Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ΒασιλικήςΘάνου- Χριστοφίλου στην Πανδικαστική Συγκέντρωση της 5ης Σεπτεμβρίου2012


Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Κυρίες και κύριοι
Μετά από ομόφωνη απόφαση των Διοικ. Συμβουλίων των Δικαστικών Ενώσεων είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί όλων των βαθμών, όλων των Δικαστηρίων και όλων των κλάδων. Οι Δικαστές Τακτικής ( Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης ) και οι Εισαγγελείς . Οι Δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας , των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα μέλη του Ν.Σ. Κ. Είναι παρόντες, επίσης , σήμερα εδώ για να εκφράσουν τη στήριξή τους και τους ευχαριστούμε οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών κ. Αδαμόπουλος , Πειραιά κ. Μανουσάκης και Θεσσαλονίκης κ. Βελεργάκης και Πατρών κ. Παπάκος Νικόλαος ,καθώς και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Υποθηκοφυλάκων κ. Διαμάνης, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Κουφογιώτης και ο εκπρόσωπος των Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας κ. Ιωακειμίδης. Ευχαριστούμε θερμά για την αυθόρμητη παρουσία τους και την στήριξή τους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑκ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου , Αλέξη Μητρόπουλου , του Κ.Κ.Ε. κ. Σπύρο Χαλβατζή και των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ.κ. Κων/νο Μαρκόπουλο και Χρυσούλα Γιαταγάνα.
Επίσης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ασημακοπούλου με εξουσιοδότησε να μεταφέρω ότι συμμερίζεται και στηρίζει τις αντιδράσεις μας, όταν αυτές είναι εντός των ορίων της νομιμότητας και του Συντάγματος.

Κυρίες και κύριοι
Όλες οι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων είναι κατηγορίες με ιδιαίτερα καθήκοντα, και με αυξημένες ευθύνες. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, απολαμβάνουν και ειδικού μισθολογίου. Εμείς οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική της αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης με άλλες κατηγορίες, όπως μεθοδικά καλλιεργείται από ορισμένους και όπως ορισμένοι άλλοι έπεσαν στην παγίδα να το υιοθετήσουν. Δεν θα υποστηρίξουμε το απαράδεκτο επιχείρημα « περικόψτε περισσότερα από άλλους, για να διασωθούμε εμείς ». Αντίθετα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλες τις πληττόμενες κατηγορίες και γενικότερα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων στο κοινωνικό σύνολο.
Υπογραμμίζουμε, όμως, ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί είναι οι μόνοι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν προστασία του μισθολογίου τους ρητά από το Σύνταγμα, το οποίο επιτάσσει ότι «οι αποδοχές τους είναι ανάλογες με το Λειτούργημά τους», ώστε να εξασφαλίζεται σ΄αυτούς αξιοπρεπής διαβίωση και να διασφαλίζεται έτσι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να θωρακίζεται δηλαδή ο Δικαστής απέναντι σε τυχόν πιέσεις και παρεμβάσεις. Παρά την συνταγματική αυτή κατοχύρωση, οι αποδοχές μας, στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας, έχουν υποστεί ήδη τις μεγαλύτερες περικοπές, σε ποσοστό 38%. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε νέα περικοπή αντιβαίνει στο Σύνταγμα, αφού οι αποδοχές μας παύουν να είναι ανάλογες με το Λειτούργημά μας, το οποίο, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι είναι ένα Λειτούργημα με μεγάλες ευθύνες, με εξοντωτικό φόρτο εργασίας και με υψηλούς κινδύνους ( δίκες τρομοκρατικών ομάδων, δίκες οργανωμένου εγκλήματος κλπ ). Τα στοιχεία τα οποία δίδονται κατά τρόπο επιλεκτικό και προφανώς προς παραπλάνηση και προς δημιουργία εχθρικού σε βάρος μας κλίματος, ότι δήθεν έχουμε υψηλούς μισθούς, τα διαψεύδουμε κατηγορηματικά και με ακριβή στοιχεία. Οι νέοι δικαστές του πρώτου βαθμού, για τους οποίους κυρίως δίνουμε τη μάχη, και οι οποίοι αποτελούν το ήμισυ του δικαστικού σώματος και οι οποίοι έχουν και τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, λαμβάνουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 1900€ ο νεοδιοριζόμενος ( Πάρεδρος ) και από 2300 έως 2500 ο Πρωτοδίκης. Είναι, λοιπόν, προφανέστατο ότι οποιαδήποτε άλλη νέα περικοπή καθιστά προβληματική την άσκηση των καθηκόντων τους, για τη σωστή άσκηση των οποίων, τόσο οι Δικαστές του πρώτου βαθμού, όπως και οι Δικαστές των λοιπών βαθμών είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται και τις νυκτερινές ώρες, καθώς και τις αργίες και εορτές, επιβαρυνόμενοι να διατηρούν με δικές τους δαπάνες στην κατοικία τους ιδιαίτερο χώρο γραφείου και βιβλιοθήκης και αντιμετωπίζοντας, επίσης, αυξημένες δαπάνες διαβίωσης, με τις μεταθέσεις και αποσπάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι κωλύονται να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους και ότι, επίσης, απαγορεύεται ( και ορθώς ) από το Σύνταγμα, να ασκούν οποιαδήποτε άλλο επάγγελμα.
Οι Δικαστικοί Λειτουργοί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ισότιμοι με τους Λειτουργούς των άλλων δύο Εξουσιών ( Νομοθετικής και Εκτελεστικής), και μόνον με αυτούς μπορεί να συγκρίνονται οι αποδοχές τους. Οι πολίτες προσβλέπουν στον Δικαστή, ως μοναδικό τους, ίσως, στήριγμα, σ΄ αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο. Εμπιστεύονται την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά του και δεν επιθυμούν, ασφαλώς ένα Δικαστή με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που θα αρκείται σε έργο διεκπεραίωσης και όχι σε ουσιαστική απονομή Δικαιοσύνης. Επιβάλλεται, όμως, να εξασφαλίζονται από την Πολιτεία στο Δικαστή αποδοχές αξιοπρεπούς διαβίωσης, ώστε να μπορεί απερίσπαστα να ασκεί το δύσκολο Λειτούργημά του.
Ομιλώ σήμερα φορώντας την τήβενο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο ανήκω, όχι ασφαλώς για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να επισημάνω ότι η τήβενος είναι το σύμβολο του Λειτουργήματός μας, και το Λειτούργημά μας υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι ιδανικό και θεσμός. Εάν η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να ισοπεδώσει τα σύμβολα και τους θεσμούς, μπορεί να θεωρείται κυβέρνηση ευνομούμενης Ευρωπαϊκής χώρας;
Η Κυβέρνηση η οποία υποχρεώνει τους Δικαστές να προβαίνουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει να ανησυχεί πολύ και για την πολιτική που ασκεί και για τις περαιτέρω συνέπειες που θα ακολουθήσουν.
Αύριο έχει ορισθεί νέα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και στην συνέχεια με τον Υπουργό Δικαιοσύνης , ο οποίος όπως είναι γνωστό από την αρχή σύμμαχος και υποστηρικτής μας και ο οποίος, στις επανειλημμένες δηλώσεις του, αναγνωρίζοντας την ανάγκη περικοπών, αναδεικνύει τον Συνταγματικό χαρακτήρα του μισθολογίου μας και τονίζει ότι περαιτέρω μείωση θα καταστήσει δυσχερή την απόδοση των καθηκόντων τους.
Διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούν να εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους Έλληνες Δικαστές. Τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν εξαρτούμε την άσκηση των καθηκόντων μας από το ύψος των αποδοχών μας και ότι θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και υπερήφανοι Δικαστές.
Απευθυνόμενοι, όμως, προς την Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία διακηρύσσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, με κάθε νόμιμο μέσο. Διακηρύσσουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ούτε την υποβάθμιση του Λειτουργήματός μας, ούτε την προσπάθεια περιορισμού της ανεξαρτησίας μας, συνάρτηση της οποίας είναι και το αξιοπρεπές επίπεδο των αποδοχών μας. Αξιώνουμε από την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να μας σεβασθούν ως ισότιμη με εκείνους Λειτουργία και τους δηλώνουμε ότι εάν δεν το πράξουν θα προχωρήσουμε σε ευθεία ρήξη μαζί τους, υλοποιώντας προς τούτο τα ανάλογα μέτρα αντίδρασης.

7 σχόλια:

  1. Ήρθε λοιπόν η ώρα για την ευθεία ρήξη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη ως προς τις μειώσεις στον μισθό των δικαστών θα πρέπει να μειώσει αυτόματα τους μισθούς βουλευτών(και υπουργών),των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι ! "Ευθεία ρήξη". Ας αντιδράσουμε επιτελους και εμείς δυναμικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνωμη αλλα για ποια πλαισια νομιμοτητας και Συνταγματος μιλαμε?Και κατ ουσιαν ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ???? Για ποια Δικαστικη εξουσια?Οταν η Εκτελεστικη εξουσια πεταει εξω τη Δικαστικη υπαρχει συνταγμα? Δεν νομιζω!Οποτε εφοσον δεν υπαρχει Συνταγμα οπως το ξεραμε τοτε για ποια πλαισια γινεται λογος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τα λέει ο προηγούμενος σχολιαστής της 06.09/ 7:30 μμ! Η εκτελεστική και μέσω αυτής η νομοθετική εξουσία έχουν πλέον απουναμώσει πλήρως τη δικαστική καθιστώντας τους λειτουργούς αυτής υπαλλήλους για ευνόητους λόγους. Όμως δεν το κάνουν μόνο τώρα με τους μισθους μας. Το έκαναν πιο πριν με σωρεια νομων εκ των οποίων ο πλεον προσφατος ειναι ο 4055/12. Απο τότε έπρεπε να βγούμε στο δρόμο... Και βεβαια έπρεπε να εχουμε βγει και να φωναζουμε οταν δεν έχουμε καν ένα μικρο γραφειο όπως ο τελευταιος υπάλληλος της χωρας.
    Παρένθεση για γέλια και για κλαμματα :
    (Οταν πηγα στην Τραπεζα να ενημερωθω για το δάνειό μου, ο υπάλληλος επέμενε να του πω τον αριθμό τηλεφώνου του... γραφείου μου- Μα ΔΕΝ εχω γραφειο κύριε! επαναλάμβανα και φυσικα δε με πίστευε. - Σωπάτε κ. Εισαγγελέα, δε θα σας ενοχλούμε για λόγους ενημέρωσης το θέλουμε!!! - Μα αλήθεια σας λέω, να σας δώσω το τηλ του γραμματέα στα ΕΓ, αλλά κι αυτός στο κινητό θα με πάρει που το έχετε και σεις!)
    Τώρα όπως καταντήσαμε ή όπως μας κατάντησαν με την ανοχή μας, ας περισώσουμε ό,τι μπορούμε, τέρμα όμως η παθητική στάση. Τώρα καλούμαστε να αποδείξουμε αν ειμαστε πράγματι θεματοφυλακες των νομων και του Συνταγματος και ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΜΑΣ ΡΟΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΞΙΣΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H κυρία Ασημακοπούλου το έθεσε σωστά: εντός του πλαισίου νομιμότητας οι διεκδικήσεις. Όταν για τις 17-9-2012 όμως έχει αναγγελθεί διακοπή από τις 10.00 πμ μέχρι τις 15.00 μμ. , με ώρα έναρξης συνεδριάσεων την 09.00 π.μ., κατ' ουσίαν δεν πρόκειται για διακοπή! Είναι καταχρηστικός ο όρος διακοπή και αυθαίρετος. Δυστυχώς πάλι θα την πληρώσει ο φτωχός διάδικος του οποίου η υπόθεση θα αναβληθεί στο απώτερο μέλλον και δε θα καταλαβαίνει πώς 5 ώρες από τις συνολικά 6 της συνεδρίασης αποτελούν διακοπή! Κρίμα... γιατί αν κάπου περιμένει κανείς να αντλήσει σοβαρότητα είναι από το χώρο της δικαιοσύνης. Οι έλληνες δικαστές συνδικαλιστές παρουσιάζουν πλέον πολλές ομοιότητες με τους λοιπούς συνδικλιστές. Και χρησιμοποιούν παρόμοια μέσα διεκδίκησης. Λυπούμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανενας διαδικος δεν θα την "πληρωσει" συναδελφε,διοτι εφοσον ειστε συναδελφος θα γνωριζετε πολυ καλα οτι οσοι εχουν για παραδειγμα ποινικες εδρες το διαστημα 17-22 Σεπτεμβριου θα αναβαλλουν σε δικασιμους που θα ειναι οι ιδιοι προεδρευοντες και μαλιστα οσοι ειναι στην Αθηνα πρεπει να αναβαλλουν μεχρι το Φεβρουαριο του 2013 το αργοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ