Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το ΣτΕ δικαίωσε πολίτη που περίμενε 100 μήνες την έκδοση δικαστικής απόφασης!


Έλληνας πολίτης δικαιώνεται για πρώτη φορά από τα δικαστήρια της χώρας μας για την μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστη, περιμένοντας περισσότερα από οκτώ χρόνια την έκδοση μίας δικαστικής απόφασης!


Η δικαίωση ήρθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που αναγνώρισε τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στην απονομή της Δικαιοσύνης, επιδικάζοντας σε δικηγόρο από το Βόλο αποζημίωση 4.800 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη.

Ο Βολιώτης δικηγόρος ήταν ο πρώτος Έλληνας πολίτης, ο οποίος επέλεξε αντί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει καταδικάσει πολλές φορές τη χώρα μας για ανάλογες υποθέσεις, να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, κάνοντας χρήση της νέας διαδικασίας που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικής απόφασης, με βάση το ν. 4045/2012 για τη «δίκαιη δίκη και εύλογη διαφωνία αυτής».

Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ομολογώντας πρώτα απ’ όλα τη δική του υπαιτιότητα στην ταλαιπωρία που αναγκάστηκε να μπει ο πολίτης, έκανε δεκτό το αίτημά του αφού χρειάστηκε να περιμένει, ύστερα από 10 αναβολές, χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται για κάποια απ’ αυτές, την απόφασή του επί 100 ολόκληρους μήνες (8 χρόνια και 4 μήνες)!

Ο δικηγόρος ζητούσε αποζημίωση 30.000 ευρώ , όμως οι δικαστές έκριναν πως δεν υφίσταται βιοποριστικό πρόβλημα και επιδίκασαν 4.800 ευρώ αλλά και την επιστροφή του ποσού του παραβόλου που συνόδευε την προσφυγή του. Απέρριψαν όμως και τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, πως λόγω της οικονομικής κρίσης και του κλονισμού της δημοσιονομικής ισορροπίας του ελληνικού κράτους θα πρέπει να επιδικαστούν στον δικηγόρο 1.500 ευρώ.

Η προσφυγή του δικηγόρου αφορούσε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία δεν επελέγη ο ίδιος ως νομικός σύμβουλος, η οποία κατατέθηκε στις 30/6/2003, αναβλήθηκε δέκα φορές, συζητήθηκε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ στις 5.2.2009 , η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 20/10/2011 και καθαρογράφτηκε στις 17/1/2012.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αρ. 4467/2012 απόφασή τους, αφενός αναγνώρισαν στον αιτούντα ότι δεν ευθύνεται αυτός για καμία από τις αναβολές της υπόθεσης αφετέρου δε, παραδέχτηκαν πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα δύσκολη ούτε περίπλοκη και μάλιστα το νομικό ζήτημα που προέκυψε έχει λυθεί με προηγούμενη νομολογία του ΣτΕ.

Παράλληλα, δέχθηκαν ότι οι 100 μήνες καταπατούν τις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης και πως η καθυστέρηση αυτή «προκάλεσε πράγματι στον δικηγόρο ηθική βλάβη, συνιστάμενη στην αγωνία, την ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που υπέστη».

Ο δικηγόρος του αιτούντος, Βασίλης Χειρδάρης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση είναι ιστορική. Πρώτη φορά αποφασίζει ένα ελληνικό Δικαστήριο να τιμωρήσει τον εαυτό του για τη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν πλέον να προσφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεών τους και να αποζημιώνονται από το κράτος. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ένα βήμα μπροστά αφού αναγνωρίζει ηθική βλάβη στον διάδικο από την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι καιρός πια τα ελληνικά δικαστήρια να ευθυγραμμιστούν με το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Και η απόφαση αυτή είναι μια αρχή...».
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012, 19:44

15 σχόλια:

  1. Ε ναι, βέβαια, τα γνωστά.
    Επειδή στα διοικητικά δικαστηρια κανουν 8-10 χρονια να προσδιορίσουν, να συζητήσουν και να εκδώσουν απόφαση, θα εκδώσει το υπουργείο τον Ν. 5000/2012 που θα υποχρεώνει τους...πολιτικούς δικαστές σε επιτάχυνση (π.χ. να εκδίδουν ασφαλιστικά σε 3 ωρες πλέον αντί για 48).
    Ετσι δεν γινεται κάθε φορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο διαχειριστής του blog θα πρέπει να προσέξει με τις αναρτήσεις του. Στην περίπτωση της ανοικτής επιστολής του Εισαγγελέα Πενταγιώτη η ανάρτηση της επιστολής οδήγησε στην κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας. Μήπως έχει ευθύνη και ο διαχειριστής του blog, διότι από ποινική άποψη τέλεσε και αυτός δυσφήμηση της Κυβέρνησης και της Βουλής, με την περαιτέρω διάδοση όσων δυσφημιστικών ανέφερε ο κύριος Πενταγιώτης, όπως δε είναι γνωστό όταν υπάρχει ποινική ευθύνη υπάρχει πάντοτε και πειθαρχική. Ο διαχειριστής του blog θα πρέπει να αποφεύγει στο εξής αναρτήσεις, όπως είναι και η συγκεκριμένη, που δίνουν αφορμή για κακοπροαίρετο σχολιασμό. Το ζήτημα δεν είναι να διαπιστώνουμε τις δυσλειτουργίες όλων των Θεσμών στην Ελλάδα, αλλά να προσπαθήσουμε να δούμε γιατί οι θεσμοί δυσλειτουργούν και να θεραπεύσουμε τα αίτια, όχι να ρίχνει ο ένας στον άλλο το λίθο του αναθέματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απειλείτε ευγενικά, βεβαίως, το διαχειριστή του blog ή μου φαίνεται?Κάνετε "υποδείξεις", μήπως προς τον κ. Εισαγγελέα για το ποιοί είναι συνεργοί, κατά την άποψή σας, ποιοι άλλοι δικαστές πρέπει να διωχθουν και μήπως κλειστούν στόματα και το παρόν blog?Δεν ξέρει ο κ. Εισαγγελέας τη δουλειά του? Περιμένει συμβουλάτορες ή υποδείξεις από ανώνυμους γνωστούς αγνωστους?Εχει γίνει, μάλλον, πολύ ενοχλητικός ο ιστότοπος. Βγαίνουν κι αλήθειες, γιατί ως τώρα οι δικαστές σιωπούσαν και, όπως διάβασα σε σχόλιο κάτω από ηλεκτρ. εφημερίδα, "η Δικαιοσύνη έγινε πολύ ανοιχτοματα και πρέπει να ξανατυφλωθει" (ποιος το επιθυμεί διακαώς, αυτό, άραγε?).Συμφωνώ πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει " ανακωχή" στον ακηρυχτο πόλεμο.Βλάπτεται η Δημοκρατία.Και δεν το θέλει, νομίζω, κανείς αυτό.Όπως βλάπτεται και από την ατιμωρησία.Των πολιτικών.Όχι των δικαστών.Αυτοί έχουν αποδείξει ότι αυτοτιμωρουνται, κάποτε και υπέρ του δέοντος και στέλνουν και συναδέλφους τους στη φυλακή, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά..Δεν ξεκίνησαν πρώτα οι Δικαστές, όμως.Για δείτε σε άλλούς χώρους του διαδικτύου, την κατασυκοφάντηση των δικαστων από μερίδα πολιτικών.Στα κανάλια τα σχόλια τους τα απαξιωτικά.Αλλά τι λέω.Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τις γνωστές "δηλώσεις" μέσα στην ίδια τη Βουλή, πέρσι, που έβγαζαν από τα ρούχα του και τον πλέον μετριοπαθή και ψύχραιμο δικαστή...

      Διαγραφή
  3. 10 αναβολές, χωρίς ευθύνη του διαδίκου????
    τωρα αυτο πρεπει να το πιστεψουμε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστή απόφαση!Αλλά μια επισήμανση:το ελληνικό Δικαστήριο δεν τιμωρεί μόνο τον εαυτό του, αλλά και το Κράτος που ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια, δεν φρόντισε ποτέ, ούτε στις εποχές, έστω και τεχνητής ευμάρειας, να αυξήσει τις οργανικές θέσεις των δικαστών και να καλύψει επαρκώς τα κενά που υπάρχουν, ούτε να φροντίσει να μην "παράγει" το ίδιο τόσες διοικητικές διαφορές, παραπέμποντας τα πάντα στη Δικαιοσύνη, ενώ θα μπορούσαν να επιλυθούν κάποιες διαφορές με κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες αποφεύγονταν για λόγους που ανάγονταν καθαρά στο "πολιτικό" κόστος, ούτε να φροντίσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα της δικομανίας, ούτε πολλά πολλά άλλα. Ηταν απλώς, πολύ πιο εύκολο να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους δικαστές πάντα, όχι, όμως ότι δεν φέρει και η Δικαιοσύνη ένα μερίδιο ευθύνης. Πολύ ασήμαντο, ωστόσο, μπροστά στην ευθύνη ενός Κράτους που έδινε πάντα βάρος στα γνωστά εξοπλιστικά προγράμματα και όχι στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν λίγο διάβασα σε blog εφημερίδας δήλωση του καθ'όλα σεβαστού Προέδρου του ΣΤΕ.Ξεχνά μάλλον ότι οι μόνοι που δεν έχουν διαρκώς μεταθέσεις είναι οι υπηρετούντες στο προαναφερθέν δικαστήριο.Οπότε δεν περιμένω να καταλάβει την αγωνία των συναδέλφων της πολιτικής,ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης που ήδη μετρούν και το τελευταίο ευρώ,που χειμώνα παίρνουν τα βουνά με χιόνια και καράβια με 10 μποφόρ για να δικάσουν στις μεταβατικές τους έδρες.Και όλα από την τσέπη τους φυσικά.Οι δηλώσεις αυτές ας αφορούν καλύτερα τους υπηρετούντες σε άλλες θέσεις γιατί σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση, τουλάχιστον στην πολιτική δικαιοσύνη από όσο γνωρίζω ,δεν βγήκε απόφαση σε οκτώ χρόνια. Και όλα τα ανωτέρω πάντα με ειλικρινή σεβασμό προς το πρόσωπό του και το θεσμό που υπηρετεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απάντηση στον ανώνυμο από 23 Νοεμβρίου 2012 9:45 π.μ.
    Δυστυχώς κε Συνάδελφε οι εποχές της λογοκρισίας έχουν περάσει από το 1975.
    Να ευχαριστείς, λοιπόν, όλους αυτούς που πάλεψαν για να μπορείς εσύ αλλά και ο καθένας να λέει ανοιχτά την άποψή του σήμερα, όντας έτοιμος να αναλάβει την όποια ευθύνη των λεγομένων του.
    Να ξέρεις όμως ότι και τότε (επταετία) κάποιοι φοβόντουσαν να μιλήσουν για να μη χάσουν τη βόλεψή τους και κάποιοι δε φοβήθηκαν και μίλησαν.
    Συνεπώς δεν μπορείς να υποδεικνύεις στο διαχειριστή ποιες αναρτήσεις να ανεβάζει στο blog ούτε εσύ, αλλά ούτε και κανένας. Και φυσικά με όποιο κείμενο δε συμφωνείς μπορείς να το απορρίπτεις ή να διατυπώνεις το αντίθετο σχόλιό σου.
    Ευχόμαι (και ελπίζω) η περίπτωση του κου Πενταγιώτη να μην επηρρεάσει το διαχειριστή στην ανάρτηση κειμένων υπό το φόβο μην του ασκηθεί πειθαρχική διώξη ως διαχειριστή ενός blog.
    Την αξιοπρεπή διαβίωση θα τη στερειθούμε (κάποιοι τουλάχιστον) μετά τις περικοπές, το να μιλάμε ελεύθερα όμως δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μια χαρα τα λεει ο πρωτος ανωνυμος..
    περιμενουμε την αμεση αντιδραση της πολιτειας με τη θεσμοθετηση του προσδιορισμου των υποθεσεων αυτοκινητων-μισθωτικων την επομενη ημερα απ' την καταθεση τους, και των υποθεσεων τακτικης σε 2 ημερες απ' την καταθεση του..
    η αποφαση θα βγαινει σε 24 ωρες και σε δυσκολες υποθεσεις σε 48 ωρες...

    την ιδια ωρα το ΣτΕ θα μπορει να αναβαλλει αυτεπαγγλετως την υποθεση γιατι δεν ειναι ετοιμος ο εισηγητης (!!!!!11), και τα τακτικα διοικητικα δικαστηρια γιατι δεν ηρθε ο φακελος απ' τη διοικηση (!!!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται ότι το φιλόξενο τούτο ιστολόγιο ενοχλεί μερικούς. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν χάσει πλέον τον ύπνο τους, μην τύχει και ακουστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που πρεσβεύει η Αυθεντία Τους. Ίσως γι’ αυτό έφτασαν στις ανώνυμες απειλές εναντίον του διαχειριστή του ιστολογίου, περί ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών. Καλυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του, υιοθετώντας πρακτικές της «νύχτας», ο «αξιότιμος» ανώνυμος των 9:45 π.μ. «νουθετεί» τον διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος έχει παραστρατήσει και τον εγκαλεί στην τάξη. Τον θέλει φοβισμένο και δειλό, να εξαναγκαστεί στο τέλος να κλείσει το ιστολόγιο, προς δόξα τον απανταχού ομοίων του. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι συνάδελφος μου δικηγόρος. Όμως τρομάζω περισσότερο στη σκέψη ότι μπορεί να είναι δικαστής, την κρίση και το ήθος του οποίου θα εμπιστευτώ αύριο για να εκδικάσει την υπόθεση του πελάτη μου ή και τη δική μου. Κύριοι δικαστές, αυτά είναι τα προβλήματα του κλάδου σας και όχι το μισθολογικό. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες του μυαλού σας να φύγει η μούχλα και η υγρασία και τότε και οι πολίτες θα σταθούν δίπλα σας.
    Γ.Π.
    Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι λέτε ρε πάτε καλά;

    Είναι ποτέ δυνατόν να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε διαχειριστή blog επειδή ενέκρινε την ανάρτηση σχολίων ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων-δικαστών εν καιρώ δημοκρατίας και να κλείσει το blog; Ούτε επί χούντας δεν γίνονταν αυτά. Σοβαρευτείτε μερικοί μερικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συναδελφοι το καλυτερο θα ειναι η αποφαση να βγαινει επι της εδρας οπως στην ποινικη διαδικασια χωρίς μακροσκελεις αιτιολογιες...με ενα δεκτη ή οχι ...αφου θελουμε ταχυτητα αλλα οχι απαραιτητα και δικαιοσυνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι κατευθυνόμενες απειλές προς το διαχειριστή θα πέσουν στο κενό. Αν είναι ποτέ δυνατόν δικαστής να απευθύνεται με τέτοιο τρόπο. Συνάδελφε, συνέχισε την εξαιρετική σου δουλειά και μη φοβάσαι. Μας έδωσες ένα βήμα και σε ευχαριστούμε. Α.Β.Ζ. Πρωτοδίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από Δικαστή μπορείς να περιμένεις δικαίωση. Από πολιτικό ποτέ. Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις, δεν είναι ευθύνη των δικαστικών λειτουργών. Πάντως, στον σχολιαστή που του έκανε εντύπωση το ό,τι 10 φορές χωρίς ευθύνη του αιτούντος μπορεί να δόθηκε αναβολή θα πρέπει να τονίσω ότι είναι συχνό φαινόμενο στο ΣτΕ να μην προλαβαίνει ο Εισηγητής να έχει εμπρόθεσμα εισήγηση (δικαστής είναι, όχι ο Βέγγος), η Διοίκηση αποστέλει φάκελο άμα της καπνίσει, κι ας γίνουν δύο τρεις αναβολές (κι ας προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις, ειδικα με τις τελευταίες τροποποιήσεις), το Δημόσιο εννοείται ότι θα ζητήσει διά των συνηγόρων του κι αυτό καμμιά αναβολή, ε, εάν υπήρξε και κάποια αποχή δικηγόρων στο μεταξύ, ή εκλογές.....μην σας φαίνεται τόσο περίεργο. Έχω περίπτωση στο γραφείο, που ο αιτών, παραλειφθείς σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ ουδέποτε ζήτησε αναβολή, άσκησε αίτηση ακύρωσης το 2001 και έλαβε απόφαση το 2010, την οποία εξετέλεσε η Διοίκηση τον Ιούλιο 2012, και αμέσως μετά του έριξε και μία δυσμενή μετάθεση του φουκαρά, για να μάθει να δικαιώνεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το να αποδίδουν κάποιοι στους δικαστές αποκλειστικώς την όποια βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης είναι ένας εύκολος αφορισμός. Ωστόσο, γιατί δεν κάνουν αυτοκριτική όσοι συμβάλλουν καίρια στο φαινόμενο αυτό; (Γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί..!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και σκόπιμα, συμπληρώνω, αγαπητέ συνάδελφε της 26-11-12, 5.01 μ.μ. Έγινε ποτέ αυτό γνωστό στην αφέντρα "Τρόικα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ