Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

"Μελέτες επί του Μνημονίου"

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κυκλοφόρησε επίκαιρη επιστημονική  έκδοση 461 σελίδων "ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ", στο οποίο περιλαμβάνονται μελέτες ειδικών επιστημόνων για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΊΟΥ .
Είναι αξιόλογο ότι αρκετοί απο τους συγγραφείς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των θέσεων των πλευρών στις σχετικές δίκες, είτε ελαβαν μέρος διαμόρφωσαν τις σχετικές  δικαστικές αποφασεις .

Αξιοσημείωτοι συγγραφείς:
  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ τ.Πρωθυπουργός,τεως Προέδρος του ΣτΕ (Προηδρευσε στη δίκη του Μνημονίου στο ΣτΕ
  • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΗΓΑΣ,αεροπαγιτης ετ, Διευθυντης  περιοδικού  ΔΣΑ: Νομικού Βήματος
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ,Καθηγητης Συνταγματικού Δικαίου
  • ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καθηγητης Συνταγματικού Δικαίου
  • ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ:Καθηγητης Συνταγματικού Δικαίου
  • ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΑΪΔΑΤΖΗΣ,Λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου
  • ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΕΛΟΣ,Εφέτης
  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΛΑΒΙΝΗΣ:Καθηγητης Διεθνούς Οικονομικού  Δικαίου
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Παρεδρος του ΣτΕ(βοηθός Εισηγητης στη δικη του Μνημονίου)
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ Καθηγητης Συνταγματικού Δικαίου
  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ, Παρεδρος του ΣτΕ
  • ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗ,Εισηγήτρια ΣτΕ
  • ΧΡΥΣ ΑΦ ΟΥΛΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ,Νομικός Σύμβουλος του Κράτους
  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ,ΔικηγόροςΑΠ, ,τ Υπουργός Επικρατείας,επιμελητής της εκδόσεως
  • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ,δικηγόρος,DEA Φορολογικού Δικαίου
  • ΑΡΙΣ ΚΑΖΑΚΟΣ Καθηγητής Εργατικού Δικαίου
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΛΗΣ,Αντεπίτροπος Επικρατίας
  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΗΡΟΣ,Δικηγόρος,τεως Γ.Γ Υπουργείου Δικαιοσύνης,Εσωτερικών
  • ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΦΑΚΗ, Δικηγορος
Γιάννης Αδαμόπουλος: Σκοπός η καταγραφή όλων των απόψεων
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΌΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, που στην μακρά ιστορική παρουσία του απετελεσε πάντοτε ένα «αμφικτυονικό δεσμό» των απανταχού της Ελλάδος νομικών και ένα προμαχώνα για την διατήρηση των ελευθεριών του Ελληνικού Λαού ,αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά να παραδίδει σ έναν ξεχωριστό τόμο, τις εκλεκτές μελέτες λαμπρών επιστημόνων που δημοσιεύτηκαν στο 60ο τόμο1 του «ΝΟΜΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ» και αφορούν την τρέχουσα ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ  ΚΡΙΣΗ ή την κρίση των «ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ», αλλά και την κριτική για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».
Σκοπός της έκδοσης, είναι η καταγραφή όλων των επιστημονικών απόψεων, σχετικά με το εθνικό αυτό ζήτημα και η δημιουργία αφετηρίας για περαιτέρω γόνιμο, επιστημονικό διάλογο  και αποτελεί συνέχεια της έκδοσης  μας με τίτλο: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ» ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ…»
Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και ο ΔΣΑ ως ο θεσμικός εκφραστής του υποχρεούται να συμμετέχει με την παρουσία και την παρρησία του στον επιστημονικό διάλογο, αλλά και με προσφυγή του στα Δικαστήρια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του Ελληνικού Λαού.
Είναι γνωστό  ότι κατά το άρθρο 199 του κώδικος περί δικηγόρων (ν.δ. 3026 του 1954), "εις τους δικηγορικούς συλλόγους και τα διοικητικά συμβούλια αυτών ανήκουσιν α) ... δ) η συζήτησις και η απόφασις περί παντός ζητήματος ενδιαφέροντος το δικηγορικόν σώμα ή τα μέλη του συλλόγου ως τοιαύτα ή ως επαγγελματικήν τάξιν καί επί παντός γενικωτέρου ζητήματος εθνικού η κοινωνικού περιεχομένου". .
Η διάταξη αύτη έχει την έννοια, ως εκ του χαρακτήρος του δικηγορικού Συλλόγου και της εξεχούσης θέσεως αυτού στην κοινωνία, ότι μεταξύ των ζητημάτων προς αντιμετώπιση των οποίων δικαιούνται οι δικηγορικοί σύλλογοι να αναμιχθούν, συγκαταλέγεται και η προς αποτροπή του υποβιβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρεπείας, συνταγματικώς κατοχυρωμένη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων του ελληνικού Λαού, συνεπεία της παρούσας  δημοσιονομικής κρίσης και των συνεπειών της .
Η ώρα  αυτή που ζούμε  είναι η  πιο κρίσιμη στιγμή για το Έθνος.
Πρέπει να σώσουμε την αξιοπρέπεια μας και κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε ελεύθερες κι άγρυπνες τις συνειδήσεις μας μπροστά στην «βαρβαρότητα» .
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό εφόδιο στην άμυνα μας μπροστά στην κρίση, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο επιστημονικής σκέψης «την ώρα που χάνονται τελικά όσα με τόσους κόπους είχαμε κερδίσει» .
«Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε που πιο βαθύ καμιά φυλή δεν είδε ως τώρα, είναι γιατί  με των καιρών το πλήρωμα όμοια βαθύ εν’  ανέβασμα μας μέλλεται προς ύψη  ουρανοφόρα!»
«Κωστής Παλαμάς – Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου»
Η παρούσα έκδοση αφιερώνεται στην μνήμη του δικηγόρου Ιωάννου Καλογριδάκη, στενού συνεργάτη του ΔΣΑ που «έφυγε» πρόωρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.Α
1 ΤΕΎΧΟΣ 10 σελίδες 2641-2872
Αντώνης Αργυρός: Συλλογικό έργο εκλεκτών επιστημόνων
Ένα συλλογικό  έργο, που γράφτηκε από τόσους εκλεκτούς επιστήμονες, για ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα, όπως της επικρατούσης  δημοσιονομικής κρίσεως, αποτελεί αναμφισβήτητα αφορμή επιστημονικού και όχι μόνο διαλόγου. Η ανάγνωση των μεγάλου ενδιαφέροντος μελετών, βεβαιώνει μεταξύ άλλων την δημιουργία και την ύπαρξη εξαιρετικά σοβαρών και επίκαιρων νομικών ζητημάτων, αλλά αποτυπώνει και την τρομακτική κρισιμότητα των περιστάσεων που περνά η Ελλάδα και μαρτυρεί ότι ο ευλογημένος και μαρτυρικός συνάμα Τόπος μας, βιώνει ξανά την σημερινή αλγεινή πραγματικότητα .Όσα ο ταλαιπωρημένος Λαός μας κατέχτησε με τον ιδρώτα και το αίμα Του αμφισβητούνται πλέον στ’ όνομα της «ανάγκης 1».
Η κρίση της οποίας την εξέλιξη παρακολουθούμε στα ζητήματα δικαιοσύνης και δημοκρατίας μέσα από το συλλογικό αυτό έργο  βρίσκεται στην κορύφωση της. Δεν μπορώ να προβλέψω ποιο μπορεί νάναι το αύριο και το μεθαύριο της κρίσης στο μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως εκείνο που φαίνεται καθαρά στον ορίζοντα είναι, ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα από την αμφισβήτηση ακόμη και οπισθοδρόμηση που υφίστανται οι πολίτες  σε ζητήματα που άπτονται  του νομικού μας πολιτισμού κι έτσι αποτυπώνεται στην πλειονότητα των μελετών του συλλογικού αυτού έργου.
Είναι βέβαιο πως ο πολιτισμός ενός τόπου είναι προϊόν αγώνων, είναι γέννημα γενναίων και άγρυπνων συνειδήσεων έντιμων ανθρώπων  που θέλουν να ζουν με ή χωρίς υλικά αγαθά, αλλά προ πάντων με ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ που δεν είναι προϊόν υλικού πλούτου.
Νομίζω, όμως, ότι προέχει η προσπάθεια να ξεπεράσει ο τόπος πρώτα την ηθική κρίση μέσα στα όρια που διαγράφει ο νόμος, η Δημοκρατία, η ζωή, η αρμονία της Πόλης και η ευτυχία των πολιτών .
1 Κατά τους αρχαίους τραγικούς ποιητές (Αισχύλος, Ευριπίδης, Καλλίμαχος) η Ανάγκη αποτελεί βαρύ ζυγό με δύναμη ακαταμάχητη τόσο για θεούς, όσο και ανθρώπους. Εξ ου και η αρχαία ρήση – παροιμία που αποδίδει ο Διογένης ο Λαέρτιος στον φιλόσοφο Πιττακό «Ανάγκα ουδέ θεοί μάχονται».
Παναγιώτης Π. Αργυρός
* Tο βιβλιο διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ απο τον ΔΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ