Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Σούρλας: Η παραγραφή αδικημάτων λόγω αναβολών πλήττει τον αγώνα κατά της διαφθοράςΣυνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου πραγματοποίησε ο γγ του υπουργείο, Γιώργος Σούρλας και τον ενημέρωσε για διαμαρτυρίες και καταγγελίες για την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου λόγω επανειλημμένων αναβολών δικών.Ο κ. Γιώργος Σούρλας μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου και αφού τον ενημέρωσε για διαμαρτυρίες και καταγγελίες που καταφθάνουν στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου λόγω επανειλημμένων αναβολών δικών δήλωσε:

«Πέρα από την καταγγελία του Δημάρχου Αθηναίων για εννέα αναβολές δίκης υπαλλήλου του Δήμου που κατηγορείται για χρηματισμό και προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες σημαντικές περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί ή κινδυνεύουν να παραγραφούν λόγω πολλών αναβολών και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες μεγάλων οικονομικών διαστάσεων και επιβάλλεται η διερεύνηση και αναζήτηση ευθυνών.

Στη Γενική Γραμματεία καταφθάνουν καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών για την κατάσταση αυτή, οι οποίες αναφέρουν ότι:

Παραγράφηκε αδίκημα μετά από πολλές αναβολές, που έγινε το 2001 και που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ και οδηγήθηκε στα δικαστήρια ύστερα από 12 χρόνια, όπου μάλιστα δεν παρέστη ως πολιτικώς ενάγον το Ελληνικό Δημόσιο.

- Παραγράφηκε αδίκημα μετά από πολλές αναβολές που ζημίωσε το ΙΚΑ, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε στο στάδιο της ανακρίσεως επί 3,5 χρόνια και οδηγήθηκε προς κρίση στα δικαστήρια μετά από 13 χρόνια και έγινε δεκτό ότι ήταν ήδη παραγεγραμμένο.

Παραγράφηκαν φορολογικά αδικήματα, που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια λόγω συνεχών αναβολών.

Παραγράφηκε υπόθεση παραβιάσεως του νόμου περί ναρκωτικών, ύστερα από έντεκα αναβολές της δίκης και μάλιστα οι τέσσερις εξ΄ αυτών λόγω ασθένειας του συνηγόρου του κατηγορουμένου.

-Στο Εφετείο Αθηνών τα αδίκαστα κακουργήματα, πολλά από τα οποία είναι και οικονομικά εγκλήματα, αγγίζουν τα 5.500 και για πολλά από αυτά υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. 

-Κινδυνεύουν να παραγραφούν φορολογικά αδικήματα πολλών από τις offshore επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές.

Τέλος
, ο κ. Σούρλας μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη Διαφάνεια ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, ζήτησε από τις 14/06/2013 από τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ν. Παντελή να διερευνηθεί ποιές ήταν οι ποινικές υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων που παραγράφηκαν μετά από αναβολές την τελευταία πενταετία, και ποια αδικήματα αφορούν προκειμένου, να ενημερωθούν οι πολίτες που διαμαρτύρονται, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να επικρατήσει η Διαφάνεια.

http://www.skai.gr/news/greece/article/236853/sourlas-i-paragrafi-adikimaton-logo-anavolon-plittei-ton-agona-kata-tis-diafthoras/

5 σχόλια:

 1. Έχετε δίκιο. Όταν όμως σε πινάκιο ποινικού υπάρχουν 4 συκοφαντικές δυσφημίσεις και άλλες τόσες ψευδείς καταμηνύσεις με τουλάχιστον 5 μάρτυρες η καθεμία συν μια ανθρωποκτονία από ιατρική αμέλεια και το σύνολο των υποθέσεων προς εκδίκαση είναι πχ 40 πόσο να τρέξει την υπόθεση ο δικαστής; Ειδικά αν οι προαναφερθείσες είναι πράξεις του 2007 και 2008; Μήπως πρέπει να γίνει ότι και στις αστικές υποθέσεις; Ήτοι το ανώτερο μία αναβολή; Μήπως πρέπει να δημιουργηθούν πινάκια στο ποινικό αποκλειστικά με τέτοιας φύσεως υποθέσεις; Και το κυριότερο. Μήπως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών στον πρώτο βαθμό επιτέλους, να φύγει ύλη σε αστικές υποθέσεις πχ συναινετικά διαζύγια και να αποποινικοποιηθούν επιτέλους διαφορές καθαρά αστικής φύσεως; Μήπως να υπάρχει υποχρωτικός εξωδικαστικός συμβιβασμός σε εγκλήματα κατά της τιμής πχ εξύβριση κλπ; Λέω, μήπως;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η παραγραφή των αδικημάτων λόγω ....νόμου και η απονομή χάριτος...αφυδώς, δεν πλήττει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αφειδώς ήθελα να πω...σφάλμα από κεκτημένη ταχύτητα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η προανακριτική της Βουλής για το θέμα Παπακωνσταντίνου αλήθεια κ. Σούρλα πόσους μήνες κράτησε; Είχατε μόνο 1 υπόθεση και κάνατε μισό χρόνο. Από πού προκύπτει ότι τα Δικαστήρια πρέπει να δικάζουν φασόν και να ξεπετάν τις υποθέσεις, ενώ η βουλή έχει τη δυνατότητα -λόγω του εγνωσμένου κύρους της;- να διαθέτει απεριόριστο χρόνο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όσοι δεν ακούτε τις προτάσεις των δικαστών, που είναι οι μόνοι που κατέχουν το ζήτημα η κατάσταση θα πάει από το κακό στο χειρότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"