Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τροποποιημένη ρύθμιση περί Επικουρικού Κεφαλαίου-Αντίδραση Προέδρου Ολομέλειας


  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 24-10-2012

Οι τροποποιήσεις που εισηγείται σήμερα, 24-10-2012, ο Υπουργός Οικονομικών επί της τροπολογίας για τη μείωση ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, οι οποίες υποτίθεται θα λάμβαναν υπόψη τις δριμύτατες και επικριτικότατες παρατηρήσεις των Βουλευτών όλων των κομμάτων συμπεριλαμβανομένων και των Βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της 17-10-2012 της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οπότε συζητήθηκε η σχετική τροπολογία, όχι μόνο δεν βελτιώνουν την αρχική τροπολογία, αλλά αντίθετα την καθιστούν ακόμη χειρότερη και ακόμη πιο επικίνδυνη για τους ασφαλισμένους και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι τροποποιήσεις αυτές δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Υπουργός Οικονομικών τείνει ευήκοα ώτα μόνο προς την πλευρά της Διοίκησης του Επικουρικού Κεφαλαίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας παντελώς για τα νόμιμα δικαιώματα τής πιο ευάλωτης κατηγορίας των συμπολιτών μας που έπεσαν ή θα πέσουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων.
Είναι φανερό πλέον και μετά τις τροποποιήσεις αυτές ότι γίνεται συνολική προσπάθεια, με άλλοθι τα προβλήματα του Επικουρικού Κεφαλαίου, να αλλάξει όλο το νομικό καθεστώς που αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης εκ τροχαίων ατυχημάτων εισάγοντας ρυθμίσεις που αποτελούν προάγγελο αντίστοιχων μελλοντικών ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ειδικότερα, με τις τροποποιήσεις επί της αρχικής τροπολογίας που προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν βελτιώνονται οι αρχικές διατάξεις, όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζεται η τροπολογία με τις συνταγματικές ρυθμίσεις, το κοινοτικό δίκαιο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αλλά αντίθετα γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί και, μάλιστα, με υπουργική απόφαση, ερήμην της Βουλής και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση των αρμόδιων φορέων, σύστημα αντικειμενικοποίησης των αποζημιώσεων επί των σωματικών βλαβών, επεμβαίνοντας κατ’ ουσίαν σε θέματα της δικαστικής εξουσίας και βάζοντας στο περιθώριο την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς μόνο αυτή είναι συνταγματικώς αρμόδια να επιλύει κατά τρόπο αυθεντικό θέματα αποζημιώσεων.
Επιπλέον, ορίζεται για όλες τις περιπτώσεις ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου (άγνωστα οχήματα, ανασφάλιστα οχήματα, ανάκληση άδειας ασφαλιστικής εταιρείας) το εντελώς συμβολικό και εξευτελιστικό ποσό των 10.000 ευρώ ως ανώτατο όριο για «χρηματικές ικανοποιήσεις λόγω ψυχικής οδύνης για το σύνολο των δικαιούχων», ευτελίζοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό το θεσμό της ψυχικής οδύνης και το δικαίωμα στην προστασία της αξίας του ανθρώπου, το οποίο, όπως δέχεται η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προστατεύεται με το θεσμό της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης.
Επίσης, θεσμοθετείται επ’ αόριστον αναστολή εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σε βάρος του Επικουρικού Κεφαλαίου, η δε πρωτοβουλία παύσης της σχετικής αναστολής ανατίθεται στον Υπουργό Οικονομικών, γεγονός που καθιστά τις δικαστικές αποφάσεις ουσιαστικά ανεκτέλεστες, η δε τήρηση των δικαστικών αποφάσεων επαφίεται πλέον αποκλειστικά και μόνο στη διάθεση της Διοίκησης του Επικουρικού Κεφαλαίου.
Οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν εμπαιγμό προς την Ελληνική Βουλή και προς την ελληνική κοινωνία. Θα περίμενε κανείς ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών θα λάμβανε υπόψη του τις θέσεις και παρατηρήσεις των Βουλευτών, θα έδειχνε ενδιαφέρον για τις απόψεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, την οποία μάλιστα η Βουλή έκρινε αναγκαίο να την καλέσει να εκφραστεί επί του νομοσχεδίου, και, το κυριότερο, θα περίμενε κανείς ότι θα έδειχνε ευαισθησία για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν μία ανθρώπινη τραγωδία.
Αντίθετα με αυτά, ο Υπουργός Οικονομικών εισηγείται αυθαίρετες τροποποιήσεις, δίνοντας τελικώς την εντύπωση ότι οι Έλληνες Βουλευτές δεν ακούγονται ούτε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό και ότι τελικώς νομοθετούν μυστικοσύμβουλοι και εκπρόσωποι μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Προκειμένου δε να μειωθούν οι όποιες αντιστάσεις, βαφτίζονται αυθαίρετα ως «μνημονιακές υποχρεώσεις» νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα αυτά.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων καταδικάζει την τροπολογία και τις τροποποιήσεις επ’ αυτής, που αφορούν στη μείωση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου και καλεί τους Έλληνες Βουλευτές να αντισταθούν μέχρι τέλους στις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να τις καταψηφίσουν, επιδεικνύοντας τη δέουσα ευαισθησία στα δικαιώματα της πλέον ευάλωτης κατηγορίας των Ελλήνων πολιτών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



============
Δες και 

Αλλάζουν τα πάντα στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης





2 σχόλια:

  1. Το ζήτημα δεν είναι το ύψος της αποζημίωσης, ηθικής βλάβης, ψυχικής οδύνης, αλλά ποιός πληρώνει την αποκαταστατέα ζημία. Δηλαδή πάλι ο έντιμος πολίτης, ασφαλισμένος και ευνοείται ο κακός πολίτης ανασφάλιστος. Ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι να μην κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα. Ο τρόπος, δικό τους πρόβλημα. Πρόβλημαα του πολίτη είανι να μην πληρώνει τις αμαρτίες τρίτων, αλλά τις δικές του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προεκτείνοντας τη σκέψη του σχολιαστή της 24/10/12 ώρα 11:43 ακόμη κι αν θεσπιστεί περιορισμένη η ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου δε θα γεννάται ενδεχομένως αστική ευθύνη του Δημοσίου εξαιτίας τυχόν πράξεων ή παραλείψεων των οργάνων του, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία των ανασφάλιστων οχημάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ