Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 5-9-2012 (ΜΜΕ)


Συνάντηση δικαστών-Στουρνάρα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012, 18:26
Αποφασισμένοι να μη δεχθούν νέες περικοπές των αποδοχών τους είναι οι δικαστές οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί πανδικαστική συγκέντρωση Άρειο Πάγο, παρουσία εκπροσώπων κομμάτων και δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Φορώντας συμβολικά τη τήβεννο, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του δικαστικού κλάδου και στις άλλες κοινωνικές ομάδες, τόνισε πως οι νέες περικοπές προσκρούουν στο Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

«Δεν είναι πλούσιοι οι δικαστές. Δεν ζουν σε πολυτελείς βίλες. Είμαστε μισθωτοί. Ο μισθός του πρωτοδίκη θα καταλήξει να είναι 1.000 ευρώ. Αν είναι αυτός ο μισθός πλουσίου τότε ας περικοπεί…», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες δηλώνοντας τη στήριξή τους.

Αύριο το πρωί οι δικαστές έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα , από την οποία θα κριθεί και η περαιτέρω στάση τους, ενώ εκκρεμεί και το ραντεβού που έχουν ζητήσει με τον πρωθυπουργό. Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την πανδικαστική συγκέντρωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ζητούμε από την Πολιτεία, να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών Λειτουργιών του Κράτους, με την διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των Δικαστικών Λειτουργών.

Δηλώνουμε ότι, ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας θα μας υποχρεώσει, να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας, με την κλιμάκωση των αντιδράσεων μας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ούτε την υποβάθμιση των Δικαστικών Λειτουργών, ούτε και την υποβάθμιση της ποιοτικής απονομής της Δικαιοσύνης, τα οποία θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012, 18:48


=======================

«Δεν έχουμε κότερα, δουλεύουμε σκληρά»



«Ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας θα μας υποχρεώσει να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας, με την κλιμάκωση των αντιδράσεών μας» διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι έξι δικαστικές ενώσεις με κοινό ψήφισμά τους, που εξέδωσαν αμέσως μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον Άρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες φημολογούμενες, κατά 25%, περικοπές στις αποδοχές τους. 

Στο ψήφισμα οι πρόεδροι των έξι δικαστικών ενώσεων, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης, Χρήστος Παπανικολάου, Πάρεδρος ΣτΕ, Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ρούσσος -Εμμανουήλ Παπαδάκης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου και  Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καλούν την πολιτεία να μην αποστεί από την υποχρέωση που έχει να κατοχυρώνει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, όπως αυτή μέχρι σήμερα περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων . 

Οι πρόεδροι των δικαστικών ενέσεων υπενθυμίζουν «ότι το Σύνταγμα (αρθρ. 88§2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, ανάλογη με τη φύση του λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους» και σημειώνουν πως έτσι προστατεύεται και «η ανεξαρτησία του δικαστή απέναντι σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις». 

Για τους λόγους αυτούς, οι δικαστικοί λειτουργοί ζητούν από την Πολιτεία «να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία  των τριών λειτουργιών του κράτους, με την διατήρηση τουλάχιστον  της υφιστάμενης σήμερα  μισθολογικής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών». Διαφορετικά, όπως λένε, ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους. 

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο παραβρέθηκαν περίπου 1.000 δικαστές και εισαγγελείς, ενώ το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αλέξης Μητρόπουλος, του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Κ. Μακρόπουλος και η Χρυσούλα Γιαταγάννα, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πατρών, Γιαν. Αδαμόπουλος, Νικ. Βαλεργάκης, Στελ. Μανουσάκης και Νικ. Παπάκος, αντίστοιχα, , ο πρόεδρος της Ένωσης συνταξιούχων δικαστών Αντ. Βαλμαντώνης και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες, δεν παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση αλλά απέστειλαν χαιρετισμό. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρόεδρου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργου Φαλτσέτου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι δικαστές δεν είναι πλούσιοι, δεν έχουν κότερα, δεν έχουν βίλες, δεν ξενυχτούν, αλλά δουλεύουν.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου σημείωσε ότι με τις δρομολογούμενες αντισυνταγματικές περικοπές οι αποδοχές των δικαστών δεν θα είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους.


=============================
Με την τήβεννο στη συγκέντρωση οι δικαστές
Διαμαρτυρία για την περικοπή των αποδοχών τους


Εκατοντάδες δικαστές συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, μπροστά από τον Άρειο Πάγο οι πέντε δικαστικές ενώσεις της χώρας για την περικοπή των αποδοχών τους με την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων. 

Χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί, παρότι οι διαδηλωτές είναι εισαγγελείς και πρόεδροι Πρωτοδικών και Εφετών που δεν κατεβαίνουν συχνά στο πεζοδρόμιο, ήταν η παρουσία στο βήμα της πανδικαστικής συγκέντρωσης της προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλικής Θάνου, η οποία επέλεξε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους φορώντας την τήβεννο με την οποία δικάζει ως αρεοπαγίτης.

Οι πέντε δικαστικές ενώσεις αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας από τις επόμενες ημέρες σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=473460

===================
Οι δικαστές πάλι στους δρόμους
Της Φωτεινης Kαλλιρη
To κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά τις σχεδιαζόμενες περικοπές των μισθών των δικαστικών λειτουργών, είναι εκρηκτικό και ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις με την προαναγγελία κινητοποιήσεων από τις δικαστικές ενώσεις. Οι δικαστές κατεβαίνουν για δεύτερη φορά στους δρόμους, πραγματοποιώντας πανδικαστική συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου, ενώ απειλούν με «λευκή απεργία» σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα. Η επιστροφή δικογραφιών (από τα σπίτια των δικαστικών) στις εισαγγελίες και στα συρτάρια τους, η άρνηση οποιασδήποτε εξωδικαστικής δραστηριότητας εκτός ωραρίου, όπως παρουσία τους σε αθλητικούς χώρους, δημόσιες συγκεντρώσεις κ.ά, προσφυγή στη Δικαιοσύνη ακόμη και μαζική παραίτηση εισαγγελέων, είναι ορισμένα από τα «όπλα» με τα οποία θα αντεπιτεθούν οι λειτουργοί της Θέμιδος. Σε πρώτη φάση θα αποφασιστεί η διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων της χώρας από 11.00 έως 15.00 μ.μ., για χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί από τα συνδικαλιστικά όργανα και τη γενική συνέλευση του κλάδου.
Οι δικαστές και εισαγγελείς διαμαρτύρονται έντονα για την απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης και την ισοπέδωση των αμοιβών, που πλέον έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 38%. Bασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι την ειδική μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών, την επιφυλάσσει το Σύνταγμα, για να τους θωρακίσει από τυχόν παρεμβάσεις. Από την άλλη, η συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών (που ξεκινούν την καριέρα τους στην ηλικία των 30 ετών, δεν υπηρετούν κατά κανόνα στον τόπο κατοικίας τους και εργάζονται χωρίς ωράριο) λαμβάνει πολύ χαμηλότερες μέσες αποδοχές από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Ο νεοδιόριστος δικαστικός λειτουργός για παράδειγμα (πάρεδρος) λαμβάνει καθαρές αποδοχές 1.800 ευρώ και ο πρωτόδικης με έξι έτη υπηρεσίας δεν ξεπερνάει τα 2.400 ευρώ.
H πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, αρεοπαγίτης, επισημαίνει στην «Κ» ότι το Σύνταγμα (άρ. 88 §2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, ανάλογη με τη φύση του λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους. Προστατεύει, έτσι, και την ανεξαρτησία του δικαστή απέναντι σε τυχόν πιέσεις. Επομένως, δεν νοείται, λέει με έμφαση η κ. Θάνου οποιαδήποτε ταύτιση των δικαστικών με άλλη κατηγορία εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
Παράλληλα, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος προειδοποιεί με αθρόες παραιτήσεις εισαγγελέων όλων των βαθμών και προσαρμογή, όπως αναφέρουν, του τρόπου εργασίας των εισαγγελικών λειτουργών στις υφιστάμενες συνθήκες. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται τον χειρισμό των δικογραφιών αποκλειστικά εντός του χώρου της υπηρεσίας και μόνον στo πλαίσιo του ωραρίου λειτουργίας της.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/09/2012_494458

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ