Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Οι προσεχείς αρχαιρεσίες στην ΕΝ.Δ.Ε., γίνονται στο τέλος μιας μεταβατικής εποχής, όπου το παλιό δεν υπάρχει και το νέο προσπαθεί να γεννηθεί, όχι μόνο στο χώρο μας, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας. Αρχικό πρόβλημα είναι η διακοπή της συνέχειας στην πορεία των δικαστικών ενώσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάμνηση της σημαντικότατης προσφοράς τους στην από κάθε πλευρά αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, απουσία που σε συνδυασμό με την  ραγδαία μεταβολή του οικονομικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος απονομής της δικαιοσύνης, δημιουργεί επικίνδυνη αμηχανία για την αντιμετώπιση των σημαντικότατων προβλημάτων, τα οποία είναι και προβλήματα της κοινωνίας. Γιατί βασικός όρος της κοινωνικής λειτουργίας και προόδου είναι η αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης, που δεν μπορεί να επιτευχθεί με υπερφορτωμένους και κακά αμειβόμενους λειτουργούς.
Την τελευταία πενταετία περίσσεψαν οι προτροπές και επιλογές για σκληρή και αδιάλλακτη στάση, και οι διχαστικές και σκληρές συγκρούσεις, όχι μόνο με τους φορείς των άλλων εξουσιών, αλλά και μεταξύ των δικαστικών λειτουργών, των ομάδων και των τάσεών. Οι φετινές εκλογές, μετά από την δύσκολη, από κάθε πλευρά, διετία, μπορούν και πρέπει να δώσουν το μήνυμα της ενότητας μέσα από την διαφορετικότητα των απόψεών μας και του ειλικρινούς και διεκδικητικού διαλόγου με τους άλλους φορείς της πολιτείας, εντέλει με την κοινωνία.
Στόχος μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας με την με την ουσιαστική συμβολή της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης. Πρέπει λοιπόν να συμβάλλουμε με ουσιαστικές και συγκεκριμένες προτάσεις για:
-                     Πέρασμα της δικαιοσύνης στην ηλεκτρονική εποχή, που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δικαστικών λειτουργών, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται ηλεκτρονικά.
-                     Ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της εισερχόμενης δικαστικής ύλης (διοικητική εκτέλεση, διαμεσολάβηση, απλοποίηση και μείωση της προδικασίας κλπ.), με αξιοποίηση της εμπειρίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην υπάρχει άσκοπη σπατάλη δυνάμεων και δυνατοτήτων.
-                     Ουσιαστική συμβολή της Ένωσης στην κατάρτιση νέων Κωδίκων, με σκοπό την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου θεσμικού περιβάλλοντος.
-                      Ουσιαστική αλλαγή του δικαστικού χάρτη για την ορθολογικότερη και δικαιότερη κατανομή της εργασίας, με την αξιοποίηση των σύγχρονων συγκοινωνιακών δυνατοτήτων, με παράλληλη κατάργηση των κωλυμάτων εντοπιότητας.
-                     Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου με συγκεκριμενοποίηση των πειθαρχικών αδικημάτων και απλούστευση της προδικασίας, με την θέσπιση ολιγομελούς οργάνου αποτελούμενου από ανώτερους κάθε φορά δικαστές, το οποίο θα δίνει ή όχι την άδεια για την άσκηση της πειθαρχικής αγωγής, στο αρ,μόδιο για την πειθαρχική δίωξη όργανο, μετά από σύντομη προφορική διαδικασία με απλή παρουσίαση των στοιχείων και ακρόαση του ενδιαφερομένου.  
-                     Μέριμνα για την κάλυψη των οικιστικών και συγκοινωνιακών αναγκών των υπηρετούντων εκτός του τόπου της οικογενειακής εγκατάστασης.
Μόνος δρόμος για την δικαιολογημένη διεκδίκηση και επίτευξη των νόμιμων αιτημάτων μας, είναι η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και η κατοχύρωση του θεσμικού της ρόλου στην λειτουργία όχι μόνο του πολιτεύματος αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι αναγκαίο επομένως να βαδίσουμε με επιμονή στον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι στην απλή διεκδίκηση μέσα στην σημερινή πραγματικότητα, που μας βάζει απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Ευστάθιος Βεργώνης
Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών
Υποψήφιος για το Διοικ. Συμβούλιο της ΕΝΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ