Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ο ανέλπιδος εφιάλτης της αντισυνταγματικότητας






papanikolaou6Ιωάννη Παπανικολάου
Επιτίμου Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου

                                                                    

«Μη προσδέχου το φαύλον»
                                                                              Πιττακός Μυτιληναίος 

Η καινοφανής διάταξη του άρθρου 56 του ν.4170/2013 ορίζει: «Στο άρθρο 37 του ν.3086/2002 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: Οι διατάξεις των δύο τελευταίων εδαφίων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3094/2003 εφαρμόζονται και για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατά την εκτέλεση των πάσης φύσεως καθηκόντων τους». Εξάλλου, τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3094/2003, στα οποία παραπέμπει ο ν. 4170, ορίζουν τα εξής: «Ο Συνήγορος του Πολίτη και οι βοηθοί συνήγοροι δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 


ΣΥΝΕΧΕΙΑ

6 σχόλια:

  1. Οι συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστές κάνουν καταπληκτικές διαπιστώσεις για τα νομοθετικά τερατουργήματα και την φαυλότητα των κυβερνήσεων, μόνο όμως όταν συνταξιοδοτούνται και έχουν χάσει το τρένο να διοριστούν κάπου αλλού (βλ. ομοίως τις οργισμένες δηλώσεις κ. Πικραμμένου για το Μνημόνιο αφού πρώτα ήταν πρόεδρος του ΣτΕ και το έκρινε συνταγματικό και το εφάρμοσε ως πρωθυπουργός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία (καλοπροαίρετη) παρατήρηση σχετικά με τον τίτλο του άρθρου: Θα προτιμούσα την χρήση της ελληνικής λέξης "άνελπις" και όχι "ανέλπιδος". Ας θυμηθούμε το "φέρελεπις", "εύελπις" κλπ. Όμως, οι προσπάθειες λ.χ. είναι "ανέλπιδες", λόγω πληθυντικού τριτοκλίτων επιθέτων. Έτσι, λοιπόν, ούτε η προσπάθεια είναι "ανέλπιδα", ενώ ο "ανέλπιδος" μόνον ως γενική ενικού μπορεί να θεωρηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εμπάθεια μερίδας λειτουργών της θέμιδας έναντι των μελών του κυρίου προσωπικού του ΝΣΚ, την ζω στο "πετσί" μου κάθε μέρα στις αίθουσες των ακροατηρίων. Όσο για τον κ. Παπανικολάου, επειδή συμμετείχε, κατά ένα μέρος, στον χειρισμό της υπόθεσης του Βατοπεδίου, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, έχει μάλλον κάποιες εμμονές με τους συναδέρφους και το βγάζει στο άρθρο του αυτό. Αυτά τα ολίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΝΠ 12-12-2012 ΦΕΚ 240/Α/2012
    Σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο δεν απαιτείται κύρωση της παρούσας Σύμβασης Τροποποίησης
    από το Κοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ και να είναι δεσμευτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι κατά τη γνώμη του εριτίμου αρθρογράφου τιμώντες το δικαστικό λειτούργημα αποτελούν υποσύνολο του συνόλου που κατέβηκε επί τετράμηνο από τις έδρες;

    Απορών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γνωρίζετε περίπτωση εφιάλτη που να είναι ελπιδοφόρος; Οι εφιάλτες εξ ορισμού στερούνται ελπίδος, είναι αυτονόητα "απέλπιδες".Αλλά ο λογοτεχνικός εμπλουτισμός με καλολογικά στοιχεία κειμένων, που αφορούν νομικά θέματα αποδεικνύεται συχνά ολισθηρή επιλογή . Κατά τα λοιπά γιατί τόση ταραχή; τι περίεργο συνέβη; Η διάταξη περί "ασυλίας" για γνώμη που ισχύει για Δικαστές, επεκτείνεται και στα μέλη τού Ν.Σ.Κ., χωρίς να προκύπτει ότι τα απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες για δωροδοκίες κ.λ.π. , αφού μόνο για την διατύπωση γνώμης παρέχεται η ασυλία . Και εφ' όσον εφαρμόζεται αυτή η «ασυλία» στα μέλη των υπηρεσιών τού Συνηγόρου τού Πολίτη , εύλογο είναι να καλύπτει και την διατύπωση γνώμης των μελών τού Ν.Σ.Κ. . Τι το περίεργο; Υστερούν σε προστατευτέο κύρος οι τού Ν.Σ.Κ. έναντι των υπαλλήλων τού Σ.Π. ; Διακρίνεται όμως δυστυχώς στο κείμενο, εμφανώς, προσπάθεια καθοδήγησης Δικαστικής κρίσης: με κεραυνούς-αφορισμούς περί έλλειψης Συνταγματικότητας και με θωπευτικούς επαίνους για συγκεκριμένο Βούλευμα . Επιτρέπεται σε συνταξιούχους δικαστές να επεμβαίνουν σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις με οδηγίες και υποδείξεις προς τούς κρίνοντες Δικαστές; Πώς μπορεί συνταξιούχος δικαστής να κρίνει αποφάσεις δικαστικών οργάνων και μάλιστα πριν περαιωθεί η υπόθεση; Δεν είναι νομικός σχολιασμός Δικαστικής απόφασης.Καθ' όσον μάλιστα η ένταση που αποπνέει η απαξιωτική ρητορικότητα τού κειμένου δεν συνάδει προς νομικό προβληματισμό , αλλά μάλλον προς πολιτικό κήρυγμα. Θυμίζει ημέρες που, μετά παρέλευση μάλιστα μεγάλου διαστήματος (μεγαλύτερου τής πενταετίας) , με εντολή Προϊσταμένου Επιθεώρησης επιβλήθηκε σε Δικαστές (οι οποίοι είχαν δεχθεί περαίωση τής δίκης κατ’ εφαρμογή διατάξεων τού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) να εκδώσουν άλλη απόφαση με συγκεκριμένο περιεχόμενο, σύμφωνα με όσα, αναποδείκτως, διέδωσε ως δήθεν περιεχόμενο τής απόρρητης διάσκεψης ένα μέλος τής σύνθεσης.
    Αυτό και αν ήταν Εφιάλτης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ