Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΙΜΔΑ στην Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης (ΥΦΕΚΑ) Αμυγδαλέζας

https://drive.google.com/file/d/0Bzn-TtGQ082QSDhURzAxc09aUGVaSGluUjB0SDFQa0pEeTVJ/view?usp=sharing






Στις 9 Οκτωβρίου 2014, αντιπροσωπεία του ΙΜΔΑ επισκέφθηκε τους χώρους του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο κ. Σωτ. Μουσούρης, Μέλος ΔΣ ΙΜΔΑ και τ. Επίκουρος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Π. Δαμιανός, Μέλος ΔΣ ΙΜΔΑ και Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνας, ο κ. Μ. Μαργαρίτης, Μέλος της Νομικής Επιτροπής ΙΜΔΑ και επ. Αρεοπαγίτης και οι κ. Κ. Καζανάς και Γ. Καραβοκύρης, επιστημονικοί συνεργάτες ΙΜΔΑ.
Κατά την επίσκεψη, διαπιστώθηκε ότι στο ανωτέρω κέντρο κράτησης κρατούνται περίπου 1800 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και 90 περίπου ανήλικοι ηλικίας από 15 έως 17 ετών, με καταγωγή κυρίως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, τη Σομαλία και τη Νιγηρία.
Επισημαίνεται ότι οι αλλοδαποί που κρατούνται στην ΥΦΕΚΑ Αμυγδαλέζας βρίσκονται στο εν λόγω κέντρο ενόψει της απέλασής τους και σε καθεστώς πλήρους κράτησης (και όχι φιλοξενίας), για πολλούς δε η απέλαση είναι ανέφικτη λόγω της απουσίας διπλωματικών αρχών της χώρας τους στη χώρα μας, της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους, της αδυναμίας ταυτοποίησής τους κ.ά. Προσθέτουμε ότι πολλοί αλλοδαποί κρατούνται εκεί για περισσότερους από 18 μήνες (διαπιστώθηκαν περιστατικά κράτησης έως και 25 μήνες!).
Το κέντρο κράτησης διαιρείται σε τρεις τομείς, στον τρίτο δε, κρατούνται οι ανήλικοι αλλοδαποί. Ο χώρος του κέντρου είναι εξ ολοκλήρου περιφραγμένος με συρματόπλεγμα. Η αστυνομική δύναμη ανέρχεται στους 400 αστυνομικούς υπαλλήλους. Την υπηρεσία των αστυνομικών υπαλλήλων επικουρούν 10-12 ψυχολόγοι και διερμηνείς. Επίσης, 8-10 άτομα αποτελούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
Όλοι οι κρατούμενοι διαμένουν σε κοντέινερς, όπως επίσης, σε κοντέινερς φιλοξενούνται όλες οι υπηρεσίες του κέντρου. Σε κάθε κοντέινερ διαμένουν 6-8 κρατούμενοι, το κοντέινερ διαθέτει air condition και η τουαλέτα βρίσκεται εντός αυτού.
Οι κρατούμενοι πρέπει να καθαρίζουν μόνοι τους το εσωτερικό του κοντέινερ και τον μικρό προαύλιο χώρο τους, καθώς δεν υπάρχει υπηρεσία καθαριότητας. Εντός του κοντέινερ υπάρχει έντονη και πολύ δυσάρεστη οσμή και πολλοί κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν διότι δεν τους δίδονται είδη καθαρισμού.
Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι απόλυτα ανεπαρκείς. Είναι ενδεικτικό ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στεγάζονται σε ένα κοντέινερ στο οποίο υπηρετούν 8-10 άτομα που αποτελούν το ιατρικό προσωπικό και πρέπει να εξυπηρετήσουν περί τους 1800 κρατούμενους, κάποιοι εκ των οποίων, κατά δήλωση των ιατρών του κέντρου, πάσχουν από φυματίωση και άλλες μεταδοτικές ασθένειες.
Στους κρατούμενους δίδονται τρία γεύματα ημερησίως, συνολικής αξίας 5,80 ευρώ. Οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μικρή ποσότητα και την πολύ κακή ποιότητα του φαγητού.
Οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν ότι συχνά πέφτει η τάση του ρεύματος με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το air condition που βρίσκεται εντός του κοντέινερ δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα. Ορισμένοι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς και για την απροθυμία τους να τους συνοδέψουν στο ιατρείο όταν οι ίδιοι αναφέρουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Διαπιστώθηκε πλήρης ανυπαρξία δομών και ειδών άθλησης, καθώς και κάθε είδους ψυχαγωγικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Αν και από την παραπάνω επίσκεψη στην ΥΦΕΚΑ Αμυγδαλέζας διαπιστώθηκε μια μικρή πρόοδος στις συνθήκες κράτησης του ανωτέρου προαναχωρησιακού κέντρου σε σχέση με την αρχική κατάσταση, αλλά και την κατάσταση των λοιπών προαναχωρησιακών κέντρων που υπάρχουν στην Ελλάδα, παρά ταύτα όμως, κοινή συνισταμένη των κέντρων αυτών είναι οι κακής ποιότητας υποδομές και οι τεχνικές δυσλειτουργίες. Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι η στενότητα χώρου, έλλειψη φυσικού φωτισμού, θέρμανσης, εξαερισμού, καθαριότητας, κακοτεχνίες, αναξιοποίητες εγκαταστάσεις, έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, χώρων άθλησης, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ψυχολογικής υποστήριξης κ.ά. Ο δε υπερπληθυσμός των

κρατουμένων επιτείνει την παρεμπόδιση της απόλαυσης ακόμη και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, ενώ αρκετά είναι τα περιστατικά αρνητικής και αυθαίρετης συμπεριφοράς αστυνομικών υπαλλήλων. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι τα κρούσματα φυματίωσης και άλλων μεταδοτικών ασθενειών μαρτυρούν την απουσία καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους αυτούς.
Η μεταχείριση, εν τέλει, που επιφυλάσσεται στους αλλοδαπούς αυτούς διαπνέεται πλήρως από το πνεύμα της (επί μακρόν) κράτησης και ουδόλως της (προσωρινής) φιλοξενίας, παρότι δεν πρόκειται για υπόλογους ποινικούς εγκληματίες, αλλά αποκλειστικά για ανθρώπους για τους οποίους εκκρεμεί το διοικητικό μέτρο της απέλασης και δη για ανθρώπους που απλώς αναζήτησαν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σεβασμός στην πράξη, χωρίς διάκριση καμία, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των διαμενόντων σε μια χώρα αποτελεί θεμελιώδη αξία μιας δημοκρατικής κοινωνίας, το ΙΜΔΑ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων, ειδικότερα αλλοδαπών, λόγω των συνθηκών κράτησης.
Σημειωτέον ότι, ο υπερβολικός αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα μεγάλος με τη δυνατότητα περίθαλψης από τη χώρα μας και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η εκ μέρους των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αρχών λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων.
Το Ίδρυμά μας καλεί τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παύσει άμεσα αυτή η απάνθρωπη κατάσταση, και ιδίως των ανηλίκων, που αποτελεί όνειδος για την Ευρώπη και τον ουμανιστικό πολιτισμό της και να δοθεί μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων αυτών.
Η αρχή της αλληλεγγύης είναι θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι κοινό καθήκον να συνεργαστούν οι αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για τη βελτίωση της σκληρής αυτής κατάστασης. Και δίχως αναβολή και ολιγωρία!.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ