Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Αντ. Ρουπακιώτης: Τροποποίηση στο καθεστώς επιθεώρησης δικαστών


Απογοητευμένος με τον τρόπο που λειτουργεί η επιθεώρηση των δικαστών και των δικαστηρίων φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
Για το λόγο αυτό θα προωθήσει σύντομα τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει τον τρόπο επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων, όπως επίσης θα τροποποιηθούν και οι δυνατότητες που παρέχει ο νόμος στους επιθεωρητές.
Οι τροπολογίες θα τεθούν υπόψη των δικαστικών Ενώσεων, όπως διευκρίνιζαν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους.


===========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

14 σχόλια:

  1. Ποιος ζήτησε πρώτος να αυτοθυσιαστούμε;
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/roypakiwths_oi_daneistes_mas_epiasan_apo_to_laimo.1954347.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω προτεινω να ανατεθει η επιθεωρηση στον οικειο προεδρο του δικηγορικου συλλογου...
    θα ειναι και μια ελληνικη πρωτοπορια στο παγκοσμιο δικαιικο συστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να υποθέσω
    ότι ο κ. Υπουργός, ως δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος του ΔΣΑ,
    στην τροποποίηση τη σχετική με τις δυνατότητες που θα παρέχει ο νόμος στους επιθεωρητές, θα εισηγηθεί ότι:
    " Οι ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ των δικαστών και Εισαγγελέων ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΕ που λήφθηκαν νόμιμα"
    η το αντίστροφο ότι:
    "Οι επιθεωρητές ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ασκούν πειθαρχικές διώξεις ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της ΕΔΕ", κατά τα ισχύοντα στην περίπτωση "αποχής" των Δικηγορικών Συλλόγων;;;
    Η να μην το υποθέσω, γιατί, προφανώς, από τις αποχές των δικηγόρων δεν επιβραδύνεται η απονομή της δικαιοσύνης και δεν ταλαιπωρούνται οι απλοί πολίτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι δικηγόροι, που εκπρόσωποί τους σήμερα βρίσκονται στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πράγμα εξωφρενικό, φέρουν το συντρηπτικά μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το έμφραγμα που πνίγει τη Δικαιοσύνη. Ας ξεκινήσουν από τους συναδέλφους τους δικηγόρους για να αντιμετωπίσουν το έμφραγμα! Στο Παρίσι, που έχει πληθυσμό 11.000.000 ανθρώπων, δραστηριοποιούνται 1.500 - 1.700 δικηγόροι. Το πρόβλημα βρίσκεται στον υπερπληθωρισμό των δικηγόρων, που δημιουργεί δικαστηριακή ύλη, η οποία σε ένα ποσοστό 80% δεν αντιστοιχεί σε πραγματικές διαφορές. Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης αυτά πρέπει να αντιμετωπίσει για το καλό και των δικηγόρων, που πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους στο μέλλον κατά τα 2/3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα στο χώρο της δικαιοσύνης βαίνουν καλώς (επιτάχυνση, μισθοί, ηγεσία, πολυνομία) εκτός απο την επιθεώρηση που μόνο αυτή χρειάζεται τροποποίηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΚΆΘΕΚΤΗ. ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ.ΠΡΩΤΗ:ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ, ΔΕΥΤΕΡΗ:ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ(ΤΩΡΑ): ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΜΑΣ ΠΙΑΣΑΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ.ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.ΘΑ ΥΠΟΚΎΨΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κ. Υπουργός έλυσε όλα τα θέματα και του έμεινε η επιθεώρηση.Τώρα θα μας ταράξει στις προθεσμίες.Γράμμα κενό όμως θα μείνουν.Η αντοχή έχει τα όριά της.Η ΕΔΕ γιατί δεν καθιστά γνωστό , ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις χιλιάδες των υποθέσεων που κατακλύζουν τα δικαστήρια(για να έχουν δουλειά οι δικηγόροι)και όχι στους δικαστές που αγωνίζονται υπεράνθρωπα;Πόσο παρα πάνω να εργαστούν; Στο τέλος θα καταλήξουν όλοι στα νοσοκομεία. Καιεκεί , οι μόνοι που θα τους νοιαστούν, θα είναι οιδύσμοιρες οικογένειές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα φθάσουμε στο σημείο ο επιθεωρητης για να ανέλθει την κλίμακα της ιεραρχίας να πίνει το αίμα των κατωτέρων.Με τις υγείες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.nooz.gr/greece/o-tentes-kalei-tous-dikastes-na-epistrepsoun-stis-edres-tous

    Μια σημείωση: Αντισυνταγματική η μερική αποχή από το δικαιοδοτικό έργο. Συνδυάστε το ως άνω κάλεσμα με το έγγραφο από το Τμήμα Επιθεώρησης του ΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. όσο θα υπάρχουν δικαστές που δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο που επιφυλάσσει στη Δικαιοσύνη το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο και ψάχνουν στις βιβλιοθήκες τους σαν τυφλοπόντικες την ερμηνεία "της αποχής" μας για να δικαιολογήσουν την ατολμία τους, τόσο τα μέτρα εναντίον μας θα οδηγήσουν στην πλήρη υποταγή του θεσμού στην εκτελεστική εξουσία.
    Αλλά και από την άλλη μεριά είναι χρέος των Δικαστών που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, να πείσουν τους υπόλοιπους με συνεχείς συζητήσεις και επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O Ανώνυμος από τις 11 Οκτωβρίου 2012 1:30 μ.μ. έχει εν μέρει δίκιο. Αλλά δεν φταίει μόνο αυτό. Η έλλειψη σε Δικαστικούς λειτουργούς,γραμματέων(λόγω εφεδρείας και συνταξιοδοτήσεων)αλλά και σοβαρής οργάνωσης(Η/Υ κλπ)είναι μια από τις αιτίες καθηστέρησης. Αν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό -και οι απαραίτητες υποδομές- όσο μεγάλος και να ήταν ο όγκος των υπόθεσεων δεν θα έφτανε συο σημείο να "πνίγει" τον Δικαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aποσπασματικές ανησυχίες και εξαγγελίες μόνο σε εκτρώματα ρυθμίσεις μπορεί να οδηγήσουν. Ο κ.Υπουργός της Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίσει τα κακώς κείμενα στη λειτουργία της δικαιοσύνης και να καταρτίσει ρυθμίσεις διορθωτικές γενικά, μεθοδευμένα και συντονισμένα. Γιατί αλλοιώς η ανησυχία του περί κακής λειτουργίας του καθεστώτος επιθεώρησης δικαστών μόνο εξιλαστήρια θύματα και λαϊκισμό συνεπάγεται. Και εκφοβισμό των δικαστών, τώρα που δείχνουμε αποφασισμένοι ν'αντισταθούμε στην κάθε παραβίαση του Συντάγματος είτε συντελεσθείσα είτε συντελεσθησομένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @11 Οκτωβρίου, 12.28 πμ. Παρά το γεγονός ότι για λίγο χρονικό διάστημα υπήρξατε δικηγόρος, προφανώς δεν ασκήσατε πραγματικά το επάγγελμα.
    1) Γιατί είναι "εξωφρενικό" να βρίσκονται στην ηγεσία του υπουργείου δικαισύνης δικηγόροι? Ποια είναι η ενδεδειγμένη κατ'εσάς ειδικότητα για τη δουλειά αυτή?
    2) Η υπερπληθώρα δικηγόρων προκαλεί τη δικαστική ύλη? Θέλετε να πείτε ότι εγώ πχ βγαίνω στο δρόμο και προτρέπω "ανυποψίαστους" πολίτες να προσφύγουν στα δικαστήρια για ανύπαρκτα προβλήματα και μάλιστα τους πείθω κιόλας να με πληρώσουν γι'αυτό? Πρωτότυπη άποψη. Μήπως και οι αστυνομικοί όπου καταθέτουν οι πολίτες αυθορμήτως τις αναρίθμητες μηνύσεις τους, φέρουν κι αυτοί τέτοιες "ευθύνες"?
    3) Όσες φορές απέτρεψα πελάτη μου από την προσφυγή στη δικαιοσύνη, κατά κανόνα το μετάνοιωσα διότι πήγε σε άλλο δικηγόρο να του κάνει τη δουλειά. Μην ξεχνάτε την επιχειρηματική διάσταση της δικηγορίας, την οποία κανένας επαγγελματίας δε μπορεί να αγνοήσει.
    4) Θα αποφύγω τον πειρασμό να απαντήσω στην ανοίκεια επίθεσή σας προς τους δικηγόρους αναφέροντας ουκ ολίγες συμπεριφορές δικαστών που δημιουργούν πρόβλημα στο ρυθμό απονομής δικαιοσύνης και θα προχωρήσω στο ουσιασιστικό: καλό θα ήταν δίπλα στα (δίκαια) αιτήματά σας για τους μισθούς σας, να βάλετε και την αύξηση των προσλήψεων δικαστών, αλλά και τη μηχανοργάνωση των δικαστηρίων. Δε μιλώ για πολυτέλειες, αλλά για τα βασικά ώστε να μην είναι πλέον τριτοκοσμικά τα δικαστήριά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ανώνυμο 11 Οκτ. 12.28 π.μ. : Θα ήμασταν υπόχρεοι οι δικηγόροι αν βοηθούσατε να κλείσει το επάγγελμά μας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μάλλον αντιβαίνει στις αρχές της σύγχρονης αγοράς. Εσείς όμως μπορείτε να βοηθήσετε οπωσδήποτε, αποτρέποντας συνταξιούχους δικαστικούς να το ασκούν.
    Μετά τιμής,
    ένας δικηγόρος που δεν αισθάνθηκε ποτέ ότι καταπίεσε πελάτη να προσφύγει στα δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ