Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ


Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 8/11/2013
Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος δικαστικής υπαλλήλου στο Πρωτοδικείο Αθήνας.
Την απόπειρα ανθρωποκτονίας με μαχαίρι σε βάρος δικαστικής υπαλλήλου από αλλοδαπό στο Πρωτοδικείο Αθήνας καταδίκασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.


Το περιστατικό σημειώθηκε  σήμερα  στις 11 το πρωί εντός του 28ου τακτικού ανακριτικού γραφείου, που βρίσκεται στο κτίριο 10 της πρώην Σχολής Ευελπίδων.  Ο 37χρονος αλλοδαπός ιρανικής καταγωγής,  επιτέθηκε αναίτια με μαχαίρι εναντίον της γραμματέως  και την τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι, και την πλάτη. Εξέτιε από 15.8.2013 ποινή φυλάκισης ενός έτους στο Κατάστημα Κράτησης Χίου για παράβαση του νόμου περί όπλων και του νόμου περί αλλοδαπών. Απολύθηκε με όρους στις 25.10.2013  και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο βρέθηκε στα ανακριτικά γραφεία.

Ο δράστης συνελήφθη και η υπάλληλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μετέβη αμέσως ο Υπουργός Δικαιοσύνης για να πληροφορηθεί για την κατάσταση της υγείας της.

Μετά την ενημέρωση που είχε από τους θεράποντες ιατρούς, ο κ. Αθανασίου δήλωσε:
«Η κατάσταση της υγείας της βαίνει καλώς. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου στην ίδια και την οικογένειά της.  Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή φύλαξη των Δικαστικών Καταστημάτων και την προστασία των δικαστικών υπαλλήλων και των λειτουργών της Δικαιοσύνης».



ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ συμπαράστασης στη δικ. υπάλληλο, γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
08/11/2013
                       ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101 71
                                                                                   Αθήνα 8 Νοεμβρίου 2013
                                                                                   Αρ. Πρωτ. 134


          ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς την δικαστική υπάλληλο – γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών και της ευχόμαστε ολόψυχα γρήγορη ανάρρωση.
Καταδικάζουμε την εις βάρος της απρόκλητη εγκληματική ενέργεια, η οποία προστίθεται στη σειρά των αλλεπάλληλων και συχνών επιθέσεων εναντίον της Δικαιοσύνης (εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της Ένωσής μας, βομβιστικές ενέργειες σε κατοικίες Δικαστικών Λειτουργών και σε Δικαστικά Καταστήματα).
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ολιγωρία των αρμοδίων και για την μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, παρά την υποβολή από μέρους μας  επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων και παρά την συνέχιση παρόμοιων ανησυχητικών και επικίνδυνων ενεργειών.
Ως ένδειξη διαμαρτυρίαςαποφασίζουμε τη διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων όλης της χώρας, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, από ώρα 10:00 έως 15:00.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, Δικαστές και Εισαγγελείς, να συμμετάσχουν.


                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
    ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ                                                   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ




Τραυματισμός δικαστικής υπαλλήλου εντός του γραφείου της στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 8-11-2013
                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή το περιστατικό του τραυματισμού την 8-11-2013, γραμματέως Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, από άτομο που εισήλθε στο ανακριτικό γραφείο κατά τις εργάσιμες ώρες, φέροντας μαχαίρι το οποίο και χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στη δικαστική υπάλληλο, ευρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επανέλθει σε όσα –δυστυχώς προφητικά- είχε διαλάβει στις επιστολές που είχε αποστείλει την 16-10-2012 : (α) στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και προστασίας του πολίτη, (β) στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (γ) στην Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών και (δ) στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή τότε τη θανάτωση με πυροβολισμό κατηγορουμένου από αντίδικό του, έξω από άλλο ανακριτικό γραφείο του ίδιου Δικαστηρίου την 15-10-2012.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι περιστατικά σαν το σημερινό, το δεύτερο σε διάστημα ενός (1) έτους, αναδεικνύουν την εγκατάλειψη από την Πολιτεία των δικαστικών λειτουργών, των υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και των συμμετεχόντων με διάφορες ιδιότητες στο έργο τούτο (νομικών παραστατών, δικαστικών γραμματέων κ.λπ.), καθώς και των διαδίκων-πολιτών, στο έλεος του κοινού εγκλήματος, χωρίς οιαδήποτε αξιόλογη μέριμνα να λαμβάνεται, για τη στοιχειώδη ασφάλεια και την προστασία τους, όπως δυστυχώς προκύπτει εκ του αποτελέσματος.
Περιστατικά τέτοια αναιρούν ουσιωδώς τη δυνατότητα απονομής της Δικαιοσύνης υπό συνθήκες νηφαλιότητας, γεννούν και συντηρούν ανασφάλεια στους δικαστικούς λειτουργούς, τους εργαζόμενους στο χώρο των Δικαστηρίων, τους δικηγόρους, τους διαδίκους κ.λπ., δημιουργούν την εντύπωση ότι η εγκληματική δράση, η αυθαιρεσία και η αυτοδικία είναι πρακτική ανεκτή και υλοποιήσιμη ακόμη και μέσα στο χώρο των Δικαστηρίων και αναδεικνύουν σε πλημμελή και εντελώς ακατάλληλα τα όποια μέτρα ασφαλείας υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί από τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη της διάθεσης φυλακτικού προσωπικού για τις εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων και της εξασφάλισης του στοιχειωδώς αναγκαίου εξοπλισμού για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισερχομένων προσώπων σε αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή  το περιστατικό της 15-10-2012, μετά από διαβήματα, (i) από μεν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης διατέθηκε απλώς μέσω του κατά τόπον αρμοδίου Αστυνομικού Τμήματος ένας (1) αστυνομικός ανά κτίριο των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος –συνήθως χωρίς ειδική εκπαίδευση ή επαρκή εμπειρία- αδυνατεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στους εισερχομένους στο κτίριο της εποπτείας του, ενώ (ii) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ουδεμία υποδομή εξασφαλίστηκε, που θα επέτρεπε τον υποτυπώδη –έστω- έλεγχο των προτιθέμενων να εισέλθουν στα κτίρια των εν λόγω Δικαστηρίων προσώπων (λ.χ. φορητά μηχανήματα ελέγχου μεταλλικών αντικειμένων ή όπλων, τοποθέτηση μπάρας ελέγχου των εισερχομένων στα κτίρια και διαπίστωση ότι όντως έχουν κάποια εργασία εκεί ή ιδιότητα σχετική με την υπηρεσία κ.λπ.).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διαμαρτύρεται έντονα για την παρατεταμένη αβελτηρία των αρμοδίων υπηρεσιών να λάβουν καίρια μέτρα για τη δέουσα προστασία των δικαστικών λειτουργών και λοιπών εμπλεκομένων με το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης και την ασφάλεια των συναφών εγκαταστάσεων, παρά τα επανειλημμένα ήδη αιματηρά περιστατικά στο ίδιο, μάλιστα, Δικαστήριο, καλεί τις υπηρεσίες αυτές άμεσα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και επισείει τον κίνδυνο να αποτελέσει η στάση αυτή των αρμοδίων την αιτία να καταστεί ανέφικτη  η απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και όσα προσήκουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

               Ο Πρόεδρος                         O Γεν. Γραμματέας

       Κωνσταντίνος Τζαβέλλας             Δημήτριος Ζημιανίτης
       Αντεισαγγελέας Εφετών              Εισαγγελέας Πρωτοδικών   






ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
        Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
             Τηλ. 210-33.98.270, 71


 
Αθήνα, 8.11.2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ, ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη βαθιά λύπη του για την επίθεση με μαχαίρι στη Γραμματέα της 28ης Ανακρίτριας στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. 
Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αφού όλοι θυμόμαστε, μεταξύ πολλών άλλων, τόσο τη δολοφονία συμπολίτη μας και το βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμη πριν από ένα χρόνο, στο κτήριο 9 του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και την πρόσφατη τρομοκρατική απόπειρα που σημειώθηκε στο κτήριο 6 του Δικαστηρίου. 
Γεγονότα όπως τα ανωτέρω καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης στους χώρους των Δικαστηρίων, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας για όλους εκείνους οι οποίοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή τυγχάνει να διέρχονται από τους χώρους αυτούς – δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απλοί πολίτες. 
Με πλήρη συνείδηση ότι στη θέση των θυμάτων μπορεί αύριο να είναι κάποιος από εμάς α) δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους δικαστικούς υπαλλήλους και σε όλους όσους εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, προκειμένου, παρά την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, η απονομή της Δικαιοσύνης να είναι ακόμα δυνατή, β) καλούμε για ακόμα μια φορά την Ελληνική Πολιτεία να λάβει, όπως έχει υποχρέωση, όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των Δικαστηρίων και τη διασφάλιση των συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης από πράξεις βίας και, εν γένει, από παράνομες ενέργειες ή από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο τους, γ) θέτουμε εαυτούς στη διάθεση των αρμοδίων φορέων προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς με όποιο τρόπο μπορούμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε μέχρι σήμερα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρότατου ζητήματος της ασφάλειας αλλά και όλων των πρακτικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και δυσχεραίνουν την άσκηση των καθηκόντων όλων όσων εμπλέκονται καθημερινά με αυτό.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρωτοδικείο Αθηνών - Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8253646, 210-8253649, 210-8826464, 210-8625016 ή 210-8625522 εσωτερικό 350, Fax: 210-8826172
http://www.odye.gr  email:info@odye.gr

ΑΘΗΝΑ, 08/11/2013
Αρ. Πρωτ. 48

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ  -  Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

Προς: ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοιν.: ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΔΥΕ

Για άλλη μια φορά ο χώρος εργασίας μας, ο χώρος των Δικαστηρίων, γίνεται χώρος εγκληματικής ενέργειας. Η επίθεση με μαχαίρι σε συνάδελφο του Πρωτοδικείου Αθήνας, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από γεγονότα, όπως η εκτέλεση μελών του Δικαστηρίου στα Ιωάννινα, η εκτέλεση του κατηγορουμένου στο ΜΟΔ του Πειραιά προ ετών, η εκτέλεση κατηγορουμένου στην Ανάκριση της Ευελπίδων πέρσι, η έκρηξη βομβών στη Θεσσαλονίκη  και στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας, σε ώρα εργασίας, η αποστολή πακέτου βόμβας στην Ορεστιάδα με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό συναδέλφου και η πρόσφατη αποστολή επιστολής - βόμβας στο Πρωτοδικείο Αθήνας, είναι μερικά από αυτά.

Δηλώνουμε την αμέριστη και με κάθε τρόπο συμπαράσταση στη συνάδελφο και την οικογένειά της, καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση σε βάρος της συναδέλφου και θέτουμε και πάλι στους αρμοδίους το θέμα ασφάλειας και φύλαξης των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, για λογαριασμό όλων των εργαζομένων στο χώρο της δικαιοσύνης αλλά και των πολιτών.

Αποφασίζουμε διακοπή συνεδριάσεων και εργασιών στα Δικαστήρια όλης της χώρας τη Δευτέρα 11/11/2013 από ώρα 10:00 έως τη λήξη της βάρδιας και συγκεντρώσεις σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν συμβολικές ολιγόλεπτες καταλήψεις των εισόδων των δικαστικών κτηρίων πριν την έναρξη των συνεδριάσεων.

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας 
ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ




2 σχόλια:

  1. Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και επί της ουσίας...υπό το μηδέν, μέχρι το επόμενο αιματηρό επεισόδιο, τώρα μάλιστα που το μάτι πολλών έχει "γυρίσει" λόγω της οικονομικής κρίσης και όλοι αυτοί καταφεύγουν μαζικά στα αφύλακτα και ξέφραγα δικαστήρια.Ο Θεός (μόνο αυτός μας απέμεινε) να βάλει το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα συνάδελφοι. Ας μην το αντιμετωπίσουμε με αδιαφορία.Στη θέση της γραμματέως, μπορεί αύριο να είναι οποιοσδήποτε λειτουργός της δικαιοσύνης ή δικαστικός υπάλληλος.Κανείς μας δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της ασφάλειας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.Μόνο εθιμοτυπικές ανακοινώσεις έχουν βγει κατά καιρούς από τις δικαστικές ενώσεις και από τον δικηγορικό σύλλογο και τίποτε πέραν αυτού.Για κάτι τέτοια γεγονότα θα έπρεπε να προβαίνουμε σε πολύμηνες κινητοποιήσεις και όχι μόνο για τα μισθολογικά. Αν καθένας σκεφτόταν ότι θα μπορούσαν τα παιδιά του να μείνουν ορφανά εξαιτίας ενός τρελλού και της ολιγωρίας του κράτους, τότε η αντιμετώπιση του θέματος θα ήταν πολύ πιο σοβαρή και οι κινητοποιήσεις μας θα ήταν πιο δυναμικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ