Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ρουπακιώτης: Ανακοίνωσε ότι υιοθετείται το βραχιολάκι αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις άδειες


Με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτηςαποδοκίμασε πλήρως τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πράξεις της Χρυσης Αυγής προσβάλλουν παραδοσιακές αρχές δικαίου και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης νεοφασιστικών πρακτικών στη χώρα». 
Ο κ. Ρουπακιώτης επεσήμανε ότι «είναι καταδικαστέα κάθε εκδήλωση βίας και μίσους είτε κατά μεταναστών είτε κατά ελλήνων πολιτών». Εκανε επίσης λόγο για τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει «όταν κάποιοι λειτουργούν ως υποκατάστατα του κράτους».

Μάλιστα ανακοίνωσε νέα διάταξη νόμου με την οποία οι περιπτώσεις ρατσιστικής βίας θα τιμωρούνται με ποινή πάνω από τρία χρόνια, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της, οι καταδικασθέντες θα οδηγούνται δηλαδή στη φυλακή.


Υιοθετείται το βραχιολάκι περιορισμού

Νέα ρύθμιση προωθεί επίσης το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, για τους υπόδικους, αλλά ανάλογα με το αδίκημα και για καταδικασμένους, οι οποίοι θα μπορούν να μην εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή, αλλά υπό περιορισμό εκτός σωφρονιστικού καταστήματος παρακολουθούμενοι με το σύστημα γεωεντοπισμού των κρατουμένων, τα γνωστά βραχιολάκια, που εφαρμόζονται στο πόδι.

Ηδη, όπως είναι γνωστό, έχει συγκροτηθεί επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται αν το σύστημα αυτό θα εφαρμόζεται μόνο στα πλημμελλήματα ή και στα κακουργήματα που επισύρουν κάθειρξη ως δέκα χρόνια, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα το ποιός θα αναλαμβανει το κόστος για το βραχιολάκι.


Εδώλιο για τις φορολογικές υποθέσεις

Αμεση προτεραιότητα στην εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ ανακοίνωσε επίσης ο κ. Ρουπακιώτης. Παράλληλα, όπως έχει γράψει και το «Βήμα», επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Δεν αποποινικοποιείται η χρήση ουσιών

Δεν αποποινικοποιείται τελικά η χρήση ναρκωτικών ουσιών, γίνεται όμως πταίσμα όταν γίνεται σε ιδιωτικό χώρο και πλημμέλλημα σε δημόσιο χώρο.

Ευνοϊκές αλλαγές, παρά τα πρόσφατα κρούσματα, ανακοίνωσε και στο καθεστώς χορήγησης αδειών στους κρατούμενους. Οπως είπε ο κ. Ρουπακιώτης άδειες θα παίρνουν στο εξής και οι καταδικασμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών με τους ίδιους όρους με τους υπολοίπους κρατούμενους. Διαγράφονται επίσης οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και ως εκ τούτου δεν θα λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια για την απόρριψη χορήγησης αδειών ή την απόλυση υπό όρους.


Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών

Απανωτές ερωτήσεις δέχθηκε ο υπουργός και για τους μισθούς των δικαστικών λειτουργών. Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι «συμμερίζεται την άποψη ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μεώσεις στα κατώτατα κλιμάκια».

Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για το ότι οι δικαστές δηλώνουν ότι και οι ίδιοι θα συμμετέχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού υπό τις παρούσες κρίσιμες οικονομικές συνθήκες.

Για την κουκούλα

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με τη θέσπιση νόμου για να γίνει ιδιώνυμο έγκλημα η χρήση κουκούλας από διαδηλωτές ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως ακούει ότι και αυτή είναι μια σκέψη. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν είναι υπέρ της άποψης με την εμφάνιση ενός φαινομένου να πρέπει να υπάρχει αυτομάτως και νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής νέων κακουργημάτων στο δίκαιο, όπως εισηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες άλλος υπουργός. 


http://www.tovima.gr/society/article/?aid=474514

4 σχόλια:

  1. Μας δουλεύει ο Υπουργός? Τι σημαίνει ότι "οι δικαστές δηλώνουν ότι και οι ίδιοι θα συμμετέχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού?" Του διαφεύγει ότι οι δικαστές ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ συμμετάσχει στις θυσίες του ελληνικού λαού, έχοντας χάσει ΗΔΗ το 38,5% των αποδοχών τους, ήτοι το μεγαλύτερο ποσοστό από όλους τους εργαζομένους? Μήπως να τον ενημερώσει κάποιος γι'αυτή τη λεπτομέρεια? Όπως καταλαβαίνετε προσπαθεί άρον-άρον να μαζέψει τις αρχικές αυθόρμητες δηλώσεις του περί της πράγματι αντισυνταγματικότητας των νέων περικοπών στις αποδοχές των δικαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν μας δουλεύει ο υπουργός ή οι συνδικαλιστές μας. Έχει γίνει εξαγγελία για μεσοσταθμική μείωση 23% και κανείς δεν μας εξηγεί τι θα πεί η λέξη "μεσοσταθμική". Θα υπάρχει το ίδιο ποσοστό μείωσης για όλους (από τον πάρεδρο των 1.800 ευρώ μέχρι τον Αρεοπαγίτη των 4.500 ευρώ); Για τους πάρεδρους, πρωτοδίκες και νέους ειρηνοδίκες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μείωσης. Αυτοί τραβάνε την περισσότερη δουλειά, έχουν μικρά παιδιά, πρέπει να οργανώσουν βιβλιοθήκη, είναι εκτεθειμένοι σε αποσπάσεις και ήδη δεν αμείβονται ικανοποιητικά. Κανείς συνδικαλιστής όμως δεν επισημαίνει τα παραπάνω, ώστε οι μειώσεις στους κατώτερους βαθμούς (στους οποίους αναφέρθηκε ο Υπουργός) να είναι μικρότερες ή μηδενικές. Με το τσιτάτο "καμία μείωση στους μισθούς" βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τον Αρεοπαγίτη με τον Πάρεδρο (παρά την τεράστια μισθολογική διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους) και τελικά κατ' αποτέλεσμα οδηγούν σε οριζόντια μείωση των μισθών μη δεχόμενοι καμία διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί το ότι βάσει δημοσιογραφικών πληροφοριών η Πρόεδρος της ΕΔΕ είπε στη συνάντησή τους με τον Βενιζέλο ότι οι μελετώμενες μειώσεις θα οδηγήσουν σε "εσωτερική ισοπέδωση" τη Δικαιοσύνη (επειδή προφανώς δεν θα υπάρχει μεγάλη μισθολογική διαφορά μεταξύ των ανώτερων και των κατώτερων βαθμών - το αν η διαφορά στο πορτοφόλι είναι αυτή που προσδίδει αυξημένο κύρος στους ανώτερους δικαστές ας το αφήσουμε ασχολίαστο). Θα μας ενημερώσει κανείς ποια είναι η μελετώμενη μείωση ανά βαθμό ή στον αγώνα για διαφύλαξη των πράγματι "υψηλών" αποδοχών των ανώτερων και ανώτατων δικαστών θα έχουμε ως παράπλευρη απώλεια την οριζόντια μείωση όλων των αποδοχών και μισθούς πείνας για τους δικαστές του πρώτου βαθμού (ώστε να μην επέλθει η "εσωτερική ισοπέδωση";) Τελικά δικαιώνονται όσοι και από αυτό το blog υποστήριζαν τη συγκρότηση ξεχωριστής ένωσης για τους δικαστές του πρώτου βαθμού, οι οποίοι και πάλι όπως φαίνεται θα είναι οι ζημιώμενοι έχονταν όμως βάλει και πλάτη για να περισωθούν οι αποδοχές των ανωτέρων, ώστε να αποφευχθεί η εσωτερική ισοπέδωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Διαγράφονται επίσης οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και ως εκ τούτου δεν θα λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια για την απόρριψη χορήγησης αδειών ή την απόλυση υπό όρο"
    Μα αν δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε αυτές, τότε ποιος ο λόγος να απολύεται ο κατάδικος με βούλευμα? Ήδη το ζήτημά ήταν σχεδόν τυπικό, τώρα δεν θα χωρεί καν ειδική αιτιολογία για τη διαγωγή του καταδίκου, οπότε τι? Θα βεβαιωνουμε τρεις δικαστές οτι μετρήσαμε σωστά χρονια, μηνες και μέρες από την ποινή κάθε απολυόμενου?
    Αυτό που υποτίθεται οτι κατόπιν ωρίμου σκέψεως αποφασίζουμε πράγματα ήδη κριθέντα και από άλλους επιβληθέντα, χωρίς ίχνος διακριτικής ευχέρειας, μ' έχει κουράσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνωμη συναδελφοι αλλα θα τρελλαθω στο τελος.Υπαρχουν 100.000 ευρω ευκαιρα για το καθε "βραχιολακι"? Δηλαδη ποσο θα στοιχησει συνολικα το ολο θεμα? Η μηπως περιμενει το υπουργειο αυτο το ποσο να βγει απο την δικη μας μισθοδοσια και απο τον δολιο πατερα μου που παιρνει μια συνταξη 500 ευρω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ