Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ελεγκτικό Συνέδριο: Περικοπές 50% στις αποζημιώσεις των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  21:15


Η περικοπή κατά 50% των αποζημιώσεων των μελών συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ ισχύει και για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα, από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο απορρίφθηκε η αίτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία ζητούσε να ανακληθεί η πράξη του αρμόδιου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί το χρηματικό ένταλμα πληρωμής της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταβολή στα μέλη της 6.812 ευρώ, ως αποζημίωση για τη συμμετοχή τους (τον Απρίλιο του 2011) σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητούσε να μην περικοπούν οι αποζημιώσεις των μελών της επικαλούμενη ότι είναι Ανεξάρτητη Αρχή και, με βάση ιδρυτικούς νόμους, έχει ιδιαίτερο νομικό και πραγματικό καθεστώς που της επιτρέπει να δρα στο χώρο της αρμοδιότητάς της κατά τρόπο εντελώς διάφορο από εκείνο των ΝΠΔΔ.

Κατά συνέπεια, δεν είναι ΝΠΔΔ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπογράμμιζε στην αίτησή της.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η προβλεπόμενη από το νόμο 3833/2010 μείωση κατά 50% των αμοιβών, αποζημιώσεων και απολαβών των μελών των συλλογικών οργάνων διοίκησης όλων ανεξαιρέτως των ΝΠΔΔ, αφορά και την κατά συνεδρίαση αποζημίωση των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία αποτελεί συλλογικό όργανο διοίκησής της.

Και αυτό γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνιστά ΝΠΔΔ, παρά το μη ρητό χαρακτηρισμό της από το νόμο, δοθέντος ότι διαθέτει νομική προσωπικότητα και πληροί πρωτίστως το κρίσιμο για το χαρακτηρισμό της αυτό κριτήριο της άσκησης δημόσιας εξουσίας με την έκδοση εκτελεστών -όπως λέγονται στην νομική επιστήμη- διοικητικών πράξεων που προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

2 σχόλια:

  1. (ΑΓΑΠΗΤΕ DIKASTIS ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΠΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ Ή ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ)


    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΧΗΣ (ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΩΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝ.Δ.Ε. ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Α.Π., ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΣΤΩ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ. ΜΑΛΛΟΝ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ...

    Υ.Γ.: ΑΝΑΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2009, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΧΗΣ, ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. ΜΑΛΙΣΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ (ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ)


    ΙΑΒΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε Ιαβέρη, διαβάζοντας το σχόλιό σου, μία απορία μου δημιουργήθηκε.
    Υπάρχει καποιος αποχρών λόγος για τον οποίο ΔΕΝ αναφέρεις το όνομα του συγκεκριμένου Αντιπροέδρου, αφού μπήκες στον κόπο να ασχοληθείς και να γράψεις όσα έγραψες;
    Καμία μομφή δεν απευθύνω, μόνο ειλικρινη απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ