Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΠ´

Με νέο έγγραφό της η επιθεώρηση του ΑΠ επανήλθε στο θέμα των κινητοποιήσεων, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τις αναβολές, τους συμμετέχοντες, τους μειοψηφούντες κτλ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Τηλ.: 210-6419123
ΦΑΞ: 210-6440254

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ. Ε.Π. 566




ΠΡΟΣ
κ.κ.Επιθεωρητές Αρεοπαγίτες

και Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου
Ι. Επανερχόμενος στο υπ'αριθ. ΕΠ 544/1-10-2012 έγγραφο μας προς εσάς και τους Δικαστές και Εισαγγελείς της περιφέρειας σας να μας αναφέρεται εντός τριών (3) ημερών από τη λήψη της παρούσας ποιοι δικαστικοί λειτουργοί συνεχίζουν την εκδίκαση μετά την 10η προ μεσημβρίας και ποιοι διακόπτουν ή αναβάλουν την εκδίκαση των υποθέσεων. Επίσης πόσες υποθέσεις ποινικές και πολιτικές συζητήθηκαν ή εκδικάσθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1η μέχρι και 8η-10-2012 και ποιες αναβλήθηκαν ή διακόπηκαν αποκλειστικά λόγω της διακοπής των συνεδριάσεων μετά την 101! προ μεσημβρία.
ΙΙ. Με τη λήξη κάθε ημερησίας συνεδρίασης οι ποινικών δικαστηρίων με την ευθύνη του Προεδρεύοντος θα συντάσσουν επί τυποποιημένα εκ του προτέρου εντύπου, αναβλητικά αποσπάσματα αποφάσεων όπου θα εμφαίνονται ονομαστικά η σύνθεση του Δικαστηρίου (Δικαστές και Εισαγγελείς) ή διατύπωση τυχόν μειοψηφιών (ονομαστικά) η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, και η αιτία της αναβολής ή διακοπής, για όσες οφείλονται αποκλειστικό στη διακοπή των συνεδριάσεων μετά την 10η προ μεσημβρία. Με βάση τα αποσπάσματα αυτά οι διευθύνοντες τα δικαστήρια θα συντάσουν συγκεντρωτικές καταστάσεις κατά περίπτωση.
ΙΙΙ. Οι κ.κ. Επιθεωρητές Αρεοπαγίτες και μέσω αυτών εκείνοι προς των οποίων κοινοποιείτε η παρούσα να μας αναφέρουν εντός τριών (3) ημερών από τη λήψη της παρούσας εγγράφως πόσες πολιτικές αποφάσεις και βουλεύματα δημοσιεύθηκαν ή εκδόθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 17-9-2012 έως και 8-10-2012 και ονομαστικά ποιες οι συνθέσεις του Δικαστηρίου ή Συμβουλίου που εξέδωσαν ή δημοσίευσαν της αποφάσεις και τα βουλεύματα.
IV. Η παρούσα θα εξακολουθήσει να ισχύει για όσο χρόνο θα συνεχίζεται η διακοπή των συνεδριάσεων μετά την 10η προ μεσημβρίας.
Ο Πρόεδρος
του Συμβουλίου Επιθεωρήσεως
των Δικαστηρίων
Γεώργιος Χρυσικός Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου
Κοινοποίηση:
κ. κ. Προϊσταμένους των Εφετείων
& Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικείων
& Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας (μέσω FAX)
για την απ' ευθείας ενημέρωση εγγράφως των κ.κ.
Επιθεωρητών στους οποίους υπάγονται γα τα ζητούμενα
απ' αυτούς στοιχεία. Επιπλέον οι Πρόεδροι Πρωτοδικών να
αναφέρουν στους κ.κ. Επιθεωρητές της Περιφέρειας τους
όλα τα πιο πάνω στοιχεία που αφορούν τους Ειρηνοδίκες
της Περιφέρειας τους.
========
Ευχαριστούμε τον Θ. Δ. για το έγγραφο.

18 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να θέσω τον εξής προβληματισμό. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι διοικητικοί δικαστές και μάλιστα μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Όπως όλοι οι δικαστές υπόκεινται και αυτοί σε επιθεώρηση. Πως εξηγείται το γεγονός ότι σε αυτούς δεν έχει γίνει αποστολή (και μάλιστα δυο φορές) παρόμοιου εγγράφου; Σημειώνεται ότι στα διοικητικά δικαστηρία εκκρεμούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες υποθέσεις φορολογικής υφής, από τις οποίες το Δημόσιο υφίσταται απώλεια εσόδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.nooz.gr/greece/apogoiteumenos-o-roupakiotis-gia-tin-epi8eorisi-tis-dikaiosinis101012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία! Κανένα πρόβλημα. Για να μη χαλάσουμε λοιπόν το χατήρι έχουμε και λέμε : Οι τρεις λειτουργίες δεν είναι ισότιμες και ισόκυρες. Ισότιμες είναι η νομοθετική, η εκτελεστική και ο Τύπος. Η δικαστική έρχεται τέταρτη στη σειρά μετά τον τύπο. Είναι θέμα ευγένειας. Η οικονομική ισοτιμία είναι λάθος. Αυτό χρειάζεται να αλλάξει. Ο μισθός ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω δεν πρέπει να είναι ανάλογος με το λειτούργημα, όπως λέει το σύνταγμα, αλλά ανάλογος κατά το δοκούν. Ο δικαστής πρέπει να μάθει στη ζωή του να δανείζεται, να αφήνει πιο συχνά βερεσέδια, να κάνει παζάρια για καλύτερες τιμές, να αφήνει που και που ανασφάλιστο το αυτοκίνητο του, να καθυστερεί τα τέλη κυκλοφορίας και να συνηθίσει σιγά - σιγά να μπαίνει και στον Τειρεσία. Αφού ο απλός πολίτης σήμερα μπαίνει στον Τειρεσία γιατί να μην μπει δηλ. και ο δικαστής; Ποιος είναι δηλ. ο δικαστής; Όπως όλοι έτσι και αυτός...
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα στην πολιτική δικαιοσύνη ήταν πιο σφιχτό το σύστημα από τα διοικητικά. Είναι γνωστό αυτό από παλιά. Για αυτό και οι εγκύκλιοι από τον ΑΠ και όχι από τη Γενική Επιτροπεία των ΔΔ. Το πιο "σφιχτό" όμως σύστημα των πολιτικών δικαστηρίων εξηγεί και την αποδοτικότητά τους, που σε καμιά περείπτωση δεν συγκρίνεται με αυτή των διοικητικών (παρόλο που οι δικαστές των τελευταίων ούτε αυτόφωρα έχουν ούτε πολυήμερες ποινικές συνεδριάσεις ούτε αλλότρια καθήκοντα όπως επιτροπές, πειθαρχικά, αρχαιρεσίες σωματείων κλπ.). Είναι απλά τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην ίδια κακιά μοίρα βρίσκονται και οι ειρηνοδίκες γιατί ούτε σε αυτούς εστάλη το εν λόγω έγγραφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι το "σφιχτό σύστημα", είναι οι ιδιωτικές διαφορές, στις οποίες υπάρχουν δύο πλευρές που πιέζουν και το ποινικό με την ιδιομορφία των ποινών και της στέρησης της ελευθερίας. Ενώ στις διοικητικές διαφορές, το Δημόσιο ως γνωστόν, τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια αγρόν ηγόραζε, ποιός λοιπόν θα είχε βιασύνη, όχι πάντως ο διοικούμενος που είχε πάρει την αναστολή [για τα φορολογικά ή άλλα πρόστιμα τουλάχιστον..].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν ο Δικαστής δεν είναι οικονομικά αυτάρκης, δεν μπορεί να αποδώσει. Τελεία και παύλα. Και όταν μάλιστα υπηρετεί στους πρώτους βαθμούς της Δικαιοσύνης (και δεν αποβλέπει δηλ. σε τίποτε άλλο), οι κινήσεις του, όταν αδικείται - και μάλιστα κατάφωρα - είναι αυθόρμητες και ουδόλως επηρεάζονται από υπηρεσιακά έγγραφα τρομοκράτησής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από ακίδα στο μάτι των κυβερνώντων γίναμε πολιορκιτικός κριός. Αυταπόδεικτο πλέον το πόσο σοβαρά άρχισαν να λαμβάνουν υπόψη τους την αντίδρασή μας. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και σταθεροί με ομοψυχία χωρίς να φοβηθούμε τίποτε, διαφορεικά θα είμαστε υπόδουλοι μέχρι τη συνταξιοδότησή του ο καθένας. Με εκτίμηση ένας Ηλιαστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "να μας αναφέρεται".....
    "προς των οποίων κοινοποιείτε η παρούσα..."
    "προ μεσημβρία..."
    "ημερησίας συνεδρίασης"
    "του Εισαγγελέα της έδρας, και η αιτία της"
    "θα συντάσουν"

    Δε νομίζετε ότι είναι πολλά λάθη σε μία μόνο σελίδα ; Αποκλείεται να έχει γράψει (ή έστω υπογράψει) αυτό το κείμενο δικαστής....Όσο πρόχειρα και βιαστικά και να το είδε, δε δικαιολογούνται τέτοια λάθη από απόφοιτο λυκείου...
    Αν πάντως δεχθούμε ότι όντως το κείμενο είναι γνήσιο και προέρχεται από τον κύριο Αντιπρόεδρο του ΑΠ, τότε ας θυμηθούμε τα λόγια του Κοραή: "Όστις συνηθίζει να καταφρονεί τους κανόνες της Γραμματικής, γρήγορα θέλει καταφρονίση και τους κανόνες της λογικής. Διότι η ασυνταξία της γλώσσης συνοδεύει πάντοτε την ασυνταξία των εννοιών"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "να μας αναφέρεται"
    "κοινοποιείτε η παρούσα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσοχη βρε παιδιά στην ορθογραφία! Τί "περείπτωση" είναι αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μια χαρα τα λεει ο ανωνυμος των 10:49..
    στο διαστημα 9-10 στα πολιτικα γινονται ενα σωρο υποθεσεις, ξεκινουν μεγαλες ποινικες υποθεσεις (βλ. δικη παπαγεωργοπουλου), κτλ..
    τα διοικητικα δικαστηρια ανευ ετερου, αναβαλλουν ολες τις υποθεσεις του πινακιου, ο,τι ωρα και να ειναι η συνεδριαση..
    στα πολιτικα δικαστηρια εχουν ερεθει ηδη 4 εγγραφα που απειλουν με πειθαρχιεκς διωξεις..
    στα διοικητικα δικαστηρια δεν εχει ερθει τιποτα,και οι διακοπες συνεχιζονται μεχρι 30-10!!!

    ωραια ειναι η ισοτητα εντος των διαφορων σωματων απονομης της δικαιοοσυνης, αλλα μηπως πρεπει να υπαρχει και ισοτητα δουλειας??

    γιατι να παιρνω 1.500 ευρω, να πιεζει η τροικα γρηγορη εκδικαση των φορολογικων υποθεσεων, και αντ αυτου να επιταχυνονται πολιτικες υποθεσεις που προσδιοριζονται σε 2 μηνες απ' την καταθεση της αγωγης, ε, καπου παει πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετά από αυτό το έγγραφο έχει ακόμη κανείς την αυταπάτη ότι ζητούνται στοιχεία για να έχει η Επιθεώρηση "εικόνα" των δικαστηρίων και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξ αιτίας της διακοπής των συνεδριάσεων; Είναι επιτακτική ανάγκη μετά απ'αυτό να μην υπάρξει ούτε ένας συνάδελφος δικαστής που να μη διακόψει. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, κύρους και συναδελφικότητας. Όσοι ενδιαφέρονται για το κύρος της δικαιοσύνης πρέπει να παρεδεχθούν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον δικαστή που δηλώνει ότι διακόπτει διότι αγωνίζεται για την προάσπιση δικαιωμάτων του, παρά τον δικαστή που φοβισμένος από επαπειλούμενα πειθαρχικά δικάζει με σκυμμένο το κεφάλι. Τέτοιους δικαστές θέλει η ηγεσία της Δικαιοσύνης;;; Αλήθεια αυτή την "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη διακονούν ;; Η υποταγή τους έχει γίνει πιά βίωμα ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα καστρα παντα πεφτουν απο μεσα. Ομως αυτη τη φορα η ληθη εχει παει περιπατο ... οποιοι ανοιγουν την κεκροπορτα...να περιμενουν την νεμεση... απο τους ανθρωπους.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μόνο που δεν υπολογίζετε τον αυξημένο όγκο δουλειάς λόγω των φορολογικών και την απαιτητικότητα των υποθέσεων των διοικητικών δικαστων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν αντιδικούμε με τους διοικητικούς Δικαστές, όσα προαναφέρθηκαν από άλλους συναδέλφους (όχι από μένα) είναι προφανές ότι επισημάνθηκαν μόνο για να γίνει η σύγκριση της διαφορετικής αντιμετώπισης από τους αντίστοιχους επιθεωρητές. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης του δικαιοδοτικού ρόλου και της δυσχέρειας των δικαστικών υποθέσεων μεταξύ των μελών όλων των δικαστικών ενώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπορεί να φαίνεται δευτερεύον, αλλά το κείμενο αυτό έχει σοβαρά ορθογραφικά λάθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το έγγραφο πρέπει να είναι γνήσιο, αλλά τα τόσα ορθογραφικά λάθη υποδηλώνουν το πόσο σοβαρά μας παίρνουν. Όλα γίνονται στο πόδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ