Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ – Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη – Πρωτοδίκη, μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


Επί της θεματικής του ανωτέρω τίτλου ας μου επιτραπούν, εν συντομία, ορισμένες προσωπικές εκτιμήσεις. Τα σχετικά θέματα έχουν, αναμφίβολα, επίκαιρο χαρακτήρα:

Α) Υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας

Στις γνήσιες υποθέσεις της εκούσιας δικαιοδοσίας, που αποτελούν σχεδόν το σύνολο αυτών και από τις οποίες λείπει το στοιχείο της αντιδικίας, η σχετική, σήμερα, δικαστική απόφαση, όπως παγίως υποστηρίζεται σε δογματικό δικονομικό επίπεδο, έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα. Ο δικαστής δηλ. διαπιστώνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του νόμου και ακολούθως διατάσσει τα νόμιμα χωρίς να ΄΄τέμνει΄΄, όπως συνηθίζεται να λέγεται, κάποια διαφορά. Η σχετική δίκη δηλ. δεν είναι διαγνωστική (πρβλ. ειδικότερα και Βαθρακοκοίλης, ΕρμΚΠολΔ, τόμος Δ΄, σελ. 399 επ.). Ενόψει αυτής της ουσιαστικής διαφοροποίησης μεταξύ διαγνωστικής και διαπιστωτικής δίκης, θα μπορούσε να ερευνηθεί σε όλες τις γνήσιες υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας (ενδεχομένως και στις υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας του Κτηματολογίου-αρθρ. 6 παρ.3 Ν.2664/1998, όπως και στις λοιπές που εκδικάζονται με τη διαδικασία αυτή )  αν θα ήταν  δυνατό να προβλεφθεί για την κρίση του Δικαστηρίου η έκδοση Διάταξης, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί (Ν. 4055/2012) λ.χ. στις υποθέσεις, που αφορούν την έκδοση κληρονομητηρίων (πρβλ. άρθρο 820 παρ.1 ΚΠολΔ). Εξαίρεση οι περιπτώσεις στις οποίες ενυπάρχει το στοιχείο της αντιδικίας ή ασκείται κύρια παρέμβαση οπότε και θα εκδίδεται απόφαση, ή ανάλογες, ενδεχομένως, περιπτώσεις λόγω της φύσης του αντικειμένου της δίκης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η έννοια της διάταξης, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από το νομοθέτη σε υπόθεση εκούσιας δικαιοδοσίας με το Ν. 4055/2012, αν ληφθεί υπόψη και ο σκοπός αυτού, διαφοροποιείται ποιοτικά από τον όρο απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό το περιεχόμενο της Διάταξης, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν περιλαμβάνει παράθεση ιστορικού – σκεπτικού, αλλά μνεία περί του ότι ελήφθησαν λ.χ. υπόψη: η αίτηση, οι σχετικές διατάξεις του νόμου (απορριπτόμενων των τυχόν μη νόμιμων αιτημάτων) και όλα τα σχετικά αποδεικτικά μέσα και ακολούθως σύνταξη διατακτικού και μόνο.

Β) Υποθέσεις αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας (τακτική – ειδικές)
Πέραν της ενίσχυσης του θεσμού της διαμεσολάβησης, θα θέλαμε να επισημάνουμε σε γενικές γραμμές και τα εξής:
Κατά τη διάταξη του άρθρου 93 παρ.3 Συντάγματος ΄΄Κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη...΄΄
-Το Σύνταγμα, κατά κανόνα, περιλαμβάνει γενικές αρχές, οι οποίες έχουν και ρυθμιστικό περιεχόμενο. Ωστόσο, σε σχέση και με την ανωτέρω διάταξη, θα μπορούσε να ερευνηθεί αν ο νομοθέτης έχει τη δυνατότητα να εξειδικεύσει και οργανώσει περαιτέρω την ανωτέρω συνταγματική επιταγή στη διαγνωστική δίκη. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε για άλλη μία φορά να επισημάνουμε ότι, σήμερα, καταψηφιστική απόφαση δικαστηρίου κράτους – μέλους της Ε.Ε., στην οποία ανήκει και η χώρα μας, σε υπόθεση αντίστοιχη τακτικής διαδικασίας περιέχει ουσιαστικά μία ιδιαίτερα συνοπτική αιτιολογία και ακολούθως διατακτικό, χωρίς να έχει τεθεί ζήτημα ασυμβατότητας μιας τέτοιας απόφασης ως προς τη δομή και το περιεχόμενο της με αρχές, που ισχύουν επί θεμάτων δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην τελευταία, βέβαια, αυτή περίπτωση θα ανέκυπτε ζήτημα για την περίπτωση άσκησης ενδίκων μέσων. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν άγονται προς κρίση στον επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας από τους διαδίκους όλες οι αποφάσεις, ενώ περαιτέρω θα μπορούσε να ρυθμιστεί το σχετικό ζήτημα (αιτιολογίας) για την περίπτωση άσκησης ενδίκων μέσων. Το ζήτημα σαφώς και δεν είναι απλό, θα μπορούσε όμως να ερευνηθεί εάν υπάρχει δικονομική δυνατότητα να γίνει ένα πρώτο βήμα.
- Στις υποθέσεις της τακτικής διαδικασίας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου θα μπορούσε να προβλεφθεί η κατάθεση προτάσεων και προσθήκης πριν την δικάσιμο ώστε ο φάκελος της δικογραφίας να είναι ήδη πλήρης πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.
- Στις ειδικές διαδικασίες, θα μπορούσε επίσης να ισχύσει το τεκμήριο της ομολογίας επί ερημοδικίας, άποψη που υποστηρίζεται από πολλούς, όπως και η πρόβλεψη προδικασιών στις περιπτώσεις, που με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ταχεία απονομή του δικαίου

Γ) Υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων
Ενόψει του ισχύοντος συστήματος της πιθανολόγησης, που διαφέρει ουσιαστικά από αυτό της πλήρους απόδειξης, θα μπορούσε να εξεταστεί, η δυνατότητα πρόβλεψης έκδοσης Διάταξης κατά τον τύπο, που αναφέρθηκε ανωτέρω: α) στις υποθέσεις των άρθρων 954 παρ.4 και 1000 ΚΠολΔ, καθώς και σε άλλες παρόμοιας δικονομικής φύσης υποθέσεις και β) ενδεχομένως, σε υποθέσεις, όπου διατάσσονται γνήσια ασφαλιστικά μέτρα ή τουλάχιστον σε κάποιες από αυτές. Σημειώνεται ότι, ήδη, ο νομοθέτης, ενόψει του ισχύοντος συστήματος της πιθανολόγησης, που διαφοροποιείται ουσιαστικά από αυτό της πλήρους απόδειξης, έχει εισάγει για πρώτη φορά στον ΚΠολΔ (αρθρ. 691 παρ.5) την έννοια της συνοπτικής αιτιολογίας, αντιδιαστέλλοντας, ουσιαστικά, αυτήν από την έννοια της πλήρους αιτιολογίας.    
Καθολική είναι, πλέον, η αντίληψη ότι η ταχεία απονομή του δικαίου απαιτεί ριζικές αλλαγές.
Η σχετική έρευνα και τελική επιλογή ανήκει στο νομοθέτη.

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρωτοδίκης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.

35 σχόλια:

  1. Βουλιάξαμε με τα νούμερα των ασφαλιστικών που χρεωνόμαστε συν τα ποινικά συν οι λοιπές πολιτικές. 30 και 35 ασφαλιστικά το μήνα; Συνθήκες είναι αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστές παρατηρήσεις. Θα ήθελα να προσθέσω οτι αιτιολογία αποτελεί το περιεχόμενο της δικογραφίας. Αλλωστε, μία αναιτιολόγητη απόφαση μπορεί να είναι σωστή σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας και μία αιτιολογημένη απόφαση, εσφαλμένη. Τουλάχιστον, η έλλειψη αιτιολογίας να οδηγεί σε αναίρεση μόνο όταν η απόφαση είναι και ουσιαστικά εσφαλμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την τακτική το βλέπω χλωμό να έχουμε κάτι καινούριο διότι το σύστημα είναι μίζερο. Στα ασφαλιστικά και στην εκουσία αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό και υποπτεύομαι ότι θα παραμείνουν το ίδιο. Ειδικά τώρα που η εκουσία πάει στα ειρηνοδικεία, τα ειρηνοδ. θα βαλτώσουν. Εν έτει 2013 στην χώρα μας εκδίδεται δικαστική απόφαση για να διορθώσει το εσφαλμένο Λένα στο ορθό Ρένα. Αν είναι δυνατόν! Εδώ δεν έχουμε λύσει απλά πράγματα. Η αναθεώρηση του συντάγματος μας μάρανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τους προηγούμενους σχολιαστές αλλά όλα θα μείνουν στα συνέδρια. Πάντως δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε κατά μέρος κάθε αιτιολογία και το σύνταγμα επειδή η ξένοι θέλουν επιτάχυνση. Ίσως χρειάζεται και μια γνώμη δικαστών άλλων κρατών της ευρώπης. Με τα ασφαλιστικά υπάρχει όντως πρόβλημα γιατί κάθε δικογραφία την έχουν κάνει και ασφαλιστικά, που δικάζονται μόνο από τους προέδρους.Η εκουσία δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρόβλημα δεν είναι οι "τεμπέληδες" δικαστές ή η αιτιολόγηση των αποφάσεων (προσωπικά πιστεύω ότι προσβάλει αυτό που ονομάζουμε κρίση του δικαστή και πως υπάρχει για να μπορούν να δικαιολογούνται οι δικηγόροι στους πελάτες τους αλλά και ο δικαστής που θα εξετάσει μια υπόθεση σε δεύτερο βαθμό). Ένα και μοναδικό είναι το μέτρο για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΩΝ. Όλα τα άλλα δεν βοηθούν πουθενά. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Κάποιος ασκεί μία αγωγή σήμερα. Προσδιορίζεται δικάσιμος σε ένα χρόνο. Συνήθως ακολουθεί μία αναβολή για 8 περίπου μήνες εξαιτίας υπερφορτωμένου πινακίου (αιτία του οποίου είναι οι παλαιότερες αναβολές) και μία ακόμα για 6 περίπου μήνες εξαιτίας ενός εκ των δύο συνηγόρων. Δηλαδή, πάμε στα 2 χρόνια και 2 μήνες το ελάχιστο. Συν 2 μήνες να βγει η απόφαση έχουμε 2 χρόνια και 4 μήνες. Και ρωτώ. Αν η υπόθεση εκδικαζόταν στον χρόνο και χωρίς αναβολή και έκανε ο "τεμπέλης" δικαστής να την εκδώσει με αιτιολόγησή της 6 μήνες, σε πόσο καιρό θα είχαμε απόφαση στον πρώτο βαθμό; Σε 1 χρόνο και 6 μήνες. Κέρδος 10 μήνες. Τα πράγματα για μένα είναι απλά. Λογικά πινάκια έτσι ώστε να δικάζονται όλες οι υποθέσεις σε μία μόνο ημέρα και κατάργηση των αναβολών για οποιονδήποτε λόγο. Οι αναβολές βολεύουν όλους εκτός από τους δικαστές. Άλλωστε οι αναβαλλόμενες υποθέσεις θα προστεθούν στις όποιες καινούργιες.

    Νεόπτωχος . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυο λόγια απλά και σταράτα. Λύσεις απλές και προπαντός εφικτές. Για να δούμε τι πολιτική βούληση υπάρχει. Γράφουμε για να λέμε τα αυτονόητα. Μακάρι οι προτάσεις να μεταφερθούν στους αρμόδιους και να μην τις λέμε μόνο μεταξύ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο συνέδριο που γίνεται την ερχόμενη δευτέρα είναι ευκαιρία να ακουστούν τα πάντα. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με την αιτιολογία είναι άνευ προηγουμένου. Γράφουμε σαν τους είλωτες. Η σελίδα πρέπει να γυρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να θεσπισθεί μόνο μια διαδικασία για τη συζήτηση όλων των υποθέσεων (μόνο τακτική ή μόνο ειδική ή συνδυασμός και των δύο ή κάτι νέο και απλούστερο, πάντως όχι αυτό που ισχύει σήμερα. Μπορεί κάποιος να μου πει σε τί διαφέρει σήμερα η τακτική από την ειδική διαδικασία; Και αντε να πούμε στοπινάκιο ή έκθεμα ! Σε τι εξυπηρετεί όλο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αξιόλογες και καίριες παρατηρήσεις που θα μπορούσαν σίγουρα και εύκολα να οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης χωρίς εκπτώσεις ως προς την ποιότητα! Μήπως το ΔΣ της ένωσης θα έπρεπε να τις προωθήσει περαιτέρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν καταργηθεί η αναβολή όπως λέει συνάδελφος παραπάνω τότε: αν σε ένα πινάκιο ειδικής προσδιορίζονται σήμερα 20 υποθέσεις θα πρέπει να προσδιορίζονται μόνο οι μισές και πολλές θα είναι. Αυτό θα οδηγήσει να προσδιορίζονται υποθέσεις στα μεγάλα δικαστήρια από τώρα σε 5 χρόνια αφού θα κλείνουν τα πινάκια αμέσως. Για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει να βγουν και άλλα πινάκια, αυτό σημαίνει περισσότερες αίθουσες, που δεν υπάρχουν μεγάλη αύξηση δικαστών κλπ. κ.ο.κ. φαύλος κύκλος και δεν οδηγούμαστε πουθενά. Σε αυτά που αναφέρει ο συνάδελφος στο κείμενο που έστειλε δεν βλέπω κάτι ακατόρθωτο. Ίδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η λύση είναι ενοποίηση των διαδικασιών με μια απλή διαδικασία, όπου θα υπάρχει προκατάθεση προτάσεων που διευκολύνει τη διαδικασία στο ακροατήριο, και αυστηρή τήρηση δικονομικών κανόνων, όπως αναβολές, δικαστικά έξοδα κ.λ.π. Επίσης, φειδώ στις επαναλήψεις συζήτησης, πραγματογνωμοσύνες κ.α. αφού σε εμάς θα επανέλθουν και στα αιτήματα προσωρινής εκτελεστότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πρόβλημα της αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων είναι ζήτημα πολύ σοβαρό, αφού θίγει αυτήν καθ’ εαυτήν την ουσία της απόδοσης της δικαιοσύνης.Σωστές οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του συναδέλφου,μοιάζουν να μην δίνουν μονομερή έμφαση στον ποσοτικό παράγοντα της απόδοσης δικαιοσύνης, δηλαδή στον ρυθμό παραγωγής δικαστικών αποφάσεων,αλλά ενδιαφέρονται και γιά το πρόβλημα της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων,το οποίο είναι ακόμα σοβαρότερο.Ίδωμεν.ΒΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν δεν καταργηθεί η αναβολή όπως λέω παραπάνω τότε ετοιμαστείτε να πρέπει να βγάλουμε αποφάσεις όχι σε 2 μήνες αλλά σε 15 μέρες. Ναι, το πινάκιο αντί 20 θα έχει 10 αλλά δεν θα τις ξαναέχει ποτέ. Και δεν πρόκειται να ξεπεράσει η καθυστέρηση τα 2 με 3 χρόνια. Με μία βασική διαφορά. Ο πολίτης θα ξέρει πως σε 3 χρόνια έχει τελειώσει με τον πρώτο βαθμό, συν το γεγονός ότι αυτός ο χρόνος θα βαίνει μονίμως μειούμενος και όχι αυξανόμενος όπως ισχύει σήμερα. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως τις αναβολές τις χρεώνεται ο δικαστής ότι δηλαδή αυτός αποφάσισε να μην δικάσει είτε γιατί καθυστερεί επίτηδες (κατηγορίες για "τεμπελιά") την διαδικασία για να δώσει αναβολή στις υπόλοιπες, είτε γιατί έκανε τη "χάρη" στον έναν ή στον άλλο αντίδικο.
    Τέλος, για μην κατηγορηθώ ότι προσπαθώ να καπελώσω το κείμενο του συναδέλφου προωθώντας άλλη άποψη, σας λέω απλά πως είμαι σύμφωνος μαζί του αλλά και πως ονειροβατούμε αν πιστεύουμε πως θα δεχτούν οι δικηγόροι (ισχυρό λόμπι στη βουλή) κάτι τέτοιο.

    Νεόπτωχος . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάντως, από τους σχετικές ρυθμίσεις που θα γίνουν θα φανεί αμέσως εάν θα έχουμε κάτι καινούριο ή μια από τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην σημερινή Ελλάδα, η οποία έχει απωλέσει πλήρως την εθνική κυριαρχία της, ούτως ή άλλως το Σύνταγμα είναι ένα χαρτί χωρίς καμμία απολύτως σημασία. Ενώπιον της Αρχής της αποτελεσματικότητας, η οποία έχει υποκαταστήσει κάθε άλλη εκ των αρχών της δικαιοσύνης, ήρθε η ώρα να σκύψει γονυπετής και η δικαιοσύνη (ως λειτουργία) εάν συναινέσει στην κατάργηση της αιτιολογίας. Η δικαιοσύνη, κύριοι, δεν είναι μηχανισμός που οφείλει να υποκύπτει στην αρχή της αποτελεσματικότητας, της παραγωγικότητας και της επιτάχυνσης σε βάρος της αιτιολογημένης και ορθής κρίσεως. Η δικαιοσύνη είναι λειτουργία στην υπηρεσία του λαού και τέτοια οφείλει να παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ορθή απονομή δικαιοσύνης σημαίνει και ταχύτητα και ποιότητα. όσοι μπορούν.περιμένουν πολλοί απ' έξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ορθή απονομή δικαιοσύνης σημαίνει και ταχύτητα και ποιότητα. όσοι μπορούν.περιμένουν πολλοί απ' έξω
    Με μόλις 14 λέξεις ο συνάδελφος τα είπε όλα!!!
    Δυστυχώς όμως εμείς στα πλαίσια της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης δεν κάνουμε τίποτε γι΄αυτό. Όποιοι δεν θέλουν ή όποιοι δεν μπορούν πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στην έξοδο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημαίνει επίσης Να εισαι γερός -ή να μην παντρευτεις ή να μην κανείς παιδιά ή να έχεις την οικονομική άνεση απο τους γονείς σου (αν ζουν και αν μπορούν ) να κρατησεις ενα ΣΠΙΤΙ με όλους τους λογαριασμούς στην ΑΘΗΝΑ ή στη Θεσσαλονίκη και ενα άλλο εκει που υπηρετείς με ανάλογες επιβαρύνσεις και τα έξοδα για μεταβάσεις και επιστροφή στη βάση σου γιατί δεν είναι βέβαιο ότι ο σύζυγος σου μπορεί να ακολουθήσει. Εκτός αν χωρισεις οπότε θα είναι όλα πιο εύκολα. Μήπως τελικά η λύση είναι κάπου στη μέση και δεν είναι μόνο σε 14 λέξεις; Απορία εκφράζω.

      Διαγραφή
  18. Ζήτω οι καλοί δικαστές (6/3 11:45μμ και 7/3 10:06πμ) που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τιμή του θεσμού της δικαιοσύνης. Συμφωνώ για το όποιοι δεν θέλουν αλλά για το "όποιοι δεν μπορούν" δε μας είπαν ποιος θα το κρίνει. Αυτοί που έχουν κρίνει νυν συναδέλφους ανίκανους για εισαγωγή στη σχολή και στο κλάδο για έναν ή δύο ή ακόμα και παραπάνω χρόνια και κάποια άλλη χρονιά τους επαίνεσαν για το ήθος τους και τις νομικές τους γνώσεις; Ή μήπως αυτοί που για να προαχθούν (κακές γλώσσες) αθωώνουν συνεχώς με βουλεύματα πολιτικούς; Αυτούς ποιος θα τους κρίνει; Μήπως ο Θεός που λέει και η Κ. Θάνου; Οι γενικεύσεις είναι εύκολες φίλοι μου αλλά η πραγματικότητα δεν πείθει γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κατά την εκδίκαση των υποθέσεων η φαιά ουσία της αιτιολογίας πρέπει να αναλώνεται εκεί που χρειάζεται και όχι σε υποθέσεις που μπορείς να γράφεις το δεκτή ακόμη και πάνω στην αίτηση. Ο συνάδελφος αναφέρεται σε περιπτώσεις συγκεκριμένες - εκουσία και ασφαλιστικά - αν και σε ότι αφορά την τακτική και τις ειδικές είναι γενική η αναφορά του. Η ουσία πάντως είναι ότι η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει όπως είναι. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Κάπως πρέπει να αλλάξει το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εγώ πάλι θεωρώ ότι οι τροποποιήσεις που μάλλον έρχονται θα κινηθούν σε μεγάλο βαθμό προς μία κατεύθυνση απλοποίησης πολλών πραγμάτων. Και είναι απώλεια το ότι τα σχετικά θέματα δεν έχουν ανακινηθεί από καιρό. Μεγάλο αγκάθι, βέβαια, εξακολουθούν να είναι τα οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ερώτηση προς ανώνυμο 6 Μαρτίου 2013 5.11 μ.μ.: στις δίκαιες αξιώσεις μας θα θέλατε κρίση το 2016 και με μία αναβολή το 2017; Αναφορικά με το λαό: μας έπνιξε όλους ο λαικισμός και γονυπετείς απολογούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμε 10:06΄, αν φύγουν όσοι δικαστές καθυστερούν αλλά και όσοι γράφουν σαχλαμάρες ή διατακτικά (και αυτά λάθος), δεν θα μείνει κανένας, κυριολεκτικά! Σύνελθε! και συνέλθετε όλοι εσείς με αυτές τις αντιλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κατάργηση της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων και της διαδικασίας της εκούσιας δικαιοδοσίας ΤΩΡΑ. Να προβλέπεται μόνο η άσκηση αγωγών και λοιπών ενδίκων βοηθημάτων για υποθέσεις της αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας και για τις λοιπές υποθέσεις έκδοση διαπιστωτικών πράξεων. Μπορεί επίσης να προβλέπεται η έκδοση προσωρινής διαταγής επί αγωγών και ανακοπών σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ επείγουσες περιπτώσεις. Όσον αφορά τις ποινικές υποθέσεις, ολοκληρωτική κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων, ανάθεση της προανάκρισης ΜΟΝΟ σε προανακριτικούς υπαλλήλους και της κύριας ανάκρισης σε Εισαγγελείς, κατάργηση των αναβολών και δυνατότητα μόνο διακοπής της δίκης, εκδίκαση των πλημμελημάτων, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, ΜΟΝΟ στα Πρωτοδικεία, αρμοδιότητα των ΜΟΔ μόνο για κακουργήματα κατά της ζωής και τα υπόλοιπα κακουργήματα να εκδικάζονται, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, στα Εφετεία. Ας γίνουν επιτέλους αυτά ή κάποια απ' αυτά και στη συνέχεια μπορούμε να συζητούμε για αιτιολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. δεν μπορεί να προτείνετε ως λύση τη μη ύπαρξη αναβολών! δεν μπορεί να θεωρείτε (και σωστά κατά τη γνώμη μου) ότι εσείς δικαιούστε λόγω φόρτου εργασίας να κάνετε έξι μήνες να βγάλετε απόφαση, αλλά οι δικηγόροι δεν μπορούν να ζητούν αναβολές! εάν νομίζετε ότι με το να πάθουν έμφραγμα-κυριολεκτικά- οι μισοί δικηγόροι (γιατί αυτό θα γίνει) θα βοηθηθεί και θα επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ας βγούμε απλά και ας θέσουμε το θέμα: α) των αναβολών και β) της αιτιολόγησης, σε δημόσια συζήτηση και τότε θα φανεί ποιοι δεν θέλουν να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης μιας απόφασης αλλά κοροϊδεύουν τον κόσμο με μεγάλα λόγια.

    Νεόπτωχος . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ωραία λογική ανώνυμε 8 Μαρτίου 11:38.
    Η άλλη λύση πάλι είναι, αν δεν μπορείς να αναλάβει τόσους πελάτες, άσε κάποιον και για κανένα συνάδελφό σου δικηγόρο, κατά προτίμηση νέο. Το επιχείρημά σου μοιάζει με εκείνο του λογιστή που θέλει να έχει πολλούς πελάτες, αν και δεν τους προλαβαίνει. Δε νομίζω, όμως να διανοήθηκε να ζητήσει αναβολή για την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συμφωνώ με όσους είναι (όχι απόλυτα, αλλά καταρχήν τουλάχιστον) κατά των αναβολών. Τυχόν αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την αναβολή συζήτησης των πολιτικών υποθέσεων (πιθανό με θέσπιση χρηματικής ποινής σε βάρος του υπαιτίου με κάποιες προϋποθέσεις), ίσως μειώσει τον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων και αμβλύνει το πρόβλημα, χωρίς βέβαια να υποστηρίζεται ότι κάτι τέτοιο αποτελεί την ορθότερη ή τη μόνη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συμφωνώ σε όλα, πλην της απαγόρευσης αναβολών. Σε πολλές περιπτώσεις οι αναβολές οδηγούν σε ματαίωση τελικά υποθέσεων, με όφελος για τη δικαιοσύνη, αλλά και για τους διαδίκους.
    Έμφαση πρέπει να δοθεί στο μηχανισμό διόρθωσης τυπικών σφαλμάτων των αποφάσεων. Πρέπει να επιτραπεί η διόρθωση αυτή σε αποφάσεις που έχουν μεν δημοσιευτεί, αλλά δεν έχουν εκτελεστεί. Θα γλυτώναμε έτσι πολλά άσκοπα εφετεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Με την ψηφιοποίηση τι θα γίνει? Ως πότε οι έλληνες δικαστές θα γράφουν με το χέρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ανώνυμε 13-3-2013, 12:41 νέος δικηγόρος είμαι και αν είχα τόσους πελάτες δε θα είχα και τόσο άγχος, γιατί θα είχα και άλλους δικηγόρους να δουλεύουν για εμένα και θα προλάβαινα. είναι προφανές ότι μιλάς από την ασφάλεια που σου παρέχει η θέση σου και πως δεν έχεις περάσει ουσιαστικά από το ελεύθερο επάγγελμα της δικηγορίας, διαφορετικά θα ήξερες ότι δεν μπορείς να πεις, εγώ παίρνω μέχρι 10 υποθέσεις το μήνα, την 11η τη δίνω αλλού, γιατί μετά μπορεί να μην εμφανιστεί άλλη. καταλαβαίνω πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, και συμφωνώ σχεδόν σε όλα όσα λέτε, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε και λίγο αυτοκριτική; ή τουλάχιστον να μην μιλάτε απαξιωτικά για τους υπόλοιπους "συλλειτουργούς" της δικαιοσύνης; στο κάτω κάτω, αν είναι τόσο χάλια τα πράγματα για εσάς και τόσο καλά στη δικηγορία παραιτηθείτε και γυρίστε πίσω σε αυτήν.... και σου επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ούτε μεγάλος σε ηλικία ούτε με καμία τεράστια ουρά πελατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτή η καραμέλα ότι οι Έλληνες Δικαστές "γράφουν με το χέρι" ως πότε ; Είναι και αυτό μέρος του "οι δικαστές είναι άσχετοι, δεν ξέρουν ούτε ένα κομπιούτερ να ανοίξουν". Αντιθέτως, εγώ θυμάμαι τον δικηγόρο που έκανα άσκηση, να μην ξέρει να ανοίξει το κομπιούτερ του, και χρόνια μετά ακόμα να υπαγορεύει στη γραμματέα του.Είμαι σχετικά νέος Πρωτοδίκης, ως τώρα μόνο ΜΙΑ περίπτωση έχω γνωρίσει που γράφει με το χέρι. Οι συνάδελφοι μου Πρωτοδίκες και Πάρεδροι, οι κατά καιρούς Πρόεδροι μου, αλλά και όσοι εφέτες έτυχε να γνωρίσω έχουν εξοικειωθεί με την νέα τεχνολογία-και όλοι αναγκαστικά επενδύουμε-από την τσέπη μας φυσικά,σε λαπτοπ , να πάρε και ένα δεύτερο λαπτοπ,να πάρε και ένα εξωτερικό σκληρό να σώσεις τα αρχεία, να πάρε και ένα τάμπλετ να έχεις πρόσβαση στη νομολογία (μια νέα μόδα από κάποιους τολμηρούς) στις διακοπές των συνεδριάσεων, πλήρωσε και την συνδρομή σου σε τράπεζα νομικών πληροφοριών, και τα e-mail και τα σχετικά. Και είναι ωραίο να βλέπεις έναν παλαιό Εφέτη με άριστα νομικά να σου προτείνει να πάρεις apple και να συζητά μαζί σου τεχνικά θέματα. Ποιος Δικαστής αλήθεια γράφει με το χέρι ; Μπορεί η δουλειά να έχει πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, αλλά σκέφτομαι με φρίκη να έγραφα ένα απλό διαζύγιο με το χέρι.Εδώ έχω γράψει σελίδες επί σελίδων απόφαση για 35 τετραγωνικά...(ταχύτητα της δικαιοσύνης, και αργούν οι δικαστές, ναι αλλά όταν κάνεις 12 αγωγικά αιτήματα, και 18 ενστάσεις, όλες "καινοφανείς", ε θα απαντήσεις, αναγκστικά.-αναρωτιέμαι αν ο Γάλλος Δικαστής κάπου στο Μονπελιέ ασχολείται με το "τοιχίο" του αντιδίκου διαστάσεων 2 μέτρων, και να ασχολείται μια σύνθεση Πολυμελούς για αυτό...
    ΥΓ : σας γράφω από το λαπτοπ μου. Αλήθεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 12 αιτήματα, 18 ενστάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ειδικα για τα ασφαλιστικά μέτρα, η λύση ειναι απλή.
    Πλήρης καταργηση των ασφαλιστικών μέτρων.
    Προσωρινή προστασία μονο στα πλαισια προσωρινής διαταγής με επισημείωση πάνω στην τακτική αγωγή, και χωρίς εμμάρτυρη διαδικασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ