Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Το χρέος των δικαστών

 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ


Το ελληνικό δικαστικό σώμα έχει τη δική του παράδοση ανεξαρτησίας. Από τον Πολυζωίδη και τον Τερτσέτη έως τον Σαρτζετάκη, Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς
έχουν κατ' επανάληψη έρθει σε σύγκρουση με την Εκτελεστική Εξουσία υπηρετώντας τον νόμο. Και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη γιατί αφορά όλους μας και γιατί αφορά την προστασία των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων η αυτονομία της Δικαστικής Εξουσίας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=28243&subid=2&pubid=63771594

================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

13 σχόλια:

  1. για τις επενδυσεις και το mall ειναι αρμοδιοτητα των διοικητικων δικαστηριων..
    δεν ειναι απλες αστικες υποθεσεις..
    οι απλες αστικες υποθεσεις δικαζονται το πολυ σε 1-2 χρονια πανελληνιως, με εξαιρεση την τακτικη μονομελους και πολυμελους αθηνας και θεσσαλονικης, που καθυστερει λιγο παραπανω..
    τα διοικητικα ειναι με τις καθυστερησεις ανω της πενταετιας..

    μετα τοιν 4055 εχω φθασει να δικαζω αγωγες κατατεθειμενες πριν ένα μηνα!!!!!!!1 ημαρτον με τον πολιτικο δικαστη!!!!
    θεωρειται υπευθυνος για τις καθυστερησεις των διοικητικων δικαστηριων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε μη λες ήμαρτον με τον πολιτικό δικαστή.
    Πες ήμαρτον με την πολιτική ανοησία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Και αυτά σε μια χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία δικαστών στον κόσμο!"
    Μεγαλύτερο ψέμα από αυτό δεν υπάρχει! Βέβαια, ο δημοσιογράφος δεν παραθέτει καν στοιχεία για να στηρίξει τη θέση του, ενώ μπορεί ο καθένας να βρει εύκολα στοιχεία στο διαδίκτυο. Επίσης την αναλογία την βρίσκει κανείς με τον αριθμό των μηνύσεων και των αγωγών και όχι με τον αριθμό των κατοίκων. Άλλωστε,μόνο στην Ελλάδα μειώνονται κάθε χρόνο οι θέσεις των δικαστών. Τις εντυπώσεις, όμως, τις δημιουργεί. Μπράβο σας, κύριε Καψή! Αυτή είναι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα σήμερα! Και σε μια χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία δημοσιογράφων στον κόσμο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχει δίκιο ο δημοσιογράφος συνάδελφοι.Ασφαλώς είμαστε πολλοί.Εφόσον μπορεί να κατατεθεί μήνυση και να ασχοληθούν πέντε τουλάχιστον άτομα γιατί η κατσίκα τσίμπησε το αμπέλι του γείτονα.Και ΧΑΙΡΟΜΑΙ που υπάρχει πρόβλεψη ο κάθε πολίτης να έχει δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη,ανεξαρτήτως αν έχει τη οικονομική δυνατότητα γι αυτό υπάρχει και η πρόβλεψη για διορισμό συνηγόρου από το δικαστήριο κατόπιν αιτήσεώς του αρκεί να υπάγεται στις προυποθέσεις που θέτει ο νόμος.Ενώ στο εξωτερικό τι ισχύει?? ΤΟ ΕΨΑΞΕ ο εν λόγω κύριος?ΠΟΣΕΣ δικογραφίες βγάζει ετησίως ο γερμανός πχ δικαστής και πόσες ο έλληνας και σε τι συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος? Για ποιές καθυστερήσεις μιλάει?Σε ποιόν άλλο κλάδο υπάρχει επιθεώρηση δύο φορές το χρόνο για το αν τηρούνται οι προθεσμίες δημοσίευσης? Για κάντε μια έρευνα στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΠΟΙΝΙΚΑ δικαστήρια την επόμενη φορά πρίν γράφετε ότι σας μεταφέρουν ΑΛΛΟΙ άσχετοι με την πολιτικη-ποινική δικαιοσύνη!

    κουραμπιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άρθρο κλασσικά μια από τα ίδια, τα πολλά που μάς έχουν συνηθίσει οι (έγκριτοι και μη) δημοσιογράφοι: Γενικότητες ατεκμηρίωτες και αφορισμοί αβασάνιστοι με πλήρη άγνοια των συνθηκών απονομής τής δικαιοσύνης .
    Σχετικά με τούς σχολιασμούς,όμως, θα ήθελα να σημειώσω ότι , καλό θα ήταν να αποφεύγονταν τα "ρατσιστικά" σχόλια , για καλούς και γρήγορους δικαστές των πολιτικών δικαστηρίων σε αντιδιαστολή προς τούς "άλλους" των διοικητικών δικαστηρίων με τις "καθυστερήσεις άνω τής πενταετίας" . Επιτρέψτε μου να πώ με βάση την εμπειρία μου από τα Ελληνικά Δικαστήρια που ήδη αγγίζει τα σαράντα χρόνια (και στις δύο πλευρές τής έδρας) ότι τέτοιες διακρίσεις και αβάσιμες είναι και αδικαιολόγητα διχαστικές. Και οι μεν και οι δε έχουν τις δικές τους δύσκολες ιδιαιτερότητες να αντιμετωπίσουν : Στα "πολιτικά" π.χ. πολλή παρουσία στα δικαστικά κατασήματα , στα "διοικητικά" νέα αντικείμενα που διαρκώς πληθαίνουν και τις περισσότερες φορές σε έδαφος τελείως παρθένο με τον δικαστή να πρέπει να νομολογήσει πρωτοτυπώντας .
    Η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων βοηθάει και στην ανάπτυξη πνεύματος ενότητας σε όλον τον δικαστικό κόσμο , που είναι ιδιαίτερα αναγκαίο , ιδιαίτερα σ' αυτούς τούς δύσκολους καιρούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή αγαπητέ Κρίτων η νομολογία δεν αλλάζει στην πολιτική-ποινική Δικαιοσύνη κάθε τρείς και λίγο? Δεν έχουμε δέκα διαφορετικά νομικά πεδία να αντιμετωπίσουμε ειδικά στην επαρχία? Σύγκρινε τον όγκο δουλειάς των πολιτικών δικαστών συν τις ώρες,ενίοτε και ημέρες που καθόμαστε στην έδρα και μετά κάνε τις συγκρίσεις σου.Αλήθεις πότε ήτων η τελευταία φορά που κάποιος μη πολιτικός-ποινικός δικαστής ελέγχθηκε για καθυστέρηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μη σας κάνει εντύπωση το άρθρο. Στρατευμένος δημισιογράφος είναι ο Καψής σε έντυπο επιχειρηματικού ομίλου που στηρίζει και προωθεί συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Τί θέλατε να γράψει; Μπράβο στους Δικαστές και στους εργαζόμενους που αγωνίζονται κατά των Μνημονίων. Ο ίδιος υπηρέτης της Κυβέρνησης του Παπαδήμου δεν ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την άποψή μου για το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη καθυστερεί, ενώ υπάρχει σχετικά με τα διεθνή δεδομένα αυξημένος αριθμός δικαστών και ταυτόχρονα παρατηρείται το οξύμωρο να εκδίδει κάθε έλληνας δικαστής πολλαπλάσιες αποφάσεις σε σχέση με τους συναδέλφους του από άλλες χώρες.
    Δέν είναι μόνο η φιλόδικη διάθεση των ελλήνων αγαπητοί συνάδελφοι!
    Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει υπερπληθωρισμός διαδικασιών τόσο στα ποινικά όσο και στα πολιτικά δικαστήρια. Βρές τε μου ένα κράτος στον κόσμο που να χορηγεί στον κάθε κατηγορούμενο στα πλαίσια της ανάκρισης τη δυνατότητα να κάνει τόσες πολλές προσφυγές, ναύπάρχει διαδικασία στα πολιτικά: προσωρινής διαταγής, ασφαλιστικών μέτρων έως τη συζήτηση στο πρώτο βαθμό, πρώτο βαθμός, ασφαλιστικά μέτρα για μη εφαρμογή του προσωρινά εκτελεστού της απόφ. του πρώτου βαθμού έως την έκδοση αποφ. στον β' βαθμό κ.ο.κ. για να μην αρχίσω να αναφέρω τις δικονομικές δυνατότητες στις δίκες περί την εκτέλεση, έτσι που ο κακόπιστος οφειλέτης να μπορεί να μαυρίσει τη χολή του δανειστή μέχρι ο τελευταίος να ικανοποιηθεί, αν ζει βέβαια ως τότε. Και όλες αυτές οι διαδικασίες, βέβαια, γεννούν επιπλέον διαδικασίες, καθώς όλο και κάποιος μάρτυρας θα μηνυθεί για ψευδορκία, όλο και κάποιος δικαστής δεν θα αρέσει στους διαδίκους (βλ. αίτηση εξαίρεσης κ.λ.π.), με αποτέλεσμα οι έλληνες δικαστές να γράφουν, να γράφουν αποφάσεις και να μην τελειώνουν ποτέ, εκεί που οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό, με ελάχιστες διαδικασίες έχουν ολοκληρώσει την εκτέλεση και ολική ικανοποίηση.
    Έτσι ποτέ δεν προχωράει μπροστά μια οικονομία!
    Η αλήθεια είναι πιστεύω, ότι το πρόβλημα υπερπληθωρισμού των δικηγόρων που εμφανίζεται στην ελλάδα από τη δεκαετία του 80 και μετά, αντιμετωπίζεται μέχρι και σήμερα με τον πολλαπλασιασμό των διαδικασιών ενώπιον των δικαστηρίων, ώστε να εξασφαλίζεται ικανός αριθμός παραστάσεων!
    Αν αυτό δεν γίνει αντιληπτό δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σιγά το δημοσιογραφικό πόνημα με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε και να απαντήσουμε τεκμηριωμένα τη στιγμή που η προχειρότητα με την οποία είναι γραμμένο μόνο σε σχολική εφημερίδα ταιριάζει. Τέτοιο άρθρο γράφει ο κάθε έλληνας πολίτης στο λεωφορείο καθ' οδόν προς το σπίτι του (αν δε έχει και λίγη κίνηση ίσως και λίγο πιο αναλυτικό και τεκμηριωμένο). Είχα την εντύπωση ότι ένας δημοσιογράφος τέτοιου βεληνεκούς θα μπορούσε να γράψει κάτι πιο εύστοχο, τεκμηριωμένο και έξυπνο και όχι τα τετριμμένα. Αν ήταν πρωτάρης της δημοσιογραφίας και το προσκόμιζε σε εφημερίδα προς δημοσίευση σίγουρα θα τον απέρριπταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΦΙΛΤΑΤΕ 8:18 ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ «ΠΟΝΗΜΑΤΑ» ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ». ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΜΕ ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με τον ανώνυμο 8:18
    Πολύ ασχοληθήκαμε με τον κύριο που του αρέσει να αποκαλείται "δημοσιογράφος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mάλιστα μιλάει ο Μπόμπολας με το παπαγαλάκι του Καψή!
    έλεος!! Με τους συνήθεις ύποπτους να μας μιλάνε για ηθική και να γίνονται τιμητές των πάντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα γι αυτό είναι ταγμένοι "για να χτυπουν με ευστοχία με τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες" Πράγμα που τους καθιστά ταγμένους και όχι δημοσιογράφους. Φίλτατε 27-01-2013 10.46μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ