Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Πρόσκαιρες αλλά αναγκαίες οι μειώσεις μισθών και για τους δικαστικούς


Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλά για το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια, τονίζει την ανάγκη να θεσπιστεί ως ιδιώνυμο αδίκημα η «κουκούλα» και προαναγγέλλει την αυστηροποίηση του νόμου για την απόδοση της ιθαγένειας

Από την Προεδρία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων βρέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής» για τις επιβεβλημένες περικοπές στο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, την ανάγκη να θεσπιστεί ως ιδιώνυμο αδίκημα η «κουκούλα» και προαναγγέλλει την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την απόδοση της ιθαγένειας χαρακτηρίζοντας τον νόμο Ραγκούση «διεθνές προσκλητήριο» για την εγκατάσταση αλλοδαπών στην Ελλάδα.
Ο αν. υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι στις αλλαγές που έχει προτείνει για τον κώδικα ιθαγένειας περιλαμβάνεται και η απόδοσή της ως επιβράβευση σε όσους αλλοδαπούς έχουν ενταχθεί με επιτυχία στην ελληνική κοινωνία, όπως για παράδειγμα στους μαθητές που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Μιλά με θαυμασμό για τον πρωθυπουργό, με τον οποίο τον συνδέουν χρόνια φιλίας, και σημειώνει με νόημα ότι «ο πραγματικός ηγέτης στα δύσκολα φαίνεται».
Από τη θέση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων βρεθήκατε στην κυβέρνηση. Πόσο εύκολη είναι η μεταπήδηση στην πολιτική κ. Αθανασίου;
Υπηρέτησα με ευθύνη και συνέπεια επί 37 έτη μια από τις τρεις λειτουργίες του Κράτους, τη Δικαιοσύνη και την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επί 18 έτη. Τις εμπειρίες, τη γνώση και τις όποιες ανησυχίες αποφάσισα να μεταφέρω σε μια άλλη λειτουργία της πολιτείας, τη Νομοθετική. Οταν ο πρόεδρος μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., δεν δίστασα να δεχθώ και αυτό γιατί ξέρω, το ξέρω εδώ και είκοσι χρόνια, πόσο ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει στους θεσμούς, πιστεύει σ' ένα σύγχρονο κράτος και πόσο θέλει να πάει τη χώρα δύο βήματα μπροστά.
Το κόμμα σας προεκλογικά είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών σε όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και σήμερα ως κυβέρνηση θα νομοθετήσετε τις περικοπές σε ένστολους και δικαστικούς λειτουργούς.
Ετσι είναι. Ομως τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είναι τέτοια που επιβάλλουν περικοπές οι οποίες όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι πρόσκαιρες. Αυτή τη χρονική στιγμή προέχει η σωτηρία της χώρας, η οποία προϋποθέτει παραμονή στην Ευρωζώνη.
Εχετε παρέμβει στον πρωθυπουργό για το θέμα των περικοπών στους δικαστικούς λειτουργούς; Πώς σας αντιμετωπίζουν οι πρώην συνάδελφοί σας ως μέλος της κυβέρνησης;
Ο πρωθυπουργός τιμά τους δικαστικούς λειτουργούς και αναγνωρίζει τη συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή. Συνεπώς, ξέρει ότι το μισθολόγιό τους δεν είναι απλώς «ειδικό», αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένο και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι (πρώην) συνάδελφοί μου αναγνωρίζουν τι έχω προσφέρει τόσα χρόνια στο σώμα, γι' αυτό εξάλλου με τιμούσαν με τόσα υψηλά ποσοστά κατά τις εκλογές, και ξέρουν ότι και τώρα προσπαθώ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την προστασία των θεσμών και τη διατήρηση αξιοπρεπών αποδοχών. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι δικαστικοί λειτουργοί διακατέχονται, όμως, από πικρία όταν έχουν ήδη υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους κατά 38% και ακούγονται και άλλες μειώσεις της τάξης 20 και 30%. Δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Εχει γίνει αρκετή συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας, τον γνωστό και ως νόμο Ραγκούση. Ποιες είναι οι αλλαγές που έχετε εισηγηθεί και σε ποιο στάδιο της διαβούλευσης βρίσκεται το νομοσχέδιο με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Οπως ισχύει σήμερα ο νόμος για την απονομή της ιθαγένειας, αποτελεί ένα διεθνές προσκλητήριο εγκατάστασης αλλοδαπών στη χώρα μας και αυτό δεν το αντέχουμε ούτε ως έθνος, ούτε ως οικονομία. Η πρότασή μας δεν είναι να αλλάξει ριζικά ο υφιστάμενος νόμος για την ιθαγένεια, αλλά μόνο σε εκείνες τις διατάξεις που δημιουργούν προβλήματα και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία μας. Σε μερικές περιπτώσεις αυστηροποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο απονομής της ιθαγένειας, εναρμονιζόμενοι με αυτό των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Σε άλλες περιπτώσεις, αλλάζουμε τη φιλοσοφία του νόμου και αντί να αποδίδουμε την ιθαγένεια σε κάποιον αλλοδαπό με την προσδοκία να ενταχθεί στη χώρα, την αποδίδουμε ως επιβράβευση γιατί είναι ήδη ενταγμένος στη χώρα, όπως για παράδειγμα οι μαθητές που επιτυγχάνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, αφού οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίνουν το τελικό κείμενο που τους παρέδωσα, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση.
Τελικά θα βγάλετε την κουκούλα από όσους δημιουργούν επεισόδια στις διαδηλώσεις, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός;
Εχω τονίσει πολλές φορές και ως πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τώρα ως υπουργός στη Βουλή ότι οι πορείες και οι συγκεντρώσεις γίνονται όχι για καταστροφές και λεηλασίες, αλλά για να προβληθούν αιτήματα και διεκδικήσεις και να διακηρυχθούν ιδέες και αρχές. Συνεπώς, όσοι υπεισέρχονται στις συγκεντρώσεις με σκοπό να προβούν σε έκνομες ενέργειες, φορώντας κουκούλα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα. Ηδη ο νόμος τιμωρεί πιο αυστηρά αυτόν που προβαίνει σε καταστροφές φορώντας κουκούλα απ' αυτόν που δεν φορά.
Είναι καιρός να περιορίσουμε το κακό, να θεσπίσουμε, ως ιδιώνυμο αδίκημα, την «κουκούλα», δηλαδή να τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και αυτός που φοράει κουκούλα σε μία πορεία, ανεξαρτήτως αν βιαιοπραγεί. Να διευκρινίσω ότι ως κουκούλα δεν νοούμε την κουκούλα του τζάκετ ή της πουκαμίσας αλλά το ειδικά κατασκευασμένο ύφασμα που αποκρύπτει συνολικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου για να μην αναγνωρίζεται αυτός που τη χρησιμοποιεί.
Θεωρείτε ότι ο Αν. Σαμαράς στάθηκε «άτυχος» στην πολιτική του διαδρομή καθώς ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια τόσο δυσμενή οικονομική συγκυρία;
Κατά μία έννοια, ατυχία για τον Σαμαρά. Διευκρινίζω ατυχία, όσον αφορά το ότι όλοι θα προτιμούσαμε να ήταν καλύτερη η οικονομική κατάσταση της χώρας για να παραχθεί αναπτυξιακό έργο και να ενισχυθεί η παραγωγή. Θεωρώ όμως ότι είναι τύχη για τη χώρα που σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης ο Σαμαράς. Το λέω αυτό γιατί όσοι τον ξέρουμε καλά, όσοι γνωρίζουμε το ήθος και το πείσμα του για προσφορά, είμαστε σίγουροι ότι θα επιτύχει. Οτι θα αναδειχθούν οι ηγετικές του ικανότητες και η ηγετική του φυσιογνωμία.
Γιατί ο ηγέτης στα δύσκολα φαίνεται. Ηδη αποκαταστάθηκε, κατά μεγάλο μέρος, η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό. Σήμερα και οι (πολιτικοί) αντίπαλοί του, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, αναγνωρίζουν ότι τα «καταφέρνει» και ότι θετικά τους ξάφνιασε. Λίγη υπομονή και θα δείτε γιατί τον πιστεύουμε τόσο πολύ. Εξάλλου, είναι σκληρός εργάτης, εργάζεται 16-18 ώρες το 24ωρο και γνωρίζει όλα τα βασικά ζητήματα κάθε υπουργείου.
Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

=============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

25 σχόλια:

  1. Βαρέθηκα να με κοροιδεύουν . . . ΟΛΟΙ και όταν λέω ΟΛΟΙ εννοώ ΌΛΟΙ. Θα τα πούμε από "έδρας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαξίωση και μόμνο απαξίωση αιδώς κ. Αθανασίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν ήταν δικαστής, έκρινε τις περικοπές στο μισθολόγιο των δικαστών αντισυνταγματικές, τώρα τις κρίνει "αναγκαίες"... Πόσο εύκολα ξεχνάει κανείς τα στοιχειώδη που έμαθε στη Νομική Σχολή μόλις μπαίνει μέσα στη Βουλή... Και πόσο βλάκες ήμασταν εμείς που πιστέψαμε στα λόγια του, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... τα οποία αλλού τελικά στόχευαν κι όχι στην προάσπιση της δικαιοσύνης και των μελών της... Πόσο αλήθεια είναι ο μισθός σήμερα του κ. Αθανασίου?? Μήπως είναι τριπλάσιος από αυτόν που θα έπαιρνε αν παρέμενε στον ΑΠ?? Τον ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα έκανε για μας ως πρόεδρος κι έτσι κατάφερε να επιτύχει τον πραγματικό του στόχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, δεν περίμενα τίποτα καλύτερο. Χωριό που φαίνεται-εδώ και χρόνια-κολαούζο δεν θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι κάθε μελλοντικός πρόεδρος της ΕΔΕ να του μοιάσει. Κρίμα που κάποιοι αισθάνονται απογοητευμένοι για το ότι ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Προσωπικά, δεν έχω ψηφίσει το κόμμα στο οποίο σήμερα ανήκει, ωστόσο ποτέ δεν έπεσε στα μάτια μου εξαιτίας αυτού. Είναι ευχής έργο οι άξιοι να βοηθούν, από όποιο πόστο μπορούν. Θα ήταν καλύτερα να απαγορευόταν στους δικαστές να γίνονται πολιτικοι; Πριν γίνει ο Αθανασίου θα έλεγα ναι. Τώρα όμως, όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΧΙ, κ. πρώην Συνάδελφε! Όταν το μισθολόγιο των Λειτουργών της Δικαστικής Εξουσίας είναι Συνταγματικό και όχι απλώς "ειδικό", δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αναγκαίες οι σχεδιαζόμενες περαιτέρω μειώσεις του, όσο δεν ακολουθούν σε μειώσεις στα αντίστοιχα ποσοστά και οι αποδοχές των Λειτουργών των άλλων δύο Εξουσιών (Νομοθετικής και Εκτελεστικής). Ακόμα, άλλωστε, ηχούν στα αυτιά των πρώην Συναδέλφων σας, οι διακρινόμενοι από αγωνιστικότητα λόγοι σας ως Προέδρου της Ε.Δ.Ε. περί "του ισοτίμου και ισοκύρου" των τριών Λειτουργιών του Κράτους.....! Πέστε τα αυτά και στους σημερινούς Συναδέλφους σας στο Κοινοβούλιο, μήπως και σταματήσουν να δείχνουν άγνοια, σκόπιμη ή μη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφιερωμένο εξαιρετικά στην ορφανή ομάδα των Λυμπερόπουλων ... Μπορείτε να είστε περήφανοι για τις δηλώσεις του πρώην ηγέτη σας! Αν έμεινε σε σας κάποιο ίχνος αξιοπρέπειας βγείτε να καταδικάσετε άμεσα τη στάση του. Και μάθημα για όλους τους ονειροπόλους συναδέλφους μας, που τόσες φορές έχετε διαψευστεί από τέτοιους αμοραλιστές ανθρώπους που γλύφουν για καμμιά επιπλέον δημόσια θεσούλα (νομοπαρασκευαστικές, σύμβουλοι υπουργών, ανεξάρτητες αρχές κλπ) και πάλι εξακολουθείτε να βασίζεστε σ' αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε ότι είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, οι περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δικαστικών, ο κ. Αθανασίου, μιλάει για αναγκαίες περικοπές (καθόλα νόμιμες) που ΕΛΠΙΖΕΙ να μην είναι πρόσκαιρες.Ασφαλώς και η συμβολή όλων στην οικονομική ανόρθωση της χώρας ειναι δεδομένη, αλλά την πληρωνουν μόνο τα συνήθη υποζύγια. Η αρχή της αναλογικότητας πάει περίπατο... Λυπάμαι....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΕ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΌ ΑΛΛΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ; ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΤΙ ΥΨΟΣ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Όμως τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είναι τέτοια που επιβάλλουν περικοπές, οι οποίες όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι πρόσκαιρες. Αυτή τη χρονική στιγμή προέχει η σωτηρία της χώρας, η οποία προϋποθέτει παραμονή στην Ευρωζώνη… Πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι δικαστικοί λειτουργοί διακατέχονται, όμως, από πικρία όταν έχουν ήδη υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους κατά 38% και ακούγονται και άλλες μειώσεις της τάξης 20 και 30%. Δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους».

    1) Προσωπικά δεν έχω κατανοήσει την θέση του κ. Υπουργού ως προς τις επικείμενες περικοπές-μειώσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών. Είναι προφανές ότι δεν του αρέσουν, δεν τις επιθυμεί, αλλά το ζήτημα είναι αν τις αποδέχεται ή αν τις θεωρεί ανεπίτρεπτες. Επιβάλλονται (λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων) ή είναι τέτοιες που δεν θα επιτρέπουν σε αυτούς να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους; Στις απαντήσεις του αναφέρει και τα δύο. Ισχύουν και τα δύο; Και αν ναι, ποιο από τα δύο βαρύνει περισσότερο στην στάση του; Να υποθέσω ότι, εν όψει της ψήφου του επί του σχετικού νομοσχεδίου, που φαίνεται ότι θα είναι θετική (δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι δεδομένο μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά φαντάζομαι ότι αν ετίθετο θέμα διαφοροποιήσεως και αρνητικής ψήφου θα είχε ήδη διαρρεύσει και θα είχε δημιουργηθεί μείζον κυβερνητικό ζήτημα, αφού πρόκειται για Υπουργό), βαρύνει περισσότερο το δεύτερο; Δηλαδή, να υποθέσω ότι θα ψηφίσει τις αναγκαίες και επιβαλλόμενες κατά τα άνω μειώσεις-περικοπές εν γνώσει του ότι κάποιοι από τους δικαστικούς λειτουργούς δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους;

    2) Διαφωνώ με τον τίτλο της συνεντεύξεως (που προφανώς δόθηκε από τον συντάκτη του άρθρου ή έστω από τον υπεύθυνο της εφημερίδας ή της ιστοσελίδας). Από πού προκύπτει ότι οι μειώσεις των αποδοχών θα είναι πρόσκαιρες ή ότι ο κ. Υπουργός είπε κάτι τέτοιο; Αυτό που είπε είναι ότι «όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι πρόσκαιρες». Ούτε πρόβλεψη ούτε εκτίμηση έκανε. Απλώς εξέφρασε μια ελπίδα (όλων), μια κοινή και αυτονόητη ευχή… Δεν είναι το ίδιο…

    3) Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα ήταν απάντηση-τοποθέτηση του κ. Υπουργού στο ερώτημα (που προφανώς δεν έγινε) ποια είναι η άποψή του αναφορικά με τις τωρινές κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών. Τις στηρίζει - ή έστω τις αποδέχεται - ή είναι αντίθετος με αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Πρόσκαιρες";! Μα κ. Υπουργέ προβλέπεται πουθενά ότι μετά την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών εάν, εφόσον και όταν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, θα αποκατασταθούν οι μισθοί και οι συντάξεις (γιατί δεν εννοείται αυτό να γίνει μόνο για τους δικαστικούς). Πότε; το 2500; (γιατί ως το 2020 είναι βέβαιο ότι θα έχουμε συνεχώς νέα μέτρα) Μα τότε σίγουρα δεν θα είναι εν ζωή ο κ. Σαμαράς, οπότε προς ποιούς απευθύνεται κ. Υπουργέ; Και υιοθετείτε αυτές τις απόψεις και σεις; Αγωγές και μόνον κ. συνάδελφοι. Και αν δεν θελήσει η Ένωση να προχωρήσει, ας προχωρήσουμε και μόνοι μας ή από κοινού όσοι ενδιαφέρονται. Εμφανίστηκε σήμερα και ο κ. Κείκογλου στον Παπαδάκη για να πει ότι προωθούνται για τους βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, ανάλογες μειώσεις με αυτές που προβλέπονται για τους δικαστικούς.... Έλεος! (αντί άλλου σχολίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι αδελφοί Σεβαστίδη οφείλουν να αποκαλύψουν όλο το παρασκήνιο. Τό οφείλουν απέναντι των συναδέλφων τους΄.Φαίνεται ότι εκκολάπτουμε νέους Αθανασίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όσοι συνάδελφοι τρέφουν ακόμη αυταπάτες για το ισόνομο και ισόκυρο των τριών λειτουργιών, ας διαβάσουν τη συνέντευξη του κ. Αθανασίου, τέως ανωτάτου δικαστικού λειτουργού και νυν βολευτή και υπουργού. Μετά ταύτα, ας διαβάσουν τί έλεγε ο ίδιος πιο πάνω ανώτατος κρατικός λειτουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της ΕΔΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ω πλούτε και τυραννί και τέχνη τέχνης υπερφέρουσα, τω πολυζήλω βίω όσος παρ' υμίν ο φθόνος φυλάσσεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μένω άφωνος κ. Αθανασίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι να πρωτοσχολιασει κανείς!
    Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!
    Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
    Τέτοια ξεφτίλα στους δικαστές δεν ξανάγινε.
    Δεν έχω, πια, τίποτα άλλο να πώ.
    Κουράστηκα και απογοητεύτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όταν κάποιος ανήκει στη δικαστική εξουσία, οι μειώσεις των μισθών είναι απαράδεκτες και αντισυνταγματικές, ενώ όταν ο ίδιος κάποιος μεταπηδά στην εκτελεστική εξουσία, οι μειώσεις των μισθών είναι αναγκαίες.
    Αυτό θα πει συνέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και εμείς συνάδελφοι οφείλουμε από δω και στο εξής να θυμόμαστε και να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτήν την ασυνέπεια! Απευθύνομαι σε κάποιους συναδέλφους οι οποίοι τον χειροκροτούσαν το Μάιο σε εμφανίσεις του στην αίθουσα δικαστών και ισχυρίζονται τώρα ότι βοηθάει το μισθολογικό μας ζήτημα "υπογείως"!!!. Ειλικρινά απορώ πως μέλη της ορφανής ομάδας του κυρίου Αθανασίου εξελέγησαν τον Ιούνιο. Θα έπρεπε να μην είχαν τολμήσει ούτε υποψηφιότητα να βάλουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτοί που βγάζουν λόγους για το ισότιμο και ισόκυρο των εξουσιών μπορούν να εξηγήσουν σε μένα τον αδαή:
    1. Γιατί ανώτατοι δικαστές παραιτούνται για να αναλάβουν θέσεις στη νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία (ακόμη και σε "δεύτερες" θέσεις όπως του γενικού γραμματέα υπουργείου, του διοικητή της ΕΥΠ ή του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης);
    2. Γιατί η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων διορίζεται από την Κυβέρνηση (αυτό και αν είναι ισοτιμία);
    3. Γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει πειθαρχική αρμοδιότητα επί των δικαστών αλλά και λόγο για τις υπηρεσιακές τους μεταβολές; (βλ. άρθρα 90 παρ.3, 91 παρ.1 και 3 του Σ).
    Τελικά, μήπως η πραγματικότητα καμιά φορά είναι διαφορετική από ότι θα θέλαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είμαστε δικαστές, αλλά κάποια ώρα, για να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα που τη λένε ΠΑΤΡΙΔΑ, και για να υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αν όχι για εμάς (που είναι μάλλον αργά), αλλά για τα μικρά εκείνα ΠΑΙΔΙΑ, τα δικά μας, των φίλων και των συγγενών μας, των άγνωστων συμπολιτών μας, συμπατριωτών μας ή όχι, που βλέπουμε δίπλα μας στο δρόμο, στις πλατείες, οπουδήποτε, πρέπει να πάρουμε την απόφαση, ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, όποια κι αν είναι, όσο σκληρή και αν είναι.Να αποφασίσουμε να κάνουμε μια τομή προς το παρελθόν και να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο.Η κοινωνία, οι καθημερινοί βιοπαλεστές άνθρωποι, οι συγγενείς και οι φίλοι μας, δεν έχουν πουθενά πια να πιστέψουν, εκτός ίσως από εμάς.Γι' αυτό πρέπει να τολμήσουμε, όπως θα έπρεπε από πολλά χρόνια πριν να κάνουμε.Να κρίνουμε και τους εαυτούς μας και τους συναδέλφους μας, τα λάθη και τις παραλείψεις μας, ειδικά όταν είναι απροκάλυπτα και προφανέστατα εσκεμμένες, ακόμη και αν δεν αφορούν ή βλάπτουν τους προσφεύγοντες ενώπιόν μας, αλλά εμάς τους ίδιους.Ποιός λοιπόν από τους παρευρεθέντες στη ΓΣ της 20/10/2012, δεν διαπίστωσε ότι το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά από αυτή, διαφοροποιείται στα δύο σημεία που εντοπίζουν οι συνάδελφοί μας;Δεν είμαι ούτε φίλος τους ούτε ένθερμος οπαδός τους.Απλά με ενοχλεί αφόρητα, να ασκώ αυτό το λειτούργημα και να ανέχομαι να με εμπαίζουν. Πολύ δε περισσότερο, όταν οι "εμπαίζοντες" είναι συνάδελφοί μου.Δεν επέλεξα στη ζωή μου να προσπαθήσω να γίνω δικαστής για να "συγκαλύπτω" αλλά για να "αποκαλύπτω", ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο, δικό μου, των συγγενών και φίλων μου, και της πατρίδας μου.Και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ευθύνη για την "έντεχνη" αλλοίωση της διατύπωσης της βούλησης και της απόφασης των μελών της ΕΔΕ, τα οποία συμμετείχαν στη διαδικασία της 20/10/12.Ευθύνη του διευθύνοντος τη διαδικασία που είχε την επιμέλεια και την υποχρέωση για την τήρηση των Πρακτικών και την καταγραφή των αποφάσεων καθώς και των υπογραφόντων το εκδοθέν ψήφισμα που πρέπει να αναζητηθεί, ανεξάρτητα από την υποχρέωση να ανακληθεί ή να διορθωθεί αυτό.Ανεξάρτητα από τον αγώνα που διεξάγουμε για τα υπόλοιπα θεσμικά και οικονομικά μας αιτήματα.Διαφορετικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας!Καλή μας τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο κ Αθανασίου έγραψε ιστορία στο σώμα και είναι τουλάχιστον άκομψο να συγκρίνεται με τους αδελφούς Σεβαστίδη...η παρουσία του στο σώμα κρίνεται αυτοτελώς όπως θα κριθεί και η παρουσία του στην πολιτική...σήμερα λογοδοτεί ενώπιον του λαού και απο αυτόν θα κριθεί..ας κρατήσουν και οι διάδοχοί του το σώμα στην ίδια περίοπτη θέση που ήταν επι των ημερών του διότι απο ότι βλέπουμε απο νεόκοπους συνδικαλιστές διολιασθαίνουμε σε Σωματέιο και πρακτικές τύπου ΔΕΗ Φωτόπουλου...μονο οι πορείες και οι Μολότωφ στον Σύνταγμα μας λείπουν ακόμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κάποιος με πληροφόρησε ότι ο κ. Υπουργός ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή του Γ. Τράγκα "Χωρίς Αναισθητικό", καθημερινή εκπομπή (Δευτέρα ως Παρασκευή 21:00-22:00) στο Kontra Channel, που εγώ το βλέπω μέσω διαδικτύου. Μάλλον αυτό έγινε την περασμένη Δευτέρα (22-10-2012). Δεν την είδα και ψάχνω στο YouTube που "ανεβαίνουν" όλες οι εκπομπές και λείπει μόνο αυτή της 22-10-2012. Αν κανείς μπορεί να την εντοπίσει, ας δώσει διεύθυνση. Ακόμα καλύτερα, αν κανείς είδε την συγκεκριμένη εκπομπή, ας μας μεταφέρει (με ακρίβεια κατά το δυνατόν) τι είπε ο κ. Υπουργός για τα θέματα που μας απασχολούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕ είναι σήμερα υφυπουργός του υπουργείου εσωτερικών κ.λπ..Καλύτερα συνεπώς για όλους μας θα ήταν να μην ασχοληθεί ποτέ ξανά με θέματα υπουργείου δικαιοσύνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ