Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Νέες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των ποινικών δικών

Τροπολογίες που επιδιώκουν την καλύτερη οργάνωση και επιτάχυνση των ποινικών δικών, αλλά και να περιορίσουν το φαινόμενο της αποφυλάκισης κρατουμένων για σοβαρές υποθέσεις (π.χ. διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών κ.λπ. ή άλλου είδους βαριάς εγκληματικότητας) κατατέθηκαν στη Βουλή.



Με τις νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να προχωρούν οι σοβαρές αυτές υποθέσεις με διαδικασίες «εξπρές» χωρίς παραλείψεις, καθυστερήσεις κ.λπ., προβλέπεται ότι στην ατομική έκθεση επιθεώρησης κάθε δικαστή που έχει συμμετάσχει σε τέτοιες υποθέσεις σε οποιοδήποτε στάδιο, θα γίνεται υποχρεωτικά ειδική μνεία για τους χειρισμούς του. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι παρατηρήσεις στην έκθεση επιθεώρησης για την τήρηση των προθεσμιών και τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών θα λαμβάνονται υπόψη ως ουσιαστικό στοιχείο κρίσης για την προαγωγή του δικαστικού λειτουργού στον επόμενο βαθμό. Ετσι όποιοι χρεώνονται εσφαλμένες ενέργειες που οδήγησαν στην αποφυλάκιση, στη μη έγκαιρη διεξαγωγή της δίκης κ.λπ. θα κινδυνεύουν να παραλειφθούν στις προαγωγικές κρίσεις.
Το βάρος
Βάρος δίνεται επίσης στη λειτουργία ποινικών τμημάτων, λόγω του υπερβολικού αριθμού ποινικών υποθέσεων, δυσχερών και πολύπλοκων, αλλά και επειδή αρκετές από αυτές διαρκούν πολύ όταν εκδικάζονται στο ακροατήριο. Ετσι στα Εφετεία Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης (με στόχο την επιτάχυνση) ορίζονται για μία διετία από τις Ολομέλειες των Εφετείων δικαστές που θα προεδρεύουν αποκλειστικά στα ποινικά δικαστήρια, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους για άλλα 2 χρόνια.
Στη σχετική αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι η ρύθμιση είναι αναγκαία και για την πληρέστερη ενημέρωση και εξοικείωση των δικαστών με το ποινικό δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι η παράλληλη απασχόληση των δικαστών στην πολιτική και ποινική δίκη -κυρίως των προεδρευόντων- επενεργεί αρνητικά στην ποιοτική και παραγωγική απόδοσή τους, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθεί ο δικαστής με επάρκεια και πληρότητα και στα δύο αντικείμενα δικαιοδοσίας.
Με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι όταν υποβάλλουν ένα ένδικο μέσο στα πολιτικά ή ποινικά δικαστήρια περισσότεροι από έναν διαδίκους, θα πληρώνεται ένα παράβολο, ενώ απλουστεύονται και οι διαδικασίες καθαρογραφής ποινικών αποφάσεων.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

6 σχόλια:

  1. Έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση?Γιατί θέλω σοβαρά να προτείνω να μαστιγώνεται δημόσια ο Δικαστής. Δε μας παρατάνε?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μήνυμα είναι σαφές.
    Κανένας έξω για κανένα λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι η ίδια ρύθμιση; Ισχυε παλιά, αλλά την κατήργησαν, επειδή, είπαν, είχε αποτύχει...Τέλος πάντων...Η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης είναι πράγματι το μεγάλο πρόβλημα. Η (νέα ;) ρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δικαστές στα Εφετεία πρέπει να δικάζουν αποκλειστικά είτε ποινικές, είτε πολιτικές υποθέσεις. Οχι όλοι σε όλα. Τα Εφετεία έχουν πολύ σοβαρές ποινικές υποθέσεις, ενώ στις αστικές τα περιθώρια λάθους πρέπει να είναι ελάχιστα. Πρέπει επίσης να εκπαιδεύονται διαρκώς και οι δικαστές του πρώτου βαθμού σε ζητήματα ποινικού δικαίου, ποινικής δικονομίας και διευθύνσης ποινικής διαδικασίας για να είναι έτσι περισσότερο ποιοτικές και οι αποφάσεις του πρώτου βαθμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Όποιοι χρεώνονται εσφαλμένες ενέργειες που οδήγησαν στην αποφυλάκιση, στη μη έγκαιρη διεξαγωγή της δίκης κ.λπ. θα κινδυνεύουν να παραλειφθούν στις προαγωγικές κρίσεις". Δηλαδή,για όλα φταίνε πάλι οι ....συνήθεις ύποπτοι; Οι Δικαστικοί Λειτουργοί;; Κι αν μια υπόθεση, κύριοι που νομοθετείτε, δεν "κολλήσει" στην προδικασία, αλλά στο ακροατήριο λόγω των παρελκυστικών λόγων αναβολής, που αρκετές φορές επικαλούνται οι συνήγοροι, θα βρεθεί έστω τότε κάποιος από σας να ρίξει την πέτρα του αναθέματος και σ' εκείνους...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κατηγορούμενοι δεν είναι όλοι ένοχοι. Απο όσο διαβάζω και κυρίως οι προφυλάκιση δεν αποτελεί ενοχή .

      Διαγραφή
  5. Επειδή πρόσφατα βρέθηκα να έχω κατηγορούμενο στενό συγγενικό πρόσωπο Μού για οικονομικό αδίκημα, κατάλαβα τις δυσκολίες αλλά και τις ευκολίες που έχει το επαγγελματίες. Οι εντυπώσεις μου είναι άσχημες χωρίς βέβαια να παίρνει το σύνολο του δικαστικού και εισαγγελικου αλλά το μεγαλύτερο μέρος του. Οι έλληνες δικαστές και εισαγγελείς εφ έξης ,κοινωνικοί λειτουργεί για χάρη συντομίας είναι το βαθύ δημόσιό!!!!!!!!!. Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο μου εχθρό να γνωρίσει τιΣ διαδικασίες τους, τον τρόπο σκέψεις του κτλ. Βέβαια όχι προφυλάκιση άνω του 18 μήνου . Οι έλληνες κοινωνικοι λειτουργοι την έχουν βούτυρο στο ψωμί τους . Είναι υπέρ αρκετός χρόνος για να εξιχνιάσει οποιοδήποτε σχεδόν έγκλημα , στο οποίο έχουν στερήσει με δική τους απόφαση ΑΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ