Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Πρόβλημα με τις φορολογικές, αστικές και εμπορικές υποθέσεις

Η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του υπουργείου Δικαιοσύνης στα πλαίσια του Μνημονίου θα εξετασθεί σήμερα Πέμπτη στην συνάντηση του τεχνικού μικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης κ.κ. Νικόλα Κανελλόπουλο και Γιάννη Ιωαννίδη.


Η τρόικα ήδη από το 2010 έχει διαγνώσει πως απαιτείται μεταρρύθμιση στις διοικητικές υπηρεσίες του δικαστικού τομέα στην Ελλάδα, εφόσον είναι ιδιαίτερα ανεπαρκείς σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα.
Συγκεκριμένα, έχει εντοπίσει πως το σύστημα χαρακτηρίζεται από πολύπλοκες διαδικασίες που οδηγούν σε υπερβολικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων (πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ), με μεγάλο όγκο συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων παρά τον σχετικά μεγάλο αριθμό των δικαστηρίων και των δικαστών (σε σχέση με το μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού).
Σύμφωνα με την τρόικα η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση:
-Της εξάλειψης των υφιστάμενων συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων (για φορολογικές, αστικές και εμπορικές υποθέσεις).
-Της ενθάρρυνσης ιδιωτών και επιχειρήσεων για προσφυγή σε εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.
-Της εισαγωγής νέων εφαρμογών ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.
-Της αναθεώρησης του Ελληνικού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
-Της εφαρμογής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231203649

6 σχόλια:

  1. σιγα το προβλημα...
    αυριο θα περασει μια διαταξη "ολες οι αγωγες προσδιοριζονται την επομενη ημερα απ' την καταθεση τους.. οι αποφασεις βγαινουν εντος 24 ωρων απ' τη συζητηση....."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=465437&h1=true

    Στο παραπάνω άρθρο, με θέμα την επίσκεψη του Υπυοργού Δικαιοσύνης σε σωφρονιστικό κατάστημα, γίνεται λόγος αναφορικά με το σχεδιασμό του υπουργείου για μελλοντικές αλλαγές στο νόμο περί ναρκωτικών και κυρίως για εκ νέου τροποποίηση στον τρόπο χορήγησης αδειών και υφ' όρον απόλυσης κρατουμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι εξαλείφονται τα βάρη. Μάλλον βάρος θεωρείται πλεον και η απονομή δικαιοσύνης.
    Πως εξαλείφεται άραγε μια υπόθεση που εκκρεμεί;
    Ή πρόκειται για αόριστη νομική έννοια που θα εξειδικευθεί με τη νέα Πολιτική Δικονομία;
    Και τι θα συζητήσουμε στη διαβούλευση; αν η ενδεδειγμένη μέθοδος για να αδειάζει το πινάκιο είναι ο ανεμιστήρας ή το α-μπε-μπα-μπλομ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα δεν καταλαβαίνω, πού είναι το πρόβλημα? Αφού με το ν. 4055/2010 λύθηκαν όλα τα ανωτέρω προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.sportdog.gr/article/113808/kazino-arneitai-na-plirosei-se-paikti-43-ekat-eyro-binteo

    "Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και ο Behar Merlaku ζητάει αποζημίωση μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ και όχι 43 γιατί νόμος στην Αυστρία απαιτεί την προκαταβολική πληρωμή των δικαστικών εξόδων.

    Για τα πέντε εκατομμύρια που διεκδικεί έχει πληρώσει 63.000 ευρώ ενώ αν διεκδικούσε τα 43 εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να έχει καταβάλλει 500.000 ευρώ."


    πως αντιμετωπιζουν τα σχετικα προβληματα αλλες χωρες...
    500.000 ευρω δικαστικα εξοδα προκαβλητεα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η προσφυγή σε «εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών» δεν μπορεί να προωθηθεί σοβαρά όταν οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης είναι τόσο αργοί.
    Σήμερα ο οφειλέτης γνωρίζει ότι μια αγωγή εναντίον του ή μια ανακοπή του κατά διαταγής πληρωμής θα προσδιορισθεί να συζητηθεί μετά από ένα έτος και παραπάνω. Και αποχές/απεργίες/εκλογές να μην μεσολαβήσουν, πάλι μπορεί να λειτουργεί με τη λογική «ως τότε βλέπουμε». Να συμβιβαστεί θα πειστεί κάποιος μόνο εφόσον ξέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση η διαφορά θα οδηγηθεί στα δικαστήρια και θα δοθεί τέρμα γρήγορα και αποτελεσματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ