Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Βραχυκυκλωμένα δικαστήρια - Δικαστές εναντίον βουλευτών

Οι δικαστικοί είναι έτοιμοι να ζητήσουν μισθολογικές μειώσεις και για τους βουλευτές
Της Φωτεινης Καλλιρη
Παράπλευρες απώλειες θα έχει η δύσκολη μάχη των δικαστών κατά των
κυβερνητικών μέτρων και των μειώσεων των μισθών τους. Οι δικαστικοί είναι αποφασισμένοι να συμπαρασύρουν μισθολογικά προς «τα κάτω» και τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Το δικόγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο και όπως έλεγε ανώτατος δικαστής στην «Κ» εφόσον η μείωση των αποδοχών τους προσκρούει στο Σύνταγμα, ανάλογες περικοπές θα πρέπει να γίνουν και στους μισθούς των βουλευτών. «΄Η θα εφαρμοστεί το Σύνταγμα για όλους ή όχι. Δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις», υπογράμμισε.
«Aπό τον Ιούνιο του 2011 η βουλευτική αποζημίωση, δηλαδή ο μισθός που βάζει καθαρά στην τσέπη του ένας βουλευτής είναι κατά μέσο όρο 5.934,87 ευρώ, μετά τη μείωση του 5% από την έκτακτη εισφορά και του 3% υπέρ των ανέργων. Οι αποδοχές αυτές, ωστόσο, αυξάνονται όταν ο βουλευτής συμμετέχει σε επιτροπές της Βουλής. Για κάθε συμμετοχή σε επιτροπή η αμοιβή του είναι 150 ευρώ, από 350 που ήταν προ κρίσεως» μας λέει παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία.
Οι δικαστικές ενώσεις έχουν «σκανάρει» επίσης όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές, τα οποία θα έπρεπε, όπως αναφέρει ο δικαστικός λειτουργός χαρακτηριστικά, να θεωρούνται εισοδήματα και να φορολογούνται. «Δεν είναι δυνατόν να φορολογούν ως εισόδημα το φθηνό ρεύμα που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία υπάλληλοι της ΔΕΗ και οι συνταξιούχοι και τα προνόμια των βουλευτών να είναι στο απυρόβλητο, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου ο λαός υποφέρει» είπε με νόημα. «Δεν είναι δυνατόν να πετσοκόβονται οι συντάξεις, ακόμη και οι κατώτατες του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και να υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που διατηρούν όλες τις παροχές επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, οι βουλευτές λαμβάνουν επίδομα γραφείου: 935 ευρώ, ταχυδρομικά τέλη: 1.136 ευρώ (για να στέλνουν οι βουλευτές κάρτες και εκλογικό υλικό στους ψηφοφόρους τους), έξοδα κίνησης 364 ευρώ (για τους βουλευτές της επαρχίας το ποσό ξεπερνάει τα 600 ευρώ τον μήνα), έξοδα για κινητό τηλέφωνο εώς 200 ευρώ, αυτοκίνητα με leasing (τα ασφάλιστρα και τα τέλη πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός).
Μάχη μέχρις εσχάτων θα δώσουν οι δικαστικοί για την εφαρμογή του Συντάγματος. Την ίδια στιγμή, από 17/9 μέχρι 20/10 τα δικαστήρια είναι «βραχυκλωμένα» από τις επαναλαμβανόμενες διακοπές των συνεδριάσεων (οι δικαστές κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10.30 κάθε μέρα). H Δικαιοσύνη έχει παραλύσει και χιλιάδες υποθέσεις έχουν αναβληθεί τις τελευταίες 15 ημέρες. Αν υπολογίσει κανείς ότι μέχρι τις 10.30 δικάζονται κατά μέσο όρο πέντε υποθέσεις, οι υπόλοιπες 25 που είναι εγγεγραμμένες στο πινάκιο αναβάλλονται. Την εβδομάδα αναβάλλονται περί τις 3.500 υποθέσεις. Εκδικάζονται μόνο τα επείγοντα, όλα τα αυτόφωρα, τα ασφαλιστικά και όσες υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή. Το 1/3 των δικογραφιών στα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων (κυρίως εφετεία) συζητούνται.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Δικαιοσύνη επιδεινώνεται, τα κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους αυξάνονται, οι δε συνθέσεις των δικαστηρίων, ιδιαίτερα σε περιφερειακά πρωτοδικεία, δύσκολα συμπληρώνονται (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρωτοδικείο Φλώρινας). Στην Αθήνα, οι υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Τμήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανέρχονται σε 2.950, με απώτερη δικάσιμο την 12η Μαρτίου του 2014. Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, παρατηρείται έντονο πρόβλημα καθυστέρησης, καθώς έχει συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός δικογράφων. Ενδεικτικά το 2011 κατατέθηκαν στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων 25.000 αιτήσεις (εκδόθηκαν 12.679 αποφάσεις), ενώ μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου είχαν κατατεθεί 15.700 αιτήσεις.


Δικαστές εναντίον βουλευτών


Για τα μισθολογικά
Αποφασισμένοι να συμπαρασύρουν μισθολογικά προς «τα κάτω» και τις βουλευτικές αποζημιώσεις είναι οι δικαστικοί λειτουργοί. Το δικόγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο. «Εφόσον η μείωση των αποδοχών των δικαστικών προσκρούει στο Σύνταγμα, ανάλογες περικοπές θα πρέπει να γίνουν και στους μισθούς των βουλευτών», ισχυρίζονται. Την ίδια στιγμή, τα δικαστήρια είναι «βραχυκυκλωμένα» από τις καθημερινές διακοπές των συνεδριάσεων στις 10.30, οι οποίες άρχισαν στις 17 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν έως τις 20 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται περί τις 3.500 υποθέσεις την εβδομάδα.


================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

13 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ,
    δέχομαι να μειωθεί όσο χρειάζεται ο μισθός μου, ως δικαστή, για όσα χρόνια είναι ανάγκη,
    αλλά το ίδιο, στο ίδιο ποσοστό, να δεχτούν τις ίδιες ακριβώς μειώσεις και οι συγκυβερνήτες και βουλετές.
    ΕΤΣΙ δεν θα έχω την βεβαιότητα (που έχω τώρα), ότι στην ουσία οι μειώσεις των εισοδημάτων των δικαστών, αποκλειστικό στόχο έχουν να πλήξουν την ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης, και να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα ότι οι δικαστές είναι λειτουργοί της κατώτερης από τις άλλες δύο εξουσίες, και οφείλουν υπακοή σ΄ αυτές, γιατί, αλλιώς, τους κόβουμε (τους δικαστές) και το ψωμάκι τους.

    ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ δώσουν το παράδειγμα, ΤΟΤΕ και εγώ (και πιστεύω όλοι οι συνάδελφοι) ως ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ θα κάνω, αδιαμαρτύρητα, το ίδιο.

    ΕΤΣΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ.
    και όχι αλλιώς....



    ΚΑΜΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή αντιμετώπιση. 1000 οι δικαστές? 1000 και οι βουλευτές. Να τελείωσει η κοροϊδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί τέλους!Τώρα είναι που θα πάθουν πανωλεθρία οι κ.κ. βουλευτές, οι οποίοι, όταν τους θίγεις τα μισθολογικά τους , συσπειρώνονται καιπεριέρχονται σε κατάσταση εξαλλοσύνης.Γι` αυτούς ποτέ δε στέρεψαν τα χρήματα.Αφήστε που πιστεύω, οτι το Κράτος έχει μαζέψει λεφτά, αλλά το κρύβουν όλοι επιμελώς.Τούτο προκύπτει από τα πολλά εκατομμύρια που δίνουν κάθε φορά σε κλάδους που διαμαρτύρονται και πιέζουν αποτελεσματικά.Επίσης και από το ότι ανεστάλησαν οι περικοπές σε μισθούς υψηλόμισθων στελεχών της διοικήσεως.Αρα, ευνοούν επιλεκτικά όσους θέλουν η όσους δεν μπορούν να αποφύγουν.Όσο για το δικαστικό κλάδο , ένας είναι ο σκοπός τους, εν όψει και των σκανδάλων των πολιτικών, που θα ξεσπάσει σε λίγο σαν καταιγίδα.Να καταστήσουν τους δικαστές φοβισμένα ανθρωπάκια, ανίκανα να σηκώσουν κεφάλι και να τιμωρήσουν πολιτικούς.Λαμβάνουν από τώρα τα μέτρα τους.Δεν ξέρουν όμως ότι οι Έλληνες δικαστές έχουν θάρρος, τόλμη και ελληνική ψυχή και δεν πτοούνται από τέτοιες μεθοδεύσεις. Θα το νοιώσουν στο πετσί τους και τώρα.Εμείς την κάναμε την κάθαρση στον κλάδο μας. Τώρα είναι η σειρά τους.Θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, έστω και με άδειες τσέπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ¨Ολοι για το Μισθοδικείο.Να γίνει αδιαχώρητο.Κανένας να μην επαναπαυθεί και να στηριχθεί στις αγωγές των λοιπών.Παίζει μεγάλο ρόλο να είναι η προσφυγή καθολική.¨Οπως έγινε και την προηγούμενη φορά.Το δίκηο είναι με το μέρος μας.Η τώρα η ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο και αν κάποιος εκ των αρχηγών που στηρίζουν την συγκυβέρνηση είχε το θράσος να πει στους Εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων, ότι κακώς οι τελευταίοι ομιλούν περί του "ισόκυρου και ισότιμου" των τριών Εξουσιών του Κράτους, η αλήθεια είναι ΠΙΚΡΗ γι' αυτόν και για τους ομοίους του, που θέλουν να απολαμβάνουν πάσης φύσεως προνόμια θεωρώντας παράλληλα τους Δικαστές και Εισαγγελείς Λειτουργούς . Το ζήτημα έχει λυθεί από την εποχή του Μοντεσκιέ[!!], αλλά κι αν κάποιοι δεν θέλουν να ανατρέχουν τόσο πίσω, ας μελετήσουν τις κείμενες Συνταγματικές διατάξεις. Η Νομοθετική, η Εκτελεστική και η Δικαστική Εξουσία έχουν διακριτούς ρόλους, είναι όμως ΙΣΟΚΥΡΕΣ και ΙΣΟΤΙΜΕΣ μεταξύ τους. Έως εδώ, λοιπόν, ο εμπαιγμός των Λειτουργών της Δικαιοσύνης. Ή θα εφαρμοσθούν οι Συνταγματικές διατάξεις για όλους ή όχι, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να κατατεθούν χωρίς χρονοτριβή τα σχετικά δικόγραφα, ώστε να αποδοθούν και στους Δικαστές & Εισαγγελείς τα οικονομικά και άλλα προνόμια, τα οποία παρατύπως χορηγούνται ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ στους Λειτουργούς της Νομοθετικής & Εκτελεστικής Εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΠΡΑΒΟ στους δικαστές!Μόνο σ αυτούς βασίζεται ο απλός πολίτης για να σταματήσει η κραυγαλέα "προστασία" των απαράδεκτων συνολικών εισοδημάτων των βουλευτών,μαζί με τις ατέλειες τους,που με μεγάλη θρασύτητα και προσβαλλοντας τον απλό κόσμο, "έκοψαν" από τον εαυτό τους και τους Γραμματείς τους μόνο το 16ο μισθό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θΈΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑ.ΑΝ ΑΡΘΕΙ Η ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ , ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ.ΠΑΝΤΩΣ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ. Η ΝΙΚΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριοι,χάσατε την ευκαιρία που σας παρουσιαστηκε,αντι να κινηθείτε άμεσα και να ενεργησετε τα νόμιμα σε βάρος πολιτικών προσώπων για το περίφημο "στικακι", αναλισκεστε σε συζητήσεις για το ισοκυρο,ισοτιμο κλπ των εξουσιων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ο Μοντεσκιέ φαντάζονταν ποτέ ότι το όλο ζήτημα της διάκρισης των λειτουργιών θα ήταν το πόσο θα πληρώνεται ο καθένας, ίσως και να μην έδινε την φαιά ουσία του για να γράψει τις απόψεις του. Αλλά που να φαντάζονταν την Ελλάδα του 2012;Πάντως ούτε ο συντακτικός νομοθέτης το είχε σκεφτεί το ζήτημα. Αλλιώς θα το ρύθμιζε με ενιαίο τρόπο και όχι με δύο διαφορετικές διατάξεις (63 και 88 παρ.2 αντίστοιχα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΗΡΥΞΗ ΝΟΜΙΜΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
    ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαλλον αυτοι που δέχονται να μειωθεί ο μισθός τους, τους φτανει και δεν ενδιαφέρονται για τους υπόλοιπους. Άρα όσα λέμε τόσο καιρό περί προσβολής της ανεξαρτησίας κλπ. δεν ισχύουν. Ας ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα(βουλευτή)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγω τα μονα φοβισμενα ανθρωπακια που βλεπω στα δικαστηρια, ειναι οι δικαστες, οταν κατω απ' την εδρα βρισκονται μεγαλοδικηγοροι, και ας ειναι η υποθεση "η κακουργηματικη υποθεση των 30 τμ για τα οποια μαλωνουν 2 γειτονες"..
    και στο θεμα αυτο καμμια επεμβαση στην ανεξαρτησια μας δεν γινεται απ' την εκτελεστικη εξουσια..
    πολλω δε μαλλον που η εκπροσωπηση του ελληνικου δημοσιου στα δικαστηρια ειναι χαλαρη, που ειναι η χαρα μας να εχουμε διαδικο το ελληνικο δημοσιο, που ποτε δεν μας απειλει (με διωξεις, αναφορες, μυνησεις, κτλ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελπίζω Ανώνυμε από τις 9 Οκτωβρίου 2012 9:14 π.μ. να είσθε Δικαστής:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ