Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών Προς τη Γενική Συνέλευση Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών εν όψει της συνεδριάσεως της 21ης-11-2012.


`

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών

Προς τη Γενική Συνέλευση Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών εν όψει της συνεδριάσεως της 21ης-11-2012.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Λαμβάνοντας υπόψη,
Α) τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα, συνεπεία αφενός μεν της, επί δεκαετίες λαμβάνουσας χώρα, δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης, και της ατιμωρησίας των υπευθύνων, αφετέρου δε της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης,
Β) ότι ολόκληρη η Ευρώπη, και ιδίως ο ευρωπαϊκός νότος, δοκιμάζεται από την ίδια κρίση, το δε ελληνικό παράδειγμα, παρά τις αναμφισβήτητες ιδιαιτερότητες του, έχει ιδιαίτερη, πιλοτικού χαρακτήρα, σημασία και για τις εκεί εξελίξεις,
Γ) ότι η δικαιοσύνη -κάτω από αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες που βιώνουμε, που, και κατά την Κυβέρνηση, έχουν το χαρακτήρα «έκτακτης περίπτωσης εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», που δικαιολογούν την έκδοση σειράς Π.Ν.Π. (αρ. 44 Σ)-  καλείται να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο, που συνίσταται στην, διά της ερμηνείας και εφαρμογής των νόμων, διατήρηση της κοινωνικής ασφάλειας και ισορροπίας, τη, σε νομικό επίπεδο, διαφύλαξη αφενός της εθνικής ανεξαρτησίας, αφετέρου των ευρωπαϊκών δικαιϊκών πολιτισμικών μας κεκτημένων (ιδίως σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κοινωνικό κράτος δικαίου και λοιπά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες),
Δ) ότι ο ρόλος αυτός, στον οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε, δεν είναι δυνατόν να έχει την ίδια μορφή και ένταση, ως προς την ελεγκτική του προς τις λοιπές εξουσίες διάσταση, με εκείνον που υφίστατο μέχρι πρότινος, υπό ομαλές συνθήκες,
Ε) ότι τα αιτήματα των ελλήνων δικαστών, προς  αποτροπή της μισθολογικής τους εξαθλίωσης, και της εντεύθεν προσβολής της θεσμικής ανεξαρτησίας τους, βρήκαν ήδη ανταπόκριση στα οικεία διεθνή fora [βλ. τα από 22-10-2012 και 10-11-2012  Ψηφίσματα  της MEDEL («Ευρωπαίοι Δικαστές για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες»), καθώς και τα από 15-11-2012 Ψηφίσματα της  Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (ΙΑJ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών(ΕΑJ)].
Προτείνουμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου μας μέχρι την 30/11/2012, προκειμένου όχι, απλώς, να απέχουμε από τα καθήκοντά μας, αλλά, μέσα από τη στενότερη, δυνατή, συνεργασία με τις υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις, να ασκήσουμε το μέγιστο Καθήκον μας:
1)     Ενόψει και των παραπάνω Διεθνών Ψηφισμάτων, να επιδιώξουμε την αναστολή εκτέλεσης των σε βάρος μας μισθολογικών μέτρων (ν. 4093/2012). Επικουρικά, δε, την αναστολή αυτών, κατά το σκέλος της αναδρομικής τους εφαρμογής.
2)       Να προταθεί η σύγκληση των ολομελειών όλων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας, ώστε -υπό το πρότυπο της από 7/11/2012 αποφάσεως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (βλ. και την αντίστοιχη 2/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, αλλά και τα από 30-10-2012 πρακτικά της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα πλαίσια της γνωμοδοτήσεως κατ’  αρθ. 73 παρ. 2 Σ)- να τεθούν υπό την, γνωμοδοτικής φύσης, βάσανο όλων των δικαστών της Χώρας όλα τα μέτρα που οδηγούν στην θεσμική εξαθλίωση της δικαιοσύνης (μισθολογικές περικοπές άνω του 50%, τιμωρητικές και απαξιωτικές ρυθμίσεις του ν. 4055/2012, πλήρης αλλαγή του τοπίου απονομής της δικαιοσύνης που επιχειρήθηκε με τον ν. 3900/2010).
3)       Σύσταση διαρκών ομάδων εργασίας, με σκοπό να μελετηθούν και να ελεγχθούν, από την άποψη της συμβατότητάς τους προς το Σύνταγμα και τα διεθνή ανώτερης τυπικής ισχύος νομοθετικά κείμενα, όλα τα νομοθετήματα της τελευταίας διετίας, που οδηγούν στην καλούμενη  «εσωτερική υποτίμηση» (δραματικές μειώσεις μισθών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και όλων των κοινωνικών παροχών, επιβολή βαρύτατης και ευρύτατης φορολογίας, εκποίηση δημόσιας περιουσίας και ιδίως κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων).
4)       Ενεργοποίηση του Κέντρου Δικαστικών Σπουδών που προβλέπεται στο άρθρο 74 του Κώδικα περί Οργανισμού Δικαστηρίων, προκειμένου να μελετώνται με επιστημοσύνη και νηφαλιότητα τα  ζητήματα της Δικαιοσύνης, από τους πλέον αρμόδιους, ήτοι εκείνους που την ασκούν, που δεν πρέπει, πλέον, να ανέχονται να στέκονται απλοί εκ των υστέρων θεατές των οικείων ραγδαίων νομοθετικών εξελίξεων, που άπτονται της δικαστικής αποτελεσματικότητας και ανεξαρτησίας.  
5)        Διεθνοποίηση των κινητοποιήσεών μας μέσω συνεργασίας με τις υπόλοιπες διεθνείς και ευρωπαϊκές  ενώσεις και διερεύνησης της δυνατότητας προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ομάδα Διοικητικών Δικαστών

10 σχόλια:

  1. Εύγε. Ειδικά το με αριθμό 2 σκέλος είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε από ΧΘΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ υπηρετώ στα πολιτικά δικαστήρια και αυτό που έχω να πω είναι ΜΠΡΑΒΟ στους συντάκτες αυτής της επιστολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΓΕ!!!!!!!!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ: ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΑΙΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ... ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΟΥ, ΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΣΥΖΗΤΑΣ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύγε μακάρι και άλλοι να είχαν το σθένος και την αποφασιστικότητά σας. Αναμένουμε τις εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καιρός είναι να δράσουμε δυναμικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων, όχι μόνο των δικών μας, αλλά του ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας που τη διασύρουν και αποτελεσματικα και όχι "παραδοσιακά" συνδικαλιστικα και μόνο.Μπράβο στους άξιους συναδέλφους της Διοικητικής Δικαιοσύνης!Θα λογοδοτήσουμε κι εμείς αύριο αν μείνουμε θεατές.Ας μην καταγραφουμε στην ιστορία, το λιγότερο ως άβουλοι και αδιάφοροΙ και το περισσότερο ως "συνεργοί" στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είστε ανώριμοι συνδικαλιστικά. Πρέπει να ξέρετε πότε να πιέζετε και πότε να σταματάτε. Τι θα πετύχετε από το σας παραδώσει η κυβέρνηση βορρά στον κόσμο ως δήθεν υπαίτιους για όλα τα προβλήματα της δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  7. ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
    Λ.Ριανκούρ 85, γρ.217-218, 2ος όροφος Αμπελόκηποι—Αθήνα, ΤΚ 115-24
    Τηλ 210-6996688 και 210-6980777
    FAX: 210-6998848
    e-mail : enosidioikitikondikaston@yahoo.gr
    Αθήνα, 21.11.2012

    ΨΗΦΙΣΜΑ
    Της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης
    των Μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

    Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η οποία συνήλθε σήμερα 21.11.2012, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας

    Αποφάσισε τα ακόλουθα:
    Την παράταση των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των 14 Σεπτεμβρίου 2012, 05 και 30 Οκτωβρίου 2012, καθώς και 12 Νοεμβρίου 2012 μέχρι τις 30.11.2012

    και ειδικότερα :
    -Την παράταση της αυτεπάγγελτης αναβολής της συζήτησης όλων των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της Χώρας, μέχρι τις 30.11.2012.
    -Τη μη δημοσίευση, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δικαστικών αποφάσεων, πλην όλως εξαιρετικών περιπτώσεων.
    -Την αποχή, κατά το ίδιο διάστημα, από οποιαδήποτε διοικητικής φύσεως εργασία ή έργο, μη συνδεόμενο με τα δικαιοδοτικά καθήκοντα.

    Περαιτέρω, αποφάσισε
    -Την επεξεργασία και κατάθεση, σε συνεργασία και με τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, ενδίκων βοηθημάτων στα αρμόδια Δικαστήρια, για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος των Δικαστικών Λειτουργών.
    -Την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ΔΔ για την εκτέλεση της παρούσας απόφασης, καθώς και για την αναστολή της, αν συντρέχει περίπτωση, αναλόγως των εξελίξεων.
    -Τη σύγκληση νέας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 30.11.2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Ανώνυμος είπε...
    Είστε ανώριμοι συνδικαλιστικά. Πρέπει να ξέρετε πότε να πιέζετε και πότε να σταματάτε. Τι θα πετύχετε από το σας παραδώσει η κυβέρνηση βορρά στον κόσμο ως δήθεν υπαίτιους..."
    Γιατί, δεν το κάνουν αυτό ήδη; δεν το έκαναν και στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα με ασύσταλα ψεύδη κατά των δικαστών και μέσα στη Βουλή;Ποιος άνοιξε "τους ασκούς του Αιόλου";ποιος μας έχει σκόπιμα υποδείξει ως υπαίτιους, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να απεκδυθεί, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, των ευθυνών του, αποσιωπώντας βεβαίως πάντοτε ότι οι δικαστές, τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και η εκάστοτε Κυβερνηση εφαρμόζουν; δεν νομοθετούν αυτοί.Και μάλιστα χωρίς να σκέφτεται ότι δεν μπορείς να συκοφαντείς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης εσύ και να μετακυλύεις τις ευθύνες σου, γιατί απαξιώνοντάς την και αυτή πια, λ.χ. στα μάτια εγκληματιών που θα κληθούν ενώπιόν της, αυτό θα έχει συνέπειες και σε βάρος σου, σε βάρος της χώρας όπου καθένας θα ξέρει από "επίσημα" χείλη ότι δεν έχει και να λογαριάσει κανέναν πια και να σεβαστεί κανέναν, συνεπώς, ούτε τη Δημοκρατία. Μη μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ή διαβάσει σχετικά σχόλια; Και εν τέλει, αυτή η "τακτική", τι ώριμη, πολιτικά, που είναι, έτσι; νομίζω, όμως, ότι πια, ελάχιστους πείθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν οι σκέψεις αυτές είναι συνδικαλιστικά ανώριμες (?) θα αποδειχθεί στη συνέχεια, πάντως είναι σκέψεις που αναφύονται από τον πυρήνα του δικαστικού λειτουργήματος, εκτός και αν ο δικαστικός συνδικαλισμός δεν είναι δικαστικός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΥΓΕ. Απορώ, πώς μετά από ένα τέτοιο κείμενο, το ΔΣ της Ένωσης των Διοικητικών Δικαστών εισηγήθηκε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ