Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εισαγγελείς διαφθοράς - Εισαγγελέας Eurojust


Δυναμική επιστροφή στα παλιά της λημέρια, την πρώην Σχολή Ευελπίδων, αλλά αυτή τη φορά στη νευραλγική θέση της εισαγγελέως διαφθοράς, σηματοδοτεί για την Ελένη Ράικου η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ).

Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών την περίοδο 2009-2012, η κ. Ράικου ίδρυσε το τμήμα του οικονομικού εγκλήματος. Επί των ημερών της συνελήφθη ο Ακης Τσοχατζόπουλος, η δίκη του οποίου αρχίζει την προσεχή Δευτέρα, ενώ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σειρά πολύκροτων υποθέσεων με πολιτικές διαστάσεις, όπως η υπόθεση της Proton Bank, των στημένων παιχνιδιών και της Energa Power Hellas.
Γεννημένη το 1962, η κ. Ράικου διετέλεσε για χρόνια εισαγγελέας στο τμήμα ποινικής δίωξης, ενώ πρόσφατα προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών. Στο εισαγγελικό σώμα εισήλθε τον Σεπτέμβριο 1993, προήχθη στο βαθμό της εισαγγελέως Πρωτοδικών τον Μάρτιο 2004 και πέντε χρόνια αργότερα εξελέγη στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Εισαγγελέας υποθέσεων διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει, επίσης με απόφαση του ΑΔΣ, ο αντεισαγγελέας Αργύρης Δημόπουλος, ενώ για τη θέση της Eurojust ορίστηκε ο εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, αρμόδιος μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας.
Ο θεσμός του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε πρώτη φορά με νομοθετική διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, η οποία εντάχθηκε στον κώδικα για τα ναρκωτικά και ψηφίστηκε μόλις πριν από ένα μήνα. Στις αρμοδιότητες των δύο εισαγγελικών λειτουργών ανήκουν η εποπτεία και ο συντονισμός των ανακρίσεων και των δικογραφιών για υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Θα έχουν αποκλειστική απασχόληση και θα συνεπικουρούνται από τουλάχιστον άλλους δύο νεότερους εισαγγελείς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει ότι με το νέο θεσμό δεν θα υπάρχει εμπλοκή ή επικάλυψη στο έργο των οικονομικών εισαγγελέων.

7 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στους επιλεγέντες εισαγγελείς, καλή δύναμη στο έργο τους! Μήπως γνωρίζει κανείς ποιος ορίστηκε αναπληρωτής του κ. Ορνεράκη στη Eurojust;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλες αυτές οι θέσεις είναι περιττές και το μόνο που κάνουν είναι να δυναμώνουν τη διαπλοκή εντός του συστήματος δικαιοσύνης. Η πρόβλεψη οργάνων με λειτουργική αρμοδιότητα, όπως είναι οι "οικονομικοί" (λες και στοιχίζουν οικονομικά) εισαγγελείς ή τώρα οι εισαγγελείς "κατά της διαφθοράς" (λες και οι λοιποί εισαγγελείς είναι υπέρ της διαφθοράς), δημιουργούν προβλήματα συντρέχουσας αρμοδιότητας και τελικά οδηγούν σε αποδυνάμωση των ερευνών. Ελπίζω ότι όλες αυτές οι διατάξεις θα καταργηθούν, μαζί με την κατάργηση συνολικά του ΚΠΔ και τη θέση σε ισχύ ενός νέου ΚΠΔ. Κυρίως, πρέπει να καταργηθούν, διότι διαπλέκουν τους εισαγγελείς με τους φορείς άλλων λειτουργιών ή ακόμη και με υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών. Αναρωτιέμαι, πόσο ακόμη ο λαϊκισμός θα κυβερνά την αγαπημένη μας Ελλάδα; μήπως πρέπει να πάψουμε να την αγαπούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @8.55 μμ, σωστά θέματα, αλλά μήπως θα γινόταν τίποτα καλύτερο με το παλιό σύστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη τους εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να οργανώσουν καλά ΣΔΟΕ, ελεγκτικούς οργανισμούς δημόσιας διοίκησης κ.λ.π. και να αφήσουν κατά μέρος βαρύγδουπους τίτλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανωνυμε 18 Απριλίου 2013 - 8:55 μ.μ. θα παψεις να αγαπας την Ελλαδα επειδη θεσπιστηκαν εισαγγελεις διαφθορας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φθορά και στη διαφθορά. μακάρι να μην είναι μόνο τίτλος...αλλά να γίνει πράξη, χωρίς "πλυντήρια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ