κύρος του Δικαστικού Σώματος απέναντι στις λυσσαλέες επιθέσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας. Σας ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε, παραλλήλως, όμως, αναμένουμε τη συνέχιση της στήριξής σας και από το νέο μετερίζι. Η ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης, αυτού του ογκωδέστερου πυλώνα της Δημοκρατίας, χρειάζονται τη σύμπραξή σας μέσα και από την άσκηση των νέων καθηκόντων σας. Πρώτο σας "τεστ" η επιδιωκόμενη και ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ μείωση εκ νέου των αποδοχών μας. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν θα λησμονήσετε τις θέσεις που είχατε διατυπώσει, μεταξύ των οποίων και το ότι η Συνταγματική θέση των Λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν συνάδει με την μισθολογική αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι προφανές ότι η "δακρύβρεχτη" επιστολή του πρωην Προέδρου της ΕΔΕ και νυν βουλευτή της ΝΔ,έχει στόχο να κατευθύνει την ψήφο μας,στις εκλογές της Ένωσης, προς τους υποψηφίους που συνεργάζονται μαζί του.Άλλωστε η επιστολή του περιέχεται στον ίδιο φάκελο με το έντυπο υλικό της ομάδας Μανωλίδη.Ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ (ΛΟΓΩ ΔΙΑΛΥΣΗΣ βΟΥΛΗΣ):

    1)περικοπη μισθού 40%
    2)ψήφιση νόμου 4055/12
    3)συμμετοχή στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων
    4)αδυναμία ενημέρωσης για τα αιτήματα των δικαστών
    κτλ. κτλ. κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενας πραγματικά αληθινός άνθρωπος και ακέραιος Δικαστής θα λείψει και απο εχθρούς και φίλους... καλή επιτυχία κ Πρόεδρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Κρείττον το σιγάν" κ. Πρόεδρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δικαστές Πρωτοδικείου Αθηνών8 Νοεμβρίου 2012 στις 11:41 π.μ.

    Πρέπει το Δ.Σ. της ένωσής μας και κυρίως η ομάδα Αθανασίου να τον αποκηρύξουν και να δηλώσουν ότι είναι ανεπιθύμητος στις εκδηλώσεις της ένωσής μας.

    Δικαστές Πρωτοδικείου Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ