Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ (ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ)



Aθήνα, 22.5.2013



ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ (ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ)

     
            Η συνεχής τροποποίηση του δικονομικού πλαισίου στην κατεύθυνση του περιορισμού της προσβασιμότητας στο δικαστήριο σε αντιστοιχία με τα αλλεπάλληλα νομοθετήματα με τα οποία επιβάλλονται βαρύτατα, φορολογικά ιδίως, βάρη στους πολίτες, μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και καταργούνται ή περιορίζονται δραματικά εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, συνεπιφέρει διαρκώς την υποβάθμιση και της δικής μας θεσμικής θέσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδοχές μας κατακρημνίστηκαν, ενώ παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της Κυβέρνησης δεν διαφαίνεται πρόθεση για οποιαδήποτε βελτιωτική κίνηση. Το έργο μας εντατικοποιείται διαρκώς, η χρέωση έχει καταστεί ανεξέλεγκτη, καλούμαστε να συμμετέχουμε ακόμα και στα πειθαρχικά συμβούλια των υπαλλήλων και επαπειλούμαστε με απαξιωτικές πειθαρχικού τύπου κυρώσεις για καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων. Η χρηματοδότηση των δικαστηρίων διαρκώς ελαττώνεται και μάλιστα δεν καταβάλλονται εγκαίρως ούτε τα οδοιπορικά έξοδα στους δικαστές και στους δικαστικούς υπαλλήλους που καλούνται να μετακινηθούν σε μεταβατικές έδρες. Παράλληλα, εξελίξεις όπως η τάση επέκτασης του θεσμού της διαμεσολάβησης, η γενίκευση των ενδικοφανών προσφυγών και η προσφάτως εκδηλωθείσα διάθεση για κατάργηση με νόμο είτε εκκρεμών δικών (π.χ. υποθέσεις αλλοδαπών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια) είτε  της ισχύος δικαστικών αποφάσεων (π.χ. προσωρινές διαταγές υπαλλήλων) αφενός καθιστούν το ισχύον δικονομικό πλαίσιο ακόμα πιο ασφυχτικό για τους πολίτες, αφετέρου περιστέλλουν τις εξουσίες της δικαστικής λειτουργίας προς όφελος της νομοθετικής ή της εκτελεστικής. Και στο βάθος μια πιθανή συνταγματική αναθεώρηση με στόχευση την περαιτέρω περιστολή ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και ημών των δικαστών, αλλά και την περαιτέρω θεσμική μας υποβάθμιση.
      Ενόψει αυτών είναι  πλέον ώριμες οι συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας Κοινής Πανδικαστικής Συνδιάσκεψης (Συνέλευσης) των δικαστών όλων των Δικαστικών Ενώσεων, που θα θέσει τους στρατηγικούς στόχους, τις άμεσες προτεραιότητες, τους τρόπους και τα μέσα πίεσης προς την Κυβέρνηση. Η σύγκληση Κοινής Πανδικαστικής Συνδιάσκεψης θα αποτελέσει λαμπρή παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι εισηγήσεις, οι παρατηρήσεις και οι τοποθετήσεις όλων μας θα σηματοδοτήσουν τη νέα αντίληψη της από κοινού ευθύνης και συνδιαμόρφωσης θέσεων, ενώ τα συμπεράσματα και τα πορίσματα που θα εξαχθούν όχι μόνο θα γίνουν η βάση διαλόγου και διαπραγμάτευσης των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικαστικών Ενώσεων με την Κυβέρνηση, αλλά και καθαυτά μπορεί να καταστούν ικανά να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης. 
    Θέματα επίκαιρα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αφορούν το σύνολο των δικαστικών λειτουργών της Χώρας και μπορούν να αποτελέσουν το πλαίσιο συζήτησης της Κοινής Πανδικαστικής Συνδιάσκεψης είναι ενδεικτικά τα εξής :
 - Σταδιακή απαξίωση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδίως δε του δικαιώματος σε δικαστική προστασία, στο όνομα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων του Κράτους, που σαν τελικό αποτέλεσμα έχουν τη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.
-  Ουσιώδης περιορισμός των αρμοδιοτήτων της Δικαστικής Εξουσίας και αντίστοιχη διόγκωση των εξουσιών της Εκτελεστικής Εξουσίας.
- Επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης απευθείας από την Κυβέρνηση, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή του ίδιου του Δικαστικού Σώματος.
- Επιλεκτική, αλλά ουσιώδης, περιστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων από τα Δικαστήρια.
  - Απάνθρωπο υπηρεσιακό πλαίσιο εργασίας για τους δικαστικούς λειτουργούς (ανύπαρκτο ωράριο -όροι εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, αναχρονιστικά κωλύματα εντοπιότητας), ασφυκτικό πειθαρχικό δίκαιο με ενίοτε ατιμωτικές πειθαρχικές ρυθμίσεις και πρακτικές με μοναδικό αξιακό άξονα την επιτάχυνση. Παράλληλα, πλήρης απώλεια του ελέγχου των Κανονισμών από τα Δικαστήρια, που ισοδυναμεί με το δραστικότερο πλήγμα της εσωτερικής λειτουργικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.  
-Ανάθεση στους δικαστικούς λειτουργούς πλείστων μη δικαιοδοτικού χαρακτήρα καθηκόντων, που εντείνουν την υπερφόρτωση και δημιουργούν ερωτηματικά ως προς τη σχέση μας με το διοικητικό κρατικό μηχανισμό.  Εσχάτως, εμπλοκή μας και στα νεοσυσταθέντα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων.
 - Συνεχής μισθολογική απαξίωση και άδικη φορολογική αντιμετώπιση των δικαστικών λειτουργών. Διάψευση των υποσχέσεων της Κυβέρνησης για βελτίωση των πρόσφατων νομοθετικών διατάξεων που αφορούν τα ανωτέρω ζητήματα στη βάση των οποίων αποφασίσαμε την αναστολή των κινητοποιήσεών μας.
Στο δύσβατο μονοπάτι του αγώνα για την επιτυχία των στόχων μας απαιτείται από όλους προσήλωση και επιμονή. Κανένας αγώνας δεν φέρνει αποτέλεσμα χωρίς κόπο και θυσίες. Η σχέση εμπιστοσύνης που επιθυμούμε να σφυρηλατήσουμε με την κοινωνία θέλει έμπρακτες αποδείξεις με πρωτοπόρες δράσεις και αλύγιστο φρόνημα.
Προτείνεται προς το Διοικητικό μας Συμβούλιο να καλέσουμε τα Διοικητικά Συμβούλια των άλλων Δικαστικών Ενώσεων να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση για Κοινή Πανδικαστική Συνδιάσκεψη και να αναλάβουν όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας διεξαγωγής αυτής πριν από την 30η Ιουνίου.
                                                    Τα μέλη του ΔΣ
                Βασίλης Φαϊτάς και Λαμπρινή Φακίτσα,  Πρωτοδίκες ΔΔ.                                                    

 ===========================
σ.σ.: βλ και 

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ



6 σχόλια:

  1. Όπως και οι αφοι Σεβαστίδη, έτσι και εσείς, τίποτε δεν θα κατεφέρετε. Πάρτε το χαμπάρι ότι το παιχνίδι χάθηκε. Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Στερνή μου γνώση...", ξέρεις και κάτι άλλο?:Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ Ν Ι Κ Α!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο υπαρχει διαθεση για σγωνα δεν χανεται τιποτα. Οσο υπαρχει αδρανεια και αδιαφορια χανονται τα παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήτρια για την πρότασή σας . Ο αγώνας πότε δεν τελειώνει και τίποτα δεν έχει χαθεί αρκεί να μην παραιτηθούμε... Ας προσπαθήσουμε με επιμονή , υπομονή και ενότητα να διεκδικήσουμε αυτό που αρμόζει σ'εμάς αλλά και σε όλη την κοινωνία όσον αφορά το θεσμό της δικαιοσύνης στη χώρα μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυπάμαι που θα σας το πώ, αλλά δυστυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά: Οι αγωγές στο Μισθοδικείο, οι προσφυγές (φορολογικές και μη), θα απορριφθούν. Από το ΣΤΕ δεν μπορεί να κανείς λογικός άνθρωπος να περιμένει κάτι άλλο. Μετά και την απόρριψη των αγωγών και των προσφυγών, θα είναι πλέον διάπλατος ο δρόμος και γιά νέες μειώσεις μισθών, και γιά νέες ακόμη πιο αναχρονιστικές διατάξεις στον ΚΟΔΚΔΛ, και την χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Οι ενώσεις έκαναν ένα λάθος: προσδιόρισαν την συζήτηση των αγωγών και των προσφυγών στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, ύποπτη περίοδος, αφού "παίζονται" προεδρείες και αντιπροεδρίες. Κατά τα φαινόμενα, πρέπει λίγο όλοι σας "να ψαχτείτε".


    Φον Δημητράκης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου "ψαγμενε" Φον Δημητρακη...
    Ειμαστε ολοι τοσο ελαχιστοι μπροστα σου ω φωτοδότα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ