Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Να μην αναρτώνται στο διαδίκτυο οι δηλώσεις τους για το «πόθεν έσχες» οι δικαστικοί λειτουργοί


Για λόγους ασφαλείας, να μην αναρτώνται στο διαδίκτυο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) των δικαστών και εισαγγελέων, ζητάει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με επιστολή της στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη.

Ειδικότερα, η Ένωση αναφέρει ότι με τροπολογία του Ν. 4065/2012, οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, δικαστών, εισαγγελέων, δημοσίων λειτουργών, νομαρχών, δημάρχων, δημοσιογράφων κ.λπ. θα αναρτώνται πλέον στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής και θα δημοσιεύονται στα ΜΜΕ.
Οι εισαγγελείς, με την επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», λόγω «της φύσεως των καθηκόντων τους».
Ειδικότερα, υπογραμμίζει η Ένωση: «Είναι προφανές ότι η έκθεση σε «δημόσια θέα» των ονομάτων των συγγενικών μας προσώπων, των διευθύνσεων κατοικίας μας, των μέσων μεταφοράς μας (προσδιοριζόμενων κατά τύπο και αριθμό κυκλοφορίας), των τραπεζικών μας λογαριασμών κ.λπ., πέραν του ζητήματος συμβατότητας της εν λόγω ρύθμισης με τις συνταγματικές διατάξεις περί λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας για εμάς και τις οικογένειές μας, αλλά και ευκαιρίες τέλεσης ποινικών αδικημάτων σε κάθε κακόβουλο τρίτο».
Ακόμη, η Ένωση τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας, κάτι όμως που είναι ανέφικτο υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες, όπως η ίδια επισημαίνει. Για το λόγο αυτό οι εισαγγελείς προτείνουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση «να δημιουργηθούν δύο ειδικά προανακριτικά τμήματα στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία θα στελεχωθούν με αστυνομικούς και εξειδικευμένους υπαλλήλους (οικονομολόγους, ειδικούς οικονομοτεχνικούς επιστήμονες, μηχανικούς περιβάλλοντος, πολιτικούς μηχανικούς, ιατρούς κ.λπ.) με απόσπαση από κρατικές υπηρεσίες».
Η ρύθμιση αυτή για τη δημιουργία ειδικών προανακριτικών τμημάτων -όπως επισημαίνουν οι εισαγγελείς- «θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση των προκαταρκτικών εξετάσεων που διενεργούνται από τις εισαγγελικές αρχές, ιδίως στα οικονομικά εγκλήματα».
Παράλληλα, η Ένωση ζητά να αυξηθούν κατά 11 οι θέσεις των αντεισαγγελέων Εφετών στις μεγαλύτερες Εισαγγελίες Εφετών της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά), όπως επίσης να αυξηθεί κατά 16 και ο αριθμός των εισακτέων υποψηφίων εισαγγελέων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ