Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η θεσμική διάσταση που έχει αποκτήσει το ύψος των αποδοχών των δικαστών

Άρθρο της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην εφημερίδα "Τα Νέα" της 3ης - 12 - 2012
03/12/2012
Εφημερίδα «Τα Νέα» 3-12-2012

Δικαστική ανεξαρτησία

Η θεσμική διάσταση που έχει αποκτήσει το ύψος των αποδοχών των δικαστών

Της Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτη
Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Για ποιον λόγο οι δικαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους; Γιατί, παρά τα όσα προβλέπει το άρθρο 23 του Συντάγματος, που απαγορεύει κάθε είδους απεργιακή κινητοποίηση από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, η συνδικαλιστική ηγεσία των δικαστών εκτιμά ότι δεν παραβιάζεται η νομιμότητα; Το άρθρο της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για «ΤΑ ΝΕΑ», συνοψίζει τις θέσεις των δικαστών.


Οι κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών ξεκίνησαν, αφού πρώτα εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, με τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας προς τους οποίους  καταστήσαμε σαφές κατ' επανάληψη ότι οι δικαστές δεν αρνούμαστε να συμβάλλουμε, αλλά ότι αντιδρούμε στο υπερβολικό ύψος των νέων μειώσεων, οι οποίες, συνυπολογιζομένου και του ποσοστού της προηγούμενης μείωσης των αποδοχών μας (38%), φτάνει πλέον το υπερβολικό συνολικό ποσοστό πάνω από το 50%.
Η κυβέρνηση επέδειξε άκαμπτη αδιαλλαξία και αδιαφόρησε για το ότι, με τους χειρισμούς της αυτούς, όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει το Μισθολόγιο των Δικαστών, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία τους (άρθρο 87 και 88) και το οποίο καθορίζει τη διάκριση των εξουσιών καθώς και την ισοτιμία των τριών εξουσιών (νομοθετική - εκτελεστική - δικαστική), άρθρο 26, αλλά αδιαφόρησε, επίσης, για το ότι, με τις τόσο υψηλές μειώσεις των αποδοχών των δικαστών,  καθίσταται πλέον προβληματική η άσκηση των καθηκόντων τους. Και τούτο διότι όλες τις αναγκαίες δαπάνες, για την άσκηση των καθηκόντων τους, τις οποίες μέχρι τώρα κάλυπταν με δικά τους έξοδα και όχι με έξοδα της υπηρεσίας τους, όπως συμβαίνει με άλλους κρατικούς λειτουργούς (π.χ. με βουλευτές),  θα είναι πλέον αντικειμενικά αδύνατον να εξακολουθήσουν να καλύπτουν οι ίδιοι.  
Αδιαφόρησε, επίσης, για το ότι το λειτούργημα του δικαστή, πέραν της μεγάλης ευθύνης και του μεγάλου φόρτου εργασίας που προϋποθέτει (ο δικαστής είναι ο μόνος κρατικός λειτουργός ο οποίος εργάζεται καθημερινά, ακόμα και τις εορτές και τις αργίες, επί δέκα ώρες, σε όλους τους βαθμούς, ακόμα και στον ανώτατο βαθμό), ενέχει και ιδιαίτερη επικινδυνότητα, λόγω των υποθέσεων τις οποίες χειρίζεται (οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία κ.λπ.).
Αδιαφόρησε ακόμα για το ότι μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έγιναν δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά δικαστών.  

Τίθεται συνεπώς εύλογα το ερώτημα: η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης; Αυτήν την εντύπωση έδωσε με τους μέχρι τώρα εχθρικούς χειρισμούς της κατά των δικαστών. Δημιουργήθηκε δικαιολογημένα η πεποίθηση ότι έχει ως στόχο την υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας των δικαστών.
Αυτός είναι και ο λόγος των έντονων αντιδράσεών τους. Το ζήτημα των αποδοχών των δικαστών σε ύψος ανάλογο με το λειτούργημά τους είναι ζήτημα πρωτίστως θεσμικό.
Σε όσους προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι δικαστές, με τις κινητοποιήσεις τους, και συγκεκριμένα με τις διακοπές συνεδριάσεων, παραβιάζουν το Σύνταγμα, απαντώ ως εξής:
Ο συνταγματικός νομοθέτης, ο οποίος προέβλεψε στο άρθρο 23 ότι απαγορεύεται η απεργία υπό οιανδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς, ασφαλώς θεωρούσε ως αυτονόητη προϋπόθεση ότι και οι λοιπές εξουσίες του κράτους θα τηρούν από τη δική τους πλευρά τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες προβλέπει το Σύνταγμα, ακριβώς προς προστασία των δικαστικών λειτουργών. Με δεδομένο όμως, ότι το κράτος με τις επιβληθείσες υπερβολικού ύψους μειώσεις των αποδοχών των δικαστών (μη αναγκαίες και μη ανάλογες), παραβιάζει αυτό πρώτο τις ως άνω συνταγματικές διατάξεις (26, 87, 88) και θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των δικαστών, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα παραβίασης του Συντάγματος από τους τελευταίους, οι οποίοι, αντιθέτως, έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με όποιο μέσον αντίδρασης θεωρούν ως πλέον πρόσφορο.  
Ακόμα και με το έσχατο μέσο των διακοπών συνεδριάσεων, το οποίο δεν έχει αντισυνταγματικό  χαρακτήρα, αφού κατατείνει στην προάσπιση των άρθρων 87 και 88 του Συντάγματος και κατ' ακολουθία στην προστασία της δικαστικής ανεξαρτησίας.

31 σχόλια:

  1. Μπεάβο στην Πρόεδρο.Ηταν αναγκαία αυτή η δημοσίευση και για ενημέρωση του κόσμου και για εμψύχωση των δικαστών.Στην Αίγυπτο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε επ` αόριστον τη λειτουργία του, διότι δεν επέτρεψε να του ασκηθούν ψυχολογικές πιέσεις.Μακάρι να το έκαναν και τα δικάμας δικαστήρια με την υποωάθμιση που επιδιώκεται.Για να δούμε τι στάση θα τηρήσουν οι ηγεσίες των δικαστηρίων, εν όψει της συνάντησης με τον Υπουργό.Θα προασπίσουν την βαλλόμενη ανεξαρτησία των δικαστών η θα σκύψουν το κεφάλι;Ελπίζω ότι θα πράξουν το σωστό.Αλιώς θα τους συνοδεύει η μομφή ότι συνέβαλαν στον ενταφιασμό της δικαστικής εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρτήρια κ.Πρόεδρε.Πλήρως αιτιολογημένη η στάση σας και σας τιμά ως Σώμα.
    Δεν είμαι δικαστής,αλλά συνπάσχω ως έλλην παθών από την ισοπέδωση των πάντων από τους υπαλλήλους των τραπεζιτών-τοκογλύφων.
    Συνεχίσετε όσο επώδεινο και να είναι.Έχετε την συμπάθεια του κόσμου,γιατί αποδείξατε-επιτέλους-πολλά....
    Μην τα παρατήσετε στην μέση....είναι κρίμα να ενδώσετε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δικαίωμα στην παρανομία δεν υφίσταται. Εχει νομολογηθεί. Οταν η παρανομία γεννά παρανομία, το αποτέλεσμα είναι αναρχία και επικράτηση του ισχυρότερου. Η αιτιολογία της Κυρίας Προέδρου της ΕΔΕ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής, είναι πέραν του νόμου, αγγίζει το φυσικό δίκαιο του ισχυρού και οχι το θετικό δίκαιο του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑΝΟΥ ΔΑΓΚΩΤΟ ΜΑΓΚΕΣ! ΕΓΡΑΨΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα Νέα λογοκρίνουν σχόλια ή μόνο σε μένα έτυχε τουλάχιστον 3 φορές ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφε 10:26 είναι καθαρή σύμπτωση και θέλω να με πιστέψεις.
    Και σε μένα έχει συμβεί κατ' επανάληψη, αλλά πιστεύω ότι μάλλον έχει βλάβη ο server του ΔΟΛ και αυτεπαγγέλτως κόβει κάποια σχόλια που τυχαίως είναι τα δικά μας.
    Μην απελπίζεσαι και μην είσαι τόσο καχύποπτος, ειδικά με τα ΝΕΑ.
    Το ψωμάκι τους πάνε να βγάλουν οι άνθρωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε είναι μία σωστή κίνηση αυτές τις δύσκολες ώρες. Επίσης μπράβο στο κουράγιο σας για όλο τον μέχρι τώρα αγώνα σας που είναι πλέον και δικός μας. Ελπίζουμε στιε 8-12-2012 να τηρήσετε την ίδια στάση για συνέχιση των κινητποιήσεών μας μέχρι να πειστεί και να καμφθεί η κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι τυχαίο που στο site ΔΟΛ δημοσιευονται μόνο αρνητικά σχόλια και μόνο από άσχετους-μη νομικούς; Ξαφνικά όλοι οι δημοσιογράφοι έμαθαν απ'έξω και ανακατωτά Συνταγματικό Δίκαιο και απέκτησαν και άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα νέα πράγματι λογοκρίνουν τα σχόλια.
    Με κριτήριο εάν συμφωνούν οι όχι με τις απόψεις που θέλουν να περάσουν.
    Και σε μένα απέρριψαν 2 φορές σχόλια, και στο άρθρο του κ. Κτιστάκη, αλλά και στο άρθρο της κ. Θάνου.

    Είναι προφανές, ότι προωθούν, πάσει θυσία, τις απόψεις θέλουν να περάσουν.

    Γι αυτό δεν χρειάζεται "κλικ" σ΄ αυτούς.
    Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και για να μην παρερμηνευθεί το προηγούμενο σχόλιό μου, όσον αφορά τον "Πόντιο Πιλάτο" και τον "Ιούδα", αναφέρομαι καθάρα και μόνο στη στάση της κας Προέδρου της ΕΔΕ (και στη στάση που θα αναμέναμε να τηρήσει κάθε Πρόεδρος ΕΔΕ, κάτω από αυτές τις συγκυρίες), η οποία δεν μας εγκατέλειψε στο έλεος του Θεού, ούτε νίπτει τας χείρας της, ενώ ακούγεται η βοή "σταύρωσον τη Δικαιοσύνη" και πολύ περισσότερο, δεν μας πρόδωσε μέχρι σήμερα.Την ευχαριστώ γι'αυτό, όπως και όλα τα μέλη της ΕΔΕ, όσα με θάρρος αγωνίζονται.
    Κ. Πρωτοδίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να υποθέσουμε δηλ οτι η πρόβλεψη της απαγόρευσης της απεργίας για τους Δικαστές έγινε υπο την αυτονοητη προυποθεσης της τήρησης των λοιπών Συνταγματικών επιταγών που προστατεύουν την μισθολογική και λειτουργική μας αξιοπρέπεια...ενώ για τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς η πρόβλεψη και η κατοχύρωση της δυνατότητας απεργίας έγινε λόγω της αυτονόητης και θεσμοθετημένης καταπάτησης των δικαιωμάτων των απο το Κράτος...κ Πρόεδρε προ διετίας είχατε εκφρασθεί όταν είσασθαν αντιπολίτευση κατα την διάρκεια γσ καθαρότατα, είχατε μάλιστα τοποθετηθεί εναντίον του κ Αθανασίου και εναντίον του κ Σεβαστίδη για το δικαίωμα στάσης ή απεργίας...θεωρώ άδικες τις περικοπες σε αυτό το ύψος πλην ομως η λύση της αυτοδικίας δεν μας επιτρέπετε εκτός εαν βαπτίσουμε το κρέας ψάρι ή επικαλεσθούμε το "βαση νόμου του παρανόμου νομιμοποιηθέντος"...ας προσφύγουμε στο Μισθοδικείο....ή τουλάχιστον ας παραιτηθούμε οικειοθελώς απο τις αποδοχές μας υπερ κάποιου ταμείου ανέργων για όσο χρόνο απεργούμε εκτός εαν θεωρούμε οτι και αυτό προβλέπεται απο το Σύνταγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η εγκύκλιος του ΕισΑΠ είναι σαφής: Δεν νοείται συμψηφισμός αντισυνταγματικών συμπεριφορών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λογοκρίνουν φίλε "4 Δεκεμβρίου 2012 10:26 μ.μ.". Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. δειτε πως μας αντιμετωπιζει η εκτελεστικη εξουσία

    http://www.newsbomb.gr/politikh/story/259298/thrasytati-epithesi-stoyrnara-kata-tis-dikaiosynis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ Σ' ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕ?


    Θρασύτατη επίθεση Στουρνάρα κατά της Δικαιοσύνης!

    Από τηλεοράσεως, ο τσάρος της Οικονομίας αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των δικαστικών, επειδή… τόλμησαν να κρίνουν παράνομο το χαράτσι που εισπράττει η ΔΕΗ!

    Σφοδρή επίθεση κατά των δικαστών εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατηγορώντας τους ότι δεν κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, για την απόφαση του Πρωτοδικείου να μην εισπράττεται από τη ΔΕΗ το χαράτσι, ο Στουρνάρας με θράσος απάντησε ότι «αποφάσεις Πρωτοδικείου υπάρχουν και άλλες», υπονοώντας ότι θα την προσπεράσουμε όπως και τις άλλες.

    «Θεωρούν ότι αδικούνται από τις μισθολογικές μειώσεις και δεν κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον», δήλωσε ο Στουρνάρας εξαπολύοντας επίθεση στους δικαστές τους οποίους κατηγορεί για υπονόμευση του κυβερνητικού έργου.

    ΙΑΒΕΡΗΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kα Θάνου δεν συμψηφίζονται οι αντισυνταγματικότητες και οι παρανομίες.
    Οι δικαστές αργήσατε να αντιδράσετε! τα αντανακλαστικά σας για τη σχεδόν ολοσχερή κατάλυση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους απλούς Έλληνες πολίτες ήταν σε βαθειά ύπνωση και ξύπνησαν μόλις οι αντισυνταγματικότητες άγγιξαν τις τσέπες σας!
    Δεν μας πείθετε, παρότι πιστεύουμε κι εμείς ότι στόχος της διεφθαρμένης αυτής πολιτείας είναι η κατάλυση με κάθε τρόπο της Δικαιοσύνης έστω και όπως μέχρι σήμερα ανεπαρκώς, δουλικώς, διεφθαρμένα και επιλεκτικά εξαρτημένη, λειτουργούσε...
    Τώρα πια οι κυβερνώντες μάλλον δεν σας χρειάζονται καθόλου μέσα στα πόδια τους... κάνουν τη δουλειά και μόνοι τους! γιατί να σας πληρώνουν άλλωστε; και κυρίως γιατί να σας πληρώνει ο Ελληνικός λαός; για να κουκουλώνετε τα σκάνδαλα και τους πρώην και νυν πολιτικάντηδες της εξουσίας εξοντώνοντας οποιοδήποτε φουκαρά θα τολμούσε να τους καταγγείλει ή να τους ελέγξει, ακόμη κι αν αυτός ήταν και κάποιος έντιμος και θαρραλέος συνάδελφός σας;
    Στους κόλπους σας εκτράφηκαν οι Κυριτσάκηδες, οι Διώτηδες, οι Σανιδάδες, Κεδίκογλου κ.ο.κ. Πού είσαστε μέχρι τότε;
    ή θέλετε να πιστέψουμε ότι η κάθαρση εξαντλήθηκε σε μια Μπουρμπούλια και σε έναν Καλούση;
    Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι, υποκριταί!!
    Ήρθε η ώρα και της δικής σας ..."κρίσης"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω την πρόταση της κ. Θάνου στην ΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. H Πρόεδρος κα Θάνου έχει οντότητα και τόλμη και γρήγορα αντανακλαστικά.Συγχαρητήρια κα Πρόεδρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η πρόεδρος έδωσε μεγάλο αγώνα κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι,ακόμα κι έξω από το δικαστικό χώρο.Τη στηρίζουμε και την ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Tα ΝΕΑ απλώς δεν καταχωρούν πια σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για ποιους θεσμούς μιλάμε;

    Προ του Συντάγματος του 1974 το αντίστοιχο με το σημερινό άρθρο 27 για την διάκριση των λειτουργιών του Κράτους ήταν το άρθρο αριθμός 3.

    Η διάταξη, δηλαδή, "έπεσε" 24 θέσεις.

    Τυχαίο;
    Δεν νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητή "Μπουμπουλινα", ενταξει, καλα τα λες. Γιατι να μας πληρωνει ο ελληνικος λαος;
    Μηπως μπορεις να μου πεις τωρα ποιος πληρωνει και σενα για να γραφεις αυτες τις σαχλαμαρες, ΑΚΡΙΒΩΣ την ημερα που ολη η Ελλαδα συζηταει για τη ΓΕΝΝΑΙΑ πραξη των δικαστων να βγαλουν αντισυνταγματικη την εισπραξη του χαρατσιου μεσω της ΔΕΗ;
    Μια πραξη που εκανε ακομη και τον Στουρναρα να απωλεσει καθε ψυχραιμια;
    Αρκετα πλεον με τις επιθεσεις κατα των δικαστων, σας εχουμε παρει χαμπαρι...
    Και φυσικα δεν χρειαζομαστε την επιβεβαιωση κανενος ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΥ, οπως εσυ, σε καμια περιπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπράβο κ. Πρόεδρε,συγχαρητήρια για το άρθρο Σας. Ελπίζω η Ένωση να πάρει άμεσα θέση για την απαράδεκτη στάση του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος μάλλον αγνοεί ότι το Πολίτευμα της Ελλάδας είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ και με τα λόγια του υβρίζει και προσβάλλει τους Έλληνες δικαστές που ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία. ΜΗ ΔΕΙΞΕΤΕ ΕΛΕΟΣ στην αυριανή συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ούτε βήμα. Βλέπετε ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ από το κράτος ΠΡΟΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ που υπηρετούμε, γι΄αυτό και ΠΡΕΠΕΙ αυτόν, αν δεν μπορούμε να τον κερδίσουμε, να τον επιβάλλουμε ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/12/blog-post_8922.html

    ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ Σ' ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕ;]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λίγο υπομονή ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ μου.

    Σε λίγο αναλαμβάνουν δράση οι νέες σειρές ΔΙΚΑΣΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και η πλάκα είναι 6 Δεκεμβρίου 2012 1:10 π.μ. ότι το τρίτο σχόλιο είναι δικό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. μπουμπουλίνα πόσες ώρες την ημέρα βλέπεις τηλεόραση ; σαν τις τηλεπερσόνες που θυμιατίζουν τα μνημόνια ακούγεσαι. αντε σε κανένα μπλογκ τις πλάκας να πεις τις αερολογίες σου, επιτέλους όχι άλλο σανο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. μπουμπουλίνα, μπας και είσαι ο στουρνάρας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Όχι ο Σταικουρας ή ο Άδωνις είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. κ.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΠΕΡΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΔΕΝ ΘΙΓΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗς ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ