Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Έκτακτη Γενική Συνέλευση 28.2.2013: Αναστολή κινητοποιήσεων, Ψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή των Παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα πειθαρχικά συμβούλια υπαλλήλων δημοσίου και νπδδ



2013-03-06 14:11
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 28.2.2013, κατέληξε ομόφωνα μεταξύ άλλων και στα ακόλουθα:
1. Αποφάσισε να ανασταλεί και το εναπομείναν μέτρο των κινητοποιήσεων, που αφορούσε τη μη συμμετοχή των μελών της σε επιτροπές.

2. Εξέδωσε Ψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή των Παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με το εξής περιεχόμενο:
«Οι διατάξεις των άρθρων 146Α και 146Β του ν.4057/2012 "Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δη­μοσίου Δικαίου" (Α΄ 54), που αφορούν στη λειτουργία, σύσταση και συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των νπδδ, δεν εναρμονίζονται με τις διατάξεις των άρθρων 87-89 και 91 του Συντάγματος διότι: Α) Κατά παράβαση της καθιερούμενης από το άρθρο 87 παρ. 1 του Συντάγματος αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας, ελάχιστη εγγύηση της οποίας αποτελεί πρωτίστως η συγκατάθεση του Δικαστή στην ανάληψη διοικητικών καθηκόντων (βλ. ΣτΕ 5203/1987), κατά την ακολουθηθείσα διαδικασία στελέχωσης των ως άνω πειθαρχικών συμβουλίων, δεν εξασφαλίστηκε από τη Διοίκηση η σχετική συγκατάθεση των Δικαστικών Λειτουργών της Ένωσης μας για την ανάθεση σε αυτούς των ως άνω διοικητικών καθηκόντων. Β) Δεν είναι νοητή η απειλή πειθαρχικών διώξεων σε Δικαστικούς Λειτουργούς για την εκτέλεση μη δικαστικών καθηκόντων. Γ) Δεν είναι επιτρεπτό η κρίση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, εκφερόμενη υπό την προεδρία δικαστικού λειτουργού, να ελέγχεται σε δεύτερο βαθμό από δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, υπό την προεδρία μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

6 σχόλια:

  1. Μήπως, πρέπει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πάρει και εκείνη θέση, αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν πειραζει..
    μπορειτε και εσεις και οι διοικητικοι δικαστες να αρνηθητε να πατε στα πειθαρχικα συμβουλια..
    θα πανε οι γνωστοι -τα κανω ολα και συμφερω- πολιτικοι δικαστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί για τους πολιτικούς δικαστές, δεν είναι αντισυνταγματική η συμμετοχή τους στα εκάστοτε πειθαρχικά συμβούλια;; Σε μας πότε απαιτήθηκε η συγκατάθεσή μας, για συμμετοχή σε επιτροπές;; Ως προς το στοιχείο "Β) Δεν είναι νοητή η απειλή πειθαρχικών διώξεων σε Δικαστικούς Λειτουργούς για την εκτέλεση μη δικαστικών καθηκόντων.". Τι να σχολιάσει κανείς;; Μάλλον αυτό είναι κάτι άγνωστο στο χώρο των Διοικητικών Δικαστών. Καλώς πράττουν, γιατί είναι ενωμένοι και προασπίζουν τα δικαιώματά τους και τη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω ξερω οτι στο μεγαλο Πρωτοδικειο που υπηρετω οι διοικητικοι δικαστες αρνουνται να πανε στις επιτροπες (για συμβασεις ΟΤΑ, κτλ) γιατι λενε οτι οι πραξεις τους προσβαλλονται στα διοικητικα δικαστηρια και ειναι ασυμβιβαστο.. οταν τους ειπαμε να πανε τοτε στη δασικη επιτροπη, οπου οι υποθεσεις μετα ερχονται στα πολιτικα δικαστηρια, αρνηθηκαν ,λογω αγνοιας του αντικειμενου!!!!
    Δηλαδη, δυο μετρα και δυο σταθμα.. ο,τι μας συμφερει..

    το ιδιο και τωρα με τις επιτροπες των πειθαρχικων των δ.υ. .. ολοι οι διοικητικοι δικαστες αρνηθηκαν, και φυσικα διορισθηκαμε ολοι πολιτικοι δικαστες... στην ερωτηση προς τη προισταμενη μας γιατι δεν αρνουμαστε και εμεις, μας ειπε οτι βασει του νομου ειμαστε υποχρεωμενοι να παμε και αν δεν παμε ειναι πειθαρχικο αδικημα.. μαλλον αυτο το πειθαρχικο ειναι ιδιωνυμο, και αφορα μονο τους πολιτικους δικαστες, αφου οι διοικητικοι δικαστες μπορουν να αρνουνται χωρις συνεπειες...

    ετσι τωρα μετα τα τριμελη που θα κατεβαινω περι τις 4 το απογευμα, θα πρεπει απ' τις 5-8 να προεδρευω και σε επιτροπη πειθαρχικων..
    Λογικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ενημερώνω ότι ήδη 32 πρωτοδίκες διοικητικών δικαστηρίων έχουν ορισθεί ως πρόεδροι και αναπληρωτές πειθαρχικών συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορα Υπουργεία. Για να μην διατυπώνονται ανακρίβειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσοι είναι εκλεγμένα μέλη των δικαστικών ενώσεων, εκλεγμένα δηλ. μέλη από δικαστές οφείλουν να έχουν κατά νου: ότι οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν και αντιλαμβάνονται τα πάντα και ότι τους ψήφισαν γιατί θεωρούν ότι έχουν τις ικανότητες να χειρίζονται τα θέματα του κλάδου με εξυπνάδα και μαεστρία. Τα κωλύματα ορισμένων που παρέσυραν δυστυχώς και άλλους έφεραν ένα τραγικό οικονομικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ