Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕ (με αφορμή την από 23-10-2012 ανακοίνωση και την παραίτηση του Ν. Σαλάτα)


            Με την υπ’ αριθμό 163/23-10-2012 ανακοίνωση το Προεδρείο της ΕΔΕ όχι μόνο δεν διόρθωσε το παραποιημένο Ψήφισμα της έκτακτης ΓΣ της 20-10-2012, αλλά επιδίδεται σε νέο κύκλο ανακριβειών, κάνοντας υποκριτικά παραινέσεις για ενότητα και συνεργασία όλων.
Μόνο που η μαχητικότητα και η αγωνιστικότητα δεν πρέπει να εξαντλούνται στα μεγάλα λόγια και τις πολλές κουβέντες, αλλά να αποδεικνύονται κάθε μέρα στην πράξη.  Η κριτική που ασκούμε στις ενέργειες του Προεδρείου της Ένωσης δεν γίνεται για «συνδικαλιστική αντιπαράθεση» αλλά για να υπάρχει διαφάνεια στις ενέργειες και συνέπεια στις πράξεις. Ρόλος μας δεν είναι να κλείνουμε τα μάτια σε αυθαιρεσίες που βλέπουμε, ούτε να συμφωνούμε σε ότι λέει το Προεδρείο. Υπό το πρόσχημα της ενότητας και της ομοψυχίας θα έπρεπε να γίνουμε συμμέτοχοι σε ενέργειες που προσβάλουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και οι οποίες θα αποβούν οπωσδήποτε σε βάρος του Δικαστικού Σώματος;
            Σε ότι αφορά το ΔΣ της 31ης Αυγούστου: Προκαλούμε το Προεδρείο να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδρίασης για να αποδειχθεί το τι ακριβώς υποστηρίχθηκε και τι ψηφίστηκε από κάθε μέλος του ΔΣ. Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι εκτός από την πρόταση τη δική μας για διακοπές συνεδριάσεων, υποβολή παραιτήσεων και αίτημα αρωγής προς την Διεθνή Ένωση Δικαστών, με την οποία συντάχθηκε μόνο η Εφέτης - Βαρβάρα Πάπαρη, τα υπόλοιπα 11 μέλη του ΔΣ (η Πρόεδρος Πρωτοδικών Μαργαρίτα Στενιώτη απουσίαζε) υποστήριξαν ότι αρκούν οι δύο Πανδικαστικές Συγκεντρώσεις (τα όσα ακολούθησαν μετέπειτα αναφέρονται με λεπτομέρειες στο έγγραφο που δημοσιεύσαμε με ημερομηνία 1-9-2012). Εάν «όλα τα μέλη του ΔΣ συμφωνήσαμε εξ αρχής για τα μέτρα» όπως λέει η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης, τότε για ποιο λόγο ο πρώτος από μας ανακοίνωσε την ίδια μέρα (31-8-2012) την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου της Ένωσης, την οποία υπέβαλε στις 3-9-2012; Για ποιο λόγο ενώ είχε γίνει ΔΣ στις 31-8-2012 έγινε εκ νέου ΔΣ στις 5-9-2012, που αναβλήθηκε για τις 7-9-2012, οπότε υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των συναδέλφων και την έκδοση της απόφασης του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων αποφασίστηκε η λήψη μέτρων; 
            Για το παραποιημένο Ψήφισμα της έκτακτηςΓΣ της 20-10-2012: Αν στην πρώτη περίπτωση (του ΔΣ της 31-8) τα γεγονότα δεν μπορούν να αποδειχθούν με άλλο τρόπο παρά μόνο με δημοσίευση των πρακτικών και με την κοινή λογική, στην περίπτωση της ΓΣ ευτυχώς υπήρχαν παραπάνω από 200 συνάδελφοι – μάρτυρες του εγκλήματος που διαπράχθηκε μπροστά τους. Στο αίτημά μας για διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα την αντισυνταγματικότητα όρων του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του Νόμων, που υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, το Προεδρείο της ΕΔΕ αναφέρει «η επικυρωθείσα από τη ΓΣ πρόταση για πραγματοποίηση Συνεδρίου δεν αναγράφηκε στο Ψήφισμα διότι αποφασίσθηκε από τη ΓΣ ότι οι λεπτομέρειες οργάνωσής του και η ημερομηνία θα αποφασισθούν από το ΔΣ» και άρα «δεν συγκαταλέγονταν μεταξύ των μέτρων αντίδρασης που αποφασίσθηκαν για το μέχρι τις 10-11-2012 χρονικό διάστημα». Μ’ άλλα λόγια το Προεδρείο δέχεται κατ’ αρχήν ότι η απόφαση επικυρώθηκε από τη ΓΣ. Ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο Ψήφισμα γιατί δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία και λεπτομέρειες οργάνωσης και γιατί δεν συγκαταλέγονταν στα άμεσα μέτρα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Δηλαδή τι είδους λεπτομέρειες οργάνωσης έπρεπε να αποφασίσει η ΓΣ για να συμπεριληφθεί στο Ψήφισμα; Ή μήπως τα μέτρα που αποφασίσαμε θα έπρεπε να έχουν ημερομηνία λήξης μέχρι τις 10 Νοεμβρίου; Κι αν είναι όντως έτσι για ποιο λόγο συμπεριλήφθηκε στο Ψήφισμα «η αξίωση λήψης από την Πολιτεία των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των Δικαστηρίων». Μήπως θα έπρεπε με την ίδια λογική να εξειδικεύσουμε και ποια θα είναι τα αναγκαία αυτά μέτρα ασφάλειας των Δικαστηρίων; Ή τα μέτρα αυτά πρόκειται να εφαρμοστούν για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου; Και πως αλλιώς θα δεσμευτεί το ΔΣ να υλοποιήσει μια απόφαση της ΓΣ, όταν αυτή δεν αναφέρεται καν στο Ψήφισμα; Σχετικά δε με την πρόταση για εξουσιοδότηση του ΔΣ από την ΓΣ το ζήτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν εάν μετά τις 10 Νοεμβρίου θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου η ΓΣ ή αν εξουσιοδοτείται προς τούτο το ΔΣ. Από κανέναν δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα εξουσιοδότησης του ΔΣ να ανακαλέσει τα μέτρα νωρίτερα από τις 10 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το Ψήφισμα. Και εάν εμείς ενεργούμε «κακόπιστα» και «παραπληροφορούμε» τους συναδέλφους για τις αγνές προθέσεις του Προεδρείου, για ποιο λόγο παραιτήθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νίκος Σαλάτας, αναφερόμενος στο κείμενο της παραίτησής του για «παραποίηση του Ψηφίσματος»; Μήπως και ο κ. Σαλάτας, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην ίδια συνδικαλιστική ομάδα με την κ. Πρόεδρο, έχει ταχθεί μαζί μας στον αγώνα παραπληροφόρησης του Σώματος; Το ίδιο μήπως κάνουν και οι Βλάχος, Βουλγαρίδης, Πάπαρη που με το από 23-10-2012 έγγραφό τους προς την κ. Πρόεδρο ζητούν σύγκληση του ΔΣ με θέμα την άρση αμφισβήτησης ως προς το Ψήφισμα, δεχόμενοι αφενός μεν ότι η εξουσιοδότηση που δόθηκε προς το ΔΣ αφορά το μετά το 10 Νοεμβρίου διάστημα, αφετέρου ότι έπρεπε να συμπεριληφθεί στο Ψήφισμα και η διεξαγωγή του Συνεδρίου;
            Ασφαλώς συνάδελφοι αυτό που προέχει τούτη την πιο κρίσιμη χρονική στιγμή είναι η συσπείρωση και η αγωνιστικότητα μέχρι την τελική μας δικαίωση. Σ’ αυτό αποβλέπουν όλες οι ενέργειές μας. Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση της ΓΣ για συνέχιση των κινητοποιήσεων πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Αυτό επιβάλλει η θεμελιώδης δημοκρατική αρχή του να υποτάσσεται η μειοψηφία στην πλειοψηφία. Οι ψίθυροι και οι φήμες για άσκηση πειθαρχικών αγωγών, πέραν του ότι δεν έχουν βάση σε κανένα επίσημο έγγραφο, αποσκοπούν στο να πλήξουν τον μεγαλειώδη αγώνα μας. Στήριξη πολύτιμη μας προσφέρει η συμμετοχή στις διακοπές συνεδριάσεων ενός τμήματος του Αρείου Πάγου, καθώς και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Χρέος του καθένα από μας είναι πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση των αποφάσεων της ΓΣ, να κάνει και ατομικό αγώνα εμψύχωσης και στήριξης συναδέλφων που νοιώθουν ενδεχομένως μεγαλύτερη φόρτιση και έχουν περισσότερα διλήμματα. Τυχόν ρήγμα στις κινητοποιήσεις θα οδηγήσει σε εκφυλισμό του αγώνα και θα γίνει η ταφόπλακα της Δικαιοσύνης, το κύκνειο άσμα της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειάς μας. Και τότε δεν θα υπάρχει κανείς για να τους αντιμετωπίσει.
Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2012

Χριστόφορος Σεβαστίδης,                                   Κων/νος Σαργιώτης,
ΔΝ- Πρόεδρος Πρωτοδικών                                Πρόεδρος Πρωτοδικών

Χαράλαμπος Σεβαστίδης                                     Μαρία Κουβαρά
Πρωτοδίκης                                                          Ειρηνοδίκης
Μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ                                           Μέλη της ΕΔΕ

3 σχόλια:

  1. Για τη μη κατάθεση ακόμα αγωγών τι λένε οι αδελφοί Σεβαστίδη; Να μας πουν εαν οι του Σ.τ.Ε τις έχουν ήδη καταθέσει.Με τα αναδρομικά τι γίνεται; Γιατί δεν ακούμε τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναδρομικά ;!
    Με τι λεφτά ; Πού θα τα βρει το κράτος, για να τα πληρώσει ;
    Όλος ο αγώνας γίνεται μήπως και περιοριστούν οι περικοπές.
    Τελικά, η οικονομική κρίση φαίνεται πως διέρχεται το προτελευταίο στάδιο, πριν τη κορύφωση της, εμφανιζόμενη (και) ως κρίση παρανόησης των αυτονοήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν. Οχι, όμως, επειδή το θέλει η συγκυβέρνηση, αλλά με απόφαση της "τροϊκα" γιατί περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του δημοσίου έναντι ιδιωτών.
    Πάψτε να γκρινιάζετε, και παρακολουθείστε λιγάκι και τον "τύπο", να ενημερώνεστε, και να μη θεωρήσετε ότι η καταβολή των αναδρομικών γίνεται επειδή η συγκυβέρνηση μας κάνει τη χάρη, όπως φαντάζομαι θα αφήσουν να "διαρρεύσει", και θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όσοι προσπαθούν να διαλύσουν τις "στάσεις" των δικαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ