Τρίτη 16 Απριλίου 2013

1ο Βραβείο Νομικής Αθηνών στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη


6th International Roman Law Moot Court Competition

Η Νομική Σχολή Αθηνών κατέκτησε το 1ο Βραβείο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (6th International Roman Law Moot Court Competition) που διεξήχθη στην Οξφόρδη στις 8 & 9 Απριλίου 2013. Η ελληνική ομάδα, που συγκροτείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη,
Μαρία-Θωμαΐδα Επέογλου, Αλέξανδρο Παπασωτηρίου και Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου, επικράτησε στους ημιτελικούς έναντι του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ  και στον τελικό αναμετρήθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναδείχθηκε νικήτρια. Οι Έλληνες φοιτητές συγκέντρωσαν ήδη στα προκριματικά και σε κάθε μετέπειτα στάδιο του διαγωνισμού την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των διαγωνιζομένων ομάδων. Δεύτερη κατετάγη η Οξφόρδη και τρίτο το Καίμπριτζ.
Η Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη έλαβε επίσης το 1ο βραβείο καλύτερου ρήτορα (best oralist) και ο Αλέξανδρος Παπασωτηρίου το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα, με την ελληνική ομάδα να λαμβάνει συνολικά τα τρία από τα έξι βραβεία του διαγωνισμού, τα οποία απονεμήθηκαν σε τελετή στο Κολλέγιο All Souls της Οξφόρδης από το χορηγό του διαγωνισμού, αγγλική δικηγορική εταιρεία.
Την επιστημονική επίβλεψη της προετοιμασίας των φοιτητών είχε η Επίκουρος Καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου, ενώ στην προπόνηση της ομάδας καταλυτική υπήρξε η συνδρομή της αποφοίτου της Σχολής Αρτεμησίας Παπαδάκη, καθώς και των φοιτητών Μάγδας Αστερή, Θανάση Τασόπουλου και της αποφοίτου Μαριάννας Φλώρου, όλων παλαιότερων νικητών του ιδίου διαγωνισμού.
Οι Έλληνες φοιτητές διαγωνίστηκαν σε αγορεύσεις στα αγγλικά έναντι φοιτητών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (Οξφόρδη, Καίμπριτζ, Tübigen, Trier, Βιέννη, Λιέγη, Νάπολη), με κριτές τους Καθηγητές των ιδίων Πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας και αντικρούοντας αντιστοίχως πέντε διαφορετικά ένδικα μέσα (διεκδικητική αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα νομής, αγωγές αποζημίωσης από αδικοπραξία και πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου). Εφαρμοστέο δίκαιο ήταν αυτό της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης του Ρωμαϊκού Δικαίου, η δε υπόθεση περιείχε στοιχεία εμπραγμάτου δικαίου (αγροτικές δουλείες, υποθήκη), ενοχικού δικαίου (μίσθωση πράγματος, δάνειο) και αδικοπραξιών. Οι φοιτητές της Αθήνας κέρδισαν τις εντυπώσεις χάρις στην ετοιμότητα των απαντήσεών τους σε δύσκολες νομικές ερωτήσεις, τη ρητορική τους, αλλά και τις γνώσεις τους επί της λατινικής νομικής ορολογίας. Η Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου, που διαγωνίστηκε με την Ιουλία Βουλέλη στον τελικό του διαγωνισμού έναντι των φοιτητών της Οξφόρδης, είναι πρωτοετής φοιτήτρια. Η συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό και η μετάβαση των φοιτητών στην Οξφόρδη κατέστησαν δυνατές χάρις στην ευγενική στήριξη και τις χορηγίες Ελλήνων χορηγών.
=========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

14 σχόλια:

  1. Θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια , αλλά και ευχαριστίες στα παιδιά που πέτυχαν αυτήν την διάκριση . Και πολλές ευχές για αναλογες συνέχειες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι πιο χρήσιμο από μια εικονική δίκη Ρωμαϊκου Δικαίου. Σου λέει αύριο έχεις εναγόμενο τον Κικέρωνα με κυρίως παρεμβαίνοντα τον Γάιο Αυρήλιο. Να μην ξέρεις τι να κάνεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Τι πιο χρήσιμο από μια εικονική …..
    16 Απριλίου 2013 - 11:41 μ.μ.
    ===================
    Αξιότιμε Κύριε (Κυρία)
    Σκεφθήκαμε αρκετά αν θα έπρεπε να δημοσιεύσουμε το σχόλιό σας. Το κάνουμε, μόνον και μόνον για να σας υπενθυμίσουμε ότι και ο αστεϊσμός έχει όρια και ότι, σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία για τον τόπο μας, τέτοιες ειδήσεις θα πρέπει να μας γεμίζουν χαρά και υπερηφάνια, καθώς αποδεικνύουν πως τα νέα παιδιά, οι αυριανοί δικαστές και δικηγόροι, έχουν τη δύναμη και τη θέληση να φέρουν την αλλαγή. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Αν δεν έχουμε να πούμε κάτι καλό, ας μη μιλάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως συντάκτης του ανώνυμου "αστεϊσμού" έχω να δηλώσω τα εξής :
    καταρχήν,δεν έχω τίποτα απέναντι στα νέα παιδιά. Και εγώ πια δεν είμαι τόσο μεγάλος, και έχω βιώσει έναν υφέρποντα ρατσισμό (μάλλον απαξίωση) ως νέος δικηγόρος από παλιούς, και τώρα ως δικαστής από παλιούς δικηγόρους που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ένα "τσουτσέκι" τους απέρριψε την αγωγή.
    Πάμε παρακάτω : ξέρω καλά εικονικές δίκες. Ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις είναι καλύτερα στημένες. Καμία σχέση δεν έχουν με την μυρωδιά πραγματικής ζωής και πραγματικής δίκης, λες και βλέπεις το Boston Legal είναι. Ειδικά με αυτό το αντικείμενο, δλδ έλεος, σαν την Δίκη του Σωκράτη. Γνώριζα πολλούς συμφοιτητές μου, που επειδή ήξεραν να απαντούν σε πρακτικά θέματα "Ο Α αγόρασε μια τηλεόραση από την Β, που του την πήγε ο υπάλληλος του Γ που τράκαρε στο δρόμο με τον Δ", νομίζουν ότι μπορούν να κατακτήσουν την Ευελπίδων (όχι την ΣΣΕ, την άλλη). Φτάσαμε στην άσκηση (και βάζω τον εαυτό μου μέσα) να δούμε πως μοιάζει από κοντά μια αγωγή.Και αυτό γιατί με έστελνε ο δικηγόρος να βγάζω φωτοτυπίες. Και Ρωμαϊκό Δίκαιο λοιπόν. Μάλιστα. Χρήσιμο. Και εικονική δίκη επί Ρωμαϊκού Δικαίου ! Και θέλετε να πούμε τι ωραία. Ε, όχι. Είναι αστείο. Ας πάνε οι φοιτητές, μια βόλτα από ένα επαρχιακό Πρωτοδικείο, να δούνε τι σημαίνει πραγματική δίκη σε γραφειάκια γραμματέων, και όσο περιμένεις τους δικηγόρους που δικάζουν αλλού (κανένα πινάκιο) ή ακόμα χειρότερα πίνουν καφέ στο κυλικείο, έρχεται πολίτης και σου ζητάει πιστοποιητικό. "True story" που λέει και ένας χαρακτήρας τηλεοπτικής σειράς.
    Και αν το επιχείρημα σας είναι για "την δύσκολη χρονική συγκυρία" που κολλάει φαίνεται παντού, από λόγος αναβολής μέχρι λόγος ανακοπής του 281, λυπάμαι, απορρίπτεται ως αόριστο. Επικουρικά, προβάλλω την ίδια αντένστανση : στη δύσκολη χρονική συγκυρία, να μπορούμε να αστεϊζόμαστε, χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά. Έτσι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (2η κι ανώνυμη) Συμφωνώ και θαυμάζω την πονεμένη ..όρασή σας -για ακοή ούτε λόγος να γίνεται. Φευ! Τους λοιπούς κι ολίγους εμάς, φαίνεται μας λείπει αυτό το ρημάδι το 'όραμα', οπότε ας 'χαιδεύουμε' την έρμη και πικρή αλήθεια, που εκδιώχθηκε πια κι απ'τα περιθώρια ακόμη. με εκτίμηση, ζφ

      Διαγραφή
  6. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά! Κάνουν περήφανους όλους εμάς τους νομικούς και τη χώρα μας! Εύχομαι να να έχουν/έχουμε ανάλογες επιτυχίες και στο μέλλον!
    Π.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια στα παιδιά!!!Έχοντας τελειώσει κι εγώ τη Νομική και ζώντας πια στο εξωτερικό τέτοιες ειδήσεις με συγκινούν...Και εις ανώτερα στα παιδιά και πάντα τέτοιες ελπιδοφόρες ειδήσεις!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βραβείο καλύτερου ρήτορα. Στα αγγλικά!!!
    Μήπως είναι ασέβεια προς τα Λατινικά ή έστω τα Αρχαία Ελληνικά η χρήση της αγγλικής γλώσσας σε τέτοιες περιπτώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χιούμορ έκανε ο άνθρωπος, συνάδελφε και δε νομίζω ότι η "κριτική" του απευθύνεται στις αξιέπαινες φοιτήτριές μας, που αξίζουν τα.συγχαρητήρια όλων και που μας έκαναν να φουσκώσουμε από υπερηφάνεια, αλλά στους διοργανωτές, για το, όντως, πολύ "χρήσιμο" θέμα που επέλεξαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ιστορική ερμηνεία του δικαίου...Α μωρέ σιγά, δε με νοιάζει, θα μπω στην τάδε τράπεζα νομικών πληροφοριών και όλα οκ...τα άλλα είναι εκτός εποχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστός ο ανώνυμος από 17 Απριλίου 2013 - 11:50 π.μ.!!Τέτοια σχόλια δε θα πρέπει να λογοκρίνονται γιατί αποτυπώνουν την αλήθεια.Και χρειαζόμασε πολύ περισσότερο την αλήθεια από τέτοιου είδους ευχάριστες -κατά τα άλλα- ειδήσεις.Πάντως εγώ ποτέ δεν κατάλαβα γιατί γίνονται οι εικονικές δίκες. Θα μπορούσαν οι φοιτητές να τις θεωρήσουν ως μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση από την οποία θα αποκομίσουν νομικές γνώσεις.Αν το πανεπιστήμιο θέλει να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις συνθήκες του δικαστηρίου θα πρέπει να ενσωματώσει την πρακτική στον κύκλο σπουδών, αφού πρώτα μειωθεί ο χρόνος της (πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό:18 μήνες είναι υπερβολή, ιδίως εμείς οι άνδρες που οι περισσότεροι μαζί με την πρακτική τελειώσαμε και τις στρατιωτικές μας υποχρεώσεις συμφωνούμε σε αυτό). Δυστυχώς όμως από ότι είδα στο σχέδιο νόμου για τον κώδικα δικηγόρων παραμένει ως έχει αυτή η αναχρονιστική διάταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αναρωτιέμαι ,έξω από την Ευελπίδων και τον μικρόκοσμο μας δεν μπορούμε να δούμε τίποτα άλλο άραγε ? Κρίμα ...
    Μου θυμίζει το αίτημα της ψηφιοποιήσης της δικαιοσύνης και την κριτική ότι τι τα θέλουμε αυτά όταν δεν έχουμε χαρτί να γράψουμε.
    Συγχαρητηρια στα παιδία . Ας συνεχίσουν μαζί με κάποιους άλλους ακόμα που δεν θέλουν τους πνίξει η μιζέρια των -δυστυχώς -πολλών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι σε όλα χρειαζόμαστε το μέτρο. Μέτρο στο φούσκωμα της περηφάνειας, δεν είναι δα και τίποτα φοβερο η πρωτιά που αναφέρεται. Είναι μια διάκριση σ'ένα διαγωνισμό που ιδιώτης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει. Οι Άγγλοι είναι γνωστοί για τα βίτσια που έχουν με την αρχαιότητα. Γούστο τους καπέλο τους. Και των διοργανωτών και των συμμετεχόντων. Από εκεί και πέρα, είμαστε χώρα με υψηλές κλασικές σπουδές κι αυτό διαχέεται και στα παιδιά της νομικής. Αυτή η πρωτιά δείχνει απλά την κλασική μας παιδεία και την αγάπη που της έχουμε. Και δεν βρίσκω καμία χρησιμότητα στο να εγκλωβίσουμε ντε και καλά πρωτοετείς φοιτητές στη μιζέρια των περιφερειακών πρωτοδικείων, ειρηνοδικείων κλπ. Έχουν χρόνια μπροστά τους και θα τα δουν κι αυτά. Αποκλείεται να διαφύγουν της προσοχής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ