Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ψήφισμα έκτακτης ΓΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ της 20-9-2012



Ψήφισμα
της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης
της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών
του Συμβουλίου της Επικρατείας
της 20ής Σεπτεμβρίου 2012

Σε περιόδους σοβαρής οικονομικής κρίσης, η οποία λαμβάνει διαρκή και μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως η παρούσα, πρωταρχικό μέλημα μίας δημοκρατικής Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η υπεράσπιση των αδυνάτων, η δίκαιη κατανομή των βαρών και η προστασία των θεσμών που είναι κρίσιμοι για την επίτευξη των ανωτέρω αλλά και για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους γενικότερα. Τέτοιος θεσμός είναι αυτός της Δικαιοσύνης.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δεν είναι αδιάλλακτοι ή αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο ούτε στράφηκαν εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων, και δη εκείνων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια ή υπόκεινται σε παντός είδους ειδικές μισθολογικές ρυθμίσεις. Το απέδειξαν δε αυτό αποδεχόμενοι χωρίς καμία αντίδραση τις περικοπές των αποδοχών τους το 2010 και το 2011, οι οποίες ανήλθαν σε ποσοστό άνω του 38%, το υψηλότερο από οποιαδήποτε κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Οι δικαστικοί λειτουργοί διαπιστώνουν την ισοπεδωτική αντιμετώπισή τους από την εκτελεστική εξουσία, η οποία ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές των αποδοχών τους οι οποίες, συνυπολογιζομένων των έως σήμερα μειώσεων, μπορεί να ανέλθουν και σε ποσοστό ανώτερο του 50% επί των συνολικών καθαρών αποδοχών, μέσα σε μία μόλις διετία. Διαπιστώνουν, επίσης, ότι οι περικοπές αυτές επιβάλλονται χωρίς οι αποφασίζοντες να έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι πρώτοι εκείνοι υφίστανται την αντίστοιχη θυσία, ότι έχουν εξαλείψει κάθε πεδίο ευνοϊκής μεταχείρισης εντός ή εκτός του δημόσιου τομέα, κυρίως, όμως, ότι έχουν επιδείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και δράση για την εφαρμογή του συνόλου των προβλεπόμενων στα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής πολιτικών και όχι μόνο εκείνων που συνδέονται με τη μείωση των εισοδημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών.

Οι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι η εξαγγελθείσα νέα μείωση των αποδοχών τους, μεγάλο μέρος των οποίων εξυπηρετεί άμεσα το δικαστικό έργο, υπερακοντίζει το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο επιχειρείται, ενόψει και του περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους το οποίο θα αποφέρει, λόγω του μικρού σχετικά αριθμού των δικαστικών λειτουργών και θα οδηγήσει, εφόσον πραγματοποιηθεί, στη μισθολογική απαξίωσή τους, κατά ευθεία παράβαση του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, που επιβάλλει οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους.

Οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνουν ότι παρά ταύτα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και για τη διατήρηση της ομαλής πολιτειακής λειτουργίας, εντός του συντεταγμένου πλαισίου της αποστολής τους, διαφυλάσσοντας το κύρος και την αποτελεσματικότητα του θεσμού που υπηρετούν και καλούν την πολιτεία να σεβαστεί με τη σειρά της τις συνταγματικές επιταγές που συνδέονται με την δικαστική ανεξαρτησία και έχουν τεθεί για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του θεσμού της δικαιοσύνης.


Η Γενική Συνέλευση

6 σχόλια:

  1. Το αν και σε ποιο βαθμό οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογες με το λειτούργμά τους θα κριθεί με τις αντίστοιχες αγωγές και όχι με αντισυνταγματικές διακοπές των συνεδριάσεων, στις οποίες πολύ ορθά δε συμμετέχουν οι δικαστές του Σ.τ.Ε. Για το ζήτημα αυτό παίζει ρόλο και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας ή οι τυχον εξαιρετικές συνθήκες. Αν, δηλαδή, η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση πολέμου, θα υπήρχε η αξίωση ο Πρωτοδίκης να εξακολουθεί έχει αποδοχές περίπου 2.500 ευρώ ? Ας σημειωθεί ότι το 2008, πριν την απόφαση του 2006 του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Πρωτοδίκης λάμβανε περίπου 2.000 ευρώ, χωρίς να έχει τεθεί θέμα κινητοποιήσεων και διακοπών των συνεδριάσεων...Το αναφέρω αυτό, επειδή κάποιοι συνάδελφοι στην έκτακτη Γ.Σ. της 22.09.2012 εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να δεχτούμε μειώσεις ούτε ενός ευρώ...Σίγουρα νιώθουμε αδικημένοι, επειδή ούτε διοριστήκαμε με παρασκηνιακά μέσα, αλλά αντίθετα δώσαμε πολύ δύσκολες εξετάσεις και έχουμε μεγάλο φόρτο εργασίας, ωστόσο δε μας αρμόζει να παραβιάζουμε κι εμείς το Σύνταγμα, επειδή θεωρούμε ότι το παραβιάζουν οι άλλοι ή χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική ως μέσο πίεσης. Τα επιχειρήματα περί της δήθεν συνταγματικότητας του ίδιου μέτρου, επειδή ο δικαστής δεν έχει ωράριο και τις ίδιες ώρες εργάζεται στο σπίτι, δε με πείθουν...Με την ίδια λογική, θα μπορούσαμε όλή τη χρονιά να δικάζουμε μόνο κάποιες ώρες (π.χ. 9 με 12) και μετά να εργαζόμαστε στο σπίτι, χωρίς να τρέχει τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαφώς και η οικονομική κατάσταση της χώρας παίζει ρόλο και στο ποιες πρέπει να είναι οι αποδοχές των δικαστών. Αυτό που δεν πρέπει να επικρατήσει όμως είναι η λογική της ισοπέδωσης. Η λογική ότι επειδή εσύ παίρνεις κάποια χρήματα από παραπάνω από τους άλλους, σου κόβω το μισό μισθό, χωρίς να υπολογίσω καθόλου αν τα υπόλοιπα που μένουν είναι αρκετά για να συντηρηθείς και να καλύπτεις μέρος των αναγκών της υπηρεσίας με δικά σου έξοδα. Και χωρίς να με ενδιαφέρει τι κάνεις (ώρες δουλειάς, ευθύνες, κίνδυνοι κλπ) για να παίρνεις τα χρήματα αυτά. Βεβαίως και οι μισθοί των δικαστών έπρεπε να υποστούν κάποια μείωση. Αλλά άλλο κάποια μείωση και άλλο να σου κόβουν τα μισά. Ειδικά όταν μεγάλο μέρος αυτών που σου αφήνουν δεν πάνε στην τσέπη σου, αλλά στις ανάγκες της υπηρεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσείς κύριε, των 2:33, δήθεν συνάδελφε, να πείτε πρώτα με ποιον τρόπο πρέπει ο Δικαστικός Λειτουργός να υπερασπίσει το Σύνταγμα, κατόπιν να εισηγηθείτε την εξαφάνιση του όσιου και ιερού άρθρου 120 στην επερχόμενη αναθεώρηση και, τελικά, να ευλογήσετε τη συνταγματικότητα όλων των μέτρων επειδή έχουμε πόλεμο. Σε ποια πραγματικότητα βρίσκεστε και θεωρείτε την αμοιβή μας ανάλογη του φόρτου και της δυσκολίας του λειτουργήματός μας; Και ποιος είπε ότι η καταπάτηση του Συντάγματος αφορά μόνο τις αποδοχές των λειτουργών της Δικαιοσύνης; Χρέος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης είναι να την προστατεύσουν με ενέργειες που έχουν αποτέλεσμα τώρα ή με αγωγές που θα έχουν αποτέλεσμα στο άγνωστο μέλλον, τον καιρό των εγγονών μας; Μάλλον, από παράλληλη διάσταση άλλου σύμπαντος μιλάτε και καλύτερα να μην μιλάτε. Αν, πάντως, επιμένετε, σας περιμένουμε την 20.10.2012, στη γενική συνέλευση, αφού, την 22.9.2012, από ό,τι θυμάμαι, δεν σας ακούσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θα λάβω θέση στη διαφωνία, ούτε σχολίασα προηγουμένως. Οφείλω όμως μετά λύπης να παρατηρήσω την απαράδεκτη φρασεολογία του "συναδέλφου", ο οποίος χαρακτήρισε τον προηγούμενο σχολιαστή (συνάδελφο ή μη, δεν έχει σημασία)ώς προερχόμενο από παράλληλο σύμπαν και, με κόσμιο τρόπο, τού είπε "καλύτερα να μη μιλάει" (μπορούσε να του πει χωρίς περιστροφές, να το βουλώσει...). Πώς να μιλήσει ύστερα στη Συνέλευση όποιος έχει αποκλίνουσα άποψη;;; Πλήρης τρομοκρατία, δηλαδή. Κατά τ' άλλα, προβάλλει τα ιερά και όσια του Συντάγματος ... Ας είμαστε πρώτα ευγενείς και καλοί συζητητές, και ύστερα όλα τα υπόλοιπα.Όλοι είμαστε στριμωγμένοι από τις περικοπές και τον φόρτο εργασίας, αλλά μη γίνουμε και θηρία που αλληλοκατασπαράζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο σχολιαστής των 1.33 δε μας είπε τη γνώμη του για το αν είναι συνταγματικές οι διακοπές των συνεδριάσεων, αλλά αντίθετα επικαλέστηκε το άρθρο 120 του Συντάγματος, το οποίο ομιλεί για βίαιη κατάλυση του Συντάγματος, ενώ οι όποιες περικοπές προφανώς θα έρθουν στη Βουλή με νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα ψηφιστούν από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου...Όσο για το ύφος (βλ. "καλύτερα να μη μιλάτε"), αυτό χαρακτηρίζει τον καθένα μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην έκτακτη Γ.Σ. της 22ας Σεπτεμβρίου 2012 υπήρξε πρόταση Προέδρου Πρωτοδικών (ο οποίος και μίλησε) για να σταματήσουν οι διακοπές των συνεδριάσεων. Με βάση τη λογική του ανωνύμου της 29.09.2012 1.14, και ο Πρόεδρος αυτός ζεί σε παράληλο σύμπαν και καλύτερα να μη μιλάει....Όποιος διαφωνεί μαζί μας, λοιπόν, πρέπει να το βουλώνει, επειδή έιναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ξέρει τι λέει...Μπράβο στη δημοκρατικότητα του ίδιου σχολιαστή, ο οποίος, ως υπέρμαχος των διακοπων των συνεδριάσεων (επειδή με τις αγωγές θα δικαιωθούν τα εγγόνια μας...), αφενός θα δικάζει π.χ. σε ποινικό ακροατήριο και θα επιβάλλει ποινές (μόνο όμως από τις 09.00 έως τις 10.00...) για παραβίαση του Ποινικού Κώδικα και ταυτόχρονα ο ίδιος θα παραβιάζει το Θεμελιώδη Νόμο του Κράτους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ