Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Eυρωπαϊκή Οδηγία για το δικαίωμα ενημέρωσης των κατηγορουμένων


Ισχύον δίκαιο για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί στο εξής η ρύθμιση που εγγυάται στους κατηγορουμένους το δικαίωμα πληροφόρησής τους, κατά τις ποινικές διαδικασίες. Η «Οδηγία σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών» δημοσιεύθηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ορίστηκε προθεσμία δύο ετών για θέσπιση των αντίστοιχων κανόνων στα εθνικά νομικά συστήματα των κρατών-μελών.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο σειράς δικαιωμάτων για τη δίκαιη δίκη, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται σε όλη την Ε.Ε. Πρακτικά πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο επιχειρείται ο καθορισμός ελάχιστων κοινών προτύπων, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, στα ευρωπαϊκά κράτη, το οποίο ελήφθη με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Viviane Reding.
Σύμφωνα με την Οδηγία κάθε πρόσωπο που συλλαμβάνεται ή κατά του οποίου εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνει έγγραφο δικαιωμάτων (Letter of Rights) στο οποίο θα αναγράφονται τα βασικά του δικαιώματα στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Η ενημέρωση αυτή πρέπει να παρέχεται από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές μετά τη σύλληψη, ενώ το έγγραφο δικαιωμάτων πρέπει να γράφεται σε απλή, καθημερινή γλώσσα και θα μεταφράζεται στον ύποπτο, αν αυτό είναι απαραίτητο. Οι αρχές θα οφείλουν να παράσχουν στον ύποπτο το έγγραφο δικαιωμάτων, είτε αυτός το ζητήσει είτε όχι. Κατ’ αρχήν τα κράτη-μέλη θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν τα ίδια την ακριβή διατύπωση, εντούτοις έχει παρασχεθεί από την Επιτροπή σχετικό υπόδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ