Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση σχετικά με το ΔΣ της ΕΔΕ της 8ης Νοεμβρίου 2012



Έχουμε συνειδητά και σταθερά επιλέξει στην δύσκολη αυτή περίοδο, που περνάει το Δικαστικό Σώμα ,να μην δημοσιοποιούμε εκτός Διοικητικού Συμβουλίου τις απόψεις μας και τις διαφοροποιήσεις μας, σε όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στην ΕΔΕ, προκειμένου να μην συμβάλουμε στην επιθυμία κάποιων να διασπάσουν την απαραίτητη για την προς τα έξω και προς τα μέσα εικόνα ενότητας που πρέπει να έχουμε.

Δυστυχώς, αυτό καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν είναι κοινός τόπος για όλους. Προφανώς, σε αυτήν τη λογική κρίθηκε απαραίτητη η χωριστή  δημοσιοποίηση των θέσεων, αφ' ενός  των κυρίων Χριστόφορου και Χαράλαμπου Σεβαστίδη, μελών του ΔΣ και, αφ' ετέρου  της κ. Θάνου Προέδρου της ΕΔΕ. Ουδείς εκ των ανωτέρω αρκέστηκε στην επίσημη θέση της Ένωσης έτσι, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην υπ' αριθμ. 182/9-11-2012 ανακοίνωση  της ΕΔΕ. Αντίθετα έκριναν απαραίτητο να καταγραφούν και πάλι διαφοροποιήσεις. Ξαναέγινε στο παρελθόν το ίδιο και τότε επαναλάβαμε το αυτονόητο, χωρίς δυστυχώς να πείσουμε ορισμένους.
Από αμφότερες τις τοποθετήσεις επιχειρείται η εμφάνιση της εικόνας της διάσπασης του αγώνα μας ωσάν να υπήρχαν διαφοροποιήσεις στις θέσεις και στις αρχές του.
Οφείλουμε συνεπώς να επισημάνουμε στους συναδέλφους, ότι  η μόνη διαφοροποίησή μας κατά την ψηφοφορία αφορούσε στο μέτρο της διακοπής των συνεδριάσεων και της αναστολής των δημοσιεύσεων (για την αποτίμηση των οποίων υπήρξαν συζητήσεις και εκτιμήσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης), γεγονός το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι οι κ.κ. Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης κατέγραψαν στην ανακοίνωση τους. Η θέση μας, εντελώς επιγραμματικά, περιείχε τον προβληματισμό, όχι μόνο δικό μας αλλά και πολλών συναδέλφων, ιδίως μεγάλων Δικαστηρίων, με τους οποίους, μετά την ψήφιση του νόμου, ήλθαμε σε επαφή και λάβαμε σοβαρά υπόψη την γνώμη τους, πρώτον για την συμβατότητα των συγκεκριμένων μέτρων απέναντι σε έναν ψηφισμένο, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, Νόμο μόλις εικοσιτέσσερις ώρες πριν, δεύτερον για την μη πρόκληση του Ελληνικού Λαού, έναντι του οποίου, μάλιστα, είχαμε καταλήξει λίγο πριν ότι είναι ανάγκη να βελτιώσουμε την εικόνα μας και τρίτον την έλλειψη συγκεκριμένου και ρεαλιστικού στόχου που να δικαιολογεί την συνέχιση των συγκεκριμένων δράσεων. Επιχειρηματολογήσαμε, μάλιστα, υπέρ της άμεσης και πλήρους εφαρμογής  των μέτρων των δικαστικών προσφυγών και της αναζήτησης των υποδομών (που δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε με τις μειωμένες αποδοχές μας) στα Δικαστήρια, που υπηρετούμε, κινήσεις οι οποίες θα είχαν άμεσες συνέπειες, όχι μόνον επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Αντίθετα, το βασικό επιχείρημα της κ. Προέδρου του ΔΣ, που υποστήριξε την παράταση των διακοπών των συνεδριάσεων μέχρι την 21η-11-2012, ήταν ότι «δεν είναι συνδικαλιστικά σωστό να σταματήσουμε τώρα αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου». Αυτό όμως δεν είναι επιχείρημα ικανό, ώστε να πεισθούν οι συνάδελφοι να συνεχίσουν τις διακοπές των συνεδριάσεων.
Παρόλα αυτά, είναι ευνόητο ότι σεβόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ, όπως αποτυπώθηκε στην υπ' αριθμ. 182/9-11-2012 ανακοίνωση  της ΕΔΕ, και καλούμε τους συναδέλφους να την εφαρμόσουν, όπως βεβαίως θα την εφαρμόσουμε όλοι.
Τελειώνοντας, υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ως προτεραιότητα μας την ενότητα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Όσο και αν για κάποιους αυτό εκτιμάται ως αδυναμία , για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι ανάγκη.  Ας μας ακολουθήσουν όσοι μπορούν.

Γιώργος Ευστρατιάδης, Εφέτης Θράκης

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης Αθηνών

Γιάννης Παπαιωάννου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών

Μαρία Σιμιτσή - Βετούλα, Εφέτης Αθηνών

Παντελής Στραγάλης, Εισαγγελέας Εφετών Β. Αιγαίου

11 σχόλια:

  1. Διαφωνώ με τους συναδέλφους στην άποψη ότι πρέπει χάριν της ενότητας να λαμβάνονται ¨μυστικά¨ οι αποφάσεις στο ΔΣ. Από τη στιγμή που σας εξουσιοδοτήσαμε κύριοι, καλό είναι να γνωρίζουμε τι ψηφίζει ο καθένας από εσάς. Η ενότητα διαφυλάσσεται με το να εφαρμόζουν άπαντες τα μέτρα που λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Περαιτέρω, 1) η συμβατότητα των συγκεκριμένων μέτρων απέναντι σε έναν ψηφισμένο, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, Νόμο μόλις εικοσιτέσσερις ώρες πριν, έχει να κάνει και με το κατά πόσο πιστεύετε ότι τα μέτρα είναι σύμφωνα με το σύνταγμα (στο οποίο ορκιστήκατε πίστη)ή αντίθετα. Αν είναι αντίθετα τότε ποιά ακριβώς η θέση σας; συνάδει με τον όρκο σας;
    2)ως προς την εικόνα μας έναντι του ελληνικού λαού, αλήθεια πιστεύεται ότι ο τρόπος για να βελτιώσουμε την εικόνα μας είναι να φτάσουμε να πεινάμε και να σκύβουμε σε αντισυνταγματικούς νόμους; 3) δεν σας φαίνεται κύριοι ρεαλιστικός ο στόχος να ανατραπεί αυτός ο νόμος; ή να ψηφιστεί άλλος που θα βελτιώνει τη μισθολογική μας κατάσταση; Τότε τι ακριβώς επιδιώκετε από τη θέση σας;
    Δεν κατάλαβα ποιών την άποψη περί αναστολής των μέτρων αντίστασης αφουγκραστήκατε στα μεγάλα Πρωτοδικεία, σίγουρα όμως δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Εγώ προσωπικά που είχα ψηφίσει 3 από τους υπογράφοντες την ανακοίνωση, χαίρομαι που μετά ταύτα κατάλαβα ότι έκανα λάθος και ότι έχω τελείως διαφορετικές απόψεις. Και μια ερώτηση: την θέση σας αυτή μήπως επηρέασε ο πρώην Αρεοπαγίτης Υπουργός μας; Ποία η θέση σας για τα λεγόμενά του; επιχειρήσατε να έρθετε σε επαφή μαζί του και να τον πείσετε να μην υπερψηφίσει τα μέτρα αυτά; Δέν μπορεί τόσο πολύ συνδεόσασταν πριν και εάν επιχειρήσατε τι σας απάντησε; ότι είναι ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις τελευταίες εκλογές ψήφισα κάποια από τα μέλη της ως άνω μειοψηφίας και μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η αιτιολόγηση της θέσης τους είναι μία αόριστη δήλωση περί επαφής τους με δικαστές των μεγάλων δικαστηρίων και η εικόνα που έχει ο κόσμος, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις για να αντιδράσουμε σε περικοπές μικρότερες από αυτές που τελικά επιβλήθηκαν. Μετά δε τη ψήφιση των τεράστιων περικοπών δεν έχω συναντήσει συνάδελφο του πρώτου βαθμού που δεν είναι σοκαρισμένος, εξοργισμένος, απελπισμένος. Η συμπεριφορά δε της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας προφανώς δε εκφεύγει κάθε ορίου νομιμότητας και συνταγματικής τάξης, καθίσταται προφανώς αυθαίρετη και παράλογη και μπροστά σε αυτή την κατάσταση προτείνεται η λήξη των κινητοποιήσεων σαν να μη συνέβη τίποτα. Θεωρώ ότι τα μέλη του ΔΣ δεν νομιμοποιούνται να ψηφίσουν υπέρ της λήξης των κινητοποιήσεων δεδομένων και των νέων δραμταικών εξελίξεων εκτός αν συγκληθεί πρώτα γενική συνέλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από πότε η πληροφόρησή μας για το τί συμβαίνει στο εκλεγμένο απο μας ΔΣ, θεωρείται εικόνα διάσπασης; Αν αυτή είναι η άποψή σας για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένα συλλογικό όργανο, δηλαδή κρυφά και στο σκοτάδι, συγγνώμη αλλά κάτι έχετε καταλάβε λάθος. Εκτιμάμε τις διαφορετικές θέσεις και με βάση τα πεπραγμένα του καθενός θα ζητηθεί ξανά η ψήφος μας. Δεν δικαιούμαστε να γνωρίζουμε τις απόψεις σας; Όσο για τη βελτίωση της εικόνας μας στην κοινωνία είναι μάλλον αστείο. Αλλιώς αλλάζει η εικόνα μας και όχι με το να δεχτούμε την φτωχοποίησή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δημοσιοποίηση των θέσεων κάθε μέλους του Δ.Σ. είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Η ανακοίνωση της ΕΔΕ δεν μας διαφώτιζε για τις θέσεις κάθε μέλους. Όσο για την διάσπαση του κοινού αγώνα μάλλον κάτι δεν κατάλαβα: εσείς προτείνατε την διακοπή του βασικού τρόπου αντίδρασης που υιοθετήσατε επί 2 μήνες. Τί άλλξε; Άρα μάλλον εσείς δεν θέλετε να μην διασπαστεί ο αγώνας, αλλά να μην υπάρχει ουσιαστικός αγώνας. ΚΡΙΜΑ γιατί τώρα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ο λόγος για τον οποίο όλα τα μέλη του ΔΣ (εκτός των αδελφών Σεβαστίδη) ήθελαν εξουσιοδότηση στο ΔΣ. ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21-11. ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H ομάδα Λυμπερόπουλου μάλλον δεν μας τα λέει σωστά, γιατί η Πρόεδρος της Ένωσης στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο των Δικαστηρίων της Ευελπίδων, την Πέμπτη, μετά την ψήφιση των μέτρων δημόσια ανέφερε ότι "η συνέχιση των κινητοποιήσεων επιβάλλεται για να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και αγανάκτησή μας κατά των κυβερνητικών επιλογών και ότι το ζήτημα για εμάς παραμένει ανοικτό έως να δικαιωθούμε". Αυτά τα "πισώπλατα μαχαιρώματα" όσο η κ. Θάνου βρίσκεται στο εξωτερικό, για να προωθήσει τα αιτήματά μας, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ενότητα του δικαστικού σώματος. Βγήκε δημόσια και πείτε ότι δεν θέλουμε τις κινητοποιήσεις, να τελειώνουμε...μην τις υπονομεύετε με κάθε τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ποιούς αλήθεια απευθύνεται η ενημέρωση; Στους "καλύτερα φτωχοί Δικαστές" που έλυσαν τα προβλήματά τους με την ψήφιση του Νόμου πριν από 24 ώρες; Σ' αυτούς μάλλον που δεν είχαν ποτέ οικονομικό πρόβλημα και είδαν τις κινητοποιήσεις μας σαν ευκαιρία να "ξεκουραστούν". Γιατί όλοι οι υπόλοιποι βλέπουμε καλά τη "συμβατότητα των μέτρων" απέναντι στον πρόσφατο νόμο.
    Κύριοι Λυμπερόπουλοι, πολλοί που ψηφίσαμε στην ΓΣ "όχι" στην εξουσιοδότηση στο ΔΣ, είμασταν απόλυτα σίγουροι για το τί θα επακολουθούσε και γιατί "φαγωθήκατε" να πάρετε την εξουσιοδότηση. Μας επιβεβαιώσατε με το απολογητικό σας υπόμνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσείς, κύριοι συνάδελφοι, μάλλον δεν καταλάβατε τίποτα ή, μάλλον, δεν θέλατε να καταλάβετε τίποτα από τις Γενικές Συνελεύσεις. Δεν καταλάβατε ότι ούτε νομικά, αλλά ούε και ηθικά δεν είχατε δικαίωμα να ξεπεράσετε, ως ΔΣ, την απόφαση της ΓΣ περί κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση ψήφισης των μέτρων και, μόνο σε περίπτωση απόσυρσης των κατάπτυστων διατάξεων, είχε δοθεί εξουσιοδότηση για αναστολή των κινητοποιήσεων. Για του λόγου το αληθές, αυτό ακριβώς είχε πει ο κ. Μανωλίδης (ακούστε την απομαγνητοφώνηση), δυστυχώς, όμως, όπως αποδείχθηκε, τελικά, δίκιο είχαν οι αδελφοί Σεβαστίδη, όταν απαιτούσαν να γραφεί το παραπάνω ρητά στην απόφαση της ΓΣ. Ποιος να το φανταζόταν; Και γιατί είχατε πρόβλημα που οι παραπάνω συνάδελφοι αποκάλυψαν ότι εσείς προτείνατε την αναστολή; Δεν το πιστεύω ότι δεν έχετε το θάρρος της γνώμης σας. Μίας γνώμης, δηλαδή, η οποία, όπως εσείς οι ίδιοι λέτε, διαμορφώθηκε, κυρίως, από υψηλόβαθμους δικαστές, με εν συνεχεία υψήλούς μισθούς, ακόμα και μετά από τις μειώσεις. Όχι, βέβαια, από χαμηλόβαθμους, τους οποίους τους αντιπαρήλθατε, κατά μη ορθό νομικό τρόπο, δηλαδή, καπελώνοντας την απόφαση της ΓΣ και χωρίς να έχετε τίποτα να προετείνετε για τη δραματική οικονομική κατάσταση την οποία περνούν τώρα και όχι μετά τη σύνταξη. Ποιος σας είπε κύριοι συνάδελφοι ότι προκαλείται ο Ελληνικός Λαός με αυτήν τη στάση; Μάλλον, και σε αυτήν την περίτπωση, με υψηλόβαθμο λαό ομιλείτε, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία περιμένει εναγωνίως τη δική μας καθοδήγηση και τη ρήξη με το θέατρο του παραλόγου... Όσο για την έλλειψη του ρεαλιστικού στόχου, τι πιο απλό; Προτείνετε ό,τι εσείς θεωρείτε ρεαλιστικό στη ΓΣ, για να αποφασίσει ο λαός αν αυτό εννοούσατε πάντα ή αλλάξατε γνώμη λίαν προσφάτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να μπουν τα πράγματα στην θέσή τους. Η εξουσιοδότηση που δώσαμε στο δ.σ. από την πλειοψηφία των μελών αυτού αξιοποιήθηκε σωστά, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και έτσι πρέπει. Στο ψήφισμα είχε γραφεί αναστολή των κινητοποιήσεων αναλόγως των εξελίξεων, κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι η αναστολή θα γίνει μόνο σε περίπτωση θετικών εξελίξεων. Τέτοιες δεν υπήρξαν, γι' αυτό και η Κ. θΆΝΟΥ και η ομάδα της πρότεινε συνέχιση των κινητοποιήσεων.Το μήνυμα που δώσαμε σ΄όλες τις συνελεύσεις ήταν συνέχιση του αγώνα έως τη δικαίωση. ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ. Στον συνέδελφο που ομιλεί για τα ψηφιλάκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχω να αναφέρω ότι πρόκειται για 500 δικαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήλθατε σε επαφή με συναδέλφους μεγάλων Δικαστηρίων...
    Δηλαδή οι συνάδελφοι "μικρών" Δικαστηρίων πιστεύουν σε κατώτερο θεό.
    Δεν σας αφορά η άποψή τους.
    Να θυμάστε όμως οτι και αυτοί ψηφίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Διοικητικό Συμβούλιο δυστυχώς παρά τις αντιδράσεις μας δεν φαίνεται να λειτουργεί ενωτικά, λειτουργούν πάλι οι ομάδες. Η Γενική Συνέλευση πρέπει να δώσει καθαρή εντολή στο Δ.Σ. : Να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις μας, ωσότου αποσυρθούν τα νομοθετικά μέτρα σε βάρος μας. Και να σκληρύνει η στάση μας πιο πολύ : Οχι ασφαλιστικά, όχι προσωρινές διαταγές κ.λ.π..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν με ενοχλεί τόσο η διαφορετική σας άποψη για αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά το γεγονός ότι ενοχληθήκατε από τη στάση των συμβούλων που μας ενήμέρωσαν για την άποψή σας. Και ακόμη διότι τους χρεώνετε με πρόθεση διχασμού των δικαστών. Αυτό είναι ανεντιμότητα και υπονόμευση των κινητοποιήσεών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ