Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Κάλεσμα αλλαγής πορείας, Χριστόφορου Σεβαστίδη


OLYMPUS DIGITAL CAMERA ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ της Ε.Δ.Ε. 22/29 ΜΑΪΟΥ 2016
 - ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ -
Χριστόφορου Σεβαστίδη
ΔΝ – Προέδρου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης
                                                            Μέλους του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.
                Συνάδελφε Δικαστή και Εισαγγελέα,
            Σε λίγες ημέρες θα αποφασίσεις για την εκλογή νέου Δ.Σ. της
Ένωσής μας και θα κάνεις ταυτόχρονα την αποτίμηση του μέχρι σήμερα έργου του, αφού κατά βάση οι ομάδες που συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες είναι οι ίδιες με αυτές που διαχειρίστηκαν έως τώρα τις υποθέσεις σου. Και αναφέρομαι συνειδητά σε «ομάδες» και όχι σε πρόσωπα, γιατί σε κάποιον που παρακολουθεί έστω στοιχειωδώς τις εξελίξεις είναι εύκολο να διαγνώσει τον «ομαδικό» χαρακτήρα που έχουν οι προτάσεις, οι θέσεις και οι αποφάσεις σε όλα τα συλλογικά μας όργανα. Ψηφίζουμε συνεπώς κατά βάση με μοναδικό αξιολογικό κριτήριο όχι τις φιλικές μας σχέσεις  με κάποιον υποψήφιο, αλλά το κατά πόσο εγγύτερα στις δικές μας αντιλήψεις βρίσκεται αυτός και η «ομάδα» στην οποία συμμετέχει. Μπορώ να αντιληφθώ την αποστροφή που προκαλεί σε πολλούς το «ενδιαφέρον» των υποψηφίων για τις κοινές υποθέσεις μόνο κάθε δεύτερο Μάϊο, αλλά και η απογοήτευση που αισθάνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ένωση. Την κατάσταση αυτή μπορείς μόνο εσύ να την αλλάξεις και πάντως δεν αλλάζει μόνη της με την αποχή και την αδιαφορία.
            Θα αναφερθώ όσο πιο σύντομα μπορώ στα βασικά εκείνα σημεία που μας απασχόλησαν την προηγούμενη περίοδο, ώστε να μπορεί η εμπειρία αυτή να γίνει οδηγός στις μελλοντικές επιλογές και αποφάσεις μας. Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και οι εξαγγελίες προγραμμάτων για το τι προτίθεται ο καθένας να πράξει την επόμενη διετία είναι μάλλον ανούσιες, αν όχι γραφικές, εφόσον δεν συνδέονται με συγκεκριμένες προτάσεις ή πρωτοβουλίες σε ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τον Κλάδο κατά την προηγούμενη θητεία μας.
               Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε για σύγκληση Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης και την οποία καταθέσαμε στη Γ.Σ. του Δεκεμβρίου 2014, με την απουσία ορισμένων ή την σφοδρή αντίδραση άλλων ομάδων,  έγινε με μοναδικό γνώμονα τον εκδημοκρατισμό στη λειτουργία της Ένωσης. Οι περισσότερες προτάσεις που κάναμε ως ομάδα (συμμετοχή των Εφετειακών Επιτροπών στη λήψη αποφάσεων του ΔΣ, περιορισμός των θητειών σε αιρετά όργανα της Ε.Δ.Ε., διήμερες Γενικές Συνελεύσεις, δημοσιοποίηση των πρακτικών του ΔΣ στην ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης) έγιναν δεκτές από πολλούς συναδέλφους, αν και δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των ¾ για να αλλάξουν οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις. Την πρόταση που καταθέσαμε για πρώτη φορά από το έτος 2013, δηλαδή το ασυμβίβαστο μέλους του ΔΣ με οποιαδήποτε άλλη αποσπασμένη θέση στην εκτελεστική εξουσία, την είχαν τότε απορρίψει όλα τα λοιπά μέλη του ΔΣ και σημερινοί υποψήφιοι. Σήμερα για την υπερψήφιση αυτής της πρότασης πανηγυρίζουν όλοι! Και ενώ η ομάδα του Προεδρείου συναίνεσε στην Καταστατική ΓΣ για την έγκριση αυτής της τροποποίησης –με προφανή σκοπιμότητα να πλήξει έναν συνυποψήφιο άλλης ομάδας και όχι γιατί πραγματικά μετέβαλε τις αντιλήψεις της– σήμερα δημιουργείται ανάλογο ζήτημα για την απόσπαση στην Ε.Υ.Π. συναδέλφου- υποψηφίου με την ομάδα του Προεδρείου. Την δε πρότασή μας για πρόσκληση των Εφετειακών Επιτροπών στα ΔΣ, ενώ οι περισσότεροι δεν την στήριξαν στην Καταστατική ΓΣ, μετά το ΔΣ της 6ης Φεβρουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη και την κλήση της εκεί Εφετειακής Επιτροπής, διαπίστωσαν πλέον όλοι την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητά της. Σε οργανωτικό επίπεδο η Καταστατική Συνέλευση κατέληξε σε φιάσκο. Η μυστική και με κάλπες ψηφοφορία που είχε συμφωνηθεί στο ΔΣ άλλαξε την ημέρα της Συνέλευσης και επιχειρήθηκε να γίνει φανερή και ελεγχόμενη. Ο ταπεινωτικός τρόπος χορήγησης των Η/Υ και η εσκεμμένη απόκρυψη των χορηγών (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών) θα σημαδεύει για πολλή καιρό ακόμα τις συνειδήσεις όλων μας.
            Για τις συνθήκες εργασίας μας και για την «ποιοτική» Δικαιοσύνη φαίνεται να ενδιαφέρονται όλοι οι υποψήφιοι. Αλλά ας δούμε τι έπραξε ο καθένας την κρίσιμη στιγμή. Στα τέλη του 2014 ως Δ.Σ. αποφασίσαμε ομόφωνα για τις απαράδεκτες διατάξεις που επιχείρησε να εισάγει ο υπό κατάρτιση ΚΠολΔ. Ένα χρόνο μετά ο ίδιος Κώδικας εισήχθη προς ψήφιση, από άλλη Κυβέρνηση. Στη Διοικητική Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών το Νοέμβριο του 2015 η ομάδα μας, εκπροσωπούμενη από τα δύο μέλη της στο ΔΣ (Χριστόφορο Σεβαστίδη, Χαράλαμπο Σεβαστίδη) εξέφρασε τη σταθερή θέση για τα αδιέξοδα που θα προκύψουν, την αδυναμία εκδίκασης διπλών πινακίων, την ποιοτική υποβάθμιση των δικαστικών αποφάσεων. Για τις ίδιες θέσεις επιχειρηματολογήσαμε σταθερά με άρθρα στην ηλεκτρονική μας σελίδα ΔΙΑΣΚΕΨΗ (στις 1/11 στις 7/11 και στις 11/11). Εκ μέρους του Προεδρείου παρέστη η Πρόεδρος της Ένωσης κ. Στενιώτη και ο Γ.Γ. κ. Βουλγαρίδης. Παρά τις αδυναμίες που εντόπισαν στον Κώδικα, δέχθηκαν την ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού, όπως και έγινε. Δεν εξήγησαν όμως τι άλλαξε από το 2014  και ποιες συνθήκες μεταβλήθηκαν ώστε αυτή τη φορά θα έπρεπε ο Κώδικας να εφαρμοστεί σε βάρος της Δικαιοσύνης. Δεν δέχθηκαν μάλιστα να συγκληθεί προηγουμένως ΔΣ (όπως ζητήσαμε με την από 27-10-2015 επιστολή μας) και να πάρει επίσημα θέση ο καθένας πάνω στις επίμαχες τροποποιήσεις. Όσο για τις λοιπές ομάδες του ΔΣ ούτε στην Διοικητική Ολομέλεια παρέστησαν, ούτε μας γνωστοποίησαν τις θέσεις τους, τις οποίες ούτε και τώρα γνωρίζουμε. Η πρότασή μας, στην οποία θα επικεντρωθούμε άμεσα, θα είναι η θέσπιση ανώτατου αριθμού χρεώσεων πολιτικών υποθέσεων ανά δικαστή, με αντίστοιχη τροποποίηση των Κανονισμών των Δικαστηρίων υπό την καθοδήγηση της Ε.Δ.Ε.
            Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τη διαμόρφωση του μισθολογίου μας, αφού αποτελεί «μνημονιακή» δέσμευση η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων. Στη συζήτηση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου η Ένωση ήταν εκκωφαντικά απούσα. Ποιος μπορεί να παλέψει πραγματικά για τη διαφύλαξη όσων το Σύνταγμα και οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων προβλέπουν; Στο ΔΣ καταθέσαμε δύο φορές τη θέση μας ότι θα πρέπει να ζητήσουμε σε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών μας που περικόπηκαν αντισυνταγματικά με το ν. 4307/2014. Το εφικτό υλοποίησης της πρότασής μας προκύπτει αφενός από τη δέσμευση της Κυβέρνησης, πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, για τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου, αφετέρου διότι δεν θα επιβαρύνει άμεσα τον προϋπολογισμό του Κράτους, παρά μόνο μετά την λήξη της τριετίας στην οποία θα εξακολουθεί να καταβάλλεται το ήδη ρυθμισμένο 50% των αναδρομικών οφειλών της Πολιτείας. Με διάφορες παρελκυστικές τακτικές η πλειοψηφούσα ομάδα δεν «τόλμησε» να θέσει το ζήτημα στο Υπουργείο, αλλά επιμένει στην δικαστική διεκδίκησή του, κάτι που είναι  χρονοβόρο για τους συναδέλφους, αλλά συνάμα και βολικό για την Ένωση, αφού δεν την φέρνει σε άμεση αντιπαράθεση με την εκτελεστική εξουσία. Από τον Ιανουάριο του 2016 αναδείξαμε, ως ομάδα, τις συνέπειες που θα έχει για το Δικαστικό Σώμα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προτείναμε τρόπους δράσης. Η πλειοψηφούσα ομάδα και πάλι στάθηκε απέναντί μας λειτουργώντας ως ανάχωμα στα σχέδια που στόχο έχουν την δραματική συρρίκνωση της κοινωνικής μας ασφάλισης. Ακολούθησε έντονη διαμάχη για το ασφαλιστικό –γνωστή σε όλους- που ανέδειξε πανηγυρικά τον τρόπο αντιδημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ και το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο όργανο. Η δημόσια τοποθέτηση των άλλων Δικαστικών Ενώσεων επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς μας και ταυτόχρονα ξεγύμνωσε από κάθε δικαιολογία το Προεδρείο της δικής μας Ένωσης. Οι άλλες ομάδες –πανταχού απούσες στην πράξη, αλλά υπερδραστήριες στα λόγια– εμφανίζουν σήμερα στα προγράμματά τους ως επιτυχίες τους το ότι υπερψήφισαν τις προτάσεις μας ή ότι με διάθεση πασιφισμού «συμβούλευαν» σε αυτοσυγκράτηση. Ο δρόμος της αδράνειας και της ουδετερότητας μέσω της διδασκαλικής διδαχής είναι γνωστός και σε μας, αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις, απονέμει σε κάποιον το προσόν της νηφαλιότητας και της ψυχραιμίας, αλλά δυστυχώς δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Η τελική ομόφωνη έκδοση Ψηφίσματος του ΔΣ στις 6 Φεβρουαρίου 2016, που μας δικαίωσε πανηγυρικά, ήταν το αποτέλεσμα της δικής μας μαχητικής, σταθερής και αταλάντευτης στάσης όλο το προηγούμενο διάστημα.
            Στα ζητήματα που ανακύπτουν στην πορεία, αφορούν την καθημερινότητά μας και αναζητούν άμεσες λύσεις, δεν μείναμε στα λόγια αλλά πήραμε πρωτοβουλίες και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Τον Οκτώβριο του 2015 καταθέσαμε πρόταση στο ΔΣ, ώστε να καλύπτονται όλα τα έξοδα παράστασης των συναδέλφων που ενάγονται στο Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, καθώς και πρόταση για καταβολή ποσού 10.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για οικονομική ενίσχυση των προσφύγων, ως έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντός μας γι΄ αυτούς. Την πρότασή μας αυτή, που υιοθέτησαν όλα τα λοιπά μέλη του ΔΣ, την παρουσιάζουν ορισμένοι ως κύριο αποδεικτικό στοιχείο της δικής τους δράσης ! Στην ίδια γραμμή θα κινηθούμε και στο μέλλον. Θα επεξεργαστούμε πρόταση για στήριξη συναδέλφων που μετακινούνται λόγω υπηρεσιακών μεταβολών μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ζητήσαμε και στο παρελθόν την προώθηση προτάσεων νομοθετικής αυτοδέσμευσης των Δικαστών με την κατάργηση της δυνατότητας ανάληψης δημόσιου αξιώματος συνταξιούχων ή παραιτηθέντων συναδέλφων σε διάστημα μικρότερο των 3 ετών από την συνταξιοδότηση ή την παραίτησή τους. Σήμερα  συνυποψήφιοι δηλώνουν στα προγράμματά τους την ανησυχία τους για τους διορισμούς δικαστικών λειτουργών σε θέσεις κλειδιά της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουν ξεχάσει προφανώς ότι όταν εισάγαμε την παραπάνω πρότασή μας στο ΔΣ, που θα περιόριζε τέτοιου είδους φαινόμενα, βρεθήκαμε και πάλι μειοψηφία 2 έναντι 13 συνασπισμένων μελών, που μας κατηγορούσαν ότι με τις προτάσεις μας εμποδίζουμε τους άξιους συναδέλφους να καταλάβουν στο μέλλον δημόσιες θέσεις που τους προσφέρονται.
            Φίλε/η Συνάδελφε, γνωρίζεις ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια εργαστήκαμε μεθοδικά και με συνέπεια ως ομάδα για να υπερασπιστούμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τα δικαιώματά σου, να περιφρουρήσουμε τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις της Ένωσης, να προασπίσουμε έμπρακτα το κύρος της Δικαιοσύνης, να εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη στο θεσμό που υπηρετούμε. Οι δυνάμεις μας στο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν πράγματι περιορισμένες και συνήθως εκλαμβάνονταν από την πλειοψηφούσα ομάδα ως «φωνή διαμαρτυρίας», την οποία μπορούσαν εύκολα να αγνοούν. Θυμήσου επίσης ότι για την σημερινή κατάσταση της Ένωσης υπεύθυνη δεν είναι μόνο η πλειοψηφούσα ομάδα, αλλά το ίδιο συνυπεύθυνες είναι και οι λοιπές ομάδες που ψήφισαν το σημερινό Προεδρείο, το οποίο τώρα ενόψει αρχαιρεσιών κατηγορούν (βλ την από 16-10-2015 σχετική ανακοίνωσή μας). Όλες οι λοιπές ομάδες έχουν τις ίδιες καταβολές, προέρχονται από συνεχείς διασπάσεις της αρχικής ομάδας και εκφράζουν βασικά τις ίδιες αντιλήψεις στα κυριότερα ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη.  Εάν δεν αλλάξουν σημαντικά οι συσχετισμοί στο Δ.Σ. κι’ αυτή τη φορά, η κατάσταση θα χειροτερεύει και η Ένωση θα συνεχίσει να βυθίζεται στο τέλμα και στο ναδίρ της αξιοπιστίας της, σκορπώντας κι’ άλλες απογοητεύσεις σε όλους. Η παρουσία και των 5 μελών της ομάδας μας (Κουβαρά Μαρία, Λιάρου Κασσιανή, Σαλάππα Χριστίνα, Σεβαστίδης Χαράλαμπος, Σεβαστίδης Χριστόφορος) στο νέο ΔΣ θα σημάνει μια ποιοτική υπέρβαση, μια ουσιαστική και πραγματική αλλαγή στη σύνθεσή του και στη μετέπειτα πορεία του, μια έξοδο από τη στασιμότητα στην οποία βρισκόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια. Θα μπορέσουμε να σταθούμε στο πλευρό σου από καλύτερες θέσεις, να προωθήσουμε όσες προτάσεις μας δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα, να δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη στη φωνή σου με συγκλήσεις Εφετειακών Επιτροπών και Γενικών Συνελεύσεων για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν το Δικαστικό Σώμα. Σε καλούμε να μας εμπιστευτείς βασισμένος/η στην μέχρι σήμερα πείρα σου και να δώσεις αποκλειστική ψήφο στην ομάδα μας!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς