Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση για σύγκλιση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου

05/11/2012
                      ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                         
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101. 71 
                e- mail: endikeis@otenet.gr
                                                                         

                                                                                                Αθήνα, 5-11-2012
                                                                                                Αρ. Πρωτ. 178




                                             ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


                        Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Ένωσής μας Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου,
στην οποία ανταποκρίθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Αρείου Πάγου (Αντιπροέδρων και Αρεοπαγιτών), συγκεντρώθηκαν υπογραφές για τη σύγκλιση της Διοικητικής Ολομέλειας του Α.Π., προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν οι νέες μειώσεις (και μάλιστα σε τόσο υψηλό ποσοστό του 20%, το οποίο συνυπολογιζομένου και του ήδη επελθόντος ποσοστού 38%, φθάνει το συνολικό ποσοστό του 60%) του Συνταγματικά κατοχυρωμένου Μισθολογίου των Δικαστικών Λειτουργών , αντίκεινται ή όχι στο Σύνταγμα. Η ημερομηνία συνεδρίαση της Ολομέλειας ορίσθηκε για την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 10:00.

                                                                 Εκ του Δ.Σ. της Ένωσης

18 σχόλια:

  1. Πολύ σωστή κίνηση. Να δούμε τώρα τι θα πουν στον Άρειο Πάγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδα το νέο μισθολόγιο και το θεωρώ απολύτως λογικό, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Υπάρχει ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος, όχι λόγω των μειώσεων - αυτά τα θεωρώ αστεία πράγματα, αλλά επειδή το νέο μισθολόγιο περιέχεται σε νομοσχέδιο που ρυθμίζει πληθώρα άλλων θεμάτων, επειδή δηλαδή δεν αφορά αποκλειστικά το μισθολόγιο των δικαστών και των εισαγγελέων. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι επί της ουσίας το θεωρώ ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομίζω οτι υπάρχει Δικαστής που να θεωρεί λογικές αυτες τις μειώσεις...(?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σου φαίνεται λογικότατο συνάδελφε? Δεν ξέρω που υπηρετείς,ούτε τι βαθμό έχεις,αλλά όταν με το καλό γίνεις εφέτης και εσύ είσαι στο Εφετείο Ανατολικής Μακεδονίας,ο/η σύζυγός σου-αν είναι δικαστικός και εκείνος/η-στο Εφετείο Ηρακλείου και τα παιδιά σας σπουδάζουν σε άλλες πόλεις διερωτώμαι αν και τότε θα σου φαίνονται λογικότατα τα μέτρα.Δυστυχώς ο διακτινισμός δεν έχει εφευρεθεί ακόμη για να καλύπτονται οι αποστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από σχόλια τύπου "λογικότατα",αντί να πώ Δυτικής Μακεδονίας είπα Ανατολικής.Συγγνώμη για το λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οσοι εχουν λυσει τα προσωπικα τους προβληματα, βρισκουν "λογικοτατο" το νεο μισθολογιο, προφανως θεωρωντας ολους εμας τους υπολοιπους "παραλογους".
    Κανονικα θα επρεπε να αποτελεί πειθαρχικό παραπτωμα, ως συμπεριφορα μη συναδουσα με την ιδιοτητα του Δικαστη, το να δέχεται καποιος αντισυνταγματικες περικοπες σε μισθούς κρατικων λειτουργων ΜΟΝΟ της μιας εξουσίας.
    Το φοβερο επιχειρημα ηταν οτι "θεωρω αστεια τα περι αντισυνταγματικοτητας". Για να δουμε λοιπον, αγαπητε συναδελφε, κατα ποσο ο Αρειος Παγος θα συνταχθεί με την άποψή σου περί "αστειοτητας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν νομίζω ότι αυτός που έγραψε το ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ ειναι δικαστής. Μειώσεις της τάξεως του 35% και μαλιστα μονο σε εναν κλαδο, μόνο ως "εκδικητικές" μπορούν να θεωρηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς 6/11/12 ώρα 11,36 που έγραψε
    "Κανονικα θα επρεπε να αποτελεί πειθαρχικό παραπτωμα, ως συμπεριφορα μη συναδουσα με την ιδιοτητα του Δικαστη, το να δέχεται καποιος αντισυνταγματικες περικοπες σε μισθούς κρατικων λειτουργων ΜΟΝΟ της μιας εξουσίας".
    ... Ενώ δεν είναι πειθαρχικό παράπτωμα να παραβαίνεις ευθέως το Σύνταγμα που απαγορεύει την απεργία με κάθε μορφή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω να πω μόνο ότι αν κάποιος βρίσκει τα μέτρα λογικότατα δεν μπορεί να είναι συνάδελφος ή αν είναι συνάδελφος, έχει κερδίσει το λαχείο και κάνει αυτή τη δουλειά από hobby.
    Επειδή όμως εγώ δεν κάνω αυτή τη δουλειά από hobby ούτε εθελοντικά, έχω ζωή και οικογένεια θεωρώ ότι με τις μειώσεις ευτελίζεται απολύτως το λειτούργημα του δικαστή και ευτελιζόμαστε όσοι επιλέξαμε να υπηρετήσουμε με αξιοπρέπεια αυτό το λειτούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΛΙ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΠ, ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕ (ΟΠΕΡ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ)

    ΙΑΒΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας υποθέσουμε οτι ο ΑΠ κρίνει τις μειώσεις αντισυνταγματικές. Θα αλλάξει κάτι; Μην γελιώμαστε. Δεν υπάρχει τρίτη εξουσία πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Κρατήσεις στους στρατιωτικούς περίπου 300 ευρώ,στους πανεπιστιμιακούς 300 και κάτι ευρω,στους διπλωματικούς 200 ευρώ,στους δικαστικούς 1000 ευρώ ΚΑΙ ΠΑΝΩ.Τυχαίο? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!Όσο για την μορφή των κινητοποίησεών μας για όσους επικαλούνται ακόμη το Σύνταγμα έχω να πώ ότι μάλλον εννοούν την ομώνυμη πλατεία.Το Σύνταγμα πλέον έχει τις εξης εξουσίες.Νομοθετική, Εκτελεστική και Τροικανή.Οσο για τη δικαστική την θυμούνται όταν την έχουν ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανωνυμε συναδελφε 6.11.2012, ωρα 3:27, επειδη εισαι κουραστικος, σου υπογραμμιζω οτι ΔΕΝ απεργω, εργαζομαι ατελειωτες ωρες σπιτι, συμμετεχω σε διασκεψεις, προσερχομαι κανονικα στην υπηρεσια μου και δικαζω τις υπο παραγραφη και επειγουσες υποθεσεις.
    Οσες υποθεσεις αναβαλλονται λογω της διακοπης των συνεδριασεων, ΕΓΩ θα τις δικασω παλι. Δεν γλυτωνω τιποτα.
    Δεν βλεπω καμια απεργια, καμια παραβιαση του Συνταγματος.
    Η μονη παραβιαση που βλεπω, ειναι οτι υποβαθμιζομαι (και υποβαθμιζεσαι) σε δημοσιο υπαλληλο, κατι το οποιο σου ειναι αδιαφορο, ενω ΔΕΝ δικαιουσαι να αδιαφορεις, ως δικαστικος λειτουργος.
    Και γι αυτο ειναι πειθαρχικα ελεγκτεος ο αντιθετος με τις κινητοποιησεις (και την αποφαση της ΕΔΕ), κατα τη γνωμη μου.
    Παντα φιλικα (και συναδελφικα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για τα μισθολογικά των δικαστών πρέπει να ορισθεί στο Σύνταγμα, κατά την αναθεώρησή του. Πρέπει να προβλεφθεί, καταρχήν, η οικονομική αυτοτέλεια των δικαστικών υπηρεσιών. Να χορηγείται δηλαδή στο μικτό ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, που θα πρέπει να θεσπισθεί ως ανώτατο διοικητικό όργανο της δικαιοσύνης, το οποίο θα αποτελείται από δικαστές και των τριών κλάδων της δικαιοσύνης και θα προεδρεύεται από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, το σύνολο των χρημάτων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για τις αμοιβές των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων. Το μικτό αυτό ανώτατο δικαστικό συμβούλιο θα είναι ο διατάκτης των πληρωμών προς τα ανωτέρω πρόσωπα και δεν θα παρεμβάλλεται καθόλου το υπουργείο δικαιοσύνης, το οποίο θα περιοριστεί στη νομοθετική του αρμοδιότητα. Τώρα, σε σχέση με τους μισθούς των δικαστών, αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων (δεν πρέπει να τους ξεχνάμε και να θυμόμαστε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά από την άλλη μεριά ότι έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις επειδή ακριβώς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων την υποχρέωση να παραμένουν στη δικαστική έδρα μέχρις ότου αποφασίσει το δικαστήριο να κατέλθει), θα πρέπει να ορισθεί στο Σύνταγμα ότι ρυθμίζονται με ειδικό νόμο, αφού η Βουλή αποφασίσει με ειδική αυξημένη πλειοψηφία, ας πούμε των τριών πέμπτων ή των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Αυτά περίπου ισχύουν στις χώρες Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, δεν γνωρίζω για άλλες χώρες της ΕΕ και δη της Ευρωζώνης. Έτσι η Δικαιοσύνη, ως μία από τις τρεις πολιτειακές λειτουργίες, θα γίνει και οικονομικά ανεξάρτητη και θα ανακτήσει το κύρος της. Μόλις πριν λίγο είδα στο "Έθνος" να περιλαμβάνονται οι δικαστές μεταξύ των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα που έχει η κοινωνία σήμερα για τους δικαστές και τη Δικαιοσύνη. Ενέργειες, όπως η αποχή αυτών των ημερών, που τόσο έχει τραυματίσει τη Δικαιοσύνη στα μάτια των πολιτών και εμάς ως φορείς της δικαστικής λειτουργίας, θα είναι αδιανόητες αν γίνουν όσα περιγράφω παραπάνω, που αποτελούν βέβαια βαθιά τομή στο πολιτειακό μας σύστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνάδελφοι, μήπως μας ξεφεύγουν δύο πράγματα;
    1) Να αποφανθεί η Ολομέλεια του Α.Π. για τα μέτρα μνημονίου που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα το καταλαβαίνω. Για θέματα δημοσίου δικαίου όμως, όπως είναι οι αποδοχές μας, μήπως είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ και ο Α.Π., αν αποφανθεί, απλά θα δώσει επιχειρήματα στους τρίτους εναντίον μας;
    2) Ορισμένοι σχολιαστές (ιδίως σε άλλα posts) νομίζουν ότι η "ακύρωση του Μνημονίου" (δεν είναι ακριβής ο όρος - για συντομία η έκφραση) θα έχει ως συνέπεια να μην θιγούν οι αποδοχές μας. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο: α) Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθεί η χώρα σε μεγαλύτερη οικονομική κρίση και συνεπώς οι αμοιβές μας να μειωθούν κι άλλο. β) Ούτε όμως και η μειοψηφία των οικονομολόγων (δεν εννοώ διάφορους κομματικούς που τάζουν λαγούς με πετραχήλια) υποστηρίζει κάτι αντίθετο ως προς τους μιθούς. Αν π.χ. διαβάσετε με προσοχή το Βαρουφάκη στο Protagon, ο οποίος υποστηρίζει να εκβιάσουμε την Τρόικα (υποθέτοντας ότι θα υποκύψουν στον εκβιασμό), θα δείτε πως και αυτός όχι απλώς δεν προβλέπει αποκατάσταση μισθών, αλλά αντίθετα υποστηρίζει ότι, για να αντέξουμε μόνοι μας, ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΙΕΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ.
    Με τις υγείες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. Δικαστής δεν είμαι, αλλά δικηγόρος. Πάντοτε θεωρώ ότι άπαντες προερχόμασθε από την ίδια μήτρα.
    Ασφαλώς, και είναι πολλαπλώς αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τις περικοπές.
    Ως αδιόριστος επί τρία περίπου έτη πανεπιστημιακός, παρέχων αμισθί τις υπηρεσίες μου, ναι hobby έχω, αντιλαμβάνομαι το δίκαιο της τοποθέτησής σας.
    Η κριτική μου έχει να κάνει με το εξής:
    Μέχρι σήμερα, η δικαιοσύνη, ατυχώς, δεν προάσπισε τους πληττόμενους με όλες αυτές τις διατάξεις συμπολίτες μας. Να θυμηθώ το χαράτσι της ΔΕΗ, την απόφαση του ΣτΕ?
    Αργήσατε "συνάδελφοι" να ενεργοποιηθείτε. Αυτό είναι το ζήτημα.
    Όσο για το αν είναι συνταγματική η μορφή αγώνα που έχετε επιλέξει, επιτρέψτε μου να διατηρώ επιφυλάξεις.
    Όμως, το ζήτημα είναι τι νόημα έχει η επίκληση της συνταγματικής νομιμότητας, όταν αυτή έχει ήδη καταλυθεί.
    Συμπερασματικά, τελούμε αδίκως εν δικαίω.

    Παρατήρηση: Η σύγκλιση γράφεται με -η-. Συγκαλώ όχι συγκλίνω.

    Με εκτίμηση



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τον συναδελφο που θεωρούσε "αστειοτητα" τα περι αντισυνταγματικοτητας της μειωσης των αποδοχων μας, απαντησε ο Αρειος Παγος. Ομοφωνα.
    Μαλλον τωρα δεν θα του φαινεται και τοσο αστειο.
    Ή αλλιως, γελαει καλυτερα οποιος γελαει τελευταιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ανώνυμος της 7 Νοεμβρίου 2012 12:26 μ.μ.
    1) Η Ολομέλεια του ΑΠ αποφάνθηκε για ζήτημα που αφορά τους πολιτικούς δικαστές, μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητάς της, όπως ορίζεται από το νόμο. Κανένα ζήτημα δικαιοδοσίας δεν τίθεται.
    2)O Βαρουφάκης δεν μιλάει για εκβιασμό. Υποστηρίζει ότι πρέπει να ειπωθεί η γυμνή αλήθεια: Το επιβληθέν πρόγραμμα δεν βγαίνει με τίποτα και ότι τα δάνεια με τους όρους που χορηγούνται επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση της Ελλάδας. Το γνωρίζουν όλοι αυτό, το υποστηρίζουν επισήμως όλο και περισσότερες φωνές οικονομολόγων παγκοσμίως. Ως εκβιασμό, ψευτοτσαμπουκά κλπ το παρουσιάζουν οι υποστηρικτές της αντίθετης πολιτικής για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους.
    3) Φυσικά με θυσίες θα βγούμε από την κρίση. Πώς αλλιώς; Θα γεννήσουμε λεφτά για να διατηρήσουμε ανέπαφο το προηγούμενο βιωτικό μας επίπεδο; Αλλά είναι πολύ διαφορετικό το να θυσιάζεσαι χωρίς αντίκρυσμα και με τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες από το να κάνεις θυσίες έχοντας βάσιμες και λογικές ελπίδες ότι θα ανακάμψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ