Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στη Δικαιοσύνη

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 9/12/2013
Βρυξέλλες: Παρουσίαση προτεραιοτήτων Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της Δικαιοσύνης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου  

«Η Ελληνική Προεδρία στα ειδικότερα θέματα της Δικαιοσύνης σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειες όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ για δικαιότερη Ευρώπη που μεριμνά και βρίσκεται κοντά σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ συγχρόνως οι πολιτικές της θα βασίζονται στη δημοκρατία, την ισονομία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις προτεραιότητες της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Ο κ. Αθανασίου, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς την Λιθουανική Προεδρία για τις εργώδεις προσπάθειές της σε όλα τα νομοθετήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης και τόνισε: «Φιλοδοξούμε κι εμείς, στο ίδιο πνεύμα, να συμβάλουμε ενεργά στην πρόοδο των μέτρων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης για την ανάπτυξη, επί  της προστασίας των δεδομένων καθώς και των πρωτοβουλιών στον τομέα του ποινικού δικαίου». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την βούληση της Ελληνικής Προεδρίας να κινηθεί προς τη συνέχιση των εργασιών για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (περίοδος μετά το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης), με την πρόθεση να θέσει τους στρατηγικούς προσανατολισμούς του νομοθετικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού.
Η επίτευξη προόδου επί της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία. Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη προόδου επί της δέσμης των νομοθετικών προτάσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με σκοπό τη θεμελίωση εναρμονισμένων κανόνων και αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της ιδιωτικότητας του ατόμου και παράλληλα προάγουν την ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και την καινοτομία σε όλη την Ευρώπη.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στην τροποποίηση του Κανονισμού περί αφερεγγυότητας προς την κατεύθυνση επίτευξης τελικής συμφωνίας. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη και επιβίωση των επιχειρήσεων, ενώ επίσης παρέχει τις προϋποθέσεις για μια δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Διαταγής Διατήρησης Λογαριασμού, ο κ. Αθανασίου διαβεβαιώσε τα κράτη-μέλη ότι η Ελληνική Προεδρία «θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις και προσπάθειές της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των εναπομενόντων ζητημάτων του νομοθετήματος, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου». Με τον Κανονισμό αυτό επιχειρείται η θέσπιση μιας νέας και αυτοτελούς ευρωπαϊκής διαδικασίας για τη διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών, η οποία θα δίνει στον πιστωτή τη δυνατότητα να αποτρέψει τη μεταβίβαση ή απόσυρση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του από οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον τομέα του ποινικού δικαίου, η Ελλάδα αναμένει να πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, και ενδεχομένως να επιτύχει τελική συμφωνία, όσον αφορά στην πρόταση Οδηγίας για την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
Ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η προώθηση της πρότασης Κανονισμού για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής σε συνδυασμό με την πρόταση Κανονισμού για την αναμόρφωση του Οργανισμού της Ε.Ε. για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης («Eurojust»). «Για πρώτη φορά δημιουργείται μία οντότητα που θα διαθέτει τις εξουσίες και τους πόρους που απαιτούνται για τη διερεύνηση, δίωξη και παραπομπή των περιπτώσεων απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, εθνικών ή διασυνοριακών, στα δικαστήρια», δήλωσε ο κ. Αθανασίου. Η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει ακόμα την υιοθέτηση της πρότασης Οδηγίας σχετικά με την προστασία του Ευρώ και άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και την κιβδηλεία.
Τέλος, και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες στον ειδικότερο τομέα της δικαστικής συνεργασίας, ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ