Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ρουπακιώτης: «Αν δεν υπάρξουν λύσεις δεν έχω θέση στο υπουργείο»

«Δεν υπάρχουν μάγοι, κι αν υπάρχουν εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Θα δώσουμε λύσεις εκεί που προσδοκά η κοινωνία, στη Δικαιοσύνη. Θα επιδιώξουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν υπάρξουν λύσεις, εγώ δεν έχω θέση στο υπουργείο». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους υπαλλήλους του υπουργείου.



Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί επιλογή του, που στηρίζεται, όπως είπε, στην ανάγκη να υπάρξουν γρήγορα λύσεις για να αποκτήσει το δικαστικό σύστημα το κύρος που του αξίζει. «Ωστόσο», τόνισε «είμαι υποχρεωμένος να πω, ότι το δικαστικό σύστημα της πατρίδας μας στέκεται υψηλά».

Ο ίδιος επισήμανε, ότι η πραγματικότητα πλέον, είναι σκληρή και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα. «Πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούλιο πρέπει να έχουμε μια συνάντηση για να βρούμε λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει διαχωρισμός δικαστών και υπαλλήλων ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση και τόνισε ότι θα στηριχθεί σε στελέχη του υπουργείου τα οποία και εμπιστεύεται. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρξουμε αποτελεσματικά και δεν θα καλέσουμε κανέναν άλλο στον υπουργείο», υπογράμμισε.

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε και στους δικηγόρους για να επισημάνει, ότι θα αναζητηθούν λύσεις για το εισόδημά τους και ξεκαθάρισε πως αδιαφορεί για τα σχόλια που ενδεχομένως υπάρξουν, ότι είναι ευνοϊκά προσκείμενος προς τον συγκεκριμένο κλάδο, λόγω του ότι υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Αναφερόμενος στις φυλακές επισήμανε πως δεν αποτελούν χώρους «αποβλήτων» της κοινωνίας αλλά χώρους όπου εγκλείονται πολίτες που έχουν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, ενώ στερούνται την ελευθερία τους.

"Η άσκηση της πολιτικής είναι απλή υπόθεση αρκεί να είναι κανείς ανεξάρτητος, να γνωρίζει το αντικείμενο του, να δουλεύει πολύ και να είναι απλός άνθρωπος», είπε ο κ. Ρουπακιώτης. Μάλιστα, ανέφερε, ότι η πόρτα του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, επισήμανε πως είναι τιμή για τον ίδιο να εργαστεί δίπλα στον κ. Ρουπακιώτη και ανέφερε πως η Δικαιοσύνη είναι ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς, καθώς έχει να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα, μεταξύ αυτών και υποθέσεις με επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. «Θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα» είπε ο κ. Καραγκούνης.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Χρίστος Γεραρής, υποδεχόμενος τον κ. Ρουπακιώτη αναφέρθηκε στην παράλληλη πορεία τους στον χώρο της Δικαιοσύνης και απευθυνόμενος προς τον νέο υπουργό είπε:

"Φίλε υπουργέ, μετέχεις σε μια κυβέρνηση που καλείται να λύσει ζωτικά προβλήματα για την οικονομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων. Είμαι βέβαιος ότι με την εμπειρία σου στον χώρο της Δικαιοσύνης και με τη μετριοπάθεια που σε διακρίνει θα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις προκλήσεις των νέων υπουργικών καθηκόντων. Έχεις την αρωγή του υφυπουργού, ο οποίος θα προσφέρει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της νεότερης γενιάς νομικών. Εύχομαι και στους δυο σας καλή επιτυχία, ψυχική υγεία και σωματική ευρωστία».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/06/2012_448497

16 σχόλια:

  1. ΩΧΩΧ.....
    "αδιαφορω αν πουνε οτι ευννοω τους δικηγορους..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αντε να δουμε η εναωση δικαστων τωρα τι θα κανει..
    πληροφοριες αναφερουν οτι πρωτο νομοσχεδιο θα ειναι η καταργηση των "διακοπων" απο 1-15 σεπτεμβριου, με ισχυ απο φετος...
    και μην πειτε οτι ειναι καλοκαιρι και δεν γινεται.. περσι το καλοκαιρι ειχε περασει ο νεος ΚΠολΔ, που καθιερωνε απο περσι το σεπτεμβριο τα μονομελη πολιτικα εφετεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμεση κατάργηση του 4055/2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλά μία από τα ίδια.
    ίσως δεν είναι τυχαίο που δεν έβαλαν τον Αθανασίου στο υπουργείο αυτό. δεν θέλουν λύσεις που να είναι όχι φιλοδικαστικές αλλά τουλάχιστον να είναι εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπίζω η Ένωση Δικαστών να μην αντιμετωπίσει τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης με την προκατάληψη των προηγούμενων σχολίων. Πιστεύει κανείς πως η Δικαιοσύνη δεν πάσχει, ή έστω ότι δεν χρειάζεται διορθωτικές παρεμβάσεις? Η δήλωση του νέου Υπουργού δεν αναφέρει τίποτε παράδοξο. Τις βελτιωτικές αλλαγές πρώτα-πρώτα οι δικαστές πρέπει να τις επιδιώκουμε και να συνεισφέρουμε θετικά στις αλλαγές αυτές. Εκ των προτέρων απόρριψη δεν προσδίδει κύρος στους καχύποπτους ακόμη και αν δικαιωθούν. Μακάρι να διαψευσθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασφαλώς και δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί εξ' αρχής με καχυποψία ο νέος ΥπΔικ. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε, ότι είναι ένας άνθρωπος που αν μη τί άλλο, δεν ανήκει στους "θεωρητικούς" που κρίνουν εκ του μακρόθεν, χωρίς να έχουν ποτέ παρασταθεί σε δ/ριο του πρώτου βαθμού.
    Ωστόσο, η φερόμενη θέση του για κατάργηση των δικαστικών διακοπών, αν ανταποκρίνεται στα πράγματα, είναι εκ των προτέρων μη ρεαλιστική και θα συμβάλλει όχι στην ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ αλλά στην ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ της Δ/νης, αφού ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, γράφουμε μανιωδώς ξεχρεώνοντας τις στοίβες των δικογραφιών, κάτι που δεν είναι εν τοις πράγμασι εφικτό, όταν είμαστε εν υπηρεσία (που γυρνάμε ζαλισμένοι σπίτι αργά το βράδυ και πολλές φορές δεν υπάρχει χρόνος και δύναμη, όχι για να γράψουμε, αλλά για να κάνουμε ένα μπάνιο και να φάμε - οι έχοντες εμπειρία από 'βαριά' Πρωτοδικεία/ Εισαγγελίες γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοεί η γράφουσα). Θέλω, να ελπίζω ότι ο κ. Υπουργός θα τα λάβει όλα αυτά σοβαρά υπόψη, με τη θετική συμβολή και του Προεδρείου της Ένωσης, καθόσον είναι δεδομένα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καιθα κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για μια ορθολογική, ρεαλιστική και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων της Δ/νης, που αποτελεί επιθυμία όλων των συλλειτουργών της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο τελευταίος φιλοδικαστικός υπουργός ήταν ο Γιαννόπουλος. Μην περιμένετε κάτι υπό τις παρούσες συνθήκες εντός μνημονίου. Όλοι εναντίον μας θα είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχει δίκιο ο σχολιαστής "26/6-5:22", Μετά τον συγχωρεμένο το Γιαννόπουλο, εξαφανίσθηκαν οι φιλοδικαστικοί υπουργοί Δικαιοσύνης. Σε κάτι, όμως, παρέλειψε ο νέος υπουργός να αναφερθεί: Στις ζητούμενες από τους ανάλγητους δανειστές της Ελλάδας περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Έχουμε που έχουμε ισοπεδωθεί με το 38% που μας έκοψαν οι προηγούμενοι, ο,τιδήποτε επιπλέον ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟ με τις επιδιώξεις όλων για καλύτερη λειτουργία της Δικαιοσύνης!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω για τα προβλήματα των Δικαστών και της Δικαιοσύνης...αλλα τα προβλήματα των δικηγόρων σίγουρα θα βρούν ευήκοον ούς...άλλωστε απο ποιους και γιατί "επιβλήθηκε" και μάλιστα με βέτο ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης,,,?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνάδελφε, μόνο όταν εμείς στεκόμαστε απέναντι και όχι αλληλέγγυοι στην κοινωνία θα είναι όλοι εναντίον μας. Αλλοιώς γιατί να είναι εναντίον μας? Αλήθεια δεν θυμάμαι γιατί ο μακαρίτης ήταν φιλοδικαστικός, θα ήθελα να θυμηθώ. Προφανώς θα εννοείς το μισθολόγιο που ψηφίσθηκε επί των ημερών του. Σε παραπέμπω όμως στην αιτιολογική έκθεση εκείνου του νομοσχεδίου, για να δεις πόσο φιλοδικαστικός ήταν και πόσο οδύρετο που "σύρθηκε" στην ψήφιση του νόμου, από την πίεση που υφίστατο η Κυβέρνηση, διότι λόγω των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί "αιφνιδιάζετο κάθε τόσο με την υποχρέωση να καταβάλει αναδρομικά στους δικαστές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η "καρατόμηση" κατά κάποιο τρόπο του Αθανασίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε κατά πληροφορίες με βέτο του Κουβέλη, που σημαίνει ότι το "σύστημα" των μνημονιακών που έφεραν τη χώρα στην εξαθλίωση, δεν έχει και μεγάλη εμπιστοσύνη στον Αθανασίου.
    Αυτό για μενα σημαίνει ότι όποιος και αν είναι ο Αθανασίου, σίγουρα έχει ψήγματα ανθρωπιάς και συναδελφικότητας μέσα του, κι αυτά φοβήθηκαν όσοι έβαλαν βέτο για να μην πάρει το υπουργείο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συντεχνιακός συνδικαλισμός τέλος. Τέλος σ' αυτήν την μεταπολιτευτική ιστορία που η μία κοινωνική ομάδα προσπαθούσε να πείσει την κοινωνία πόσο πιο πολύ αξίζει τα λεφτά της από την άλλη και εκμεταλλευόταν κομματικές διασυνδέσεις για να προωθήσει τα "πέραν πάσης αμφιβολίας" δίκαια αιτήματά της.
    Εδώ που φτάσαμε ή θα δοθεί λύση για την κοινωνία ή για κανέναν. Δε γίνεται οι δικαστές να φωνάζουν για τους μισθούς, οι δημόσιοι για τη μονιμότητα, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα έχει πέσει βόμβα ναπάλμ. Λεφτά δεν υπάρχουν κατασπαταλήθηκαν από την αναξιοκρατία και μέσω ποινικών αδικημάτων που συχνά οι δικαστές δεν είδαν (βατοπέδια κι ένα σωρό άλλα).
    Δεν περισσεύει αλληλεγγύη για τους δικαστές, ούτε βέβαια για τους δικηγόρους και τα όποια συντεχνιακά αιτήματα κάθε "κλάδου" (κλάδος η δικαστική εξουσία, που φτάσαμε).
    Δεν γίνεται οι δικαστικοί λειτουργεί να βγάζουν τις απεργίες παράνομες αλλά να εξανίστανται κατά του πειθαρχικού ελέγχου της "αποχής" των ιδίων.
    Αλληλεγγύη η μόνη λύση για μια κατάσταση καλύτερη για όλους μας, για αξιοπρέπεια, για δικαιοσύνη και επιστημονική επάρκεια, για να δοθεί τέλος στις συναλλαγές νομιμοφανείς ή παράνομες.
    Τι να κάνουμε ο υπουργός δικαιοσύνης είναι πολιτική θέση, όπως ακριβώς ο δικαστής που δικάζει αυτοκίνητα είναι δικαστής νομικός και όχι ταξιτζής. Αν θέλουμε τον υπουργο δικαιοσύνης δικαστή τον υπεθα στρατηγό και τον υποικ λογιστή, τότε μιλάμε για άλλου τύπου πολίτευμα, όχι απαραίτητα δημοκρατικό. Μήπως αυτό θέλουμε; είμαστε σίγουροι;
    Ο καθένας να κάνει τη δουλειά και να είμαστε αλληλέγγυοι σε ζητήματα που θίγουν ολους (κόστος δικαιοσύνης, τραγικες παρανομίες της διοίκησης, αλόγιστη ποινικοποίηση συμπεριφορών), γιατί τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα, κι αυτοί που θα τα υποστούν χωρίς επιλογή θα είναι ο απλός κόσμος όχι οι δικηγόροι ούτε βέβαια οι δικαστές.
    Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα ποσά πάντως που πρέπει να καταβάλουμε φέτος στην Εφορία ξεπερνούν κάθε όριο και αντοχής και ανοχής...Και να σκεφτεί κανείς ότι μέσα στο καλοκαίρι έχουμε και μετακομίσεις σε άλλες πόλεις λόγω προαγωγών, μεταθέσεων κ.λ.π.. Η Ενωση πρέπει αμέσως να κινηθεί να ρυθμίσει αυτά τα θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο νεος υπουργος δικαιοσυνης στη σημερινη του επισκεψη στο ΔΣΑ ειπε οτι 3 πρωτοβουλιες θα παρει αμεσα για την επιταχυνση και τη βελτιωση της δικαιοσυνης : α) καταργηση των δικαστικων διακοπων απο 1-15 Σεπτεμβριου, και των Χριστουγεννων και Πασχα.. β) Λειτουργια πρωτοβαθμιου πειθαρχικου συμβουλιου, που θα εξεταζει περιπτωσεις "αυθαιρετης" συμπεριφορας πρωτοδικων και προεδρων πρωτοδικων, που θα συνεδριαζει καθημερινα σε καθε πρωτοδικειο με συμμετοχη τουλαχιστον ενος μελους ΔΣ του οικειου δικηγορικου Συλλογου και γ) θεσμοθετηση διαταξης για αποσπαση πρωτοδικη σε αλλο πρωτοδικειο, μολις κατατεθει αναφορα ή μηνυση εναντιον του και μεχρι την τελεσιδικη εκδικαση της..

    Περαστικα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το εισόδημα των δικηγόρων συμβιβάζεται με την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάποιοι μιλούν για καρατόμηση του Αθανασίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θεωρούν δηλ. αυτονήτο (δίκην φυσικού δικαίου) ότι αυτός θα έπρεπε να είναι Υπουργός και κανείς άλλος. Αυτό αποκαλύπτει και τη νοοτροπία τους. Θεωρούν ότι το Υπουργείο αλλά και ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι φέουδο της πολιτικό - δικαστικής (και ολίγον θρησκευτικής;) ομάδας, στην οποία ανήκουν. Με τέτοιους ανθρώπους η Ελλάδα πήγε τόσο μπροστά..... .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ