Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Σύσταση και συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη σχεδίου νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.


ΦΕΚ B 1083/2013 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
......

αποφασίζουμε:

Α) Τη σύσταση και συγκρότηση επιτροπής για τη σύ−
νταξη σχεδίου νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η
επιτροπή συγκροτείται από τους:
1. Ιωάννη Χαμηλοθώρη του Χρήστου, Αρεοπαγίτη, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, ως Πρόεδρο,
2. Πάνο Πετρόπουλο του Ιωάννη, Αρεοπαγίτη,
3. Κυριάκο Οικονόμου του Γεωργίου, Εφέτη Πειραιώς,
4. Γεώργιο Ορφανίδη του Τσαμπίκου, Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
5. Χαρίκλεια Απαλαγάκη του Ανδρέα, Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
6. Στυλιανό Σταματόπουλο του Γεωργίου, Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
7. Κωνσταντίνο Κουτσουλέλο του Αποστόλου, Δικηγόρο Αθηνών,
8. Θεόδωρο Σχινά του Δημητρίου, Δικηγόρο Αθηνών
και
9. Αντώνιο Βγόντζα του Νικολάου, Δικηγόρο Αθηνών, ως μέλη.
Χρέη γραμματέα της ανωτέρω επιτροπής θα εκτελεί ο Νικόλαος Μαστροσταμάτης του Χρήστου, Προϊστάμενος του Τμήματος Συμβολαιογραφείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επιτροπή οφείλει να περατώσει το έργο της έως
τις 30 Νοεμβρίου 2013.
Β) Στον Πρόεδρο, τα μέλη και τον εκτελούντα χρέη γραμματέα της ανωτέρω επιτροπής δεν καταβάλλεται οποιασδήποτε μορφής αποζημίωση.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 22 Απριλίου 2013
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ

16 σχόλια:

  1. Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία τροποποίηση...Να απλουστευθεί η αποδεικτική διαδικασία, να καταργηθεί η διάκριση μεταξύ τακτικής και ειδικών διαδικασιών, δεν χρειάζονται όλα αυτά, δεν προσφέρουν τίποτα. Να απλοποιηθεί η διαδικασία και στο δεύτερο βαθμό. Με την άσκηση της έφεσης να εξαφανίζεται η απόφαση αμέσως και να επαναδικάζεται από την αρχή, να τελειώνουμε. μακάρι να έχει καλό τέλος αυτή προσπάθεια. Εχουμε φτάσει στο σημείο μερικές φορέα να μην ξέρουμε τι ισχύει.καταστροφικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλεος! πάλι καινούργιο κώδικα πολιτικής; με τόσες αλλαγές, στο τέλος θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.
    Ένα είναι σίγουρο. Δεν θα είναι η τελευταία αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ραβε, ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάνετε μία σύγκριση των μελών της αναθεωρητικής επιτροπής συντάξεως του ΚΠολΔ, που τέθηκε σε ισχύ το 1972 και των μελών της επιτροπής που διόρισε ο κύριος Ρουπακιώτης. Θλίψη και απογοήτευση είναι τα πρώτα συναισθήματα. Γνωριμίες και μετριότητα, όχι ανεξαρτησία και κύρος, που θα έπρεπε να είναι τα κριτήρια για τα μέλη μιας τέτοιας επιτροπής. Αν προστεθεί και η προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου, είναι το αποτέλεσμα προφανές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η καλύτερη επιτροπή που συγκροτήθηκε ποτέ. Φτάνει να προχωρήσει σε ουσιώδεις και κυρίως μακροπρόθεσμες αλλαγές, ώστε να μην έχουμε τη σημερινή κατάσταση που κάθε έξι μήνες αλλάζουν τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρατήρηση ως προς την σύνθεση:
    τρεις Δικαστές και έξι δικηγόροι, εκ των οποίων τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου και ο Βγόντζας, ο οποίος εμφανίζεται σχεδόν μόνιμα σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
    Γιατί αυτή η ανισοκατανομή εις βάρος των Δικαστών;
    Δικαστές μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ δεν υπάρχουν;
    Γιατί η αριθμητική υπεροχή των δικηγόρων;
    Είναι καιρός πλέον να σταματήσουν οι διάφοροι πειραματισμοί με την θέσπιση άστοχων νομοθετημάτων, να αλλάξει η νοοτροπία και να γίνει αντιληπτό ότι δεν επιτρέπεται κάποιοι να νομοθετούν καθοδηγούμενοι από την συντεχνιακή νοοτροπία και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, με σκοπό μεταξύ άλλων και την εξασφάλιση ή την δημιουργία νέας δικηγορικής ύλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεέ μου, ας ξυπνήσω το πρωί και ας έχει τελειώσει αυτός ο εφιάλτης με το νομοθετικό οίστρο που μας βρήκε...τι ανασφάλεια δικαίου!τι αστάθεια!τι προχειρότητα σε σοβαρά ζητήματα!Ε Λ Ε Ο Σ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο νεος ΚΠΟΛΔ μας ελειπε! νεα μυαλα ποτε θα δουμε; αληθεια αν οι νομοι ειχαν φωνη τι θα μας ελεγαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περσι δεν "επιταχυνε" το υπουργειο τις δικες με τον 4055/2012. Μετα απο ενα χρονο λεει οτι χρειαζεται νεος κωδικας; Αν δεν κανω λαθος δεν αλλαξαμε υπουργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε κόβουν τετραπλότυπα Δ.Σ. 15 δικηγόροι εδώ. Όποιος δεν κόβει να δικάζεται ερήμην. Φτάνει πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ωραια ρε παιδι μου.
    Εδω στην καθε ανθυποεπιτροπη, παιρνουν αποζημιωσεις τα μελη για να καθονται και να πινουν φραπεδες, και εδω που τοσοι κορυφαιοι νομικοι θα μαζευτουν να φτιαξουν τον νεο ΚΠολΔ, δεν δικαιουνται καμια αποζημιωση.
    Μα δεν ντρεπομαστε λιγακι λεω γω.
    Η επιτροπή της Βουλης, που θα εξετασει το σχεδιο νομου του νεου ΚΠολΔ, θα πληρωθεί για τις συνεδριασεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. παράκληση προς την επιτροπή: είναι εύκολο, στο νέο κώδικα, να υπάρχει ΜΙΑ ημερομηνία έναρξης εφαρμογής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαρά πάλι οι εκδότες νομικών βιβλίων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατι μια χαρα ειναι η επιτροπή. σοβαροί επιστήμονες, όλοι τους ξέρουμε.και δε θα συγκρινουμε με το 1972, γιατί τότε θα φτάσουμε και στον όθωνα και στους πρωτόπλαστους. στο κάτω-κάτω δε θα αλλάξουν και τις διατάξεις για το δεδκασμένο...για τις προτάσεις θα πούνε πάλι, τις ένορκες βεβαιώσεις (αγανακτήσαμε μ αυτές),την απομαγνητοφώνηση,οκ, εντάξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βλέποντας τα μέλη της επιτροπής ένα έχω να πω: Είναι μεγάλη ντροπή να επιχειρούνται να περάσουν τα συντεχνιακά συμφέροντα σε βάρος της δικαιοσύνης. Πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους η ΕΔΕ.
    Η αύξηση της δικηγορικής ύλης σε βάρος της δικαιοσύνης μας έχει οδηγήσει σε τέλμα όλα αυτά τα χρόνια. Ας πάρουν παράδειγμα από τις ανεπτυγμένες χώρες τις ΕΕ και ας δουν πως λειτουργεί η δικαιοσύνη και πόσες υποθέσεις φτάνουν (και πρέπει να φτάνουν στα ακροατήρια). Πρέπει να έχουμε τη δικαιοσύνη που μας αξίζει και όχι τη δικαιοσύνη που συμφέρει σε κάποιους κλάδους. Ούτε οι δικαστές αλλά ούτε και οι πολίτες ευθύνονται για τον κορεσμό που έχει υποστεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Περάτωση του έργου εντός 7 μηνών με το Πάσχα και το καλοκαίρι μέσα. Μη σοβαρά πράγματα. Ούτε καλημέρα δεν προλαβαίνουν να ανταλάξουν τα μέλη. Οι συγκεκριμένοι δικηγόροι μου φαίνονται μόνιμοι σε όλες σχεδόν τις επιτροπές, ιδίως πειθαρχικά συμβούλια του ΔΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ