Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΔΕΚ: ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Οι εργαζόμενοι που αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια της κανονικής άδειας που δικαιούνται μπορούν αργότερα να διεκδικήσουν το διάστημα της ασθένειας ως κανονική άδεια, όπως αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση είναι δεσμευτική για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.


Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ελήφθη έπειτα από αναφορά σχετικής υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, όπου η Εθνική Ένωση Πολυκαταστημάτων Διανομής είχε αρνηθεί αυτό το δικαίωμα στους εργαζομένους της.

Η απόφαση είναι δεσμευτική για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την απόφαση:

«Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, κατά πάγια νομολογία, το δικαίωμα κάθε εργαζομένου σε ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών πρέπει να θεωρείται ως αρχή ιδιαίτερης σημασίας στο κοινωνικό δίκαιο της Ένωσης. Ως αρχή του κοινωνικού δικαίου της Ένωσης, το δικαίωμα ετήσιας άδειας έχει ρητώς κατοχυρωθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω δικαίωμα ετήσιας άδειας δεν μπορεί να ερμηνεύεται συσταλτικώς.

»Περαιτέρω, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο σκοπός του δικαιώματος ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών έγκειται στο να παράσχει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να αναπαυθεί και να έχει στη διάθεσή του ένα χρονικό διάστημα χαλαρώσεως και ψυχαγωγίας. Επομένως, ο σκοπός αυτός διαφέρει από τον σκοπό του δικαιώματος αναρρωτικής άδειας που απονέμεται στον εργαζόμενο για να μπορέσει να αναρρώσει από ασθένεια συνεπαγόμενη ανικανότητα προς εργασία.

[...]

»Κατά συνέπεια, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μεταγενέστερα την ετήσια άδειά του μετ’ αποδοχών η οποία συμπίπτει με περίοδο αναρρωτικής άδειας• τούτο δε, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής επελεύσεως της ανικανότητας προς εργασία».

Για ολόκληρη την απόφαση δείτε εδώ.


ΠΗΓΗ ΣΚΑΙ


==========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ