Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
           
            Η ραγδαία περιστολή βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, o ουσιώδης περιορισμός των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας με ανησυχητική διόγκωση της δυνατότητας του εκτελεστικού και διοικητικού μηχανισμού να ρυθμίζουν αποκλειστικά και κατά τρόπο απόλυτο την κοινωνική πραγματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο,  η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, το ασφυκτικό πειθαρχικό δίκαιο, η επιβάρυνση του έργου μας με την ανάθεση στους δικαστές καθηκόντων μη δικαιοδοτικού χαρακτήρα, όπως η συμμετοχή σε πειθαρχικά συμβούλια δημοσίων υπαλλήλων, οι αναχρονιστικές διατάξεις του Κ.Ο.Δ. και Κ.Δ.Λ., η αδιαλλαξία των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη στη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστικών λειτουργών, οδηγούν στην απαξίωση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης, με απρόβλεπτες συνέπειες στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η αδιαφορία, ο εφησυχασμός  και η αναμονή τυχόν ανατροπής αυτής της κατάστασης χωρίς παρέμβαση των ίδιων των δικαστών, θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε «ξαφνικό θάνατο» τύπου ΕΡΤ.

        Η ανάγκη να εκφρασθεί η γενικευμένη ανησυχία των δικαστικών λειτουργών, ανεξάρτητα από τον βαθμό που κατέχει και το δικαστήριο στο οποίο υπηρετεί καθένας και να διατυπωθούν έγκυρα κοινές θέσεις και προτάσεις για τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, επιβάλλει τη δραστηριοποίηση για τον συντονισμό της συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης, τη διατύπωση κοινών θέσεων, επεξεργασιών και την επαγρύπνηση όλων για την κατάκτηση και την περιφρούρηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του θεσμικού ρόλου των δικαστικών λειτουργών. Η έλλειψη συντονισμού της δραστηριότητας όλων των Δικαστικών Ενώσεων και η πολυδιάσπαση σε επίπεδο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης πρέπει να ξεπεραστούν μέσα από διαδικασίες διαμόρφωσης κοινών θέσεων, κοινών επεξεργασιών για όλα τα θέματα που αφορούν τον τρόπο άσκησης του λειτουργήματος μας, καθώς και μορφές από κοινού δραστηριοποίησης όλων των συναδέλφων.
        Στις 20 και στις 22-5-2013 απευθύναμε προσκλήσεις στα ΔΣ της Ε.Δ.Ε. και της Ε.Δ.Δ. αντίστοιχα ώστε να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τη σύγκληση μιας ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, χωρίς μέχρι σήμερα καμιά ανταπόκριση. Η αδιαφορία, ο εφησυχασμός και η αποσιώπηση θα αποβούν μοιραία για το μέλλον της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Στο χέρι μας είναι εάν θα επιτρέψουμε, είτε με τη μορφή της συναίνεσης είτε με τη στάση της αδιαφορίας και της μοιρολατρίας, την εξακολούθηση μιας πρακτικής που θέτει στο περιθώριο τη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι οι τετράμηνες κινητοποιήσεις μας δεν ήταν ένα επιπόλαιο ξέσπασμα θυμού που εκτονώθηκε σύντομα, αλλά η απαρχή μιας δυναμικής, αποφασιστικής αλλά συνάμα και υπεύθυνης θέσης του Δικαστικού Σώματος. Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη και οι εξελίξεις τόσο ραγδαίες, ώστε δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χρόνος ούτε για αναμονή ούτε για εφησυχασμό. Με επίγνωση όλων των οργανωτικών δυσχερειών που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε, αλλά έχοντας εμπιστοσύνη στο ενδιαφέρον και στην ευαισθησία των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

            σε ΠΑΝΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ στις αρχές του νέου δικαστικού έτους σε χρόνο και τόπο που θα οριστούν αργότερα.
            Τα θέματα της Συνδιάσκεψης –πέρα από όσα ενδεικτικά προτείναμε - θα καθοριστούν μετά από προτάσεις και συμμετοχική διαδικασία όλων των συναδέλφων. Οι προτάσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στο mail, pandikastiki@hotmail.com
            Στόχος της Συνδιάσκεψης θα είναι ο ανοιχτός διάλογος, η κατάθεση των απόψεων όλων των συναδέλφων, η χάραξη των στόχων και των άμεσων επιδιώξεών μας και η έκδοση τελικού κειμένου που θα αποτελέσει τη βάση των αιτημάτων και διεκδικήσεών μας.
            Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται αποκλειστικά από τη μαζικότητα της συμμετοχής. Αναγνωρίζουμε τη δυσχέρεια πρόσβασης συναδέλφων από τα Δικαστήρια της Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα αποστολής υπομνημάτων που θα αναγνωστούν στη Συνδιάσκεψη και θα ληφθούν υπόψη κατά την σύνταξη των τελικών μας θέσεων.
            Συνάδελφοι, οφείλουμε
Να συμμετέχουμε ενεργά στη διατύπωση των θεμάτων,
 Να προσέλθουμε μαζικά την ημέρα της Συνδιάσκεψης,
Να περιφρουρήσουμε αποφασιστικά την ανεξαρτησία του θεσμού που βάλλεται επικίνδυνα.
Κρατάμε στα χέρια μας την επόμενη ημέρα.
Αθήνα, 27-6-2013


Τα μέλη των Δ.Σ.                                                                           Τα μέλη των Ενώσεων

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Πρόεδρος Πρωτοδικών       
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρωτοδίκης,                         Κων/νος Σαργιώτης, Πρ. Πρωτοδικών
Μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ                                                        Μαρία Κουβαρά, Ειρηνοδίκης
                                                                                                  Μέλη της ΕΔΕ
Λαμπρινή Φακίτσα, Πρωτοδίκης,                        
Γ.Γ. του ΔΣ της Ε.Δ.Δ.                                                
Βασίλειος Φαϊτάς, Πρωτοδίκης                                                 
Μέλος του ΔΣ της Ε.Δ.Δ.

Ιωάννης Παναγόπουλος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών,

Ταμίας του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων

19 σχόλια:

  1. "η δικαιοσύνη θα οδηγηθεί σε ξαφνικό θάνατο τύπου ΕΡΤ". απόλυτα σωστή επισήμανση. ήδη αυτό γίνεται αλλά τους περισσότερους δεν μας αγγίζει το θέμα. όταν θα καταργηθεί η ισοβιότητα με την επικείμενη τροποποίηση του Συντάγματος και θα μείνουν στον κλάδο μόνο οι αρεστοί, θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πώς έγινε και θα ψάχνουμε για προστάτες. αλήθεια τα δσ των ενώσεων απαξίωσαν την πρόταση για Συνδιάσκεψη γιατί το θεώρησαν περιττό να ασχοληθούν ενώ έχουν άλλες σοβαρότερες ασχολίες ή ρίχνει το πρεστίζ τους να αποδεχτούν πρόταση της μειοψηφίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμη δεν ορκίστηκε καλά καλά ο νέος Υπουργός Δικαισύνης, και οι φιλοδοξίες δεν άργησαν να φανούν.

    Φον Δημητράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι μια σημαντική εξέλιξη και αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται πια από συναδέλφους όλων των ενώσεων. Αν δεν σαμποταριστεί από τις γνωστές "ομάδες" -πράγμα πολύ αμφίβολο- , θα έχει πιστεύω ουσιαστικά αποτελέσματα. Αναμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να πω κατι για το κομματι που αφορα τα πειθαρχικα συμβουλια..
    τοσα χρονια απο της εδρας ειχαμε καταφερθει επανειλημενα κατα αποφασεων πειθαρχικων συμβουλιων που αθωωναν ή τιμωρουσαν με ελαφρες ποινες διαφορους δημοσιους υπαλληλους..
    ο επιθεωρητης δημοσιας διοικησης πολλες φορες διαπιστωσε προκλητικες αποφασεις...
    η κοινη γνωμη ειχε ξεσηκωθει εναντιον καποιων αποφασεων...
    και τι εκανε το κρατος? το λογικο.. τα συγκροτησε με δικαστες, ωστε να εχουν οσο το δυνατον μεγαλυτερο κυρος και ορθροκρισια..
    αφου η ελληνικη κοινωνια ειναι αδυνατον να ελεγξει η ιδια της παθογενειες της και να ελεγξει ο ανωτερος δημοσιος υπαλληλος τα κακως κειμενα του κατωτερου, τα ανεθεσε σε δικαστες..
    τι το λογικοτερον...
    μπορεις να πεις οτι αποδιδει και τιμη στο σωμα μας...
    εμεις τωρα αντιδραμε... για ποιο λογο? δεν υπηρχε προβλημα? εχουμε καποιον καλυτερο τροπο αντιμετωπισης του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπο ποία ακριβώς ιδιότητα θα γίνει και θα λάβει αποφάσεις η πανδικαστική αφού δεν συγκαλείται από τις νόμιμα υφιστάμενες οργανώσεις; Θα αποτελέσει ένα φόρουμ για τους μειοψηφούντες στα Δ.Σ. ώστε να ακούγονται και να ασκούν πίεση; Μήπως ο θόρυβος μιας "μεγάλης" πανδικαστικής θα λειτουργήσει εκβιαστικά προς τα εκλεγμένα Δ.Σ., ώστε αυτά με τη σειρά τους να κινητοποιήσουν εκτιμούν τη γνώμη τους; Και μήπως σε περίπτωση συμμετοχής κυρίως μειοψηφούντων και αδράνειας των Δ.Σ. θα αποτελέσει προανάκρουσμα νέου σωματείου;

    Μη μου απαντήσει κανείς. Για μένα είναι ρητορικά τα ερωτήματα, διότι δεν με αφορά ο συνδικαλισμός των δικαστών. Οι ενδιαφερόμενοι ας προβληματιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικό ήταν τα διοικητικά συμβούλια να μην ανταποκρίνονταν. Από τη στιγμή που βρήκαν την ευκαιρία και ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις, όλα πάνε καλά. Τα ξεχάσαμε όλα. Τώρα δεν χρειάζεται ούτε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ούτε νέες γενικές συνελεύσεις. Νομίζω και γω ότι είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε. Και επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τα συμβούλια, είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία για πανδικαστική συνδιάσκεψη. Εύχομαι κάθε επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΝΕΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ! Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς για το δημοκρατικό πολίτευμα το να εστιάζουμε αποκλειστικά στα οικονομικά θέματα, στερεί πόντους αξιοπιστίας από δικαστές και εισαγγελείς. Προτάξτε τον κίνδυνο για την "θεσμική" κατάλυση του πολιτεύματος. Η αδιαφορία είναι αυτή που βολεύει τις κυβερνήσεις. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ. ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ3 Ιουλίου 2013 στις 2:58 π.μ.

    H σύγκληση μιας τέτοιας "συνδιάσκεψης", η οποία δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, μόνο "εκτονωτικη" λειτουργία μπορεί να έχει και δεν μπορεί να βοηθήσει την προώθηση των θεμάτων. Μόνο στα Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των Ενώσεων έχει σημασία και νομιμοποίηση ο όποιος αγώνας. Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω παρά μόνο στη Γ.Σ. της Ε.Δ.Δ., ή σε πανδικαστική συγκέντρωση που θα καλέσουν τα Δ.Σ. των Ενώσεων. "Το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστίν"...Παναγιώτης Δανιάς, Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν γράφετε κεφαλαία αισθάνομαι ότι μου φωνάζετε. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ; Συγχωρείστε μου το παράδειγμα και παρακαλώ μην το κάνετε, είναι αγένεια. Και για το λόγο αυτό, δυστυχώς, οι απόψεις που εκφράζονται με αυτό τον τρόπο φαίνεται να στερούνται νηφαλιότητας.

    Μήπως πρέπει να δώσει και ο διαχειριστής του ιστοτόπου μια σχετική οδηγία, έστω και μη δεσμευτικη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κ. σχολιαστή των 5.51 αλήθεια θεωρείς τιμή σου το να συμμετέχεις σε επιτροπές που αποκλειστικός σκοπός συγκρότησής τους θα είναι να απολύουν δημοσίους υπαλλήλους; Πόσο σίγουρος θα είσαι ότι τα στοιχεία που θα σου φέρνουν οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα είναι έτσι "κατασκευασμένα" ώστε κάθε μικροπαράπτωμα να συνεπάγεται απόλυση; Μάλλον θεωρείς ότι εσύ ως δικαστής θα έχεις την ικανότητα μέσα σε 10 λεπτά που θα ασχολείσαι με την κάθε υπόθεση, να αντιληφθείς σε βάθος το τί έχει κατασκευαστεί κάθε φορά και το τί όχι. Ένα πράγμα πιστεύω: Θα βρεθείς στο τέλος να βάζεις την υπογραφή σου και να δίνεις κύρος σε απολύσεις που ικανοποιούν την ανάγκη του "θηρίου" για αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επιτέλους, να ένα καλό νέο! Πού είναι οι δικαστές αναρωτιούνται εναγωνίως οι πολίτες κάθε στιγμή και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, περιμένοντας (φευ) από εμάς να τους δείξουμε το φως στο τούνελ, την ώρα που η χώρα διαμελίζεται και καταληστεύεται, χωρίς Σύνταγμα και χωρίς ηγέτες. Αυτοί που ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα και ανέλαβαν να υπηρετήσουν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον κρύβονται πίσω από ελιτίστικες κλίκες και ασήμαντα μικροσυμφέροντα. Καλά κάνει λοιπόν η κοινωνία και μας γυρίζει την πλάτη, γιατί ο λαός έχει πολλά ελαττώματα αλλά στη γενική του συνισταμένη είναι σοφός. Έτσι, η κατάργηση της δημόσιας δικαιοσύνης θα έρθει να δικαιώσει τη στάση των ίδιων των εκπροσώπων της. Λυπάμαι πολύ για τη στάση αυτών που αντιλέγουν στην πολύ αξιέπαινη αυτή κίνηση και αν τα "νόμιμα" εκλεγμένα κλπ κλπ όργανα που αυτοί υπερασπίζονται (αν δεν τα απαρτίζουν) ήθελαν να κάνουν κάτι ουσιαστικό για τη δικαιοσύνη τι τους εμπόδισε τόσον καιρό, αναρωτιέμαι (μαζί με όλους τους έλληνες πολίτες). Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη συνάδελφοι, γιατί αν δεν το κάνουμε τώρα, αναζητώντας την εικόνα του νέου ανθρώπου που κάποτε μπήκε στο σώμα για να υπηρετήσει τον ελληνικό λαό και τη δικαιοσύνη, σε λίγο δεν θα αναγνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Το μόνο που θα μας μείνει είναι οι πράξεις θάρρους σε δύσκολες τέτοιες στιγμές. Η κίνηση αυτή φαντάζει ως μόνη ελπίδα, και πρέπει αυτοί που είχαν το θάρρος και υπέγραψαν να μας βρούν όλους συμπαραστάτες. Ελπίζω όταν θα γίνει η συγκέντρωση αυτή, όλοι όσοι μέχρι σήμερα στέκουν αδιάφοροι, ενώνοντας την απάθειά τους στην ένοχη σιωπή των πολλών, να ενεργοποιηθούν και να δώσουν το παρόν με υπευθυνότητα και σθένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά η παν δικαστική συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί; Αν ναι, πότε και πού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικά,η παν δικαστική συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί; Και αν ναι, πότε και πού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο ακόμα ο καιρός επιτρέπει,πρέπει να αφυπνιστούμε,να δείξουμε στην εκτελεστική εξουσία ότι η Δικαστική είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας μας. ΑΜΕΣΗ,επομένως,εκδήλωση πράξεων θάρρους αντάξιων της θέσης του Δικαστικού Λειτουργού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να συνδιασκεφτούμε ανά θέμα μέσω διαδικτύου, λ.χ. με ένα μπλογκ μόνο μελών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η "συνδιάσκεψη"; εγώ το μόνο που βλέπω είναι αύξηση της δουλειάς, μείωση των αποδοχών και κυνηγητό αν σου ξεφύγει καμιά μίσθωση εκτός προθεσμίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προτείνω συγκεκριμένο θέμα " οι αφόρητες συνθήκες εργασίας και ο τρόπος αντιμετώπισης τους" τόπος : εφετειο Αθηνών χρόνος: 25, 26 και 27 Οκτωβρίου 2013. ΜΠΡΟΣΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πράγματι μία συνδιάσκεψη θα μας σώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άρχισε το νέο δικαστικό έτος και δεν βγάζατε έστω μια ανακοίνωση ούτε για τις άθλιες οικονομικές απολαβές μας, ούτε για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας Μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων επικρατεί απόλυτη σιγή εκ μέρους σας ΓΙΑΤΙ άραγε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ